13 Μαρτίου 2015

«Brussels Group» ...


Ξεκινά «νέα εποχή διαπραγμάτευσης» υποστηρίζουν η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τα ΜΜΕ που την στηρίζουν. Από τι καθορίζεται ;;  αυτή η «νέα εποχή»; Από το «στιλ» !!  της διαπραγμάτευσης.

Για παράδειγμα, η διαπραγμάτευση ανάμεσα στα κυβερνητικά στελέχη και αυτά των θεσμών Κομισιόν - ΕΚΤ - ΔΝΤ (δηλαδή η τρόικα) δεν ξεκινάει στην Αθήνα αλλά στις Βρυξέλλες και βαφτίστηκε «Brussels Group» (Ομάδα των Βρυξελλών). Επίσης, είναι, λένε, διαπραγμάτευση «ομολόγων», δηλαδή δεν συνομιλούν οι υπουργοί με κατώτερα στελέχη αυτών των θεσμών.


Με λίγα λόγια, αλλάζουν το φαίνεσθαι και ο τρόπος, όμως δεν μας λένε τίποτα για την ουσία. Όλα αυτά είναι χρήσιμα και επικοινωνιακά για να μπορεί να ξεγελαστούν ο λαός, οι εργαζόμενοι, αποπροσανατολιζόμενοι από το πραγματικό χαρακτήρα της διαπραγμάτευσης, των αντιπαραθέσεων και των συμβιβασμών.

Έτσι από χτες βρίσκονται στην Αθήνα τα «τεχνικά κλιμάκια» της ... «Brussels Group» επιχειρώντας να συγκαλύψουν το περιεχόμενο της διαβούλευσης, η οποία, σε κάθε περίπτωση, δρομολογεί τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα.

Συνδυασμό αντιλαϊκών μέτρων, τόσο από την πλευρά των αναδιαρθρώσεων που έχει ανάγκη το κεφάλαιο, όσο και από την πλευρά της επίτευξης των στόχων του κρατικού προϋπολογισμού για το 2015, περιλαμβάνει ο κύκλος αξιολόγησης, ελέγχου και εποπτείας που διενεργείται από Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ. Σε αυτό το πλαίσιο, ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, Μ. Σχοινάς δήλωσε χτες πως «οι εμπειρογνώμονες, πρέπει να συνεχίσουν τις συζητήσεις σε ήρεμη εργασιακή ατμόσφαιρα, μακριά από τη δημοσιογραφική και πολιτική έκθεση»... Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ, Τζ. Ράις, τόνισε ότι οι συζητήσεις σε Βρυξέλλες και Αθήνα «δεν αποτελούν θεμελιώδη αλλαγή»

Κατά τ' άλλα, όλο το αντεργατικό - αντιλαϊκό πλαίσιο μένει ανέπαφο, οι ισοσκελισμένοι προϋπολογισμοί, οι ιδιωτικοποιήσεις, οι δεσμεύσεις και οι υποχρεώσεις συνθέτουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινούνται η πολιτική της συγκυβέρνησης και βεβαίως οι διαπραγματεύσεις της με τους «εταίρους». Από την άλλη, βεβαίως, η κυβέρνηση αφήνοντας στο απυρόβλητο το κεφάλαιο είναι έτοιμη να φορτώσει στο λαό ακόμη και την αντιπαράθεσή της με τη Γερμανία, για λογαριασμό των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων αλλά και των υπερατλαντικών συμμαχιών της.

