29 Νοεμβρίου 2020

"Νομπελίστες" κοράκια με νύχια γαμψά

 

Γίνομαι βαρετός ("πάλι τα ίδια;...") - «Ρε!, θα μας κόψουν τις συντάξεις»!
Παλιά είχαμε ..."καθηγητή" Σπράο - Μετά ήρθαν ολόκληρες «επιτροπές σοφών».
Τώρα μας προέκυψε ... «νομπελίστας»!
Μακριά από «οικονομολόγους» και «ειρηνιστές» νομπελίστες! Θα πρόκειται είτε για κομπογιαννίτες είτε για πολεμοκαπήλους αντιστοίχως!
Κι έχει πλάκα πια, αυτή η μονότονα βλακώδης πρακτική:
Όταν τα κοράκια θέλουν να σερβίρουν στο λαό ένα δύσπεπτο πιάτο (και δεν εννοούμε φασολάδα), επιστρατεύουν "καθηγητές", "σοφούς", "νομπελίστες" και κάθε "διακεκριμένον" απατεώνα!
Κι άμα δε φτάνουν, ούτε αυτοί έχουμε και τις "εκθέσεις του ΟΟΣΑ" η του ΔΝΤ!
Η μανιέρα.


Και, επιτέλους... «άσπρος καπνός»

Μόλις μετά από μερικούς μήνες και κατόπιν της σχετικής κυβερνητικής παραγγελίας, οι «ειδικοί» οικονομολόγοι έβγαλαν το πόρισμά τους και κατέληξαν στο περιβόητο «σχέδιο της Επιτροπής Πισσαρίδη» που, για ακόμα μια φορά, υπόσχεται ότι «εφόσον το σχέδιο ανάπτυξης εφαρμοστεί συστηματικά, θα οδηγήσει σε υψηλότερη ευημερία για τα νοικοκυριά, μέσω της συστηματικής ενίσχυσης της παραγωγικότητας και των αμοιβών της εργασίας».
Το σχέδιο ανακοίνωσε με πανηγυρικό τρόπο η ΝΔ και ήδη κινείται για την αξιοποίησή του στην κατανομή των πόρων που «έρχονται» απ' την ΕΕ, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ, απ' τη μεριά του, προσπαθεί να αποστασιοποιείται και να καταγγέλλει το σχέδιο ως «νεοφιλελεύθερο».
Ως προπομπός για μειώσεις συντάξεων λειτουργεί η πρόσφατη έκθεση του ΟΟΣΑ για τις κοινωνικές δαπάνες, καθώς επισημαίνει ότι η Ελλάδα -όπως και η Ιταλία- έχουν τις υψηλότερες συνταξιοδοτικές δαπάνες.
Η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού εντάσσεται και στο προσχέδιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για την εκταμίευση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης

«Εξορθολογισμός» της συνταξιοδοτικής δαπάνης

Σύμφωνα με την έκθεση, οι κοινωνικές δαπάνες στην Ελλάδα είναι πολύ πάνω από το ΜΟ (μέσος όρος) των χωρών του ΟΟΣΑ, 24% του ΑΕΠ (στοιχεία του 2019) έναντι 19,9%, με τη μερίδα του λέοντος, το 15,5% του ΑΕΠ, να καλύπτει τις συντάξεις (της Ιταλίας είναι 15,6%).

Ο Μ.Ο. της συνταξιοδοτικής δαπάνης για τις χώρες μέλη του ΟΟΣΑ είναι στο 7,8% με χώρες –στην «ατμομηχανή» της Ευρώπης όπως η Γαλλία να ανέρχεται στο 13,6%.

Η τελική έκθεση Πισσαρίδη δεν περιορίζεται στο να εισηγείται παρεμβάσεις στις επικουρικές συντάξεις, αλλά και στις κύριες συντάξεις, θέτοντας ως στρατηγικό στόχο της «μεταρρύθμισης» αυτό που έγινε και με τις προηγούμενες παρεμβάσεις, δηλαδή τη «σταδιακή αποκλιμάκωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης ως ποσοστού του ΑΕΠ και τη μείωση της επιχορήγησης από τον κρατικό προϋπολογισμό ως ποσοστό των συνολικών δαπανών του»

Πιο συγκεκριμένα προτείνει την πλήρη κεφαλαιοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, την αναπροσαρμογή των κανόνων υπολογισμού της ανταποδοτικής κύριας σύνταξης ανάλογα με την ηλικία συνταξιοδότησης, τον εξορθολογισμό των κανόνων αναγνώρισης πλασματικών χρόνων ασφάλισης στην κατεύθυνση του περιορισμού και της κατάργησης των πρόωρων συντάξεων.

Ουσιαστικά το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης περιλαμβάνει τις δράσεις και μεταρρυθμίσεις που θα υποβάλλει η Ελλάδα στην ΕΕ προκειμένου να λάβει έγκριση για την εκταμίευση των κονδυλίων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης.

Προφανώς μέρος των «ευρωπαϊκών» κεφαλαίων θα κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση του κόστους για τα ασφαλιστικά ταμεία της μετατροπής των επικουρικών συντάξεων σε «ατομικούς κουμπαράδες», πράγμα που σημαίνει ότι μέρος των χρημάτων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα διοχετευτούν σε ιδιωτικές -κατά κύριο λόγο ξένες- ασφαλιστικές εταιρείες που θα εμπλακούν στον κλάδο της ασφάλισης.

