Όταν ρωτούσαν τον Γκέμπελς για την εξολόθρευση των Εβραίων, απαντούσε: «Αδύνατον, αν συνέβαινε κάτι τέτοιο θα το γνώριζα»! Επομένως τίποτα το πρωτότυπο όχι μόνο από τα ναζιστικά αποβράσματα της Χρυσής Αυγής, που ως απόγονοι των ταγματασφαλιτών, ως επίγονοι του φασίστα Μεταξά και ως υπερασπιστές της χούντας των συνταγματαρχών, ισχυρίζονται ακόμη σήμερα πως δεν υπήρξαν νεκροί στο Πολυτεχνείο και πως οι νεκροί του Πολυτεχνείου είναι “μύθος”, αλλά και των εκάστοτε διαχειριστών του “δημοκρατικού” αστικού κράτους, που επιδιώκουν κάθε χρόνο να ρίξουν στη λήθη το ταξικό μήνυμα του Πολυτεχνείου και να το μετατρέψουν το κόκκινο αίμα σε μια φιέστα καρναβαλίστικη.
17 Νοέμβρη 2014
Η ΟΝΝΕΔ δια στόματος Έλλης Παπαγγελή σε ένα
ανιστόρητο ρεσιτάλ στο «facebook» γράφει, για "ρητορικές υπερβολές κι ασύστολα
ψεύδη γύρω από το Πολυτεχνείο που μόνο σκοπό έχουν να «ξεπλύνουν» το βαρύ ποινικό μητρώο της κομμουνιστικής
αριστεράς και να την νομιμοποιήσουν πολιτικά!" Το ΠΑΣΟΚ πάει
παραπέρα και διαπιστώνει ότι «η ιστορία
των τελευταίων 5 ετών δεν είναι η ιστορία της κρίσης, αλλά της εναγώνιας
προσπάθειας ανάσχεσης των συνεπειών της» και ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει τα ρέστα του _έτοιμος να αναλάβει ως (συστημική) “αριστερά” την
κυβέρνηση -μετά
τη διαμαρτυρία της κυβερνητικής εκπροσώπου Σοφίας Βούλτεψη, απάλειψε τις «όποιες» -δειλές αναφορές
_μιας πρώτης ανακοίνωσης στον ρόλο των ΑμερικανοΝΑΤΟϊκών και άλλαξε τις
διατυπώσεις που υπήρχαν στην πρώτη σχετικά με την κατάργηση του Μνημονίου
(αναγνωρίζοντας, εμμέσως πλην σαφώς το λάθος που έκανε, με δεδομένο ότι ...θα
μπορούσε να προκαλέσει και «διπλωματικές
παρενέργειες»
!!)
17-Νοε-2020 _μόνοι τους και όλοι μας απέναντι στην επίθεση ΜΑΤ-ΜΕΑ με "Αίαντες" (σσ. οχήματα με κανόνια ρίψης νερού), drones και 2 (μετρήσαμε) ελικόπτερα Προφανώς «η Γη γυρίζει»...
Αλλά αυτό το «προφανές» κάποιες φορές δεν αρκεί. Υπάρχουν ιστορικές στιγμές που πρέπει να επαναβεβαιώνεται ακόμα και το αυτονόητο. Ότι δηλαδή «η Γη γυρίζει». Μια τέτοια στιγμή είναι όταν ο φασισμός επιδιώκει να φυλακίσει τη «Γη», την Ιστορία και το μυαλό των ανθρώπων στο βάλτο του.
Δεν θα αναφερθούμε στους 88 εκ των δολοφονημένων από τη χούντα που μνημονεύονται στην επέτειο του Πολυτεχνείου. Ούτε σε προσωπικές μαρτυρίες (πλην αυτής που αφορά στον δολοφόνο Ντερτιλή). Ούτε στους (πιστοποιημένα) 1.103 τραυματίες των γεγονότων του Πολυτεχνείου. Θα σταθούμε μόνο στο κομμάτι της ιστορικής έρευνας του «Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών» με τίτλο «Τεκμηριώνοντας τα γεγονότα του Νοεμβρίου 1973» που αφορά στους νεκρούς του Πολυτεχνείου κατά τη διάρκεια της εξέγερσης και αμέσως μετά την καταστολή της.
Σύμφωνα με τα τεκμήρια, από τη χούντα κατά την εξέγερση του Πολυτεχνείου δολοφονήθηκαν δεκάδες άνθρωποι. Να μερικές χαρακτηριστικές περιπτώσεις:
Διομήδης Κομνηνός του Ιωάννη, 17 ετών, μαθητής, κάτοικος Λευκάδος 7, Αθήνα. Στις 16/11/1973, μεταξύ 21.30 και 21.45, στη διασταύρωση των οδών Αβέρωφ και Μάρνη τραυματίστηκε θανάσιμα στην καρδιά από πυρά της φρουράς του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε νεκρός στο «Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών».
