21 Ιουνίου 2022

Κολομβία: Ο σοσιαλδημοκράτης Gustavo Petro εξελέγη πρόεδρος και τώρα;

«Χαράς ευαγγέλια» για τους σοσιαλδημοκράτες σε Λατινική Αμερική και Ελλάδα. O 62χρονος γερουσιαστής Gustavo Petro (Γκουστάβο Πέτρο), επικεφαλής του συνασπισμού σοσιαλδημοκρατικών και φιλελεύθερων κομμάτων «Ιστορική Συμφωνία» - Pacto Historico twitter - instagram - facebook (τον οποίο στηρίζει και το Κολομβιανό ΚΚ), εκλέγεται πρόεδρος της Κολομβίας, με βάση τα αποτελέσματα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν χθες στη χώρα.
Με το 99,95% των ψηφοδελτίων καταμετρημένο, ο Πέτρο, που έχει υπάρξει αντάρτης στο «Κίνημα 19» και δήμαρχος της πρωτεύουσας Μπογκοτά, έλαβε 50,45% των ψήφων, ενώ ο 77χρονος Ροντόλφο Ερνάντες, δισεκατομμυριούχος στον κατασκευαστικό τομέα, με την «Ενωση των κυβερνητών ενάντια στη διαφθορά» πήρε 47,30%.
Στον α' γύρο ο Πέτρο πήρε 40,32% και ο Ερνάντες 28,15%. Η συμμετοχή στη διαδικασία (58%) ήταν η υψηλότερη από την αρχή του αιώνα.

Ο υπΕξ των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν συνεχάρη τον Γουστάβο Πέτρο για τη νίκη το, λέγοντας πως οι «αδημονούμε να συνεργαστούμε με τον εκλεγμένο πρόεδρο Πέτρο για να ενισχύσουμε περαιτέρω τη σχέση ΗΠΑ-Κολομβίας και να οδηγήσουμε τα έθνη μας προς ένα καλύτερο μέλλον».
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, που ανέπτυξε αποστολή παρατηρητών στη χώρα, συνεχάρη επίσης (τον ίδιο και την κυρία Μάρκες) για τη νίκη τους και αυτή την «εναλλαγή που αποτελεί μέρος της δημοκρατίας», όπως το έθεσε ο πρεσβευτής της Ζιλ Μπερτράν.

Πολλά σχετικά σχόλια –τραβηγμένα από τα μαλλιά, όπως «Ελπίδα και στην Γαλλία η αριστερά δεύτερη δύναμη ο κόσμος προχωρά!!» - «Μην ξεχνάτε πως πρόκειται για Κολομβία και όταν λέμε αριστερά, εννοούμε με την ευρεία έννοια. Σαν αρχή, ας το δούμε με συμπάθεια»... κλπ

👉  Σχετικά την πολύπαθη χώρα, βλ. Κολομβία: Οι χωρίς τέλος δολοφονίες λαϊκών ηγετών -αγωνιστών και οι «τρομοκράτες» FARC-EP

Ψάξαμε για προγραμματικές δηλώσεις εξουσίας, αλιεύσαμε τα παρακάτω …
Το Ιστορικό Σύμφωνο, ένας συνασπισμός που ενώνει αριστερά κόμματα και προοδευτικές δυνάμεις στην Κολομβία, για να επιτύχει την αλλαγή, με την αντίσταση ενός λαού που το 2022 θα δει το όνειρο να αποκρυσταλλώνεται.
Ενσωματώνοντας τα πιο παραδοσιακά αριστερά κόμματα, όπως το Polo Democrático και η Unión Patriótica, η Colombia Humana (ανθρώπινη Κολομβία) του Gustavo Petro (που σσ. έγινε δεκτός σαν επικεφαλής στις 13 Μαρτίου φέτος) και ιθαγενείς σχηματισμοί όπως οι Mais ή Αφρο-απόγονοι όπως το κίνημα Soy porque Somos -«είμαι επειδή είμαστε» της Francia Márquez.
Είμαστε με τις γυναίκες, με τη νεολαία, με την τέχνη και τον πολιτισμό, είμαστε με τη διαφορετικότητα ή δεν θα υπάρξουμε, δήλωσε η βουλευτής Μαρία Χοσέ Πιζάρο, κόρη του ιστορικού ηγέτη των M-19, αντάρτης Carlos Pizarro, που δολοφονήθηκε το 1990.
Η Μαρία υποψήφια για τη Γερουσία ως 2η στη λίστα, τόνισε: «έκοψαν τα πιο όμορφα λουλούδια μας, ήρθαμε να τους πούμε ότι δεν πρόκειται να σκοτώσουν ποτέ ξανά τη ζωή την άνοιξη… Μας είπαν ότι ήταν αδύνατο, αλλά εδώ είμαστε για να το κάνουμε πραγματικότητα -Ζήτω η Κολομβία».
Μαζί και γνωστές πολιτικές προσωπικότητες, όπως η Aída Avella, ηγέτης της Unión Patriótica (ένα κόμμα που προέκυψε το 1985 μετά την αποτυχημένη ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης του Belisario Betancour και των FARC) η Piedad Córdoba η ηγέτης των ιθαγενών Arelis Uriana, η αφροκολομβιανή ακτιβίστρια Francia Márquez, ο πρώην κυβερνήτης του Nariño de de Los Verdes Camilo Romero ο αμφιλεγόμενος χριστιανοδημοκράτης Alfredo Saade κά –αν μη τι άλλο αρκετά ετερόκλητος σχηματισμός

Μιλώντας πρόσφατα ο Gustavo Petro, σε συγκέντρωση οπαδών του ανέφερε: «Αυτός ο χώρος λήψης αποφάσεων, το Κογκρέσο που θεσπίζει τους νόμους της Κολομβίας, βρίσκεται σήμερα στα χέρια της διαφθοράς (...)»,καλώντας τους παρευρισκόμενους «να ανατρέψουμε αυτό το καθεστώς της διαφθοράς» (…) «Και για να ανατραπεί χρειάζονται πλειοψηφίες, είναι απαραίτητο ο πολιτικός και ο πολιτικός στο Κογκρέσο να ανήκει στον λαό και στους πολίτες».