«Σφραγίδα» του ΟΟΣΑ στο «διαβατήριο» της κυβέρνησης,
ως εχέγγυο της πρόθεσής της να «τρέξει» τις αντιλαϊκές αναδιαρθρώσεις

Ήδη συμφωνία για παροχή «τεχνογνωσίας» από τον ιμπεριαλιστικό ΟΟΣΑ υπογράφτηκε μετά τη συνάντηση του Αλ. Τσίπρα με τον επικεφαλής του, Α. Γκουρία
Ο ΟΟΣΑ αναλαμβάνει να δώσει «τεχνογνωσία» στην κυβέρνηση για την προώθηση μεταρρυθμίσεων που «αποσκοπούν στη βιωσιμότητα και την ανάκαμψη της οικονομίας αλλά και στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που αντιμετωπίζει η Ελλάδα». Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, «η συνεργασία με τον ΟΟΣΑ βραχυπρόθεσμα αποσκοπεί στην εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων με μεγαλύτερη λεπτομέρεια. Μεσομακροπρόθεσμα θα βοηθήσει την ελληνική πλευρά να εφαρμόσει και να αξιολογεί όχι μόνο την πορεία των μεταρρυθμίσεων αλλά και την απόδοσή τους».

Σε κοινή συνέντευξη Τύπου, που παραχώρησαν ο Αλ. Τσίπρας και ο Α. Γκουρία, αμέσως μετά τη συνάντησή τους, ο Έλληνας πρωθυπουργός επιχείρησε να καλλιεργήσει την ψευδαίσθηση ότι υπάρχουν φιλολαϊκές μεταρρυθμίσεις και ότι, επιπλέον, ο ΟΟΣΑ έχει την «τεχνογνωσία» για την υλοποίησή τους. «Θα ήθελα να επισημάνω ότι οι μεταρρυθμίσεις που συζητάμε με τον ΟΟΣΑ δεν είναι μεταρρυθμίσεις που κάποιοι μας υποχρεώνουν, είναι αυτές που θέλουμε, που θεωρούμε απαραίτητες για να αλλάξει η Ελλάδα και ζητάμε την τεχνογνωσία ενός οργανισμού εγνωσμένου παγκόσμιου κύρους», ανέφερε ο πρωθυπουργός, «αντιγράφοντας» ουσιαστικά ακόμα και τη φρασεολογία της προηγούμενης κυβέρνησης γύρω από τις αναδιαρθρώσεις που έχει ανάγκη το κεφάλαιο.

Είναι βεβαίως αποδεδειγμένο ότι η μόνη τεχνογνωσία που διαθέτει ο εν λόγω οργανισμός αφορά σε μεταρρυθμίσεις που τσακίζουν λαϊκά δικαιώματα (είναι ιδιαίτερα πρόσφατο το παράδειγμα της περιβόητης «εργαλειοθήκης» του για την Ελλάδα), γεγονός που και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ κατάγγελλε με σθένος κάποτε, πριν αναλάβει την αστική διαχείριση και χρίσει τον ΟΟΣΑ συμβουλάτορά του...

Προκειμένου άλλωστε να διασκεδάσει τις σχετικές εντυπώσεις, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι η συνεργασία που η ελληνική κυβέρνηση εγκαινιάζει με τον ΟΟΣΑ έχει «νέο περιεχόμενο γιατί βασίζεται στο πρόγραμμα προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που χρειάζεται η ελληνική κοινωνία», ενώ υποστήριξε ότι η συνδρομή του ΟΟΣΑ περιορίζεται στην τεχνική βοήθεια.


Επιδιώκει στοίχιση του λαού πίσω από τις αναδιαρθρώσεις που απαιτούν τα μονοπώλια

Ο Αλ. Τσίπρας εξέφρασε μάλιστα τη φιλοδοξία της κυβέρνησής του να αποκαταστήσει την έννοια των μεταρρυθμίσεων στη συνείδηση του λαού, αποσπώντας τη συναίνεσή του στην υλοποίησή τους. «Η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για μεταρρυθμίσεις (...) όχι όπως τις γνωρίσαμε ως σήμερα, που μετέτρεψαν στη συνείδηση της κοινωνίας την έννοια της μεταρρύθμισης σε συνώνυμο της απορρύθμισης (...) Να κάνουμε τη μεταρρύθμιση συνώνυμο της αναγκαίας αλλαγής», ανέφερε, κρύβοντας ότι οι μεταρρυθμίσεις στον καπιταλισμό που σαπίζει φέρουν το πρόσημο της τάξης που εξουσιάζει και είναι από χέρι αντιλαϊκές (γεγονός που αποτυπώνεται άλλωστε και στη «λίστα μεταρρυθμίσεων» που συμφώνησε η συγκυβέρνηση με τους «εταίρους»...).