Toril Margrethe Engeland του Per Reidar, 22 ετών, φοιτήτρια από το Molde της Νορβηγίας. Στις 16/11/1973, γύρω στις 23.30, τραυματίστηκε θανάσιμα στο στήθος από πυρά της φρουράς του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε από διαδηλωτές στο ξενοδοχείο «Ακροπόλ» και αργότερα, νεκρή ήδη, στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του ΙΚΑ.
Βασίλειος Φάμελλος του Παναγιώτη, 26 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, από τον Πύργο Ηλείας, κάτοικος Κάσου 1, Κυψέλη, Αθήνα. Στις 16/11/1973, γύρω στις 23.30, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά της φρουράς του υπουργείου Δημοσίας Τάξεως. Μεταφέρθηκε νεκρός στο «Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών».
Γεώργιος Σαμούρης του Ανδρέα, 22 ετών, φοιτητής Παντείου, από την Πάτρα, κάτοικος πλατείας Κουντουριώτου 7, Κουκάκι. Στις 16.11.1973 γύρω στις 24.00, ενώ βρισκόταν στην ευρύτερη περιοχή του Πολυτεχνείου (Καλλιδρομίου και Ζωσιμάδων), τραυματίστηκε θανάσιμα στον τράχηλο από πυρά της αστυνομίας. Μεταφέρθηκε νεκρός στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του ΙΚΑ.
Δημήτριος Κυριακόπουλος του Αντωνίου, 35 ετών, οικοδόμος, από τα Καλάβρυτα, κάτοικος Περιστερίου Αττικής. Κατά τις βραδινές ώρες της 16/11/1973, ενώ βρισκόταν στην περιοχή του Πολυτεχνείου, χτυπήθηκε από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους, συνεπεία των οποίων πέθανε, από οξεία ρήξη αορτής, ενώ μεταφερόταν στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ερυθρού Σταυρού.
Σπύρος Μαρίνος του Διονυσίου, 31 ετών, ιδιωτικός υπάλληλος, από την Εξωχώρα Ζακύνθου. Στις 16/11/1973, ενώ βρισκόταν στην περιοχή του Πολυτεχνείου, κτυπήθηκε από αστυνομικούς με συμπαγείς ράβδους και υπέστη κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις. Μεταφέρθηκε στο Θεραπευτήριο Πεντέλης, όπου πέθανε τη Δευτέρα 19/11/1973, από οξύ αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο.
Νικόλαος Μαρκούλης του Πέτρου, 24 ετών, εργάτης, από το Παρθένι Θεσσαλονίκης, κάτοικος Χρηστομάνου 67, Σεπόλια, Αθήνα, εργάτης. Στις 17/11/1973, στην πλατεία Βάθης, τραυματίστηκε στην κοιλιά από ριπή στρατιωτικής περιπόλου. Μεταφέρθηκε στο «Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών», όπου πέθανε τη Δευτέρα 19/11/1973.
Στυλιανός Καραγεώργης του Αγαμέμνονος, 19 ετών, οικοδόμος, κάτοικος Μιαούλη 38, Νέο Ηράκλειο Αττικής. Στις 10.15 το πρωί της 17/11/1973, ενώ βρισκόταν μαζί με άλλους διαδηλωτές στην οδό Πατησίων, μεταξύ των κινηματογράφων «ΑΕΛΩ» και «ΕΛΛΗΝΙΣ», τραυματίστηκε από ριπή πολυβόλου που έριξε εναντίον τους περίπολος πεζοναυτών που επέβαινε τεθωρακισμένου οχήματος. Μεταφέρθηκε στο ΚΑΤ, όπου εξέπνευσε στις 30/11/1973.
Μάρκος Καραμανής του Δημητρίου, 23 ετών, ηλεκτρολόγος, από τον Πειραιά, κάτοικος Χίου 35, Αιγάλεω. Στις 17/11/1973, επί της πλατείας Αιγύπτου, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά της στρατιωτικής φρουράς που ενέδρευε στην ταράτσα του ΟΤΕ. Στην κλινική «Παντάνασσα» (πλατεία Βικτορίας) διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Αλέξανδρος Σπαρτίδης του Ευστρατίου, 16 ετών, μαθητής, από τον Πειραιά, κάτοικος Αγίας Λαύρας 80, Αθήνα. Στις 10.30 με 11.00 περίπου το πρωί της 17/11/1973, ενώ βάδιζε στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Κότσικα, τραυματίστηκε θανάσιμα στην κοιλιά από πυρά της στρατιωτικής φρουράς που ενέδρευε στην ταράτσα του ΟΤΕ. Με διαμπερές τραύμα μεταφέρθηκε στο Κ.Α.Τ., όπου τον βρήκε νεκρό ο πατέρας του.
