21 Αυγούστου 2021

Η κλιματική αλλαγή ως «τέλειο άλλοθι» για όλες τις 🔥 καταστροφές🌀💧 η γύμνια του κράτους και τα drones

Το 1988, 33 χρόνια πριν, κάηκαν στην Ελλάδα 1,522 εκατομμύρια στρέμματα δασικής και γεωργικής γης. Ήταν η δεύτερη χειρότερη καταστροφή για την περίοδο 1983 - 2008, κατά την οποία οι καμένες εκτάσεις αντιστοιχούν στο 10,3% της συνολικής έκτασης της χώρας!
Το 1999, 22 χρόνια πριν, καταγράφηκαν οι περισσότερες πυρκαγιές των τελευταίων 25 ετών.
Το 2000, 21 χρόνια πριν, ήταν η χρονιά με τη μεγαλύτερη καταστροφή δασικών και γεωργικών εκτάσεων, καθώς κάηκαν συνολικά 1,6 εκατομμύρια στρέμματα (φέτος έχουν καεί μέχρι στιγμής περίπου 1,1 εκατομμύρια στρέμματα).
Μία από τις μεγαλύτερες καταγεγραμμένες ιστορικά καταστροφές από πλημμύρες στη χώρα μας έγινε στις 23 Μάρτη 1987, 34 χρόνια πριν, με 10 νεκρούς, σε νομούς της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας.
Τον Αύγουστο του 1990, μια άλλη μεγάλη πλημμύρα έπνιξε πέντε ανθρώπους στην κεντρική Ελλάδα και τον Νοέμβρη του 1992, μια ισχυρή βροχή ισοπέδωσε την Καβάλα, καταστρέφοντας το 70% του οδικού της δικτύου και σκοτώνοντας 4 ανθρώπους.
Τότε βέβαια τα αστικά επιτελεία δεν είχαν υιοθετήσει ακόμα την κλιματική αλλαγή ως το «τέλειο άλλοθι» για όλες τις καταστροφές, που όπως και τώρα αναδείκνυαν τη γύμνια του κράτους.
Αλλά ακόμα κι αν κάποιος ισχυριστεί ότι εκείνες οι καταστροφές ήταν τα «πρόδρομα» σημάδια όσων συμβαίνουν σήμερα εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, τότε τι εμπόδισε το κράτος και όλες τις κυβερνήσεις επί 30 και πλέον χρόνια να πάρουν μέτρα, να προσαρμόσουν σχέδια και υποδομές, ώστε να περιορίζονται οι ζημιές και να προστατεύεται ο λαός;

Η απάντηση είναι μία: Η πολιτική στήριξης των καπιταλιστικών κερδών σε βάρος των λαϊκών αναγκών.
Που δεν είναι «έκτακτο καιρικό φαινόμενο», αλλά φαινόμενο «παντός καιρού».

"Συγγνώμες"...

Ομολογίες για «αστοχίες» και «παραλείψεις», διαβεβαιώσεις για «ευθύνες που θα αποδοθούν» και πολλές «ειλικρινείς συγγνώμες» περιλαμβάνει η συνταγή διαχείρισης της επόμενης μέρας των πυρκαγιών στη Βαρυμπόμπη και κυρίως στην Εύβοια από την κυβέρνηση.
Όμως, από τη φωτιά στην Αττική έχουν περάσει πάνω 10 μέρες και από την καταστροφή στην Εύβοια μερικές λιγότερες. Στο διάστημα αυτό, μια άλλη μεγάλη φωτιά, αυτή στα Βίλια, άναψε και δεν λέει να σβήσει, προκαλώντας τεράστια καταστροφή σε δάση και κατοικίες, βάζοντας σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές. Αν λοιπόν η καταστροφή σε Βαρυμπόμπη και Βόρεια Εύβοια ήταν ένας συνδυασμός «αστοχιών» και «παραλείψεων» που εντοπίστηκαν, τότε γιατί επαναλαμβάνεται το ίδιο ακριβώς σκηνικό έξι μέρες τώρα στα Βίλια, τα οποία κινδυνεύουν να γίνουν η δεύτερη Βόρεια Εύβοια κι ενώ όλα τα διαθέσιμα μέσα επιχειρούν για την κατάσβεσή της, σύμφωνα με την κυβέρνηση;