Πρόγραμμα “Ιστορικού Συμφώνου”
Pacto Histórico (12 Ιούνη)

Δείτε και Programa de Gobierno Gustavo Petro_

Οι προτάσεις του Gustavo Petro και της Francia Márquez στηρίζονται στις αυξημένες δημόσιες επενδύσεις και θεμελιώδεις αλλαγές στη σύνθεση και τη διοίκηση του κολομβιανού κράτους.

Κολομβία, παγκόσμια δύναμη ζωής

Έχει ειπωθεί ότι η πολιτική είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να αφεθεί στους πολιτικούς.
Για το λόγο αυτό, ενώ απομένουν λίγες μέρες για τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, θα κάνουμε μια κριτική ανάγνωση του κυβερνητικού προγράμματος των
Gustavo Petro και Francia Márquez, που ονομάζεται Colombia, potencia mundial de vida - «Κολομβία, παγκόσμια δύναμη της ζωής».

Τι προτείνουμε; Μπορούν να επιτευχθούν οι φιλόδοξοι στόχοι; Και τι θα έπρεπε να αλλάξει ώστε να μην μεταφραστούν σε νέα απογοήτευση για το εκλογικό σώμα;

1. Εγκατάλειψη του οικονομικού μοντέλου που βασίζεται στην εξαγωγή πετρελαίου και άνθρακα και αντικατάσταση με μια αναπτυσσόμενη αγροτική παραγωγή, με τον τουρισμό που σέβεται το φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον και την παραγωγικότητα που βασίζεται στη γνώση, την επιστήμη και την τεχνολογία.
2. Δημιουργία απασχόλησης και ευκαιριών με συμπερίληψη γυναικών, αγροτών, εθνοτικών κοινοτήτων και πληθυσμών μεταναστών.
3. Θα αναλάβουμε αποφασιστικά την υπεράσπιση και την αποκατάσταση των φυσικών μας πόρων.

Αυτό το νέο μοντέλο αποτελεί βάση για μια εποχή ειρήνης που, σε έναν λογικό κύκλο, θα τονώσει τις επενδύσεις, την ανάπτυξη, την απασχόληση, θα μειώσει τη φτώχεια, την ανισότητα και τον αποκλεισμό και θα εγγυηθεί την οικονομική και κοινωνική σταθερότητα.
Θέλουμε να επισημάνουμε ότι οι στόχοι και τα μέσα για την επίτευξή τους αναπτύσσονται με αυστηρότητα και με ευρύ όραμα. Ωστόσο, αυτές οι προτάσεις θα απαιτούσαν ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο επενδύσεων και δημόσιων δαπανών. Αλλά όχι μόνο αυτό: για να επιτύχει αυτούς τους στόχους το μικρό, αναποτελεσματικό και συχνά απόν Κράτος μας, θα χρειαζόταν και άλλες προσαρμογές στο διοικητικό μας μοντέλο.

«Η αλλαγή είναι με τις γυναίκες»

Σε ποιητικό τόνο, το πρόγραμμα ξεκινά δηλώνοντας ότι με την ιδιότητά τους ως «φύλακες του νερού και της εύφορης γης, υπερασπιστές της επικράτειας και της βιόσφαιρας, φροντιστές και υφαντές της ζωής και της ειρήνης, προπύργια της οικονομίας. οι γυναίκες κρατούν τον κόσμο».

Οι γυναίκες αντιπροσωπεύουν λίγο περισσότερο από το ήμισυ του πληθυσμού και συμβάλλουν περισσότερο από αναλογικά στις δραστηριότητες φροντίδας που συντηρούν τη ζωή και την παραγωγικότητα, αλλά έχουν περιορισμένη συμμετοχή στη νομισματική οικονομία και πολύ επισφαλείς συνθήκες σε ζωτικά ζητήματα όπως η κοινωνική ασφάλιση.
Με βάση αυτά, το πρόγραμμα επισημαίνει την ανάγκη για ένα εθνικό σύστημα φροντίδας που αναλαμβάνει το μέρος του βάρους που του αναλογεί, που καθιστά δυνατή την πρόσβασή τους στην εκπαίδευση και την κατάρτιση και που τους επιτρέπει να συμμετέχουν σε όλες τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής.
Αυτή είναι, χωρίς αμφιβολία, μια από τις πιο μεταμορφωτικές πτυχές του προγράμματος, που θα ξεπερνούσε πολύ τους νόμους περί ποσοστώσεων, οι οποίοι δεν τηρούνται πάντα. Μαζί με την πρόταση για ισοτιμία σε όλες τις δημόσιες θέσεις, αυτό θα είχε τη δυνατότητα να κάνει την Πολιτεία να αποκτήσει για πρώτη φορά γυναικείο πρόσωπο.

Κοινωνία των πολιτών: πρωταγωνιστής

Το κυβερνητικό πρόγραμμα Petro-Márquez δίνει αποφασιστικό ρόλο στις κοινωνικές οργανώσεις. Προτείνεται να συμμετέχουν οι πολίτες και οι οργανώσεις τους –παρεμπιπτόντως, στον καθορισμό του θεσμικού συστήματος, των στόχων, των έργων, των προϋπολογισμών, των στρατηγικών και των δραστηριοτήτων που θα πραγματοποιήσουν οι διάφοροι κυβερνητικοί τομείς.
Εάν αυτή η πρόταση κερδίσει την ερχόμενη Κυριακή, θα μπορούσαμε να περιμένουμε ότι η διαχείριση των κοινών αγαθών δεν θα είναι αποκλειστικό καθήκον του κράτους, αλλά μάλλον ότι θα ανατεθεί σε μεγάλο βαθμό στην κοινωνία των πολιτών.