Αλέξανδρος - Βασίλειος (Μπασρί) Καράκας, 43 ετών, Αφγανός τουρκικής υπηκοότητας, κάτοικος Μύρων 10, Αγιος Παντελεήμονας, Αθήνα. Στις 13.00, της 17/11/1973, ενώ βάδιζε με τον 13χρονο γιο του στη διασταύρωση των οδών Χέιδεν και Αχαρνών, τραυματίστηκε θανάσιμα στην κοιλιά από ριπή μυδραλίου τεθωρακισμένου στρατιωτικού οχήματος. Μεταφέρθηκε απευθείας στο νεκροτομείο, όπου πιστοποιήθηκε ο θάνατος του.
Ανδρέας Κούμπος του Στέργιου, 63 ετών, βιοτέχνης, από την Καρδίτσα, κάτοικος Αμαλιάδος 12, Κολωνός. Γύρω στις 11.00 με 12.00 της 18/11/1973, στη διασταύρωση των οδών Γ' Σεπτεμβρίου και Καποδιστρίου, τραυματίστηκε στη λεκάνη από πυρά μυδραλίου τεθωρακισμένου στρατιωτικού οχήματος. Εξέπνευσε στο ΚΑΤ στις 30/1/1974.
"Με παραδέχεσαι ρε;
με την πρώτη τον βρήκα στο κεφάλι"!!
Μιχαήλ Μυρογιάννης του Δημητρίου, 20 ετών, ηλεκτρολόγος, από τη Μυτιλήνη, κάτοικος Ασημάκη Φωτήλα 8, Αθήνα. Στις 12.00 το μεσημέρι της 18/11/1973, στη διασταύρωση των οδών Πατησίων και Στουρνάρη, τραυματίστηκε θανάσιμα στο κεφάλι από πυρά περιστρόφου αξιωματικού του Στρατού (αυτουργός ο συνταγματάρχης Νικόλαος Ντερτιλής). Μεταφέρθηκε στο Σταθμό Πρώτων Βοηθειών του Ε.Ε.Σ. σε κωματώδη κατάσταση και κατόπιν στο «Ρυθμιστικό Κέντρο Αθηνών», όπου πέθανε αυθημερόν.
"Με παραδέχεσαι ρε; με την πρώτη τον βρήκα στο κεφάλι": Έτσι πανηγύριζε ο φασίστας χουντικός αξιωματικός όταν πυροβόλησε πισώπλατα τον 20χρονο Μιχάλη. Το μεσημέρι 18ης Nοέμβρη, στην καταστολή που ακολούθησε την εισβολή της αστυνομίας στο Πολυτεχνείο, ο Μυρογιάννης δέχθηκε επίθεση από χωροφύλακες. Τραυματισμένος από το ξύλο, άρχιζε να τρέχει για να ξεφύγει. Σύμφωνα με την κατάθεση του οδηγού του Ντερτιλή που ήταν αυτόπτης μάρτυρας, λίγο αργότερα κόλλησε το περίστροφο στο στομάχι ενός υπαλλήλου των τρόλεϊ και τον φοβέριζε ότι θα τον σκοτώσει αν δεν εξαφανιστεί. Το μεσημέρι της 18ης Νοέμβρη 1973, ο ταγματάρχης βρίσκεται με το υπηρεσιακό τζιπ έξω από την κατεστραμμένη πύλη του Πολυτεχνείου. Απέναντι, Πατησίων και Στουρνάρη, οι αστυφύλακες χτυπούν ένα νεαρό, που προς στιγμήν τους ξεφεύγει. Ο Ντερτιλής βγάζει από το μπουφάν το περίστροφο και πυροβολεί.
«Ο νεαρός έπεσε
σαν κοτόπουλο», περιγράφει στην κατάθεσή του ένα χρόνο αργότερα ο
οδηγός του Ντερτιλή - ο 21 ετών τότε Αντώνης Αγριτέλης - και συνεχίζει:
«Μετά το φόνο ο Ντερτιλής σαν να μη συνέβαινε τίποτα μπήκε στο τζιπ και
χτυπώντας με στην πλάτη μου είπε: "Με παραδέχεσαι, ρε; Σαράντα πέντε
χρονών άνθρωπος και με τη μία στο κεφάλι!"»...