Δεν έκανε βεβαίως τον κόπο να διευκρινίσει ποιες μεταρρυθμίσεις καίγεται να προχωρήσει η κυβέρνηση, αρκούμενος σε γενικούς αφορισμούς της διαπλοκής, της φοροδιαφυγής, των καρτέλ κ.λπ. Εντούτοις, διαμήνυσε στο κεφάλαιο ότι η κυβέρνηση θα πετύχει όσα άλλοι διαχειριστές δεν κατάφεραν επειδή μπορεί να πετύχει «πλατιά κοινωνική συναίνεση στις διαρθρωτικές αλλαγές που έχει ανάγκη η οικονομία»! Και πρόβαλε τον ΟΟΣΑ και τις συνταγές του σαν την ...απάντηση στη σκληρή λιτότητα που «επέβαλε στην Ελλάδα το ΔΝΤ», αποστερώντας απ' το εγχώριο κεφάλαιο πολύτιμους πόρους για τη στήριξη των κερδών του.

Ο Αλ. Τσίπρας εγκάλεσε μάλιστα την τρόικα - εν μέρει εξωραΐζοντας και τις επιλογές των προηγούμενων κυβερνήσεων - ότι ενώ εκβίαζε για μειώσεις μισθών και συντάξεων, δεν άσκησε καμία πίεση για να προχωρήσουν οι συγκεκριμένες μεταρρυθμίσεις που θα βοηθήσουν την καπιταλιστική οικονομία στην Ελλάδα να ανακάμψει.
Καταλήγοντας και απαντώντας σε σχετική ερώτηση, διαβεβαίωσε την ΕΕ ότι η κυβέρνηση θα τηρήσει στο ακέραιο τα συμφωνηθέντα, καλώντας τους «εταίρους» να πράξουν το ίδιο. Όπως είπε, «δεν αισθάνομαι να έχω θηλιά στο λαιμό, αισθάνομαι ότι η Ελλάδα αποκτά τη βούληση να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, πράγμα που θα βοηθήσει και τους εταίρους να κατανοήσουν ότι πρέπει να συμβάλουν να σταθεροποιηθεί η οικονομική κατάσταση, αφήνοντας πίσω συγκρούσεις ή κινδύνους που θα μπορούσε να δημιουργήσει η αδυναμία να έχουμε μία συμφωνία. Τη συμφωνία την έχουμε και μένει να την υλοποιήσουμε και σε ό,τι μας αφορά θα την υλοποιήσουμε (...) Προχωράμε στα συμφωνηθέντα εμείς, είμαστε έντιμοι απέναντι στους εταίρους και οι εταίροι μας να είναι έντιμοι απέναντι στην Ελλάδα. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, ακόμα κι αν δεν υπάρξει εκταμίευση δόσης, η Ελλάδα θα ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, όμως αν δεν υπάρξει σημαίνει ότι κάποιος θέλει να δυναμιτίσει τη συμφωνία. Το πρόβλημα είναι ο σκεπτικισμός που δημιουργείται ότι αυτή η συμφωνία δεν θα μπορέσει να προχωρήσει. Αυτός είναι ο λόγος που σε κάθε συνάντηση που έχουμε θέτουμε το ζήτημα της αμοιβαίας τήρησης όσων έχουμε συμφωνήσει. Υπάρχει από ένα μέρος των εταίρων η καχυποψία ότι η Ελλάδα δεν θέλει να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις. Ακριβώς για να επιβεβαιώσουμε ότι είμαστε οι πρώτοι που θέλουμε να προχωρήσουμε βρισκόμαστε εδώ, ώστε ο ΟΟΣΑ να βάλει τη σφραγίδα του και νομίζω ότι αυτή η σφραγίδα στο διαβατήριο θα είναι πολύ σημαντική για να οικοδομηθεί και εμπιστοσύνη με εταίρους μας».


