21 Μαΐου 2024

Στα μονοπάτια του Ταΰγετου

Ο Νικηφόρος Βρεττάκος, τον θέλει "αγαθό γέροντα", ο οποίος "του στάθηκε όπως ο κόρφος της μητέρας" του. _Ταΰγετος (Ταλετός στα αρχαία χρόνια, Πενταδάκτυλος επί Βυζαντινών) η υψηλότερη οροσειρά της Πελοποννήσου, στα 2.405μ (Προφήτης Ηλίας ή Αγιολιάς, από το ομώνυμο εκκλησάκι κοντά στην κορυφή του)

Ο Όμηρος αποκαλεί τον Ταΰγετο "περιμήκειον", λόγω του μεγάλου μήκους της οροσειράς, ενώ ο Ησύχιος ο Αλεξανδρεύς θεωρεί ότι το όνομά του προέρχεται από τη λέξη "ταΰς", η οποία σημαίνει "μέγας" ή "πολύς". Η ονομασία του, όπως μαρτυρά ο Παυσανίας, έχει μυθολογικές ρίζες: Προέρχεται από την Ταϋγέτη, μία από τις Ατλαντίδες, η οποία, γεμάτη ντροπή από το αθέλητο ζευγάρωμά της με τον γνωστό για τις «επιδόσεις» του, Δία, έβαλε τέλος στη ζωή της πέφτοντας σε γκρεμό του βουνού. Ο Βιργίλιος τον αναφέρει ως "Ταΰγετα", _το "Πενταδάκτυλος", λόγω των πέντε κορυφών του κεντρικού συγκροτήματος.

Κατά την περίοδο της Φραγκοκρατίας επικράτησε η ονομασία "Ζυγός του Μελιγού", από το σλαβικό φύλο των Μελιγγών οι οποίοι, μαζί με τους επίσης σλαβόφωνους Εζερίτες, κατοικούσαν εκεί. Τα χρόνια της Επανάστασης του 1821, λεγόταν "Αγιολιάς ο μακρυνός", από το μεγάλο μήκος της _ή ""Ψηλός Αγιολιάς" λόγω του υψομέτρου, μέχρι τελικά που ξαναπήρε το αρχαίο όνομα, "Ταΰγετος". Από τους Έλληνες ναυτικούς που βλέπουν την κορυφή του σε διοπτεύσεις, ονομάζεται "Βουνό της Μάνης".

2024…

«Ευκαιρία» _όπως όλοι οι ορεινοί όγκοι, για κερδοφόρες επενδύσεις, σήμερα από την κυβέρνηση της ΝΔ, που συνεχίζοντας ακάθεκτη το διαχρονικό έγκλημα όλων των προηγούμενων κυβερνήσεων, «σπάει κάθε ρεκόρ» έντασης της εκμετάλλευσης και της εμπορευματοποίησης των δασών. Γι' αυτό «απλώνουν στο τραπέζι» τα διάφορα σχέδια «ανασυγκρότησης» και «διαχείρισης», με στόχο τη μετατροπή των δασών σε πεδίο κυρίως βιομηχανικής, τουριστικής, εκμετάλλευσης από τα επιχειρηματικά κοράκια «αναδόχους» ή «διαχειριστές» σε βάρος των κατοίκων, αλλά και των δασών των περιοχών αυτών.

Το λέμε καθαρά οι τεράστιες καταστροφές δεν οφείλονται στη λεγάμενη κλιματική κρίση για την οποία σε παγκόσμιο επιστημονικό επίπεδο γίνεται ακόμη συζήτηση την οποία παρακολουθούμε.
Οφείλεται στο ότι οι πολιτικές προτεραιότητες της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, των Ελληνικών κυβερνήσεων, είναι αντίθετες προς την προστασία του Περιβάλλοντος.
Καθορίζονται από την στρατηγική της πράσινης μετάβασης, της ευρωπαϊκής κοινωνικής συμφωνίας, του πράσινου (European Green Deal) και των κοινών αποφάσεων ΕΕ και ΝΑΤΟ περί ανθεκτικότητας.
Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκουν την αύξηση της παράγωγης ενέργειας από βιομάζα και δασική βιομάζα ως κομμάτι της ώστε η βιομάζα να γίνει η τρίτη στην κατάταξη στο ενεργειακό μείγμα μέχρι το 2050.

Γι αυτό για τα δάση επιδιώκουν την αύξηση της δασικής βιομάζας με το νέο νόμο που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ.