Όταν βρέθηκε προς τον ΟΤΕ (όπου υπήρχε πολύ κόσμος), έβγαλε ξανά το περίστροφό του και άρχισε να πυροβολεί. Έδινε διαταγές με το περίστροφο στο χέρι και έλεγε στους ΛΟΚατζήδες: "Βαράτε στο ψαχνό, πέντε παλιόπαιδα θα μας κάνουν ό,τι θέλουν;" και αργότερα στους χωροφύλακες "τι φοβάστε ρε; Βαράτε στο ψαχνό, εγώ έκανα την αρχή". Ο δολοφόνος καταδικάστηκε σε ισόβια και πέθανε στη φυλακή το 2013.
Για αυτόν τον "ήρωα" το ΓΕΣ και το υπουργείο (σσ. όχι της “επάρατης” δεξιάς αλλά της _3ης κυβέρνηση Κώστα Σημίτη) ετοίμαζαν παράσημο το 2002!, τελικά ο υπουργός ανακοίνωσε ότι έγινε "λάθος". Στην κηδεία του την ακολουθία έψαλε ο Μητροπολίτης πρώην Καλαβρύτων Αμβρόσιος που δήλωσε ότι ο φασίστας δολοφόνος Ντερτιλής είναι "ήρωας σαν τον Κολοκοτρώνη και τον Σωκράτη". Την κηδεία παρακολούθησαν διάφοροι φασίστες, χουντικοί, ναζί και ακροδεξιοί (από την Χρυσή Αυγή, το ΛΑΟΣ κ.α.) Ορισμένοι ήταν και ένοπλοι, αφού πυροβόλησαν αρκετές φορές στον αέρα.
Το όνομα του Μυρογιάννη διαβάζεται στο προσκλητήριο νεκρών κάθε 17 Νοέμβρη, μαζί με όλα τα ονόματα των νεκρών της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, τα ονόματα αυτών που έδωσαν την ζωή τους για να γίνεται σήμερα η πορεία του Πολυτεχνείου, για να υπάρχουν δημοκρατικά δικαιώματα.
Ο κατάλογος που προηγήθηκε είναι ενδεικτικός. Περιλαμβάνει κι άλλους. Πολλούς. Αρκετοί από αυτούς δολοφονημένοι και στην ευρύτερη, πέραν του Πολυτεχνείου, περιοχή της Αθήνας, από τις δυνάμεις καταστολής που είχε εξαπολύσει η χούντα.
Τέτοιες ήταν, για παράδειγμα, οι δολοφονίες του Κυριάκου Παντελεάκη, εκτελεσμένου στις 18/11/1973 από πυρά άρματος μάχης στην Πατησίων, του Ευστάθιου Κολινιάτη που κτυπήθηκε στις 18/11/1973 από αστυνομικούς, των θυμάτων της αστυνομίας Σπυρίδωνα Κοντομάρη (πρώην βουλευτής Κερκύρας), Σωκράτη Μιχαήλ που τον χτύπησαν στην οδό Μπουμπουλίνας στις 16/11/1973, του Δημήτριου Παπαϊωάννου, του Δημήτρη Θεοδώρα που γαζώθηκε στις 17/11/1973 από πυρά στρατιωτικής περιπόλου, του Αλέξανδρου Παπαθανασίου που εκτελέστηκε από τα πυρά των αστυνομικών του ΙΣΤ' Αστυνομικού Τμήματος Αθήνας...
Θρασίμια του αστικού κράτους και του ναζισμού λένε:
«Αυτοί δεν είναι νεκροί του
Πολυτεχνείου. Αυτοί ήταν "έξω" από το Πολυτεχνείο»! Είναι
μάλιστα ικανοί να ισχυριστούν ότι οι «έξω» από το Πολυτεχνείο δεν δολοφονήθηκαν
από τη χούντα στο πλαίσιο της καταστολής της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αλλά
ότι «σκόνταψαν και χτύπησαν μόνοι τους»...
ΚΚΕ-ΚΝΕ _για της γενιάς μας τα Πολυτεχνεία
2023:
Λαός και νεολαία τιμούν
τα μηνύματα του Νοέμβρη
Ξεκίνησε χτες ο τριήμερος αγωνιστικός εορτασμός | Κορυφώνεται αύριο με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία
Με τη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία στην Αθήνα και εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα κορυφώνεται αύριο ο τριήμερος αγωνιστικός εορτασμός των 50 χρόνων από τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου. Λαός και νεολαία δίνουν το «παρών» τιμώντας τον νεανικό ηρωισμό, τους χιλιάδες αγωνιστές του αντιδικτατορικού αγώνα, κρατώντας ζωντανό το περιεχόμενο των συνθημάτων του ξεσηκωμού.