Το αντιλαϊκό περιεχόμενο του σχεδίου

Τα βασικά σημεία της έκθεσης Πισσαρίδη δεν είναι καινούργια, ούτε πρωτότυπα. Σε επίπεδο «κατεύθυνσης» η έκθεση επιμένει πως η γραμμή της «εξωστρέφειας της οικονομίας» είναι αυτή προς την οποία πρέπει να κινηθεί η «χώρα», ενισχύοντας τον εξωτερικό Τουρισμό και αυξάνοντας τις εξαγωγές σε ότι αφορά τη βιομηχανική παραγωγή.
Η έκθεση δεν είναι ένα απλό «ευχολόγιο» κλαδικών κατευθύνσεων, αλλά προτείνει «αλλαγές» που πρέπει να πραγματοποιηθούν στην οικονομία για να κινηθεί προς αυτήν την κατεύθυνση. Οι κυριότερες είναι:

  • α) Επιτάχυνση της συγκέντρωσης και της συγκεντροποίησης του κεφαλαίου, με μεγάλη αύξηση των επενδύσεων, με μεγάλη μείωση του αριθμού των μικρών επιχειρήσεων και προλεταριοποίηση αυτοαπασχολούμενων απ' τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις, που κατηγορούνται ως «η φτώχεια των εθνών» απ' το μεγάλο κεφάλαιο. Η έκθεση προβλέπει σωρεία μέτρων συγκέντρωσης της παραγωγής και διαμόρφωσης όρων συγκέντρωσης του κεφαλαίου (απελευθέρωση αγορών, φιλοεπενδυτικό νομοθετικό πλαίσιο κ.λπ.).
  • β) Κλιμάκωση της πολιτικής επιβολής φθηνότερης εργατικής δύναμης, που είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την αύξηση των επενδύσεων.
  • γ) Ολοκλήρωση της επίθεσης στα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, με επιθετική μείωση των εργοδοτικών εισφορών και ανάπτυξη της ιδιωτικής ασφάλισης.
  • δ) Προώθηση της φορο-ασυλίας του μεγάλου κεφαλαίου με νέες φοροαπαλλαγές και παράλληλα νέα επέκταση της φορολογίας στα λαϊκά στρώματα.
  • ε) Προώθηση της επιτελικότητας του αστικού κράτους, που θα λειτουργεί προς όφελος του κεφαλαίου, π.χ. ψηφιοποίηση κρατικών λειτουργιών και μια fast track Δικαιοσύνη για το κεφάλαιο.
  • στ) Διάλυση της όποιας προστασίας των ανέργων.
  • ζ) Προώθηση νέων αντιδραστικών αλλαγών στην Εκπαίδευση και στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
  • η) Προσανατολισμός επενδύσεων στους τομείς που προκρίνουν το μεγάλο κεφάλαιο, η ΕΕ (πράσινη ψηφιακή μετάβαση, αλλοδαπός τουρισμός και διεθνείς μεταφορές).

Στην ουσία, το σχέδιο Πισσαρίδη κωδικοποιεί και προσπαθεί να επιταχύνει την αστική στρατηγική που εφαρμόζει σήμερα η ΝΔ, ως οργανική συνέχεια της πολιτικής που άσκησε ο ΣΥΡΙΖΑ.
Τελικά, είναι ένας νέος κρίκος στην αλυσίδα των μνημονίων και των μεταμνημονιακών δεσμεύσεων, ιεραρχώντας τις προτεραιότητες της κρατικής παρέμβασης για τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου την επόμενη περίοδο.

Πρόκειται για πολιτική φθηνότερης εργατικής δύναμης με κεντρικούς άξονες το νέο γύρο επίθεσης στα ασφαλιστικά δικαιώματα, την αύξηση της φορολογίας των εργαζομένων για να ελαφρυνθεί το κεφάλαιο, την προώθηση μεταρρυθμίσεων στο κράτος προς όφελος του μεγάλου κεφαλαίου, τη νέα μείωση των παροχών σε Υγεία, Παιδεία και κοινωνική προστασία, την προώθηση των επενδύσεων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ℹ️ Η αντιγραφή και χρήση (αναδημοσίευση κλπ) αναρτήσεων στο σύνολό τους ή αποσπασματικά είναι ελεύθερη, με απλή αναφορά στην πηγή

ℹ️ Οι περισσότερες εικόνες που αναπαράγονται σε αυτόν τον ιστότοπο είναι πρωτότυπες ή μακέτες δικές μας.
Κάποιες που προέρχονται από το διαδίκτυο, αν δεν αναφέρεται κάτι συγκεκριμένο τις θεωρούμε δημόσιες χωρίς «δικαιώματα» ©®®
Αν υπάρχει πηγή την αναφέρουμε πάντα

Τυχόν «ιδιοκτήτες» φωτογραφιών ή θεμάτων μπορούν ανά πάσα στιγμή να επικοινωνήσουν μαζί μας για διευκρινήσεις με e-mail.


ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

🔻 Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.
Αν σχολιάζετε σαν «Ανώνυμος» καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα διακριτικό όνομα, ψευδώνυμο, ή αρχικά

🔳 ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ:

Α) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog
Β) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Γ) εκτός θέματος ανάρτησης
Δ) με ασυνόδευτα link (spamming)

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά - όχι "Greeklings"