Το δικό σου δικό μου -και το θράσος απύθμενο…

Τίτλος είδησης (copy-paste) αστικών ΜΜΕ
Φωτιές: Στήριξη του πρωθυπουργού στους πυροσβέστες για τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους
(συνέχεια -ακάθεκτος ο πρωθυπουργός και τα δημοσιογραφικά παπαγαλάκια)
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης το Συντονιστικό της Πυροσβεστικής, για να στηρίξει και να ενθαρρύνει τους πυροσβέστες που δίνουν τη μάχη στα πύρινα μέτωπα, αλλά και για να ενημερωθεί για την κατάσταση στα Βίλια, όπως ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου.
«Χρειάζονται τη στήριξή μας όλοι όσοι μάχονται με τις φλόγες. Η κυβέρνηση εγγυάται ότι στο τέλος της κρίσης θα έχει καλυφθεί κάθε πληγή που άνοιξε» κάνοντας λόγο για «πρωτοφανή κατάσταση» προσθέτοντας ότι «η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός συναισθάνονται πλήρως το μέγεθος του προβλήματος»(;;)

«Ο αγώνας είναι τριπλός: κατάσβεση, αποτροπή ξεσπάσματος νέων και αποζημίωση των πληγέντων. Οποιοσδήποτε σκεφτεί την έκταση και ένταση την κόπωση των μέσων πυρόσβεσης αντιλαμβάνεται ότι η πολιτεία μάχεται και ανθίσταται. Οι δηλώσεις μας στο παρελθόν είχαν δημιουργήσει προσδοκίες. Το ζητούμενο δεν είναι το ευκταίο αλλά η αντιμετώπιση μιας κατάστασης στην οποία η κυβέρνηση δεν σήκωσε τα χέρια ψηλά και δεν αναλώθηκε σε επικοινωνιακούς χειρισμούς»…
Θυμίζουμε
1. Πως ο τίτλος της είδησης είναι «Στήριξη του πρωθυπουργού στους πυροσβέστες για τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους» …και
2. Ότι “η κυβέρνηση δεν αναλώνεται σε επικοινωνιακούς χειρισμούς”…
Τα συμπεράσματα δικά σας.

(σσ).
Και εγένετο φως!
Τελικά η στήριξή του στους πυροσβέστες για τις υπεράνθρωπες προσπάθειές τους που εξέφρασε ο πρωθυπουργός, δεν έχει να κάνει ούτε με χρήματα, ούτε με μέσα πρόληψης, κατάσβεσης και ατομικής προστάσίας αλλά με δήλωση στη διάρκεια επίσκεψης στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι πως «έχει εμπιστοσύνη στο έργο που επιτελούν»! και ευχαριστήρια «σε τις γυναίκες και τους άντρες του Σώματος για τις υπεράνθρωπες προσπάθειες»
Χέστηκε η φοράδα… (διότι αν δεν είχε εμπιστοσύνη -;;)

Γύμνια του κρατικού μηχανισμού

Την ίδια ώρα, η γύμνια του κρατικού μηχανισμού με την παντελή έλλειψη μέτρων πρόληψης αλλά και ολοκληρωμένου σχεδιασμού για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς έχει προκαλέσει απελπισία και οργή στον κόσμο που υφίσταται τις συνέπειες από τη φωτιά.
Όπως καταμαρτυρούν, η έλλειψη δασικών δρόμων, ούτε καν μονοπατιών πάνω στα βουνά, κάνουν αδύνατη την προσέγγιση της φωτιάς από τις επίγειες πυροσβεστικές δυνάμεις.

Πάνω στο όρος «Πατέρα» δεν υπάρχει ούτε μονοπάτι, όπως κατήγγειλε ο Γ. Πρωτούλης μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στην Περιφέρεια Αττικής, αποκαλύπτοντας ότι για δασικούς δρόμους στην Αττική δόθηκαν μόλις 30 χιλιάδες ευρώ, όταν για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις στο Αφγανιστάν, το ελληνικό κράτος έδωσε 300 εκατομμύρια.

Ακόμη, η έλλειψη αντιπυρικών ζωνών αλλά και επαρκών δεξαμενών και κρουνών για να υποστηρίξουν το έργο της δασοπυρόσβεσης, αποδεικνύεται μοιραία.
Ενδεικτική της πολιτικής του αστικού κράτους, που υπολογίζει τα πάντα με βάση τη λογική «κόστος – όφελος» και δεν δίνει χρήματα στις υπηρεσίες που πρέπει να προστατεύουν τα δάση και τη ζωή του λαού, είναι και η εικόνα του Δασαρχείου Αιγάλεω το οποίο παρότι, έχει υπό την ευθύνη του 600.000 στρέμματα δάσους στη Δυτική Αττική, στελεχώνεται από μόλις 28 υπαλλήλους και κανέναν δασεργάτη!