Χτες το πρωί άνοιξαν οι πύλες του Πολυτεχνείου στην Πατησίων και άνθρωποι όλων των ηλικιών έφταναν για να αφήσουν ένα λουλούδι στο μνημείο με την τσακισμένη πόρτα του, με τον χώρο γεμάτο με φοιτητές και φοιτήτριες από όλες τις σχολές της Αττικής που τιμούν τον ξεσηκωμό πολύμορφα. Στα μεγάφωνα, τα τραγούδια του αγώνα και της φωτιάς αντηχούσαν, με πολλούς να σιγοτραγουδούν τα λόγια τους.
Το μνημείο δεν άργησε να γεμίσει από λουλούδια, στεφάνια αλλά και ζωγραφιές που άφηναν μικρά παιδιά που επισκέπτονταν μαζί με τους γονείς τους τον χώρο. Το «παρών» έδωσαν αγωνιστές που συμμετείχαν στον ξεσηκωμό, με έναν από αυτούς να έχει από κοντά την εγγονή του και να της εξιστορεί τα γεγονότα. Ακόμη μια χαρούμενη και αισιόδοξη νότα ήταν οι μαθητές που ήρθαν με την τάξη τους σε αυτό το «ζωντανό μάθημα ιστορίας και αγώνα».
«Ο ξεσηκωμός του Πολυτεχνείου είχε ρίζες στη σθεναρή αντίσταση των πολιτικών κρατουμένων της χούντας στους τόπους εξορίας και φυλακής που έγιναν κάστρα αντίστασης. Στην ίδρυση και δράση των αντιδικτατορικών οργανώσεων. Στις εργατικές, αγροτικές, φοιτητικές κινητοποιήσεις. Ηταν ένας φοιτητικός, αλλά και εργατικός - λαϊκός ξεσηκωμός. Το Πολυτεχνείο ήταν καταλύτης για το τέλος της χούντας. Το Πολυτεχνείο αποτέλεσε την κορυφαία στιγμή της αντιδικτατορικής πάλης. Ανέδειξε ότι ο αγώνας για ψωμί - Παιδεία - ελευθερία - λαϊκή κυριαρχία συνδέεται με τον όρο να φύγει η χούντα αλλά και να απαλλαγεί ο λαός από τις βαθύτερες αιτίες που την έθρεψαν, την επέβαλαν και τη στήριξαν», σημειώνουν σε διακήρυξή τους για την 50ή επέτειο εννιά μέλη του ΔΣ του Συνδέσμου Φυλακισθέντων - Εξορισθέντων Αντιστασιακών (ΣΦΕΑ) 1967 - 1974, που επισημαίνουν τα σύγχρονα μηνύματα του Νοέμβρη και καλούν στον τριήμερο εορτασμό και στην πορεία στην αμερικάνικη πρεσβεία.
«Πενήντα χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό. Αγώνας χαραγμένος στου λαού τη μνήμη... εκείνος ο Νοέμβρης σπίθα που δε σβήνει!». «Το Πολυτεχνείο ζει στους σύγχρονους αγώνες. Καμία εμπλοκή της χώρας στη σφαγή στη Γάζα. Αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης. Αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν σπουδές. Ζωή με δικαιώματα», τα συνθήματα που δέσποζαν στο γιγαντοπανό των φοιτητικών συλλόγων της Αθήνας στον χώρο.
Μαζική ήταν η παρουσία της ΚΝΕ, με τον ιστορικό χώρο να δονείται από τα συνθήματα, να στολίζεται απ' άκρη σ' άκρη και να εκπέμπεται το αγωνιστικό μήνυμα: «Ο Νοέμβρης ήταν μια κόκκινη ρωγμή, η Ιστορία γράφεται με πάλη ταξική». Τα μέλη της ΚΝΕ ξαναέγραψαν στις δύο πλαϊνές κολόνες της πύλης τα συνθήματα που ορισμένοι μάταια προσπαθούν να ξεχαστούν: «Εξω αι ΗΠΑ» και «Εξω το ΝΑΤΟ».
Ιδιαίτερα
φέτος, που η επέτειος του ηρωικού ξεσηκωμού συμπίπτει με τη σφαγή στην
Παλαιστίνη από το Ισραήλ και τους ΑμερικανοΝΑΤΟικούς συμμάχους του, οι
εκδηλώσεις για το Πολυτεχνείο αποτελούν ταυτόχρονα βήμα καταδίκης των
εγκλημάτων της κατοχής, αλληλεγγύης του λαού και της νεολαίας στον
Παλαιστινιακό λαό, την οποία εκφράζουν με συγκλονιστικές διαδηλώσεις όλες αυτές
τις μέρες. Φοιτητές και φοιτήτριες, μέλη της ΚΝΕ, άνοιξαν σημαίες της
Παλαιστίνης μπροστά στο κτίριο «Αβέρωφ» και φώναξαν δυνατά «Η Ιστορία έχει
μια σωστή πλευρά, με την Παλαιστίνη ως τη λευτεριά» και «Λε - λε -
λευτεριά, λευτεριά στην Παλαιστίνη».
