23 Μαρτίου 2023

ΓΑΛΛΙΑ: Σήμερα η νέα μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση

Απάντηση στις νέες αντιασφαλιστικές ανατροπές, στην καταστολή και τον αυταρχισμό
Στη Γαλλία αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, μεταφέροντας την ταξική αλληλεγγύη των Ελλήνων εργαζομένων

Νέα μεγάλη απεργιακή μάχη δίνουν σήμερα οι εργαζόμενοι και τα σωματεία της Γαλλίας, συνεχίζοντας τον πολύμηνο αγώνα τους ενάντια στην αντιασφαλιστική επίθεση που κλιμακώνει η κυβέρνηση Μακρόν για να υπηρετήσει τα συμφέροντα των γαλλικών μονοπωλίων.

Όπως αναφέρει ο σημερινός Ριζοσπάστης _Με απεργίες και συγκεντρώσεις σε εκατοντάδες πόλεις όλης της χώρας, δίνουν νέα ηχηρή απάντηση στην προσπάθεια κυβέρνησης και εργοδοσίας να επιβάλουν δουλειά μέχρι τον τάφο, με αύξηση των γενικών ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης από τα 62 στα 64 έτη, με προϋπόθεση τη συμπλήρωση 43 χρόνων δουλειάς για να έχει δικαίωμα κάποιος σε πλήρη σύνταξη, σε συνθήκες «απογείωσης» της υποαπασχόλησης και της «ευελιξίας», της ανεργίας, της εντατικοποίησης της εργασίας σε άθλιες συνθήκες...


Το σημερινό μεγάλο απεργιακό ραντεβού αποτελεί συνέχεια των απεργιακών κινητοποιήσεων που από τον Γενάρη καταγράφουν από τις μεγαλύτερες συμμετοχές της τελευταίας 20ετίας.

Απέναντι στους εργαζόμενους η «προοδευτική» κυβέρνηση Μακρόν εντείνει την καταστολή και τον αυταρχισμό: Αφού πέρασε το αντιασφαλιστικό νομοσχέδιο προσφεύγοντας στο αντιδραστικό αντιδραστικό άρθρο 49.3 του γαλλικού αστικού Συντάγματος - παρακάμπτοντας έτσι την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση - επιστρατεύει δεκάδες χιλιάδες αστυνομικούς, χωροφύλακες και άλλα σώματα καταστολής, προχωρά σε επιτάξεις απεργών, απαγορεύει συγκεντρώσεις στο κέντρο του Παρισιού, εξαπολύει αστυνομικές επιθέσεις και προχωρά σε εκατοντάδες συλλήψεις.

Τίποτα από τα παραπάνω ωστόσο δεν έχει κάμψει το αγωνιστικό φρόνημα των εργαζομένων, αφού και τις προηγούμενες μέρες συνεχίστηκαν οι επαναλαμβανόμενες 24ωρες απεργίες που πραγματοποιούνται από τις αρχές του Μάρτη σε μια σειρά κρίσιμους κλάδους, όπως στις Μεταφορές, στη Χημική Βιομηχανία, στα λιμάνια κ.α.

Μεταξύ άλλων, η περιφρούρηση της απεργίας στις μεγάλες αποθήκες καυσίμων της «Esso» στη Fos-sur-Mer (στην περιοχή της Μασσαλίας) συνεχίστηκε αποφασιστικά και χτες, με την έμπρακτη στήριξη απεργών και από άλλους κλάδους.

Την ίδια στιγμή, αποφάσεις στήριξης και συμπαράταξης με τους απεργούς εργάτες παίρνουν και φοιτητές, μέσα από Γενικές Συνελεύσεις που γίνονται σε μια σειρά Πανεπιστημιακά Τμήματα (.χ. στη Φιλοσοφική Σχολή της πόλης Εξ-Αν-Προβάνς), όπου υπερψηφίζεται η συμμετοχή στις σημερινές απεργιακές συγκεντρώσεις, αλλά και η παρουσία έξω από μεγάλες μονάδες παραγωγής όπου συνεχίζεται η απεργία.

Πολυμορφία, μαζικότητα, δυναμισμός χαρακτήρισαν μια σειρά κινητοποιήσεις που έγιναν και χτες, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της σημερινής απεργίας.