Ποιος είναι στ' αλήθεια αυτός ο «οργανισμός εγνωσμένου παγκόσμιου κύρους» ;;

Κραυγαλέες είναι οι ομοιότητες ανάμεσα στη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με αυτήν των προκατόχων της, ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αφού και η «μεν» και η «δε» συμπλέουν στη γραμμή των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων, όπως αυτές που προτείνει ο ΟΟΣΑ.
«Οι μεταρρυθμίσεις που συζητάμε με τον ΟΟΣΑ δεν είναι μεταρρυθμίσεις που κάποιοι μας υποχρεώνουν, είναι αυτές που θέλουμε, που θεωρούμε απαραίτητες για να αλλάξει η Ελλάδα και ζητάμε την τεχνογνωσία ενός οργανισμού εγνωσμένου παγκόσμιου κύρους», τόνισε στις χτεσινές δηλώσεις του ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας.

Μόλις ένα χρόνο νωρίτερα, σε ανάλογη παρουσίαση, ο τότε υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας τόνιζε: «Η "εργαλειοθήκη" του ΟΟΣΑ δεν είναι κάτι το οποίο το ζήτησε η τρόικα να το κάνουμε προκειμένου να μας δώσει κάτι άλλο, είναι κάτι το οποίο εμείς είχαμε παραγγείλει στον ΟΟΣΑ. Αρα, είναι κάτι το οποίο πρέπει να γίνει για ν' απελευθερώσουμε την οικονομία από δεσμά, από καταστάσεις καρτέλ, από κατακερματισμούς και να γίνουμε επιτέλους μια κανονική οικονομία, όπως είναι και η υπόλοιπη ευρωπαϊκή οικονομία»...

Για να θυμηθούμε, όμως, μερικά στοιχεία για τον ΟΟΣΑ, αυτόν τον οργανισμό «εγνωσμένου παγκόσμιου κύρους» τον οποίο τόσο ένθερμα «διαφήμισε» χθες ο Αλ. Τσίπρας...


Στην πραγματικότητα, ο ΟΟΣΑ και ο επικεφαλής του Α. Γκουρία, πριν ακόμα από την εκδήλωση της καπιταλιστικής κρίσης στην Ελλάδα, πρωτοστατούσαν σε «μεταρρυθμιστικές προτάσεις», αντίστοιχες ή και πανομοιότυπες με αυτές που εδώ και χρόνια αξιώνουν ο ΣΕΒ και τα άλλα τμήματα του εγχώριου κεφαλαίου και οι οποίες «έτρεξαν» πιο γρήγορα κατά τη «μνημονιακή» περίοδο.

Να θυμίσουμε, για παράδειγμα, ότι ο επικεφαλής του ιμπεριαλιστικού Οργανισμού, Α. Γκουρία, σε επίσκεψή του στην Αθήνα το 2007 σημείωνε: «Εχετε (η Ελλάδα) πολύ υψηλή νεανική ανεργία, άρα πρέπει να υπάρχει μια αγορά που να προσφέρει χαμηλότερους μισθούς από τους κατώτατους».
Ταυτόχρονα, έβαζε στο τραπέζι τη μείωση των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, τη διευκόλυνση των απολύσεων και την αύξηση των ηλικιών συνταξιοδότησης.

Παράλληλα, αξίωναν τη μείωση των συντάξεων, οι οποίες, σύμφωνα με τον επικεφαλής του ΟΟΣΑ έπρεπε να υπολογίζονται στο σύνολο της εργάσιμης ζωής.
Αυξήσεις στους φόρους πάνω στην πλατιά λαϊκή κατανάλωση (ΦΠΑ, ειδικούς φόρους, πετρέλαιο θέρμανσης), φέρνοντας το παράδειγμα της Γερμανίας που είχε ήδη προηγηθεί.
«Απεξάρτηση» της ΔΕΗ από το κράτος, την απελευθέρωση των σιδηροδρόμων, την αποκρατικοποίηση των ΕΛΤΑ.
Απαιτούσαν την παραπέρα περικοπή των κρατικών κονδυλίων, επικαλούμενοι (τότε) τη δημοσιονομική «σταθερότητα και προσαρμογή».