Για να δώσουμε ένα παράδειγμα: σε περιβαλλοντικά θέματα, το πρόγραμμα προτείνει «[να οικοδομήσουμε] ένα μεγάλο εθνικό σύμφωνο περιφερειακής και παγκόσμιας εμβέλειας για την περιβαλλοντική άμυνα του Αμαζονίου, της Orinoquía (σσ. είναι μία από τις πέντε φυσικές περιοχές της Κολομβίας που ανήκουν στην λεκάνη απορροής του ποταμού Orinoco, γνωστή επίσης ως Llanos Orientales - ανατολικές πεδιάδες) και του βιογεωγραφικού διαδρόμου του Ειρηνικού». Αυτό το σύμφωνο θα συνίστατο σε «κοινοτικές συμφωνίες για την αναγέννηση, οικολογική αποκατάσταση, προστασία και διατήρηση αυτών των οικοσυστημάτων με βάση οργανωτικές διαδικασίες, προώθηση της επέκτασης συλλογικών εδαφών, κατοχύρωση γης και ενίσχυση παραδοσιακών και προγονικών αρχών».



Ένα κράτος με περισσότερες λειτουργίες

Το πρόγραμμα προτείνει να επαναλάβει το κράτος εξουσίες, στόχους, πόρους και ενέργειες που είχε εγκαταλείψει ως αποτέλεσμα της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης που προώθησε η Κολομβία στο πλαίσιο της λεγόμενης «Συναίνεσης της Ουάσιγκτον» -“Consenso de Washington”.

Το Δημόσιο θα διευρύνει τις αρμοδιότητές του στο θέμα της ηλεκτρικής ενέργειας (σήμερα κυρίως στα χέρια της αγοράς).

Θα δημιουργηθεί μια τράπεζα πρώτης βαθμίδας που θα συγκεντρώνει και εκμεταλλεύεται τα περιουσιακά στοιχεία των κρατικών χρηματοπιστωτικών οντοτήτων που, μέσω ενός πολυτραπεζικού μοντέλου, θα διοχετεύει πόρους για μικρομεσαίους επιχειρηματίες. Στην ίδια γραμμή προτείνεται:

  • Ενίσχυση της Εποπτείας των Δημοσίων Υπηρεσιών.
  • Ανάκτηση των εταιρειών Monómeros και Ferticol.
  • Ανοικοδόμηση των πολύ αδύναμων θεσμών του αγροτικού τομέα (Incora, Idema...).
  • Δημιουργία Υπουργείου Βιομηχανίας.    
  •  Ανάκτηση της υγειονομικής αρχής του κράτους.

Η καταπολέμηση της διαφθοράς

Αυτό είναι ο κεντρικός άξονας της εκστρατείας μας και του προγράμματος -οι λόγοι προφανείς. Όπως είδαμε τα τελευταία χρόνια, η διαφθορά έχει κλέψει τους πόρους που προορίζονται για τα σχολικά γεύματα, τις υπηρεσίες υγείας, την κατασκευή υποδομών μεταφορών, υπηρεσίες συνδεσιμότητας και διάφορα άλλα θέματα δημοσίων υποθέσεων.

Οι προτάσεις στον τομέα αυτό στοχεύουν σε:

  • Μεταρρύθμιση των υπηρεσιών δικαιοσύνης και ελέγχου·
  • Κατάργηση της Επιτροπής Παραπομπής της Βουλής.
  • Αναμόρφωση του Μητρώου και του Εθνικού Εκλογικού Συμβουλίου, αντικαθιστώντας το τελευταίο με εκλογικό δικαστήριο.

Και κυρίως διαφάνεια (σσ. κάτι σαν …δι@γεια) ο λαός θα μπορεί να παρακολουθεί όλες τις δημόσιες συμβάσεις διασφαλίζοντας (sic!!) «καθαρά χέρια» στην οικονομία και την αποτελεσματικότητα των θεσμών.

Άλμα προς τα εμπρός στην αποκέντρωση

Αν και έχουμε κάποιες αρχικές προόδους στη διοικητική αποκέντρωση του κολομβιανού κράτους, το πρόγραμμα του Ιστορικού Συμφώνου υπόσχεται ένα ποσοτικό και ποιοτικό άλμα στο θέμα.

Προτείνεται η αύξηση των μεταφορών από το κεντρικό επίπεδο και η ενίσχυση της δημοσιονομικής ικανότητας των εδαφικών οντοτήτων. Ειδικότερα, προτείνει «[προώθηση] προς την οικοδόμηση μιας αποκέντρωσης του εδαφικού οικονομικού μοντέλου, με τρόπο που να συμβάλλει στην ενεργειακή μετάβαση, να καταπολεμά την κλιματική αλλαγή, να διασφαλίζει την επισιτιστική επάρκεια, να εγγυάται το δικαίωμα κοινωνικής συμμετοχής στις δημόσιες πολιτικές, ώστε να προάγεται η κοινωνική ισότητα και οι διαρθρωτικές αλλαγές, μέσα από την εμπειρία της εδαφικής κοινωνικο-κοινοτικής αυτονομίας».

Μια τέτοια προσπάθεια θα συνοδευόταν από μια διεθνή πολιτική
Συνένωσης προσπαθειών για την εδραίωση της ειρήνης.

Πρόοδος | συμμόρφωση με τις συμφωνίες που επιτεύχθηκαν στις συνόδους κορυφής για το κλίμα, διεκδικώντας τον ηγετικό ρόλο που μας αντιστοιχεί για τη βιοποικιλότητα και

Υπεράσπιση της αξιοπρέπεια και σεβασμού των δικαιωμάτων των έξι και πλέον εκατομμυρίων συμπατριωτών που ζουν εκτός Κολομβίας.