... και εγκλήματα

Το ερώτημα είναι ρητορικό και κανείς δεν περιμένει βέβαια μια σοβαρή απάντηση, ούτε από την κυβέρνηση, ούτε από τα άλλα αστικά κόμματα που της καταλογίζουν «ανικανότητα» και «ανεπάρκεια».
Επιχειρησιακές παραλείψεις και λάθη στην κατάσβεση των πυρκαγιών υπήρχαν πάντα και θα υπάρχουν, όπως είναι δεδομένη η ανάγκη να αποδοθούν ευθύνες εκεί που διαπιστώνονται.
Ολα αυτά όμως δεν μπορούν να αποτελούν άλλοθι και «πλυντήριο» για την εγκληματική πολιτική της σημερινής και όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, που εκθέτει σε κίνδυνο τα δάση και την περιουσία του λαού, που επεκτείνει την εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου, στο έδαφος της εμπορευματοποίησης της γης. Που βάζει την πρόληψη, την πυροπροστασία και την πυρόσβεση στη μέγγενη του κόστους - οφέλους για το κεφάλαιο, σωρεύοντας «καύσιμη ύλη» για να λαμπαδιάζουν χιλιάδες στρέμματα κάθε χρόνο.
Δεν μπορούν να κρύψουν την «επιλεκτική ανικανότητα» του αστικού κράτους να προστατεύσει τον λαό σε πλημμύρες και φωτιές.

Αυτά είναι τα πραγματικά εγκλήματα, με τη σφραγίδα των ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΚΙΝΑΛ και των άλλων, που ο λαός δεν πρέπει να επιτρέψει να παραγραφούν.

Χαράς Ευαγγέλια - Αναδάσωση με drones

Η καναδική Startup θα φυτέψει με το Flash Forest ένα δισεκατομμύριο δέντρα μέχρι το 2028.
Το καινοτόμο σύστημα της δουλεύει δέκα φορές ταχύτερα από ό,τι ένας άνθρωπος
(…)
Οπότε συγκέντρωσε μια ομάδα βοτανολόγων για να επιμεληθούν τους σπόρους ταχέως αναπτυσσόμενων δέντρων και μηχανικούς για να προγραμματίσουν drones, που θα τους «μοιράσουν».
Βέβαια δεν θα καταλήξουν όλοι αυτοί οι σπόροι να γίνουν δέντρα, ωστόσο η εταιρεία έχει επενδύσει πολύ στην έρευνα, την τεχνολογία και τις δοκιμές προκειμένου να παρέχει ταυτόχρονα οικονομικά αποδοτικές λύσεις (και φυσικά θα πληρωθεί ανάλογα -«στο τέλος ξυρίζουν τον γαμπρό»)

Σσ.
Για όσους δεν το ξέρουν η παραπάνω λαϊκή σοφή φράση (και παροιμία) προήλθε από ένα παλιό έθιμο πολλών περιοχών της Ελλάδας, όταν οι φίλοι του γαμπρού, το πρωί ανήμερα του γάμου, τον πήγαιναν συνοδεία στον κουρέα του χωριού, για να τον ξυρίσει.
Το έθιμο επέβαλε να ξυρίσει ο κουρέας πρώτα έναν-έναν τους φίλους του γαμπρού και τελευταίο αυτόν, ο οποίος πλήρωνε και τα έξοδα όλων.

🔻«Θεωρήσαμε χρέος μας να έρθουμε εδώ...» 

Στο «στέκι» της Στροφυλιάς βρεθήκαμε τις τελευταίες πέντε μέρες για να βοηθήσουμε … με το Χρήστο, την Έλλη, το Νίκο, το Λεωνίδα και 10άδες άλλους ζώντας μοναδικές στιγμές συγκίνησης και νέες συγκλονιστικές εμπειρίες.