“Η σπίθα του Νοέμβρη δεν σβήνει”
Έντονο ενδιαφέρον συγκεντρώνει η έκθεση της ΚΝΕ που λειτουργεί στον χώρο, με αρκετούς να κοντοστέκονται για να δουν τα ταμπλό, τις φωτογραφίες και το υλικό που περιέχουν. Η έκθεση ξεδιπλώνεται από τις αιτίες επιβολής της δικτατορίας, την αντιδικτατορική δράση, τη δράση του Κόμματος και της ΚΝΕ εκείνη την περίοδο μέχρι και τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου όπου παρατίθεται και το χρονικό. Από την πρώτη μέρα γίνονται και ομαδικές ξεναγήσεις με μεγάλη συμμετοχή ειδικά από νέους και νέες.
Στον χώρο του Πολυτεχνείου διακινείται το λεύκωμα της ΚΝΕ με τίτλο «Η σπίθα του Νοέμβρη δεν σβήνει». Πρόκειται για έκδοση αφιερωμένη στη συμπλήρωση 50 χρόνων από τον φοιτητικό και λαϊκό ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου με ντοκουμέντα και φωτογραφικό υλικό από εκείνη την περίοδο.
Στην εισαγωγή του λευκώματος σημειώνεται μεταξύ άλλων:
«Στο Πολυτεχνείο μίλησε ο λαός. Η εργατική τάξη, ο λαός και η νεολαία έγιναν πρωταγωνιστές των εξελίξεων, άφησαν ανεξίτηλο το σημάδι τους και έδειξαν τη δυναμική τους απέναντι σε έναν ισχυρό αντίπαλο, τη στρατιωτική δικτατορία και συνολικά απέναντι στην εξουσία της αστικής τάξης... Είναι αφιερωμένο σε όλους αυτούς που στα χρόνια της επταετούς στρατιωτικής δικτατορίας σήκωσαν τον λαό μας ένα μπόι ψηλότερα. Εμπνευσμένοι από τον αγώνα τους, βαδίζοντας στον ίδιο δρόμο δίνουμε την υπόσχεση για τους νέους μεγάλους εργατικούς - λαϊκούς - νεολαιίστικους αγώνες, για να γκρεμίσουμε τον κόσμο της φτώχειας, της αδικίας, των πολέμων, τον γερασμένο κόσμο της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και να χτίσουμε τη νέα κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, της ζωής με δικαιώματα, τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».
Στον χώρο διακινούνται επίσης και σχετικές εκδόσεις
της «Σύγχρονης Εποχής», όπως και η νέα με τίτλο «Πολυτεχνείο - Νοέμβρης
1973. Έμπνευση, γνώση και στήριγμα για τους λαϊκούς ξεσηκωμούς του μέλλοντος».
Συνεχίζονται σήμερα οι καταθέσεις
στεφανιών
Αντιπροσωπείες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ θα καταθέσουν στεφάνια στον χώρο του Πολυτεχνείου, σήμερα Πέμπτη και ώρα 11 το πρωί.
Σήμερα η πρώτη προβολή του ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ
«Ένας
ζεστός Νοέμβρης»
Στις 6 μ.μ., σε εκδήλωση στο κτίριο Αβέρωφ του ΕΜΠ (συγκρότημα Πατησίων) |
Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Θοδωρής Κωτσαντής, Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ _Παρών ο Δημήτρης Κουτσούμπας
Σε δελτίο Τύπου
σχετικά με το ντοκιμαντέρ, το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ αναφέρει:
«"...και ξαφνικά / πιάσαν οι ζέστες το Νοέμβρη / καλοκαιριά / στην καρδιά του χειμώνα". Οι στίχοι αυτοί είναι από το
ποίημα "Ενας ζεστός Νοέμβρης"
του Δημήτρη Ραβάνη - Ρεντή, από το οποίο
εμπνευστήκαμε και τον τίτλο του ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ. (σσ. ο κομμουνιστής ποιητής
ήταν παρών στην εξέγερση του Πολυτεχνείου και τα ποιήματα που περιλαμβάνει η
ποιητική συλλογή "Ρεπορτάζ για ένα ζεστό Νοέβρη" τα έγραψε εν θερμώ,
εκείνες τις μέρες). Ο μεγάλος αυτός κομμουνιστής λογοτέχνης δίνει, με τον
ποιητικό του λυρισμό, αλλά και την ταπεινότητα του ύφους που απαιτούν οι
μεγαλειώδεις αγώνες και θυσίες του λαού μας, το χρονικό του ηρωικού ξεσηκωμού
του Πολυτεχνείου. Έτσι και στο ντοκιμαντέρ της ΚΝΕ επιδιώκουμε να
"κινηματογραφήσουμε" την ατμόσφαιρα εκείνων των ημερών, της
αντιδικτατορικής πάλης του λαού, της δράσης του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.