Να θυμίσουμε ακόμη ότι η έκθεση του ΟΟΣΑ που παραδόθηκε στην προηγούμενη συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, πέρα από τις «εργαλειοθήκες», προβλέπει και τα παρακάτω: Να υπάρξει πλήρης «εφαρμογή των δημοσιονομικών μέτρων, όπως έχουν σχεδιαστεί». Αρση της απαγόρευσης για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων. Κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανόμενων στο στενό και ευρύτερο δημόσιο τομέα. Επιτάχυνση του προγράμματος των ιδιωτικοποιήσεων, ιδιαίτερα στους τομείς της Ενέργειας, των σιδηροδρόμων, των περιφερειακών αεροδρομίων και λιμανιών και των ακινήτων κ.ά...

Αυτός είναι ο οργανισμός που σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα θα μας παρέχει την «τεχνογνωσία» του (άλλος ένας!) για «φιλολαϊκές» μεταρρυθμίσεις που δε θα είναι «συνώνυμο της απορρύθμισης», αλλά «συνώνυμο της αναγκαίας αλλαγής»... 

«Αναγκαίας» ναι, αλλά για το κεφάλαιο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται πάντα για το λαό...


5 σχόλια:

  1. Ανώνυμος13.3.15

    Θανάσης Π.
    ---------------
    «Δημοσιονομικό χώρο» για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας στην Ελλάδα, με αντάλλαγμα τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων στήριξης του κεφαλαίου και μεταρρυθμίσεις παντού, ακόμα και σε τομείς όπως το Ασφαλιστικό, με απόσπαση της συναίνεσης του λαού, ζήτησε ο πρωθυπουργός, μιλώντας χτες στη γενική συνέλευση του ΟΟΣΑ.

    Ευθύς εξαρχής, ταυτίστηκε με ΟΟΣΑ και ΔΝΤ, δηλώνοντας ότι «αποτελεί κοινό τόπο μεταξύ των οικονομολόγων, των διανοουμένων και των διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ, ότι η Ευρώπη χρειάζεται απεγνωσμένα να ξεφύγει από την παγίδα της λιτότητας για να εγκαινιάσει μια νέα εποχή ανάπτυξης και ευημερίας». Ευημερία όχι όμως για το λαό. Γι' αυτόν, ο Αλ. Τσίπρας ζήτησε αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, άμβλυνση δηλαδή των ακραίων εκφάνσεων της φτώχειας, στόχο που συνέδεσε ευθέως με την προσπάθεια «να αποκατασταθεί το κύρος του ευρωπαϊκού εγχειρήματος».

    Ο τερματισμός της λιτότητας για το κεφάλαιο φαίνεται όμως πως δεν αρκεί. Ετσι, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε επιπλέον την αξίωση για «αναδιάρθρωση του χρέους» και την ανάγκη για μεταρρυθμίσεις με τη συνδρομή του ΟΟΣΑ. Με νωπή στη συλλογική μνήμη την περιβόητη «εργαλειοθήκη», ο Αλ. Τσίπρας έσπευσε να διασκεδάσει εντυπώσεις, ισχυριζόμενος ότι αναφέρεται σε «μια νέα σχέση με τον ΟΟΣΑ μακριά από τις εργαλειοθήκες του παρελθόντος», κρύβοντας ότι τα εργαλεία ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας, στόχο που υπηρετεί ο ιμπεριαλιστικός οργανισμός, είναι εργαλεία που συγχρόνως τσακίζουν τα δικαιώματα του λαού.