Στιγμιότυπα που ξεχώρισαν μεταξύ άλλων:

·       Χαλυβουργοί διαδήλωσαν μέσα στη βιομηχανική ζώνη Elancourt (κοντά στο Παρίσι), έχοντας στο πλευρό τους και σιδηροδρομικούς της περιοχής, που απεργούν από τις αρχές του Μάρτη.

·       Εργαζόμενοι στο Εμπόριο και τις Υπηρεσίες διαδήλωσαν στις Βερσαλλίες (προάστιο του Παρισιού), ενώ μαζί με σιδηροδρομικούς απέκλεισαν σταθμούς του τρένου.

·       Αποκλεισμοί οδικών και άλλων συγκοινωνιακών κόμβων έγιναν και χτες, μεταξύ άλλων στους κεντρικούς σιδηροδρομικούς σταθμούς της Τουλούζης και της Νίκαιας.

Στη Μασσαλία αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ

Εκφράζοντας ξανά την ταξική αλληλεγγύη της εργατικής τάξης της Ελλάδας, αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ βρίσκεται στη Γαλλία και σήμερα θα πάρει μέρος στη μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση που οργανώνει το Εργατικό Κέντρο της Μασσαλίας.

Χτες, το Εργατικό Κέντρο Βαλ ντε Μαρν έστειλε με μήνυμά του στο ΠΑΜΕ «τους αδελφικούς χαιρετισμούς όλων των αγωνιστών», τονίζοντας πως η αλληλεγγύη των Ελλήνων εργαζομένων δίνει «δύναμη και μας ενθαρρύνει να παραμείνουμε σταθεροί απέναντι στην εξουσία των εργοδοτών και των πολιτικών που κλέβουν τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι».

Νέες “οδυνηρές” ανατροπές
(προ)αναγγέλλει ο Μακρόν

Στο μεταξύ, ο Γάλλος Πρόεδρος Εμ. Μακρόν σε χτεσινή συνέντευξη εξέφρασε τη λύπη του επειδή ...δεν μπόρεσε να πείσει τον γαλλικό λαό για την «ανάγκη» των νέων ανατροπών.

Επέμεινε ότι αυτές είναι «αναγκαίες», επαναφέροντας κάλπικους εκβιασμούς ότι διαφορετικά θα μειώνονταν οι συντάξεις ή θα αυξάνονταν κρατήσεις και φόροι (μέτρα που έτσι κι αλλιώς περιλαμβάνονται στην αντιλαϊκή φαρέτρα). Κατηγόρησε δε τους εκπροσώπους των εργαζομένων ότι δεν δέχτηκαν διάλογο και συμβιβασμούς.

Υποστήριξε εξάλλου ότι υπάρχουν πολιτικές δυνάμεις που θα μπορούσαν να συνεργαστούν με την κυβέρνησή του, ενώ ξεκαθάρισε ότι θα υπάρξουν νέες «προτάσεις» για τη Μετανάστευση, τη γαλλική βιομηχανία, τον «εκσυγχρονισμό» Υγείας και Παιδείας, που πολλές θα είναι «οδυνηρές» - όπως ομολόγησε - αλλά δήλωσε αποφασισμένος να τις προωθήσει, χαρακτηρίζοντάς τες «απολύτως αναγκαίες»...

Από την πλευρά του ο αστικός τύπος στη Γαλλία αναφέρεται συνεχώς _προβοκατόρικα σε “συγκρούσεις στο Παρίσι”, “οι διοργανωτές καλούν σε ακροβολισμό” – “καίγεται η Γαλλία”, μιλώντας όχι για τα αιτήματα αλλά για επεισόδια _παλιά μου τέχνη κόσκινο… Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις με συνεχή επεισόδια και μολότωφ newsbeast.gr ενώ η leparisien.fr  επικεντρώνει στην πίεση για παραίτηση της Elisabeth Borne _ “η πρωθυπουργός «πρέπει να φύγει», πιστεύει ιδιαίτερα η Μαρίν Λεπέν _Οι Nupes και το RN ανακοίνωσαν ότι επρόκειτο να καταλάβουν το Συνταγματικό Συμβούλιο”. Τα συνδικάτα –γράφει “καλούν σε νέα μεγάλη κινητοποίηση s;hmera Πέμπτη. Από την πλευρά του, ο Εμανουέλ Μακρόν θέλει τη μεταρρύθμιση ωε κατακλείδα ενός «δημοκρατικού της ταξιδιού»”.