Οι θεατές θα έχουν την ευκαιρία, μέσα από έναν
συνδυασμό ντοκουμέντων, αρχειακού υλικού, animation και συνεντεύξεων με
"πρωταγωνιστές" της περιόδου, να μεταφερθούν στην περίοδο της
χούντας, να ζήσουν από κοντά τι προηγήθηκε του μεγάλου ξεσηκωμού, αλλά και τις
μέρες μέσα στο Πολυτεχνείο, ξετυλίγοντας το νήμα του ηρωικού αγώνα. Θα
περιηγηθούν από την πλατεία Μαβίλη και τις συζητήσεις μιας παρέας μαθητών κάτω
από τη μύτη των αστυνομικών μέχρι το θανατονήσι της Γυάρου, από τα σκληρά
βασανιστήρια στην Μπουμπουλίνας μέχρι τον αγωνιστή που έψαχνε ένα κομμάτι
συνδετήρα για να φτιάξει με την ψίχα του ψωμιού ακόμα ένα πιόνι για το
αυτοσχέδιο σκάκι της εξορίας, από τις γιάφκες του παράνομου εκδοτικού
μηχανισμού του "Οδηγητή" και της "Πανσπουδαστικής" μέχρι το
εργοστάσιο όπου οι εργάτες από το υστέρημά τους έδιναν στους κομμουνιστές που
είχαν γυρίσει από την εξορία οικονομική ενίσχυση για το Κόμμα τους.
Εικόνες που δύσκολα τις χωράει ο νους, αλλά και στιγμές που ανέδειξαν ότι ο
λαός και η νεολαία έχουν τη δύναμη να φέρουν τα πάνω - κάτω, να γίνουν πρωταγωνιστές
των εξελίξεων.
Τα συμπεράσματα που απορρέουν από την 7ετία της δικτατορίας και αποτυπώνονται γλαφυρά στο ντοκιμαντέρ έχουν ιδιαίτερη σημασία, αποτελούν ιδιαίτερη πηγή έμπνευσης και διδαγμάτων για τους αγώνες τού σήμερα».
Στο ντοκιμαντέρ συμμετέχουν με αλφαβητική σειρά:
- Αριάδνη
Αλαβάνου, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής κατάληψης του Πολυτεχνείου
- Δημήτρης Γόντικας, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ
την περίοδο 1972 – 1979
- Γιώργος Καραγιάννης, δημοσιογράφος, στρατευμένος φοιτητής την περίοδο
της χούντας και στέλεχος της ΚΝΕ
- Δημήτρης Κουτσούμπας, ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
- Αλκης Παπαδήμας, Γραμματέας της Οργάνωσης Φυσικομαθηματικής Σχολής της
ΚΝΕ κατά τον ξεσηκωμό του Πολυτεχνείου
- Αλέκα Παπαρήγα, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ
- Λάμπρος Τόκας, δημοσιογράφος, εργαζόμενος μαθητής την περίοδο της
χούντας
- Σπύρος Χαλβατζής, αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Φυλακισθέντων &
Εξορισθέντων Αντιστασιακών 1967 - 1974 (ΣΦΕΑ)
Επιμέλεια ντοκιμαντέρ: Επιτροπή Προπαγάνδας του ΚΣ της ΚΝΕ10+ δεκαετίες Αγώνες και θυσία
Το ΚΚΕ στην πρωτοπορεία
Προβολές σε άλλες πόλεις
Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί επίσης σε εκδηλώσεις σε όλη τη χώρα και συγκεκριμένα:
- Σήμερα Πέμπτη:
- Στη Θεσσαλονίκη, στις 19.30 στο αμφιθέατρο «Παναγιωτόπουλος» της
Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Θα χαιρετίσει ο Θανάσης Παφίλης, μέλος της
ΚΕ του ΚΚΕ.
- Στην Πάτρα, στις 19.30 στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης.
- Στην Καλαμάτα, στις 19.00 στο Εργατικό Κέντρο.
- Στην Ξάνθη, στις 20.00 στην αίθουσα Α1 στα Προκάτ. Χαιρετισμό θα
απευθύνει η Χριστίνα Στεργίου, Γραμματέας του Τομεακού Συμβουλίου Ξάνθης
της ΚΝΕ, ενώ οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» θα παρουσιάσουν δρώμενο που
έχουν προετοιμάσει.