    «Η Ελλάδα χρειάζεται δημοσιονομικό χώρο, ώστε να ανακτήσει την ικανότητα να προγραμματίσει και να οργανώσει την οικονομία της ...πρέπει να προχωρήσουμε με το Συμβόλαιο Ανάκαμψης και Ανάπτυξης, ώστε να μπορέσουμε να διασφαλίσουμε ότι, αν επιτύχουμε τη βιωσιμότητα του χρέους και ένα κατάλληλο δημοσιονομικό χώρο, θα έχουμε ένα μοντέλο που θα είναι οικονομικά βιώσιμο και θα απαντά σε δημοκρατικές, κοινωνικές και οικολογικές προσδοκίες», υποστήριξε ο Αλ. Τσίπρας, σκιαγραφώντας τις επιδιώξεις που υπηρετεί η κυβέρνησή του.

    Σε αυτές τις επιδιώξεις θέλει να ρυμουλκήσει λαϊκές δυνάμεις, όπως παραδέχτηκε, λέγοντας ότι θέλει «η κοινωνία να συμμετάσχει στη συζήτηση για τους στόχους και το σχεδιασμό και την εφαρμογή της πολιτικής», αφού «το μεγάλο πλεονέκτημα της ενσωμάτωσης της κοινωνικής δικαιοσύνης και της δημοκρατίας σε ένα σχέδιο μεταρρύθμισης από την αρχή είναι ότι μεγιστοποιεί τη λαϊκή υποστήριξη για το σύνολο του πακέτου των μεταρρυθμίσεων. Ακόμα και στην Ευρωπαϊκή Ενωση, οι άνθρωποι έχουν αρχίσει να συμφωνούν με την άποψη ότι η λαϊκή στήριξη είναι ένα αναπόσπαστο μέρος της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας».

    Αποκαλύπτοντας περισσότερο το περιεχόμενο της αλλαγής που ευαγγελίζεται η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ ανέφερε: «Συνεπώς, για εμάς, η αλλαγή είναι μία φυσιολογική κατάσταση. Η στρατηγική των μεταρρυθμίσεών μας περιλαμβάνει παρεμβάσεις με στόχο, αφενός να εξέλθουμε από το τέλμα και να απομακρυνθούμε από το χαμηλό ισοζύγιο της οικονομίας και αφετέρου να επηρεάσουμε τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νέου ισοζυγίου. Χρειαζόμαστε ένα σοκ για την ανάκαμψη της οικονομίας».

    Στο πλαίσιο αυτό δεν είχε κανένα δισταγμό να επισημάνει ότι «είμαστε ευτυχείς να σημειώσουμε ότι είμαστε σε ευρεία συμφωνία με την πρωτοπόρα έρευνα διεθνών οργανισμών, όπως ο ΟΟΣΑ και το ΔΝΤ», προτάσσοντας τη συμφωνία τους στη θέση ότι η ανισότητα αποτελεί εμπόδιο τόσο για την ανάπτυξη όσο και για την οικονομική αποτελεσματικότητα, όταν και οι δύο αυτοί οργανισμοί υπάρχουν ως μηχανισμοί ενός συστήματος που θεμελιώνεται στην ανισότητα.
    Τι περιλαμβάνει η μεταρρυθμιστική στρατηγική της κυβέρνησης; Είπε ο Αλ. Τσίπρας: «Θα επιδιώξουμε να προσελκύσουμε επενδύσεις σε βασικούς τομείς και να αξιοποιήσουμε τα περιουσιακά στοιχεία του κράτους πιο αποτελεσματικά, εξετάζοντας κάθε περίπτωση χωριστά και σεβόμενοι το δημόσιο συμφέρον....
    ----------------
    όλο το σημείωμα από τον σημερινό Ριζοσπάστη εδώ:
    http://www.rizospastis.gr/page.do?id=15625&publDate=13%2F3%2F2015&direction=1&pageNo=24

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ανώνυμος13.3.15

    Τα λέει όλα το σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
    -----------------------------------------------------------------