Δεν θα ξεχάσουμε την ηλικιωμένη γυναίκα, που είχε χάσει τα πάντα και ήρθε ένα πρωί παίρνοντας μία σακούλα με λίγα πράγματα, μέσα στην οποία υπήρχαν, μεταξύ άλλων, ντομάτες και ρύζι και το μεσημέρι γύρισε και μας έφερε ένα ταψί γεμιστά.
Αυτό θα μας μείνει αξέχαστο, μαζί με το γεμάτο καλοσύνη πρόσωπο της γυναίκας αυτής, που μέσα στην τραγωδία της θέλησε να ανταποδώσει την αλληλεγγύη που δέχτηκε.

Τις μέρες αυτές που μείναμε εδώ, δεν προσφέραμε τόσα, όσα πήραμε …κερδίσαμε πολλά πράγματα.
Ήταν ένα μάθημα ζωής. Δίναμε και παίρναμε κουράγιο.

Θα γυρίσουμε στην Αθήνα πιο δυνατοί. Θα έχουμε τους απλούς αυτούς ανθρώπους που συναντήσαμε στην καρδιά μας και σίγουρα θα επιστρέψουμε σύντομα.

ℹ️  Η συνολική έκταση που καταστράφηκε στην Εύβοια ξεπερνά τα 500.000 στρέμματα, από τα οποία περίπου 380.000 είναι δάση και δασικές εκτάσεις. Το 40% αυτής της έκτασης είχε ξανακαεί στο παρελθόν.
🔥 Εφιαλτικά είναι τα πρώτα στοιχεία της τεράστιας καταστροφής στην Εύβοια από τις πρόσφατες πυρκαγιές. Η αποτύπωση στο χαρτί συγκεκριμένων δεδομένων, όπως τα επεξεργάστηκε ο δασολόγος Εκτορας Αποστολίδης, δίνει την εικόνα τού τι ακριβώς συνέβη στην περιοχή και ποιο ήταν το μέγεθος της ζημιάς που υπέστη το χρονικό διάστημα από τις 3 έως τις 11 Αυγούστου.
Για την πορεία εξάπλωσης της πυρκαγιάς καθώς και για την έκταση που συνολικά κάηκε, χρησιμοποιήθηκαν τα δεδομένα του Πληροφοριακού Συστήματος για τις Δασικές Πυρκαγιές στην Ευρώπη.
🔥 Η συνολική έκταση της πυρκαγιάς ανέρχεται σε 512.031,54 στρέμματα μέχρι τις 11 Αυγούστου, ενώ τα τελικά στοιχεία θα δοθούν αργότερα.
▪️ Στο δήμο Λίμνης – Μαντουδίου – Αγίας Αννας έχουν επηρεαστεί από την πυρκαγιά 18 Τοπικές Κοινότητες, εκ των οποίων έχει καεί το 77,11% (κατά μέσο όρο) της συνολικής τους έκτασης!
Με άλλα λόγια, 18 Τοπικές Κοινότητες, δάση, δασικές εκτάσεις, υποδομές, σπίτια εξαφανίστηκαν κυριολεκτικά
▪️ Στο δήμο Ιστιαίας – Αιδηψού, έχουν επηρεαστεί 18 Τοπικές Κοινότητες, εκ των οποίων έχει καεί ολοσχερώς το 62,24% .

 Μετά το συλλαλητήριο

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ℹ️ Η αντιγραφή και χρήση (αναδημοσίευση κλπ) αναρτήσεων στο σύνολό τους ή αποσπασματικά είναι ελεύθερη, με απλή αναφορά στην πηγή

ℹ️ Οι περισσότερες εικόνες που αναπαράγονται σε αυτόν τον ιστότοπο είναι πρωτότυπες ή μακέτες δικές μας.
Κάποιες που προέρχονται από το διαδίκτυο, αν δεν αναφέρεται κάτι συγκεκριμένο τις θεωρούμε δημόσιες χωρίς «δικαιώματα» ©®®
Αν υπάρχει πηγή την αναφέρουμε πάντα

Τυχόν «ιδιοκτήτες» φωτογραφιών ή θεμάτων μπορούν ανά πάσα στιγμή να επικοινωνήσουν μαζί μας για διευκρινήσεις με e-mail.


ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

🔻 Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.
Αν σχολιάζετε σαν «Ανώνυμος» καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα διακριτικό όνομα, ψευδώνυμο, ή αρχικά

🔳 ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ:

Α) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog
Β) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Γ) εκτός θέματος ανάρτησης
Δ) με ασυνόδευτα link (spamming)

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά - όχι "Greeklings"