CGT

Η CGT, μέσα από τις αντιφάσεις που την διακρίνουν σαν κορυφαία συνδικαλιστική οργάνωση στη Γαλλία, που πατάει σε δυο βάρκες _ρεφορμιστική σε μεγάλο βαθμό με πολλά συνδικάτα μέλη της (Εργατικά Κέντρα) να προσπαθούν να δώσουν ταξική χροιά στις κινητοποιήσεις αναφέρει στο επίσημο site της, όπου έχουν εξαφανιστεί οι όροι τάξηαστικό κράτος κλπ.

σσ. copy _paste, εσείς κρίνετε

Ο αγώνας συνεχίζεται:
ας κλιμακώσουμε τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες!

Μπροστά στην άρνηση υποβολής του κειμένου σε ψηφοφορία και προσφυγής στο άρθρο 49.3 για την έγκριση της συνταξιοδοτικής μεταρρύθμισης, η κινητοποίηση συνεχίζεται, την Πέμπτη 23 Μαρτίου.
Εκατομμύρια διαδηλωτές και το 95% των εργαζομένων αντιτίθενται στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, παρά το γεγονός αυτό, η κυβέρνηση παρέμεινε κωφή και πυροδοτεί 49.3
Στις 15 Μαρτίου, όταν η Μικτή Επιτροπή (
CMP ΔΕΑ), η οποία αποτελείται από 7 βουλευτές και 7 γερουσιαστές, συνεδρίασε για να καταλήξει σε ένα κοινό κείμενο, πάνω από 1,5 εκατομμύριο βγήκαμε στο πεζοδρόμιο για να πούμε όχι στη βαθιά άδικη, απαράδεκτη και αδικαιολόγητη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Την Πέμπτη 16 Μαρτίου, τα συνδικάτα συναντήθηκαν ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης πριν από την ψηφοφορία για τη μεταρρύθμιση για να υπενθυμίσουν στην εθνική εκπροσώπηση τις ευθύνες της απέναντι στους ψηφοφόρους τους που είχαν κινητοποιηθεί για αρκετές εβδομάδες ενάντια σε αυτό το σχέδιο.

Η κυβέρνηση απάντησε σε αυτή την τεράστια λαϊκή κινητοποίηση με δημοκρατική άρνηση!
Γνωρίζοντας ότι δεν είχε πλειοψηφία για να ψηφίσει αυτό το νομοσχέδιο, η πρωθυπουργός αποφάσισε να ενεργοποιήσει το άρθρο 49.3 του Συντάγματος που με ευθύνη της κυβέρνησης και θέτει τέλος στη δημοκρατική συζήτηση που δεν θα είχε γίνει ποτέ..

Στο κοινοβούλιο, καθ' όλη τη διάρκεια της εξέτασης του κειμένου του νόμου, η κυβέρνηση επέλεξε να την επιβάλει:

·        με ταχείες διαδικασίες,

·        αρνούμενη να ψηφίσει επί των τροπολογιών,

·        Με πίεση σε εκλεγμένους αξιωματούχους ή ομάδες και με

·        Παραχωρήσεις προς τα δεξιά.

Στους εργαζόμενους, η κυβέρνηση και οι εργοδότες απάντησαν με καταστολή στα αιτήματα των απεργών,

·        Με επεμβάσεις της αστυνομίας σε καταλήψεις χώρων εργασίας,

·        Συλλήψεις,

·        Εκφοβισμό,

·        Αμφισβήτηση του δικαιώματος στην απεργία.

Αυτό που η CGT κατήγγειλε ως άδικο χθες είναι ακόμη περισσότερο σήμερα και αυτό δεν μπορεί παρά να μας ενθαρρύνει να ενισχύσουμε τις κινητοποιήσεις και τις απεργίες, ο αγώνας συνεχίζεται!
Με την υποστήριξη της συντριπτικής πλειοψηφίας του πληθυσμού, κινητοποιημένη για εβδομάδες, το διασυνδικαλιστικό συνεχίζει να απαιτεί την απόσυρση αυτής της μεταρρύθμισης, με πλήρη ανεξαρτησία, με ήρεμες και αποφασιστικές ενέργειες.

Αποφασίζει να συνεχίσει την κινητοποίηση και καλεί σε τοπικές συνδικαλιστικές συγκεντρώσεις με κορύφωση σε μια νέα μεγάλη μέρα απεργιών και διαδηλώσεων την Πέμπτη 23 Μαρτίου.