    Διαφημιστική απάτη και η υπόσχεση «φιλολαϊκών» μεταρρυθμίσεων

    «Μία μέρα μετά την επίσημη επανέναρξη των συζητήσεων της κυβέρνησης με την τρόικα (Brussels Group), η κυβέρνηση προχωράει σε μια ακόμη διαφημιστική απάτη: Υπόσχεται "φιλολαϊκές" μεταρρυθμίσεις μέσω ΟΟΣΑ, του γνωστού οικονομικού οργανισμού που μόνιμα προτείνει αντιλαϊκά μέτρα και σφαγή δικαιωμάτων για τη στήριξη του κεφαλαίου. Και το χειρότερο απ' όλα, ζητάει και τη στήριξη του λαού σ' αυτό το δρόμο».

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. (από τη σκοπιά του Ν. Μπογιόπουλου)
    -----------------------------------------------
    “Brussels Group” και… βράστε όρυζα
    «Έχει παρατηρηθεί πως ένα από τα αποτελέσματα της υπερβολικής καταπίεσης της εξουσίας είναι ότι οι λέξεις παραμορφώνονται στη σωστή κι απλή τους έννοια και χρησιμοποιούνται για να εκφράζουν το αντίστροφο της βασικής σημασίας τους».
    Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στον Οσκαρ Ουάιλντ και καταγράφονται στο δοκίμιό του «Η ψυχή του ανθρώπου στον σοσιαλισμό». Να ένα δείγμα που επιβεβαιώνει τα λεγόμενά του:
    • Ο καπιταλισμός – σύμφωνα με τους κατόχους της εξουσίας - δεν είναι καπιταλισμός. Είναι η «οικονομία της ελεύθερης αγοράς»...
    • Ο ιμπεριαλισμός δεν είναι ιμπεριαλισμός. Είναι «παγκοσμιοποίηση»...
    • Οι βομβαρδισμοί λαών δεν είναι βομβαρδισμοί. Είναι «προληπτική δράση»...
    • Οι δολοφονίες αμάχων δεν είναι δολοφονίες. Είναι «παράπλευρες απώλειες»...
    • Ο πολιτικός, οικονομικός και στρατιωτικός στραγγαλισμός λαών και χωρών δεν είναι στραγγαλισμός. Είναι «εξαγωγή δημοκρατίας»…
    Είναι προφανές, λοιπόν, πως το «λεξικό» των στραπατσαρισμένων εννοιών μέσω της αποκολοκύνθωσης των λέξεων είναι διαδεδομένο και στα τέσσερα σημεία του πλανήτη...
    ------------------------------
    όλο το άρθρο εδώ > http://www.enikos.gr/mpogiopoulos/303565,Brussels-Group-kai-vraste-oryza.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. O «ΤΡΥΦΩΝ» σχολίασε
    Μένω μονάχος στο παρόν, να σώσω ότι δήποτε αν σώζεται... πρέπει να περιμένουμε να δούμε τι σώζεται.
    Προς το παρόν η σύνταξή μου και η αξιοπρέπειά μου σώζετε(αι) αγαπητέ και πάντα με εκτίμηση Νίκο. ΙΔΩΜΕΝ!!!
    -------------------------
    H.l.V.S-V απάντησε > Αγαπητέ Τρύφωνα...