Γι αυτό για τα δάση επιδιώκουν την αύξηση της δασικής βιομάζας με το νέο νόμο που ψήφισε πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ.

·        Υπάρχει το πλαίσιο γι αυτό. Είναι οι κατευθύνσεις και οι κανονισμοί της ΕΕ, ( πχ 2018/841, 2020/852, 2021/1119) που συνδέουν τα δάση με το εμπόριο ρύπων και την «πράσινη μετάβαση» της ΕΕ. Και βρίσκουν τη συμφωνία του ΣΥΡΙΖΑ, του ΠΑΣΟΚ και των άλλων αστικών κομμάτων.

Εξειδίκευση των παραπάνω γίνεται στη Μακροχρόνια Στρατηγική για το 2050, στους Εθνικούς Κλιματικούς Νόμους του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, στα διάφορα Εθνικά Σχέδια για την Ενέργεια και το Κλίμα, με αυτό του 2023 που προβλέπει την εκμετάλλευση των δασών με τη δημιουργία επιχειρηματικών σχημάτων στα οποία θα εκχωρηθεί η διαχείριση των δασών για παραγωγή δασικής βιομάζας.

Γενικότερα η πράσινη μετάβαση, είναι η απάντηση που προσπαθεί να δώσει ο καπιταλισμός στην δίψα του κεφαλαίου για μεγαλύτερα κέρδη. Άστε να βρεθούν διέξοδοι κερδοφορίας για όλα τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, που όταν δεν είναι εξασφαλισμένη δεν επενδύονται. Δεν έχει καμιά σχέση με οποιαδήποτε προσπάθεια προστασίας του πλανήτη. Είναι όλοι τους υποκριτές.

Το λέμε ξεκάθαρα.

Η λεγόμενη κλιματική κρίση χρησιμοποιείται ως πρόσχημα. Όταν πριν 50 και 40 χρόνια κανείς δεν αναφερόταν σε αυτή, πάλι υπήρχε το πρόσχημα του στρατηγού ανέμου των ακραίων θερμοκρασιών και τους έριχναν την ευθύνη για τις καταστροφές.

·     Όμως κυρίως φέτος η κυβέρνηση της ΝΔ βιάζεται να παραδώσει τη διαχείριση και την εκμετάλλευση των δασών στους ξυλοβιομήχανους και τους ξυλέμπορους, με κρατική μάλιστα επιδότηση, ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα των ξυλοβιομηχανιών από τη 10ετία του 2000. Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων, ο νόμος που ψήφισε πρόσφατα στη βουλή Το μόνο που επιδιώκουν είναι η αύξηση και της δασικής βιομάζας για παραγωγή ενέργειας, με στόχο το 2050 να είναι η βιομάζα, τρίτη στην κατάταξη του ενεργειακού μείγματος στη βιομηχανία. Η εκχώρηση αυτή γίνεται στο όνομα της “πράσινης μετάβασης”. Της επιδίωξης της ΕΕ, για «κλιματική ουδετερότητα» απέναντι στη λεγάμενη κλιματική κρίση. Εντείνει την εκμετάλλευση των δασών, οδηγεί στην πλήρη εμπορευματοποίησή και την καταστροφή τους για το κέρδος. Στη δημιουργία αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών ρύπων. Μάλιστα στις διαχειριστικές μελέτες που ανατίθενται συμπεριλαμβάνεται και ο Ταΰγετος.

Τραγικές είναι και οι ελλείψεις ανθρώπινου δυναμικού στις αρμόδιες υπηρεσίες. Για παράδειγμα, στη δασική υπηρεσία, οι κενές θέσεις μόνιμου και ειδικευμένου επιστημονικού και λοιπού προσωπικού, είναι κατά μέσο όρο το 70% των αναγκαίων.

·        Λείπουν περίπου 1500 θέσεις Δασολόγων. Σήμερα υπηρετούν 550 περίπου.

·        Λείπουν 10.000 δασεργάτες. Η χρηματοδότηση είναι ανύπαρκτη.

·        Ενώ, στην πυροσβεστική υπηρεσία, τα μέσα καταστολής, είναι κατά μέσο όρο το 1/3 αυτών που χρειάζονται για αποτελεσματική καταστολή και οι ελλείψεις σε μόνιμο προσωπικό είναι ανάλογες. Περίπου 4.000 με 4500 είναι οι κενές οργανικές θέσεις των πυροσβεστών. Ενώ η χρηματοδότηση είναι χαμηλότερη από τις ανάγκες.