Τέλος, κεντρικό σημείο του κυβερνητικού σχεδίου –υπό συζήτηση, είναι η δέσμευση για μια ενισχυμένη δημόσια υπηρεσία δομημένη γύρω από τη διοικητική σταδιοδρομία. Στόχος είναι να μειωθεί ο μεγάλος αριθμός ατόμων που παρέχουν τις υπηρεσίες τους υπό καθεστώς διοικητικών συμβάσεων.

Αυτή η επανεκκίνηση της αξιοκρατίας - η οποία θα επεκταθεί σε τομείς όπως οι υπηρεσίες εξωτερικού - είναι ένα στοιχείο διαφοροποίησης όταν σκεφτόμαστε τη σχέση του Κράτους με την κοινωνία.

Δείτε αναλυτικά η αλλαγή έρχεται

Χρονολόγιο

Νοέμβρης 1997
Το δράμα ενός αγωνιζόμενου λαού
Συνέντευξη με τον Χάιμε Σεδάνο, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚ Κολομβίας

2000
Το «Σχέδιο Κολομβία» και η ελληνική κυβέρνηση (ρεπορτάζ Δέσποινα Μάρκου)

2000
Πάλη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια
Συνέντευξη με τον Λ. Γουαλντρόν, μέλος της πολιτικοδιπλωματικής διεθνούς επιτροπής του FARC
Εξελίξεις στις γειτονικές χώρες # Και στην Κολομβία ...

«Στην περιοχή της Κολομβίας, το αντάρτικο κίνημα που είναι αποτέλεσμα της κρατικής βίας, η οποία δεν άφησε περιθώριο να υπάρξει μια μεγάλη πολιτική και νόμιμη αντιπολίτευση στη χώρα, έχει γίνει μια πραγματική εναλλακτική λύση εξουσίας. Το αντάρτικο κίνημα, μέσα από μια διαδικασία διαλόγου, αναζητάει μια πολιτική και ειρηνική λύση στην όλη διένεξη. Μιλάμε όμως για μια λύση η οποία θα εξαλείψει όλες εκείνες τις αιτίες που έκαναν να γεννηθεί η σύγκρουση και το αντάρτικο.

2000
Κολομβία: Πάλη ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια \ Συνέντευξη με τον Λ. Γουαλντρόν, μέλος της πολιτικοδιπλωματικής διεθνούς επιτροπής του FARC

Επίσκεψη στη χώρα μας, μετά από πρόσκληση της Ελληνικής Επιτροπής Διεθνούς Δημοκρατικής Αλληλεγγύης (ΕΕΔΔΑ) πραγματοποίησε ο Λούκας Γουαλντρόν,μέλος της πολιτικοδιπλωματικής διεθνούς επιτροπής των Επαναστατικών Ενόπλων Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC-EP). Με αυτή την ευκαιρία είχαμε την παρακάτω συζήτηση μαζί του:
«Το πιο σημαντικό ζήτημα που διέπει την πολιτική αυτή τη στιγμή στη Λατινική Αμερική, είναι το περίφημο "Σχέδιο Κολομβία ". Το "Σχέδιο Κολομβία " είναι η στρατηγική που έχουν εκπονήσει αυτή τη στιγμή οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής για όλη τη ζώνη των Ανδεων και του Αμαζονίου προκειμένου να μπορέσουν να ενορχηστρώσουν το νεοφιλελεύθερο μοντέλο. Θα πρέπει να τονίσω ότι το κλίμα αυτή τη στιγμή στη Λατινική Αμερική παρουσιάζει μεγάλες ιδιαιτερότητες».

Εξελίξεις στις γειτονικές χώρες: «Από τη μια είναι η Βενεζουέλα όπου υπάρχει μια κυβέρνηση δημοκρατικού και λαϊκού χαρακτήρα, με ένα ξεκάθαρα αντιιμπεριαλιστικό και αντινεοφιλελεύθερο χαρακτήρα. Υπάρχει ένα καθεστώς που προσπαθεί να πραγματοποιήσει βαθιές αλλαγές στο εσωτερικό της χώρας, τόσο στο οικονομικό, κοινωνικό όσο και στον πολιτικό τομέα έτσι ώστε να μπορέσει να βελτιωθεί η κατάσταση των λαϊκών στρωμάτων εκεί. Πρόκειται δηλαδή για μια κυβέρνηση που δεν έχει μόνο την ψήφο του λαού αλλά έχει και τον έλεγχο του στρατού, δηλαδή έχει και την ψήφο και τα όπλα με το μέρος της.