Ασφάλιση ανεργίας και συντάξεις: δύο μεταρρυθμίσεις που χτύπησαν ειδικά τους ηλικιωμένους – 21-Μαρτ-2023

Δύο μεταρρυθμίσεις διαδοχικά: η μία για την ασφάλιση ανεργίας που έχει αυστηροποιήσει –προς το χειρότερο τους όρους αποζημίωσης, η άλλη για τις συντάξεις, που απορρίφθηκε από τον πληθυσμό αλλά πέρασε από την λαβίδα της εκτελεστικής εξουσίας. Αυτό δίνει ένα εκρηκτικό και ιδιαίτερα μη πόσιμο κοκτέιλ για άνεργους ηλικιωμένους.
Όχι στην απασχόληση μετά τα 60 ετών, ακόμη λιγότερο μεταξύ 62 και 64 ετών _όλα σε βάρος των   άνεργων ηλικιωμένων, που σηκώνουν στις πλάτες τους το βάρος της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.

·       Πάρτε τη μεταρρύθμιση της ασφάλισης ανεργίας, η οποία οδηγεί σε μείωση των επιδομάτων εργασίας ARE μειώνει τον αριθμό των μηνών που αποζημιώνονται κατά 25%, και ως εκ τούτου θα ωθήσει ορισμένους ηλικιωμένους προς ένα επίδομα πείνας
(σσ. το λεγόμενο Revenu de solidarité active _RSA, εισόδημα ενεργού αλληλεγγύης παρέχει σε άτομα “χωρίς πόρους” ένα ελάχιστο επίπεδο διαβίωσης 100-300€ που ποικίλλει ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού).
(σσ. ένα δαιδώδες –όπως και τα δικά μας επίδομα πείνας “Allocation chômage d'aide au retour à l'emploi” _Επίδομα ανεργίας για την επιστροφή στην εργασία στον ιδιωτικό τομέα ανάλογα με την ηλικία - Κάτω από 53 \ 53-54 \ 55 και άνω, την τυχόν αυτοαπασχόληση κλπ + \προϋπόθεση εργασία τουλάχιστον 130 ημέρες ή 910 ώρες \ 6 μήνες τους τελευταίους 24 ή 36 για τις \τους 53+ ετών).

·       Προσθέστε την αύξηση της νόμιμης ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 και θα δείτε τον αριθμό των φτωχών ηλικιωμένων, παγιδευμένων σε ένα ολοένα και πιο μακρύ επισφαλές τούνελ.

·       Δεν είναι αρκετά μεγάλοι για να πληρούν τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότηση, κινδυνεύουν να βρεθούν κολλημένοι μεταξύ του τέλους των δικαιωμάτων τους στο ARE (με τον κίνδυνο να μην επικυρώσουν τους όρους τους)

·       Ακόμα χειρότερα αν είναι γυναίκες: μια πρόσφατη μελέτη της Unedic το δείχνει _οι γυναίκες είναι πιο συχνά άνεργες από τους άνδρες (54%).

8 Μαρτίου: μεγάλη κινητοποίηση με αφορμή τη διεθνή ημέρα αγώνα για τα δικαιώματα των γυναικών, αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές βρέθηκαν σε περισσότερους από 200 χώρους διαδηλώσεων ή πρωτοβουλιών που οργανώθηκαν σε όλη τη Γαλλία για να καταγγείλουν τη μεγάλη κοινωνική αδικία αυτής της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Οι γυναίκες λαμβάνουν 40% χαμηλότερες συντάξεις από τους άνδρες.
4 στις 10 γυναίκες συνταξιοδοτούνται με ελλιπή σύνταξη, πράγμα που σημαίνει ότι έχουν διπλάσιες πιθανότητες να υποστούν μείωση της σύνταξής τους ή να εργαστούν μέχρι τα 67.

Είναι ένας φαύλος κύκλος: οι μισθολογικές ανισότητες μεταξύ ανδρών και γυναικών αντανακλώνται αναπόφευκτα στο επίπεδο της ανεργίας και, τελικά, στο επίπεδο της σύνταξής τους.
Και για να το συμπληρώσουν, πρέπει, πιο συχνά από τους άνδρες, να περιμένουν μέχρι τα 67 τους για να έχουν πλήρη σύνταξη.
«Ο συνδυασμός αυτών των δύο μεταρρυθμίσεων είναι διπλή ποινή!», διαμαρτύρεται ο Denis Gravouil, μέλος της διοίκησης της CGT. Θα σπρώξουμε τους ανθρώπους σε επισφαλείς φραγμούς: όχι στην απασχόληση μετά τα 60, προφανώς χειρότερα λιγότερο μεταξύ 62 και 64».