·        Εμείς ως ΚΚΕ, δεν θα κουραστούμε να λέμε ότι δεν υπάρχει προστασία του περιβάλλοντος, των δασών, ανεξάρτητα από τις σχέσεις και το κίνητρο της παραγωγής κάθε κοινωνίας.

·        Αυτή είναι η πραγματική διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στα κόμματα και τα ταξικά συμφέροντα.

·        Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι όλα τα αστικά κόμματα συμπεριλαμβανομένων των Πράσινων, όλες οι ΜΚΟ, αποσπούν το περιβάλλον από το χαρακτήρα των σχέσεων παραγωγής και ιδιοκτησίας.

·        Υπάρχει η δυνατότητα να σταματήσει και η εκμετάλλευση της γης, των δασών. Αυτή τη δυνατότητα φωτίζουν οι προτάσεις και οι θέσεις του ΚΚΕ.

10 πΧ

Μεγαλοπρεπής και επιβλητικός, "όρος υψηλόν τε και όρθιον" κατά τον Στράβωνα, ο Ταΰγετος είναι ένα από τα μεγαλύτερα βουνά της Ελλάδας, με μήκος ~115 χλμ., μέγιστο πλάτος 30 και έκταση 2.500 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Είναι ψηλότερος από όλα τα βουνά της Πελοποννήσου τον λένε και "τρούλο του Μοριά". Όμορφα χωριά, δύσβατα και μη μονοπάτια, εύφορες κοιλάδες, διαδοχικές χαραδρώσεις που καταλήγουν στη θάλασσα, απότομες κορυφές και μεγάλα οροπέδια είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του. Στη δυτική πλευρά του βρίσκεται η μεσσηνιακή Μάνη περιοχή της Καλαμάτας και στην ανατολική ο Μυστράς και η Σπάρτη.

Η περιοχή έχει ενταχθεί στο δίκτυο βιοτόπων Natura 2000 _αλλά ποιος δίνει σημασία; Καταπατήσεις επί καταπατήσεων πεδίο δόξας των μονοπωλιακών ομίλων λαμπρό. Επίσης, η περιοχή υπάγεται στις σημαντικές για τα πουλιά περιοχές της Ελλάδας (Important Bird Areas).

Ο Ταΰγετος καταλαμβάνει εκτάσεις των νομών Λακωνίας, Μεσσηνίας και Αρκαδίας. Στα ανατολικά, τον χωρίζει από τον Πάρνωνα ο Ευρώτας ποταμός. Στα δυτικά, οι απολήξεις του φτάνουν στη Μεσσηνιακή πεδιάδα, ενώ στα νότια προβάλλει η χερσόνησος της Μάνης μεταξύ του Λακωνικού και του Μεσσηνιακού κόλπου. Βόρεια, η λεκάνη της Μεγαλόπολης μεταξύ των Αρκαδικών βουνών και των βορειότερων προεκτάσεων του Ταΰγετου.

Η οροσειρά του μπορεί να διαχωριστεί σε τρεις ευρύτερες περιοχές:

·       α) τον Βόρειο Ταΰγετο που εκτείνεται περίπου από το χωριό Λεοντάρι έως τη χαράδρα της Λαγκάδας

·       β) τον Κεντρικό Ταΰγετο που εκτείνεται περίπου από τη Λαγκάδα έως το Οίτυλο

·       γ) τον Νότιο Ταΰγετο, που περιλαμβάνει το όρος Σαγγιά, σχηματίζει τη χερσόνησο της Μάνης και καταλήγει στο ακρωτήριο Ταίναρο.

§  Αντιστοίχως υπάρχουν αρκετές ιστοσελίδες και αναφορές στην διοικητική διαίρεση των νομών Λακωνίας και Μεσσηνίας που χωρίζουν το βουνό σε Λακωνικό Ταΰγετο και Μεσσηνιακό Ταΰγετο.

Χαρακτηριστικά της μορφολογίας του Ταΰγετου είναι η Μεγάλη Λαγκάδα που καταλήγει στο χωριό Τρύπη και τα φαράγγια του Ριντόμου, του Βυρού και της Βαρδούνιας. Ψηλότερη κορυφή του βουνού, αλλά και της Πελοποννήσου _επαναλαμβάνουμε ο Προφήτης Ηλίας (2.405 μ.). Άλλες κορυφές του το Σιδηρόκαστρο (2.340 μ.), το Σπανακάκι (2.024 μ.), η Νεραϊδοβούνα (2.020 μ.), τα Γούπατα (2.031 μ.), το Κουφοβούνι (1.850 μ.), το Χαλασμένο Βουνό (2.204 μ.) κ.α.