    Ο Βαρουφάκης πριν 15 μέρες στο Bloomberg είπε το καταπληκτικό «Ξέρετε ποιο είναι το ένα πράγμα που θέλει ο κόσμος στην Ελλάδα; Ο κόσμος δεν θέλει λεφτά ή δουλειές, θέλει αξιοπρέπεια» !!!
    και συνέχισε απτόητος
    «Θέλουν μία κυβέρνηση που πάει στο Eurogroup και το ECOFIN, που πάει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, που συζητά ζητήματα με το ΔΝΤ, την ΕΚΤ με στόχο να επαναφέρει την πολύ απλή ιδέα ότι ο ελληνικός λαός πρέπει να έχει λόγο στις καταστάσεις ... αυτό σημαίνει διατήρηση των σχέσεων με την ΕΚΤ αλλά και με το ΔΝΤ και την Κομισιόν. «Το ότι ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΜΙΑ ΣΧΕΣΗ και ότι ΘΑ ΕΛΕΓΧΟΜΑΣΤΕ από τους θεσμούς αυτό είναι κάτι ΠΟΥ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΘΕΛΟΥΜΕ ΝΑ ΑΝΕΧΘΟΥΜΕ αλλά και κάτι ΠΟΥ ΕΠΙΔΙΩΚΟΥΜΕ».
    Αν θεωρείς (αγαπητέ Τρύφωνα...) πως η αξιοπρέπειά σου σώζεται ... μείνε μονάχος στο παρόν αλλά «να δεις τι σου 'χω για μετά»
    Μα η Ελλάδα ως γνωστόν / ποτέ της δεν πεθαίνει / και όπως έχει ειπωθεί / κάποια στιγμή θ’ αναστηθεί
    Μητέρα μεγαλόψυχη / ή φάντασμα και ζόμπι / ας κάνουμε υπομονή / το δυο χιλιάδες θα φανεί...
    ---------
    σημ. 1η
    το άσμα είναι της 10/ετίας του '90 και σταματάει στο 2000 ...είμαστε όμως ήδη στο 2015
    ---------
    σημ. 2η
    Όσο για τη σύνταξή σου που (προς τα παρόν) διασώθηκε οψόμεθα (ή όπως λες εσύ ...ίδωμεν !!!)
    ---------------------------------
    Ρίξε και μια ματιά στην πρωινή μου ανάρτηση ένα «Brussels Group» από ίσως λίγο διαφορετική με το Νίκο Μπ. σκοπιά ...
    http://iivenceremos2014.blogspot.gr/2015/03/brussels-group.html

    Με εκτίμηση H.l.V.S-V

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. "Έφτασαν ντυμένοι «φίλοι»
    αμέτρητες φορές οι εχθροί μου
    τα παμπάλαια δώρα προσφέροντας.
    Και τα δώρα τους άλλα δεν ήτανε
    παρά μόνο σίδερο και φωτιά."

    Ο.Ελύτης

    "...ο κ. Τσίπρας δήλωσε αισιόδοξος «γιατί συζητούμε με καλούς φίλους της Ελλάδας».

    Γιούνκερ και Α.Τσίπρας.... Τα είπαν χαμογελαστοί μπροστά στα μικρόφωνα, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι υπάρχει πολιτική βούληση να λυθούν τα προβλήματα, και στη συνέχεια αγκαλιασμένοι σαν καλοί φίλοι έφυγαν και πήγαν να συνεχίσουν την κουβέντα τους....

    βλ. http://giorgossarris.blogspot.gr/2015/03/blog-post.html

    ΑπάντησηΔιαγραφή

ℹ️ Η αντιγραφή και χρήση (αναδημοσίευση κλπ) αναρτήσεων στο σύνολό τους ή αποσπασματικά είναι ελεύθερη, με απλή αναφορά στην πηγή

ℹ️ Οι περισσότερες εικόνες που αναπαράγονται σε αυτόν τον ιστότοπο είναι πρωτότυπες ή μακέτες δικές μας.
Κάποιες που προέρχονται από το διαδίκτυο, αν δεν αναφέρεται κάτι συγκεκριμένο τις θεωρούμε δημόσιες χωρίς «δικαιώματα» ©®®
Αν υπάρχει πηγή την αναφέρουμε πάντα

Τυχόν «ιδιοκτήτες» φωτογραφιών ή θεμάτων μπορούν ανά πάσα στιγμή να επικοινωνήσουν μαζί μας για διευκρινήσεις με e-mail.


ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

🔻 Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.
Αν σχολιάζετε σαν «Ανώνυμος» καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα διακριτικό όνομα, ψευδώνυμο, ή αρχικά

🔳 ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ:

Α) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog
Β) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Γ) εκτός θέματος ανάρτησης
Δ) με ασυνόδευτα link (spamming)

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά - όχι "Greeklings"