Σύμφωνα με στοιχεία της Dares (που επισυνάπτονται στο Υπουργείο Εργασίας) –σσ. ένα είδος στατιστικής υπηρεσίας, μόνο το 56% των ατόμων ηλικίας 55-64 ετών απασχολείται, ποσοστό χαμηλότερο από αυτό του μέσου όρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (60,5%).
Στη Γαλλία, σε ηλικία 60 ετών, μόνο ένας στους δύο εργαζόμενους εξακολουθεί να εργάζεται, ενώ ο άλλος μοιράζεται μεταξύ ανεργίας και αναπηρίας.
Σήμερα, 75.000 άνθρωποι στη Γαλλία επωφελούνται από το σύστημα διατήρησης των δικαιωμάτων ανεργίας πέραν της ηλικίας των 62.

Θα πέσει και αυτή η προστασία για άνεργους ηλικιωμένους άνω των 62 ετών; Στις 11 Ιανουαρίου, την επομένη της παρουσίασης της συνταξιοδοτικής της μεταρρύθμισης, η Elisabeth Borne ανακοίνωσε την αναθεώρηση των ορίων της ασφάλισης ανεργίας λόγω… μείωσης της ηλικίας συνταξιοδότησης στα 64 έτη.

Μαζί, η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος ανεργίας που ισχύει από τον Φεβρουάριο του 2023 και η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος ενάντια στην οποία η CGT θα αγωνιστεί μέχρι τέλους, τιμωρούν επομένως ιδιαίτερα τις γυναίκες, τους ηλικιωμένους και τους επισφαλείς.

Η λαϊκή πλειοψηφία καταψηφίζει τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού, ο αγώνας συνεχίζεται!  19_ Μαρ_2023
Ενάντια στην κοινή γνώμη, ενάντια στα συνδικάτα και χωρίς ψήφο. Με τον κόσμο στη μέγγενη, η συνταξιοδοτική μεταρρύθμιση απορρίπτεται από το 95% των εργαζομένων. Στον απόηχο του 49.3, το 65% των πολιτών θέλει να συνεχιστεί το κίνημα. Το διασυνδικαλιστικό αίτημα έχει συγκεντρώσει περισσότερες από ένα εκατομμύριο υπογραφές με λαϊκή υποστήριξη –όπως και του εργατόκοσμου, που δεν το βάζει κάτω. Ο αγώνας συνεχίζεται, χρειαζόμαστε διαβούλευση με τον πολίτη.
Η ώθηση της ενότητας του δρόμου και των συνδικάτων είναι τέτοια που ο Εμμανουέλ Μακρόν δεν θα είχε την πλειοψηφία για να ψηφίσει υπέρ της μεταρρύθμισης του συνταξιοδοτικού του συστήματος. Η χρήση του 49.3 αποκαλύπτει μια ακόμη αποδοκιμασία και την επιτυχία της λαϊκής κινητοποίησης.

 «Η Γαλλία διέρχεται μια μεγάλη κοινοβουλευτική και πολιτική κρίση και προφανώς η ισχυρή κοινωνική κινητοποίηση εδώ και δύο μήνες έχει επιβαρύνει πάρα πολύ τις θέσεις των βουλευτών. Έχουν καταλάβει πόσο ο κόσμος της εργασίας και η λαϊκή πλειοψηφία απορρίπτουν αυτή τη βάναυση και άδικη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος», συνοψίζει η Nathalie Verdeil, συνομοσπονδιακή γραμματέας της CGT.