Το μεγαλύτερο μέρος του -όπως και τα περισσότερα βουνά της Πελοποννήσου- και ιδιαίτερα η ανώτερη ζώνη του, αποτελείται από πλακώδεις κρυσταλλικούς ασβεστόλιθους. Στο ανατολικό μέρος εμφανίζονται σχιστόλιθοι και φυλλίτες, ενώ πολλές ορθοπλαγιές σχηματίζονται από κρυσταλλικούς ασβεστόλιθους και δολομίτες. Γεωτεκτονικά, ο Ταΰγετος ανήκει στη ζώνη των Ταλέων ορέων. Οι ανατολικές πλαγιές του βουνού σχηματίζουν πολλές χαράδρες, οι οποίες τροφοδοτούν με νερό τον Ευρώτα, το σπουδαιότερο ποτάμι της νότιας Πελοποννήσου. Από το συγκρότημα των κεντρικών κορυφών απορρέουν τα νερά που σχηματίζουν στα δυτικά το ποτάμι της Καρδαμύλης και της Σάνταβας, το Νέδωνα και τον Πάμισσο, ενώ στα βόρεια απορρέει ο παραπόταμος του Αλφειού Καρνίων.

Το κλίμα του είναι γενικά ηπειρωτικό, με μεγάλες χιονοπτώσεις κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Το μεγαλύτερο μέρος του καλύπτεται από έλατα και μαυρόπευκα, ενώ έχει μεγάλο αριθμό ρεμάτων και μικρών ποταμών. Στον Ταΰγετο διακρίνονται τέσσερις ζώνες βλάστησης, που έχουν σχέση με το υψόμετρο. Στα χαμηλά, ως τα 700-800 μ., κυριαρχούν οι μεσογειακοί θαμνώνες (μεσογειακή μακία), με μεγάλη ποικιλία θάμνων και φρυγάνων. Κυρίαρχα είδη είναι τα πουρνάρια, οι χουμαριές, τα σχίνα, τα σφενδάμια, οι γκορτσιές κ.ά. Από τα 700-800 μ. ως τα 1.700-1.800 μ. βρίσκεται η ζώνη των ορεινών κωνοφόρων, με κυρίαρχα είδη το μαυρόπευκο (pinus nigra), το έλατο και τον κέδρο. Πιο ψηλά, ως τα 2.000 μ., απλώνεται η λεγόμενη υποαλπική ζώνη, όπου φυτρώνουν μόνο λιγοστά έλατα και μαυρόπευκα και το έδαφος καλύπτεται από πολυετή, νανώδη φυτά και μικρούς θάμνους. Πάνω από τα 2.000 μ. βρίσκεται πλέον η αλπική ζώνη, όπου δεν υπάρχουν καθόλου δέντρα και μόνο νανώδη, πολυετή φυτά φύονται ανάμεσα στους βράχους και στα πετρολίβαδα. 

Ο Ξωχωρίτης μπάρμπα-ΛΙΑΣ - ένας επώνυμος | “ανώνυμος” της ταξικής πάλης των “πέτρινων χρόνων”.


Στη Σαϊδόνα _εκεί στην 🔴 κόκκινη κουκκίδα του Ταΰγετου

 

Ο Κ. Ξυδέας συνεχίζει να εμπνέει και σήμερα, με το έργο του, την καρδιά και τη συνείδηση του λαού μας 📌

σσ.
στη φωτο header βλέπουμε τον μπαρμπα Μιχάλη Ξυδέα, εν ζωή μέλος της αντάρτικης ομάδας του Νοέα, με τα εγγονάκια του, να καταθέτουν λουλούδια για τους αγωνιστές της Αντίστασης και του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας στην περσινή εκδήλωση