Από την άλλη μεριά, στο Εκουαδόρ υπάρχει ένα κλίμα κοινωνικής εξέγερσης. Η δολαριοποίηση της οικονομίας, που είναι κατά κάποιο τρόπο το αποτέλεσμα των νεοφιλελεύθερων μέτρων στον τομέα της οικονομίας, οδήγησε σε μία λαϊκή εξέγερση που έφτασε στο αποκορύφωμά της το Γενάρη και σε τελική ανάλυση οδήγησε στην ανατροπή της κυβέρνησης. Ομως, παρά το γεγονός ότι τελικά η έκβαση αυτής της λαϊκής εξέγερσης δεν ήταν η εγκαθίδρυση μιας πραγματικά δημοκρατικής κυβέρνησης, ωστόσο απέδειξε ότι το λαϊκό κίνημα και το κίνημα των ιθαγενών στο Εκουαδόρ, είναι κάτι το πολύ ζωντανό, έτοιμο να δώσει μεγάλες μάχες.Στις τελευταίες εκλογές στη Βραζιλία, η Αριστερά κέρδισε ένα μεγάλο αριθμό ψήφων φτάνοντας σχεδόν το 50%. Πρόκειται βέβαια για μια πλουραλιστική Αριστερά, ωστόσο ταυτόχρονα υπάρχει ένα μεγάλο κοινωνικό κίνημα που είναι το κίνημα "Αγροτών Χωρίς Γη".
Οσο για τον Παναμά, όπως είναι γνωστό, οι ΗΠΑ αναγκάστηκαν να αποχωρήσουν στα τέλη του περασμένου χρόνου από τη διώρυγα του Παναμά, και ακόμα δεν έχουν συμφιλιωθεί με την ιδέα της εγκατάλειψής της. Οι προσπάθειες που κάνουν για να πείσουν ότι το κολομβιανικό αντάρτικο αποτελεί απειλή για τη σταθερότητα στην περιοχή, ανάμεσα στα άλλα, έχει σαν πρόθεση να διαιωνίσει την παραμονή τους στη διώρυγα. Μάλιστα με διάφορες συμφωνίες με την κυβέρνηση του Παναμά έχουν εφαρμόσει μια σειρά προγράμματα έτσι ώστε να υπάρχουν μόνιμες στρατιωτικές δυνάμεις στον Παναμά. Προγράμματα που ξεκινάνε, ας πούμε, με τη βοήθεια σχηματισμού παναμέζικου στρατού μέχρι και την εγκαθίδρυση βάσεων. Επιπλέον γίνεται μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια νέα διώρυγα ανάμεσα στους δύο ωκεανούς, στην Κολομβία . Αυτό σημαίνει ότι οι ΗΠΑ χρειάζονται γι' αυτό το σκοπό τον απόλυτο έλεγχο της περιοχής. Γι' αυτό εδώ και χρόνια έχει εξαπολυθεί σχέδιο από την πλευρά των παραστρατιωτικών οργανώσεων όπου κυριολεκτικά έχει σφαγιαστεί ένα ολόκληρο μαζικό και πολιτικό κίνημα, δολοφονώντας μια σειρά λαϊκούς ηγέτες».

Και στην Κολομβία ...

«Στην περιοχή της Κολομβίας, το αντάρτικο κίνημα που είναι αποτέλεσμα της κρατικής βίας, η οποία δεν άφησε περιθώριο να υπάρξει μια μεγάλη πολιτική και νόμιμη αντιπολίτευση στη χώρα, έχει γίνει μια πραγματική εναλλακτική λύση εξουσίας. Το αντάρτικο κίνημα, μέσα από μια διαδικασία διαλόγου, αναζητάει μια πολιτική και ειρηνική λύση στην όλη διένεξη. Μιλάμε όμως για μια λύση η οποία θα εξαλείψει όλες εκείνες τις αιτίες που έκαναν να γεννηθεί η σύγκρουση και το αντάρτικο.

Όπως καταλαβαίνετε αυτό σημαίνει ότι στην ευρύτερη αυτή περιοχή υπάρχει ένα κλίμα που δε βοηθάει στην εφαρμογή των νεοφιλελεύθερων μέτρων. Τα συμφέροντα της εθνικής αστικής τάξης της Κολομβίας συμπίπτουν με τα ιμπεριαλιστικά σχέδια των ΗΠΑ που, από κοινού, προωθούν την εφαρμογή του "Σχεδίου Κολομβία ". "Το Σχέδιο Κολομβία " είναι ένα πολεμικό σχέδιο, ένα σχέδιο πολέμου που κάτω από το πρόσχημα της καταπολέμησης του εμπορίου ναρκωτικών, προσπαθεί να διακόψει τη διαδικασία ειρήνευσης και να εμποδίσει την πρόοδο του επαναστατικού κινήματος στην Κολομβία μέχρι του σημείου να προσπαθήσει να πείσει τον κόσμο ότι η επαναστατική μας πάλη δεν υπάρχει, δεν έχει κανένα μέλλον. Κάτι που βεβαίως δεν μπορούν να πετύχουν.

Το πρόσχημα γι' αυτή τη στρατιωτική επέμβαση που εμείς θεωρούμε ότι έχει ήδη ξεκινήσει στην Κολομβία , είναι ο δήθεν αγώνας κατά του εμπορίου ναρκωτικών. Και λέω "δήθεν αγώνας" γιατί πιστεύουμε ότι δε δείχνουν καμία θέληση πραγματικά να εξαλείψουν αυτή τη μάστιγα. Πρόκειται για μια έμφυτη μπίζνες της οικονομίας της αγοράς, για μια διεθνική καπιταλιστική επιχείρηση, όπου η παραγωγή γίνεται στις χώρες των Ανδεων, η διαχείριση στις ΗΠΑ και η διάθεση σε όλο τον κόσμο. Πρόκειται για μπίζνες που αποφέρει τεράστια κέρδη, όπου ακριβώς η πλειοψηφία των κερδών - πάνω από το 90% - παραμένει στις καπιταλιστικά ανεπτυγμένες χώρες. Πρόκειται δηλαδή για καπιταλιστική μπίζνες».

Ο ρόλος της ΕΕ Ειρηνευτικές συνομιλίες -Ποια ειρήνη; - Κριτές και δικαστές είναι αυτοί που καθοδηγούν τα εγκλήματα (ρεπορτάζ Κλωντίν Χέσπερ)