Από τις πρώτες διαδηλώσεις της 19ης Ιανουαρίου, εκατομμύρια άνθρωποι έχουν διαδηλώσει ακούραστα και ήρεμα, εβδομάδα με την εβδομάδα, σχεδόν παντού στη Γαλλία.
Επιδεικνύοντας τη σφοδρή αντίθεσή τους στο μεταρρυθμιστικό σχέδιο που μεταθέτει την ηλικία συνταξιοδότησης στα 64, αγνοώντας τα πάντα, τις δυσκολίες στην εργασία, την επισφάλεια των ηλικιωμένων, την ανισότητα των φύλων...
Ακόμη κι αν δεν πάρουν μέρος όλοι οι εργαζόμενοι στην απεργία των ανανεώσιμων πηγών, κυρίως για οικονομικούς λόγους, η στήριξη του κόσμου της εργασίας και του πληθυσμού είναι εκεί. Και πάλι αυτό το Σαββατοκύριακο και πριν από τη νέα ημέρα κινητοποίησης στις 23 Μαρτίου, έχουν πραγματοποιηθεί συγκεντρώσεις πολιτών στο Παρίσι και στις περιφέρειες.

Αντιμέτωποι με τον αποφασιστικό αγώνα του κόσμου της εργασίας, της νεολαίας, των συνταξιούχων, ολόκληρων οικογενειών, στο πλαίσιο μιας σταθερής διασυνδικαλιστικής οργάνωσης, ο Emmanuel Macron και η Elisabeth Borne δεν μπόρεσαν να αποκτήσουν την πλειοψηφία στην Εθνοσυνέλευση για μια μεταρρύθμιση τόσο αμφισβητούμενη.

Ωστόσο (σσ. αποτεινόμενη στην κυβέρνηση), ήταν αρκετό να ανοίξετε τα μάτια σας, να δείτε τους δρόμους όπου διαδηλώνουν σε τόσες πόλεις, να μετρήσετε υπογραφές της διασυνδικαλιστικής αναφοράς στο διαδίκτυο (σχεδόν 1,2 εκατομμύρια μέχρι σήμερα), ώστε να μην κωφεύετε στην διαμαρτυρία και να μην αρνείστε τον διάλογο με τα συνδικάτα (sic!!). Εν ολίγοις, να ακούσουμε τους πολίτες. Το 95% των εργαζομένων είναι κατά των μεταρρυθμίσεων.
Και την επομένη της άρνησης της κυβέρνησης να υποβάλει το κείμενο σε ψηφοφορία καταφεύγοντας στο άρθρο 49.3 του Συντάγματος, η πλειοψηφία του πληθυσμού καταψήφισε: το 65% των πολιτών ήταν υπέρ της συνέχισης του κινήματος (δημοσκόπηση Harris Interactive για το RTL 17 Μαρτίου).

Η πλειοψηφία απορρίπτει τη μεταρρύθμιση. «Όταν δεν θέλεις να πας στην ψηφοφορία, υπάρχουν δημοκρατικοί κίνδυνοι και σήμερα, η διττή  εξουσία βρίσκεται παγιδευμένη», σημειώνει η Nathalie Verdeil (σσ. γραμματέας της CGT).
Η CGT έλεγε πάντα ότι είναι υπέρ μιας διαβούλευσης με τους πολίτες σχετικά με τη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος.
Εάν πρόκειται για δημοψήφισμα κοινής πρωτοβουλίας (RIP), είναι απαραίτητο να το ζητήσουν 185 βουλευτές, τότε η διαδικασία διαρκεί εννέα μήνες και απαιτούνται τουλάχιστον 4,8 εκατομμύρια υπογραφές (10% του εκλογικού σώματος). Αλλά παίζεται.

Στο μεταξύ, ο κοινός αγώνας συνεχίζεται, η πλειοψηφία του πληθυσμού μας στηρίζει.
Ραντεβού την Πέμπτη 23 Μαρτίου για να δείξουμε την αποφασιστικότητά μας.
Η ισχυρή κινητοποίηση πρέπει να αναγκάσει την εκτελεστική εξουσία να μην εφαρμόσει τη μεταρρύθμισή της που υιοθετήθηκε κατά παράβαση των δημοκρατικών αρχών και απορρίφθηκε μαζικά.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, ο πληθυσμός έχει κινητοποιηθεί μαζικά ενάντια στη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, με τη στήριξη των 3/4 του πληθυσμού και του 94% των εργαζομένων που αρνούνται να μειώσουν τη νόμιμη ηλικία αποχώρησης στα 64 –ήδη στις 7 Μαρτίου, 3.500.000 άνθρωποι κινητοποιήθηκαν, μέσω απεργιών ή/και διαδηλώσεων.