·        Topoguide

·         Τα καλύτερα μονοπάτια της Ελλάδας

·        Ταΰγετος

·        Βόρειος Ταΰγετος

·        Καρδαμύλη

·        Οι Μεγάλες Διαδρομές _Εθνικά Μονοπάτια

·        E4 Πελοπόννησος

Πεζοπορία στον Ταΰγετο

·        Το Ε4

·        Σπάρτη-Νέος Μυστράς

·        Νέος Μυστράς-Αναβρυτή

·        Αναβρυτή-Λακκώματα

·        Λακκώματα-Κατ. Ταϋγέτου

·        Ε4 Κατ. Ταϋγέτου-Άγ. Δημήτριος

·        Άγιος Δημήτριος-Άρνα

·        Άρνα-Γιάτρισα-Καστάνια

Το O32

·        Ο32 Πηγάδια-Κατ. Ταϋγέτου

·        Ο32 Κατ. Ταϋγέτου-Άγ. Δημήτριος

·        Ο32 Φαράγγι Βυρού

·        Ορειβασία

·        Μαγγανιάρη-Κατ. Ταϋγέτου

·        Κατ. Ταϋγέτου-Προφήτης Ηλίας

·        Άγ. Δημήτριος-Πρφ. Ηλίας

·        Τσάρκος-Καταφύγιο Ταϋγέτου

·        Λακκώματα-Τσάρκος

·        Λακκώματα-Σιδηρόκαστρο

·        Πεζοπορία

·        Άγιος Ιωάννης-Αναβρυτή

·        Αναβρυτή-Μονή Φανερωμένης

·        Κουμουστά-Μονή Γόλας

·        Ξηροκάμπι-Κουμουστά

·        Κουμουστά-Καταφύγιο ΕΟΣ

·        Κυκλική Ταϋγέτη-Μυστράς

·        Νέος Μυστράς-Ταϋγέτη

·        Παναγία Λαγκαδιώτισσα

·        Παρόρι-Μ. Φανερωμένης

·        Παρόρι-Ζαγούνα

·        Ταϋγέτη-M. Φαvερωμέvης

·        Η Ανάληψη στο Μυργιάλι

·        Σοχά-Λακκώματα

·        Καλύβια Σοχάς-Σοχά

Πεζοπορία και ορειβασία  στον Ταΰγετο

·        Παρόρι-Ζαγούνα-μονή Φανερωμένης

·        Παρόρι-Λαγκαδιώτισσα

·        Καταφύγιο ΕΟΣ-κορυφή Ταϋγέτου

·        Άγιος Δημήτριος-κορυφή Ταϋγέτου

·        E4 Λακκώματα-κατ. Ταϋγέτου

·        E4 Άγιος Δημήτριος-Άρνα

·        Ξηροκάμπι-Κουμουστά

·        O32 Φαράγγι Βυρού

Ο Ταΰγετoς πρoσφέρει έvα ευρύ φάσμα πεζοπορικών και oρειβατικών διαδρoμών. Στον τομέα της πεζοπορίας - ολιγόωρες πορείες πoυ έχoυv σαv αφετηρία τoυς πεδιvoύς oικισμoύς και φτάvoυv μέχρι τα oρειvά χωριά – ο έμπειρος oρειβάτης θα βρει στον Ταΰγετo το ιδανικό πεδίο για μεγάλες διαδρομές: αvαβάσεις στις κoρυφές, ένα μεγάλο τμήμα της διαδρομής του Ευρωπαϊκού Μονοπατιού Ε4 ή μεγάλες διασχίσεις δύo ή τριώv ημερώv που συνδυάζουν τις αναβάσεις της ανατολικής πλευράς με τις μεγάλες χαράδρες του δυτικού Ταϋγέτου (Βυρός, Ρίντομο, ρέμα Βίvτoλης, φαράγγι Κοσκάρακας).

H ανάβαση στον Προφήτη Ηλία θεωρείται από τις πιό εντυπωσιακές αναβάσεις κορυφών:  Στο Ο32 - το δύσκολο βήμα στο Σιδηρόκαστρο, Δύο από τα μονοπάτια Μεγάλων Διαδρομών της χώρας συναντιώνται πάνω στις κορυφές του Ταϋγέτου: Το Ε4, που ελίσσεται διαμήκως της κορυφογραμμής του και το Ο32, που τον τέμνει εγκάρσια. Επίσης στη Λαγκάδα έχει οργανωθεί ένα ενδιαφέρον αναρριχητικό πεδίο που περιλαμβάνει μια εvότητα τεσσάρωv μικρώv oρθoπλαγιώv με διαδρoμές αθλητικής αvαρρίχησης. Τέλoς, τo δίκτυo των δασικών δρόμων πρoσφέρει αρκετές ευκαιρίες για διαδρoμές με πoδήλατo βoυvoύ.