2002
Ακόμη και το πενήντα τοις εκατό από όσα γράφει στο συγκλονιστικό βιβλίο της η Κολομβιανή πολιτικός Ινγκριντ Μπετανκούρ «Με τη φλόγα στην καρδιά» (Εκδόσεις Ωκεανίδα), λοιπόν, άντε, έστω το σαράντα τοις εκατό να ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και να μην είναι υποκειμενικές κρίσεις της συγγραφέως, τότε είναι γεγονός ότι η κατάσταση στη μακρινή αυτή χώρα - κατάσταση που δεν απέχει και πολύ από γείτονες χώρες - είναι περισσότερο από τραγική. Τα στοιχεία είναι ανατριχιαστικά, εφιαλτικά, γεγονότα που αφήνουν άναυδο τον αναγνώστη και τον βάζουν να αναρωτιέται: «Είναι ποτέ δυνατόν να γίνονται αυτά τα πράγματα στη σημερινή εποχή;». Φαίνεται πως είναι. «Είναι δυνατόν να είναι όλοι οι ιθύνοντες σάπιοι, συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου αρχηγού του κράτους, διεφθαρμένοι, δωροδοκημένοι και από τους τρομερούς και αδίστακτους και φυσικά αιωνίως ατιμώρητους, βαρόνους της κοκαΐνης;». Φαίνεται πως είναι. «Είναι δυνατόν οι αδελφοί Ροντρίγκες, οι αντίπαλοι και διάδοχοι του εφιαλτικού ναρκοεμπόρου Εσπαμπέρ να χρηματοδοτούν την προεκλογική εκστρατεία του κατοπινού προέδρου της χώρας Σαμπέρ και όταν ο τελευταίος αναγκάζεται να αποδώσει δικαιοσύνη, οι διαβόητοι αδελφοί του θανάτου να "φυλακίζονται" σε δική τους φυλακή, μια χρυσή πολυτελή φυλακή την οποία οι ίδιοι πληρώνουν και στην οποία διαμένουν για να κάνουν τις "δουλιές" τους καλύτερα, να πουλούν και να αγοράζουν ασυνείδητους ανθρώπους και να εξοντώνουν φυσικά και ηθικά και με φρικιαστικό τρόπο μάλιστα, ευσυνείδητους απλούς πολίτες ακόμη και μέσα από τα κατεργασμένα από δολάρια και κοκαΐνη "κάτεργα";».
Τιτίνα Δανέλλη

2002
Την ηγεσία των «Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων της Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός» (FARC - EP) επικήρυξε η κυβέρνηση της Κολομβίας, «εξαιτίας των συνεχών επιθέσεων και των δολιοφθορών στην υποδομή της χώρας», αμέσως μετά τη διακοπή των ειρηνευτικών συνομιλιών, στις 21 Φεβρουαρίου.
«Όποιος πολίτης παρέχει σημαντικές πληροφορίες για το πού βρίσκονται ηγετικά στελέχη των FARC - EP, θα λάβει αμοιβή 1 εκατομμυρίου πέσος», δήλωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, Αρμάντο Εστράδα

2003
Για μια Κολομβία της ειρήνης και της κοινωνικής δικαιοσύνης
Συνέντευξη με τον Κάρλος Λοσάνο, μέλος του ΠΓ του ΚΚ Κολομβίας και διευθυντή της εφημερίδας VOZ

2005
Κράτος καταπιεστής με τη βοήθεια των ΗΠΑ
Συνέντευξη με τον Μ.Γκονζάλες ΓΓ της Ένωσης Δημοκρατικών Δικηγόρων Κολομβίας και μέλος της ΚΕ του ΚΚ Κολομβίας

2007
Το «σκάνδαλο» μιας διαρκούς σφαγής: Οι διασυνδέσεις των παραστρατιωτικών ταγμάτων θανάτου με το αντιδραστικό καθεστώς Ουρίμπε επιβεβαιώνουν το «βρώμικο πόλεμο» της άρχουσας τάξης κατά του λαϊκού κινήματος

Το «κουτί της Πανδώρας» φαίνεται να έχει ανοίξει για τα καλά στην Κολομβία . Και είναι αυτό των διασυνδέσεων των ακροδεξιών ταγμάτων θανάτου με την πολιτική ελίτ, αλλά και τις πολυεθνικές με έδρα τις ΗΠΑ. Μετά την «Τσικίτα» που παραδέχτηκε την ενοχή της για τη διασύνδεσή της με τους παραστρατιωτικούς, στις 19 Μάη είναι προγραμματισμένη η δίκη της «Ντράμοντ»...
Η «χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων» που έχει στείλει ήδη στη φυλακή 11 γερουσιαστές και βουλευτές, όλοι από τα κόμματα που στηρίζουν τον «καλύτερο σύμμαχο των ΗΠΑ» στη Λατινική Αμερική, τον αντιδραστικό πρόεδρο Αλβαρο Ουρίμπε, οδήγησε σε παραίτηση την υπουργό Εξωτερικών Μαρία Κονσουέλο Αραούχο, ενώ 60 ακόμη μέλη του Κογκρέσου αλλά και τοπικοί κυβερνήτες βρίσκονται υπό το μικροσκόπιο της Δικαιοσύνης.
Το «σκάνδαλο» όμως πήρε νέες διαστάσεις μετά από άρθρο της «Λος Αντζελες Τάιμς» (Los Angeles Times) κατά το οποίο, βάσει εγγράφων της CIA, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού Μάριο Μοντόγια συνδέεται άμεσα με τους παραστρατιωτικούς.

2016
Για τις εξελίξεις στην Κολομβία # Η σφαγή κατά της «Πατριωτικής Ένωσης» #Σχετικά με τη «συμφωνία της Αβάνας» # Σταθερή διεθνιστική αλληλεγγύη στο εργατικό - λαϊκό κίνημα της Κολομβίας

Δες και το άρθρο «Επαναστατικές Ενοπλες Δυνάμεις Κολομβίας - Λαϊκός Στρατός - 37 Χρόνια Μάχες για τη Νέα Κολομβία » του Ραούλ Ρέγιες στην ΚΟΜΕΠ 6/2001, ειδικά γραμμένο για την ΚΟΜΕΠ

27 Μάη 2018
Ο πρώτος γύρος των προεδρικών εκλογών στην Κολομβία, με ένα εκλογικό σώμα γύρω στα 36 εκατομμύρια και υποτίθεται σε εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας κυβέρνησης με το αντάρτικο κίνημα των Ενόπλων Επαναστατικών Δυνάμεων Κολομβίας - Στρατός του Λαού (FARC - EP), που έχει μετατραπεί σε πολιτικό κόμμα με σοσιαλδημοκρατικό πρόγραμμα και την επωνυμία Εναλλακτική Δύναμη της Πλειοψηφίας - FARC. Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλά προβλήματα, ενώ συνεχίζονται οι απειλές και οι δολοφονίες πρώην ανταρτών και αγωνιστών του λαϊκού κινήματος από παραστρατιωτικές ομάδες με την ανοχή του αστικού κράτους.