- Στη Λιβαδειά, στις 21.00 στο cafe «Στροφόμετρο».
- Αύριο Παρασκευή στα Γρεβενά, στις 19.00 στο δημαρχείο.
- Το Σάββατο 18 Νοέμβρη:
- Στο Ιλιον, στις 18.00 στο Θέατρο «Μελίνα Μερκούρη». Θα μιλήσει ο Κώστας Σκολαρίκος, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, και θα ακολουθήσει μουσικό αφιέρωμα.
- Στο Αγρίνιο, στις 18.30 στο Δημοτικό Θέατρο.
- Στη Θάσο, στις 18.00 στο καφενείο «Γκαζόζα» στην Καλλιράχη.
- Στην Πτολεμαΐδα, στις 18.00 στο δημαρχείο Εορδαίας. Θα χαιρετίσει
ο Μιχάλης Τσιγγένης, στέλεχος της ΚΝΕ.
- Στη Χαλκίδα, στις 19.00 στην αίθουσα του ΔΟΑΠΠΕΧ (Αβάντων 50).
- Στον Αγιο Νικόλαο, στις 19.00 στην αίθουσα του Εργατικού Κέντρου
Λασιθίου. Θα μιλήσει η Ελισάνθη Κωστοπούλου, μέλος του Γραφείου Περιοχής
Κρήτης της ΚΝΕ.
- Στην Κέρκυρα, στις 13.00 στο Εργατικό Κέντρο.
- Στη Λέσβο, στις 18.30 στα Κεντρικά Λύκεια στη Μυτιλήνη.
- Στη Ρόδο, στις 17.00 στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.
- Στα Χανιά, στις 18.00 στο κτίριο του Τεχνικού Επιμελητηρίου
Ελλάδας (Νεάρχου 23).
- Την Κυριακή 19 Νοέμβρη: Στο Ηράκλειο Αττικής, στις 19.00 στη Βίλα Στέλλα (Γαλήνης και Σοφίας). Θα μιλήσει ο Στάθης Ευσταθίου, μέλος του Γραφείου Περιοχής Αττικής της ΚΝΕ.
Το ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα σε Εργατικά Κέντρα, Ομοσπονδίες, σωματεία και εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά στην κατάθεση στεφάνων στο Πολυτεχνείο, τιμώντας τα 50 χρόνια από τον ηρωικό ξεσηκωμό, και στη μεγάλη αντιιμπεριαλιστική πορεία αύριο, Παρασκευή. Η κατάθεση στεφάνων στο Πολυτεχνείο θα γίνει σήμερα, Πέμπτη, στις 5 μ.μ., με σημείο συνάντησης των σωματείων στο Συνδικάτο Οικοδόμων (Βερανζέρου 1, πλατεία Κάνιγγος). Στο ίδιο ραντεβού για κατάθεση στεφάνου καλούν επίσης η ΟΓΕ και η ΕΕΔΥΕ.
Ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ (ΣΥΣΔΙΕΚ) θα καταθέσει στεφάνι σήμερα, στις 12μ. Στεφάνι στον χώρο του Πολυτεχνείου θα καταθέσει και το ΔΣ της Ομοσπονδίας Γονέων Αττικής, σήμερα στις 2 μ.μ. Επίσης, η Συντονιστική Επιτροπή Μαθητών Αθήνας δίνει το δικό της ραντεβού για να καταθέσει λουλούδια, σήμερα, Πέμπτη, στις 3 μ.μ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ℹ️ Η αντιγραφή και χρήση (αναδημοσίευση κλπ) αναρτήσεων στο σύνολό τους ή αποσπασματικά είναι ελεύθερη, με απλή αναφορά στην πηγή
ℹ️ Οι περισσότερες εικόνες που αναπαράγονται σε αυτόν τον ιστότοπο είναι πρωτότυπες ή μακέτες δικές μας.
Κάποιες που προέρχονται από το διαδίκτυο, αν δεν αναφέρεται κάτι συγκεκριμένο τις θεωρούμε δημόσιες χωρίς «δικαιώματα» ©®®
Αν υπάρχει πηγή την αναφέρουμε πάντα
Τυχόν «ιδιοκτήτες» φωτογραφιών ή θεμάτων μπορούν ανά πάσα στιγμή να επικοινωνήσουν μαζί μας για διευκρινήσεις με e-mail.
ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ
🔻 Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.
Αν σχολιάζετε σαν «Ανώνυμος» καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα διακριτικό όνομα, ψευδώνυμο, ή αρχικά
🔳 ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ:
Α) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog
Β) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Γ) εκτός θέματος ανάρτησης
Δ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά - όχι "Greeklings"