Παρά τη λαϊκή επιτυχία των κινητοποιήσεων υπό την ηγεσία ενός ενιαίου συνδικάτου, δεν έλαβαν καμία απάντηση από την κυβέρνηση. Η σιωπή του προέδρου της Δημοκρατίας συνιστά σοβαρό δημοκρατικό πρόβλημα που αναπόφευκτα οδηγεί σε μια κατάσταση που μπορεί να γίνει εκρηκτική.
Και αυτό, παρόλο που η κυβέρνηση προτιμά να απαντά με τα ασφαλιστικά μέτρα των εργοδοτών.
Μέσα υπάρχουν για να ανταποκριθούμε στα αιτήματα που θέτουμε, για σύνταξη στα 60, τον κατώτατο μισθό στα 2000 ευρώ, την αναπροσαρμογή των συντάξεων...
Η κυβέρνηση μάταια προσπάθησε επικοινωνιακά, ο πληθυσμός δεν μασάει, με κάθε μέρα κινητοποίησης εργαζόμενοι, συνταξιούχοι, νέοι, στερημένοι θέσεων εργασίας το δείχνουν σε εταιρείες, υπηρεσίες και στο δρόμο.

Ήδη σε πολλούς χώρους έχει αποφασιστεί η ανανέωση της απεργίας και η κινητοποίηση με όλες τις μορφές.

      ·  Μεταφορά,
· 
ενέργεια,
· σιδηροδρομικοί,
· λιμενεργάτες
· στη δημόσια ραδιοτηλεόραση,
· στη βιομηχανία τροφίμων, όπως Carambar, La Seita, Volvic κ.λπ., που συνεχίζουν με 1 ώρα στάση εργασίας ανά ημέρα… στο Déliplanète όπου οι εργαζόμενοι αποφάσισαν να ανάβουν τους φούρνους με 30 λεπτά καθυστέρηση
· στη μεταλλουργία όπως στο Industriel του Λίγηρα, όπου οι εργαζόμενοι αποφάσισαν στάση εργασίας για 2 ώρες κάθε 2η μέρα
· στο Aubert Duval 2 με 3 ώρες την ημέρα
· στα χημικά _Praxaire στο Ariège αρκετές ώρες απεργίας την ημέρα…

Η CGT καλεί όλα τα σωματεία της με τους εργαζόμενους να ενισχύσουν την κινητοποίηση και να ανανεώσουν την απεργία.
Jusqu’à la victoire… toujours !
¡Hasta la victoria siempre! Μέχρι τη νίκη… πάντα!
Καλούμε όλο τον πληθυσμό να συνεχίσει τις κινητοποιήσεις και τις δράσεις, ακόμη πιο μαζικά να πει όχι σε αυτή την άδικη και βάναυση μεταρρύθμιση.


(συνειρμικά)
Ας σκεφτούμε για λίγο, αν εκείνη την ιστορική στιγμή 3_Απρ-1999 στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη που έγινε στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, με τη συμμετοχή 230 πρωτοβάθμιων σωματείων, 18 κλαδικών και περιφερειακών οργανώσεων και 2.500 εκλεγμένων συνδικαλιστών δεν είχε  με πρωτοβουλία του ΚΚΕ γεννηθεί το Π.Α.ΜΕ.

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ℹ️ Η αντιγραφή και χρήση (αναδημοσίευση κλπ) αναρτήσεων στο σύνολό τους ή αποσπασματικά είναι ελεύθερη, με απλή αναφορά στην πηγή

ℹ️ Οι περισσότερες εικόνες που αναπαράγονται σε αυτόν τον ιστότοπο είναι πρωτότυπες ή μακέτες δικές μας.
Κάποιες που προέρχονται από το διαδίκτυο, αν δεν αναφέρεται κάτι συγκεκριμένο τις θεωρούμε δημόσιες χωρίς «δικαιώματα» ©®®
Αν υπάρχει πηγή την αναφέρουμε πάντα

Τυχόν «ιδιοκτήτες» φωτογραφιών ή θεμάτων μπορούν ανά πάσα στιγμή να επικοινωνήσουν μαζί μας για διευκρινήσεις με e-mail.


ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

🔻 Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.
Αν σχολιάζετε σαν «Ανώνυμος» καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα διακριτικό όνομα, ψευδώνυμο, ή αρχικά

🔳 ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ:

Α) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog
Β) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Γ) εκτός θέματος ανάρτησης
Δ) με ασυνόδευτα link (spamming)

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά - όχι "Greeklings"