Βασικοί υποψήφιοι ο Ιβάν Ντούκε από το κόμμα του πρώην αντιδραστικού Προέδρου Α. Ουρίμπε το λεγόμενο Δημοκρατικό Κέντρο, ο Γκουστάβο Πέτρο, σοσιαλδημοκράτης, πρώην δήμαρχος της πρωτεύουσας Μπογκοτά, ο οποίος τη δεκαετία του '80 συμμετείχε στο ένοπλο κίνημα «M-19» (που στη συνέχεια ενσωματώθηκε στο αστικό σύστημα) και τώρα ηγείται του κινήματος «Ανθρώπινη Κολομβία», που στηρίζουν διάφορες σοσιαλδημοκρατικές δυνάμεις και το Κολομβιάνικο ΚΚ. Ακόμα, ο Σέρχιο Φαχάρντο, που στηρίζεται από τη Συμμαχία Πρασίνων και τον Δημοκρατικό Εναλλακτικό Πόλο, και ο Ουμπέρτο ντε λα Κάγιε, που ήταν διαπραγματευτής στην ειρηνευτική συμφωνία κατά τις συζητήσεις στην Αβάνα κυβέρνησης - FARC-EP και στηρίζεται από το Φιλελεύθερο Κόμμα.

H FARC έχει αποσύρει τον υποψήφιο για προεδρία ηγέτη της, Ροντρίγκο Λοντόνιο ή Τιμολέον Χιμένες, λόγω μη εγγυήσεων διεξαγωγής της προεκλογικής καμπάνιας και προβλημάτων υγείας του ίδιου.
Θυμίζουμε ότι στις βουλευτικές εκλογές που έγιναν το Μάρτη η αποχή ξεπέρασε το 52%, ενώ κερδισμένα είχαν βγει τα αντιδραστικά κόμματα που είχαν αντιταχθεί στην ειρηνευτική συμφωνία.

19 Μάρτη 2020
Νέα υπόθεση εξαγοράς ψήφων: Μια παλιά υπόθεση στην Κολομβία , αυτή της μαζικής εξαγοράς ψήφων από τα κυρίαρχα αστικά κόμματα, έρχεται για άλλη μια φορά στην επιφάνεια στην πολύπαθη αυτή χώρα της Λατινικής Αμερικής. Αυτήν τη φορά η Γενική Εισαγγελία ανακοίνωσε ότι έχει στην κατοχή της ηχογραφήσεις που εμφανίζουν τον σημερινό αντιδραστικό Πρόεδρο της Κολομβίας, Ιβάν Ντούκε, ευνοούμενο του πρώην Προέδρου Αλβαρο Ουρίμπε, να κλείνει συμφωνία εξαγοράς ψήφων με τον μεγαλογαιοκτήμονα Χοσέ Γκιγιέρμο Ερνάντες, γνωστό με το παρατσούκλι «Νιένιε».

Ο γενικός εισαγγελέας, Φρανσίσκο Μπαρμπόσα, είπε ότι από αυτές τις συνομιλίες, από το Μάη έως το Νοέμβρη του 2018 (οι προεδρικές εκλογές στην Κολομβία έγιναν το Μάη), φαίνεται η εξαγορά ψήφων, όπου εμπλέκονται ο Ντούκε και ο Ουρίμπε, και ότι θα παραπέμψει την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο, στο Εθνικό Εκλογικό Συμβούλιο και την Επιτροπή Κατηγοριών της Βουλής των Αντιπροσώπων για να λάβουν τα αντίστοιχα μέτρα, ενώ θα καλέσει να εξεταστεί όποιος χρειάζεται για τη διερεύνηση. Ο «Νιένιε», όπως φαίνεται, ήταν συνεργάτης ναρκεμπόρων (δολοφονήθηκε στη Βραζιλία το περασμένο καλοκαίρι) αλλά ενέχεται ο ίδιος σε άλλες δολοφονίες στη χώρα του.

Την ίδια ώρα που έρχεται στο φως αυτό το σκάνδαλο οι λαϊκές δυνάμεις, εργατικά συνδικάτα, αγροτικές, ιθαγένικες και νεολαιίστικες οργανώσεις που συσπειρώνονται στην Εθνική Επιτροπή Απεργίας καλούν στις 25 Μάρτη σε νέα απεργία ενάντια στο αντιλαϊκό κυβερνητικό πακέτο, προτείνοντας στους εργαζόμενους λόγω των έκτακτων μέτρων για την πανδημία του κορονοϊού να διαδηλώσουν στις γειτονιές τους χτυπώντας κατσαρόλες και φωνάζοντας συνθήματα καταγγελίας της πολιτικής του Ντούκε με αφορμή και την αποκάλυψη του νέου σκανδάλου διαφθοράς.

Σεπ-2020
Εν ψυχρώ δολοφονίες πολιτών: Έντονες διαμαρτυρίες έχει ξεσηκώσει άλλη μια δολοφονία στην Κολομβία με συμμετοχή του στρατού. Αυτήν τη φορά δεν ήταν κάποιος αγωνιστής αλλά μια 38χρονη γυναίκα, που δέχτηκε τα πυρά στρατιωτικής περιπόλου. Η Χουλιάνα Χιράλδο ήταν συνοδηγός στο αυτοκίνητο του συντρόφου της, Φρανσίσκο, … Ένας στρατιώτης άνοιξε πυρ κατά του οχήματος και μια σφαίρα χτύπησε στο κεφάλι την 38χρονη, ενώ και άλλα δύο άτομα που επέβαιναν στο όχημα τραυματίστηκαν.
Στην Κολομβία, με «παράδοση» στην κρατική και παραστρατιωτική βια, οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας έχουν επανειλημμένα δολοφονήσει διαδηλωτές ή απλούς πολίτες, επειδή αντιστάθηκαν στην παράνομη σύλληψή τους, ή πρώην αντάρτες και αγωνιστές του λαϊκού κινήματος που εκτελούνται από πληρωμένους δολοφόνους χωρίς να τιμωρείται κανείς (από το 2016 έχουν δολοφονηθεί πάνω από 870)

17 Δεκέμβρη 2020
Η κλιμακούμενη βία προκαλεί ... εκκλήσεις από τον ΟΗΕ: Η γενοκτονία λαϊκών αγωνιστών στην Κολομβία που είναι διαρκής, με τη δράση των παραστρατιωτικών εγκληματικών οργανώσεων να έχει την πλήρη ανοχή της αντιδραστικής κυβέρνησης του Ιβάν Ντούκε, ανάγκασε μέχρι και τον ΟΗΕ να κάνει εκκλήσεις για την «προστασία της ανθρώπινης ζωής». Η Επιτροπή του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, που έχει επικεφαλής τη σοσιαλδημοκράτισσα πρώην Πρόεδρο της Χιλής, Μισέλ Μπατσελέτ, αναγνώρισε ότι μέσα στο 2020 έχουν καταγραφεί 66 σφαγές, οι οποίες είχαν αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους 255 άνθρωποι, καθώς και 120 δολοφονίες υπερασπιστών των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

9 Μάη 2021 Πρωτομαγιά
Μήνυμα αλληλεγγύης από την Κολομβία, όπου ο λαός δίνει εδώ και μέρες έναν σκληρό αγώνα ενάντια στην κυβερνητική πολιτική, διαβάστηκε στην απεργιακή συγκέντρωση στο Σύνταγμα. Την ώρα που διαβάστηκε το μήνυμα, διαδηλωτές σήκωσαν μάλιστα πλακάτ με σύνθημα υπέρ του αγώνα του κολομβιανού λαού. Πιο συγκεκριμένα, το μήνυμα έστειλε ο Χοακίν Ρομέρο, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ορυχεία, Ενεργειακή και Χημική Βιομηχανία Κολομβίας και αντιπρόεδρος της Παγκόσμιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας (ΠΣΟ), όπου ανέφερε:
«Από την Κολομβία χαιρετίζουμε την απεργιακή κινητοποίηση των εργαζομένων της Ελλάδας. Από την Κολομβία , όπου εκτός από τα χιλιάδες συνδικαλιστικά στελέχη που έχουν δολοφονηθεί τα τελευταία 4 χρόνια, έχουν δολοφονηθεί και 280 αντάρτες. Μέχρι πριν 4 χρόνια μετρούσαμε δολοφονίες 8 χιλιάδων συνδικαλιστών και λαϊκών αγωνιστών.
Είμαστε μια χώρα σε πόλεμο. Μια χώρα όπου υπάρχει ένας πόλεμος του κράτους εναντίον των φτωχών, εναντίον των εργαζομένων.
Για αυτό ζητάμε τη διεθνιστική αλληλεγγύη. Να απαιτηθεί από την κυβέρνηση της Κολομβίας να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα, να σεβαστεί το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, το δικαίωμα στη διαδήλωση, το δικαίωμα στην απεργία.
Ευχαριστούμε τον ελληνικό λαό που αγωνίζεται, που απεργεί, γιατί ο λαός είναι αυτός που θα αλλάξει την άδικη κατάσταση του καπιταλιστικού κόσμου και που δεν πρόκειται να πεθάνει μόνος, αλλά εμείς θα τον βοηθήσουμε να πεθάνει».

11 Γενάρη 2022
Ενώ έχουν περάσει μόλις δέκα μέρες στο νέο έτος, ήδη η Κολομβία μετράει 9 νεκρούς από σφαγές από παραστρατιωτικούς. Τελευταία θύματα τα μέλη μιας οικογένειας μεταναστών από τη Βενεζουέλα, ο πατέρας, η έγκυος μητέρα και το παιδί τους, 17 ετών, οι οποίοι εκτελέστηκαν εν ψυχρώ την Κυριακή στην επαρχία Μαγκνταλένα.
Είχαν προηγηθεί άλλες τρεις σφαγές από ένοπλους παραστρατιωτικούς, που σκορπούν τον θάνατο, ειδικά στην επαρχία, σε όποιον αντιτίθεται σε διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα. Θυμίζουμε ότι μέσα στο 2021 δολοφονήθηκαν 168 λαϊκοί αγωνιστές (ανάμεσά τους 48 πρώην αντάρτες), ενώ από το 2016 και την «ειρηνευτική συμφωνία» με το αντάρτικο των FARC έχουν δολοφονηθεί 1.283.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ℹ️ Η αντιγραφή και χρήση (αναδημοσίευση κλπ) αναρτήσεων στο σύνολό τους ή αποσπασματικά είναι ελεύθερη, με απλή αναφορά στην πηγή

ℹ️ Οι περισσότερες εικόνες που αναπαράγονται σε αυτόν τον ιστότοπο είναι πρωτότυπες ή μακέτες δικές μας.
Κάποιες που προέρχονται από το διαδίκτυο, αν δεν αναφέρεται κάτι συγκεκριμένο τις θεωρούμε δημόσιες χωρίς «δικαιώματα» ©®®
Αν υπάρχει πηγή την αναφέρουμε πάντα

Τυχόν «ιδιοκτήτες» φωτογραφιών ή θεμάτων μπορούν ανά πάσα στιγμή να επικοινωνήσουν μαζί μας για διευκρινήσεις με e-mail.


ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

🔻 Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.
Αν σχολιάζετε σαν «Ανώνυμος» καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα διακριτικό όνομα, ψευδώνυμο, ή αρχικά

🔳 ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ:

Α) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog
Β) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Γ) εκτός θέματος ανάρτησης
Δ) με ασυνόδευτα link (spamming)

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά - όχι "Greeklings"