Με την τελευταία ανανέωση της υποδομής του πεζοπορικού εξοπλισμού του Ταϋγέτου - ήδη αρκετά κουρασμένη, καθότι έγινε το 2000 - έγιναν πολλές βελτιώσεις στην όδευση και τη σήμανση του Ε4.. Η διαδρομή του Ε4 στον ξεκινά από τη Σπάρτη, ανηφορίζει ομαλά μέχρι το Νέο Μυστρά,περνά από την Ταϋγέτη και την Αναβρυτή και διατρέχει με καλά πατημένα μονοπάτια τις ανατολικές πλαγιές του συγκροτήματος, από τα Λακκώματα, το καταφύγιο, τον Άγιο Δημήτριο και μεχρι την Παναγία Γιάτρισα, από όπου χάνει σταδιακά ύψος σε ένα λοφώδες πεδίο, με κατεύθυνση προς το Γύθειο.

Το τμήμα του Ο32 στην κορυφογραμμή: Η κορυφογραμμή του Ταϋγέτου διατέμνεται από τη διαδρομή του Ο32, που φτάνει από τον Βόρειο Ταΰγετο και μέσα από τη χαράδρα του Βυρού καταλήγει στα Τσέρια της Μεσσηνιακής Μάνης. Το τμήμα του Ο32 αφορά στα 5 τελευταία ημερήσια σκέλη και κρύβει μερικά από τα πιο όμορφα και πιο "ορειβατικά" σκέλη του, όπως τη χαράδρα του Βυρού και τη χαράδρα της Κοσκάραγας. _Τσέρια-Αγ. Δημήτριος

Οι διαδρομές, εκτός των πορειών που ήδη εντάσονται στο Ε4 και το Ο32, που ανηφορίζουν προς τις κορυφές και την κορυφογραμμή του Ταϋγέτου είναι αρκετές. Ανάμεσά τους, κλασικές αναβάσεις, όπως από το καταφύγιο στον Προφήτη Ηλία μεγάλες πορείες, όπως οι διασκελισμοί από το Παξιμάδι και τον Τσάρκο, διασχίσεις, όπως ο Πενταδάκτυλος, και δύσκολες αναβάσεις, όπως από το Ρίντομο στο Χαλασμένο Βουνό.

Η συντονισμένη δράση των Ορειβατικών Συλλόγων δημιούργησε το 2000 μια καλά οργανωμένη υποδομή για την πεζοπορία και ορειβασία στον Ταΰγετο: σημάνθηκαν σχεδόν όλα τα μονοπάτια, ανακατεσκευάστηκε η καλύβα στον Τσάρκο ως καταφύγιο ανάγκης, τοποθετήθηκαν πινακίδες και εκδόθηκαν ορειβατικός χάρτης και οδηγός. Με βάση τον εξοπλισμό αυτό, ο Ταΰγετος αποτέλεσε το καλύτερα οργανωμένο πεζοπορικό πεδίο στην Νότια Ελλάδα. Έκτοτε - έχουν περάσει 20 χρόνια - και παρόλη την προσπάθεια συντήρησης, η υποδομή αυτή φθάρθηκε και κατά τόπους καταστράφηκε. Ωστόσο, μεγάλο μέρος των διαδρομών έχουν κρατηθεί σε καλή κατάσταση και συνθέτουν σήμερα ένα αρκετά πλούσιο πλέγμα μικρών και μεσαίων πεζοπορικών διαδρομών. Χαρακτηριστικό στοιχείο του πλέγματος είναι οι μικρού μήκους αλλά αξιόλογης υψομετρικής διαφοράς πορείες που συνδέουν τον κάμπο με τους οικισμούς και τα μοναστήρια που αναπτύχθηκαν στην ζώνη πάνω από τα πρώτα αντερείσματα του ανατολικού Ταϋγέτου: οι διαδρομές αυτές, προς την Ταϋγέτη, τη Ζαγούνα, τη Σέλλα, το Μυργιάλι, την Αναβρυτή, τα Καλύβια Σοχάς, την Κουμουστά ή τη μονή Γόλας, είναι από τις ωραιότερες πορείες της πολυπρόσωπης ημιορεινής ζώνης της Πεοποννήσου.

Ο πληρέστερος οδηγός φύσης και πεζοπορίας για τον Ταΰγετο είναι ο οδηγός Ταΰγετος topoguide: Πρόκειται για έναν ψηφιακό οδηγό περιήγησης που περιλαμβάνει ένα μεγάλο ψηφιακό βιβλίο για τον Ταΰγετο, ενώ παράλληλα εστιάζει στην πεζοπορία και την ορειβασία. Η εφαρμογή «Ταΰγετος topoguide»  περιλαμβάνει 34 πεζοπορικές και ορειβατικές διαδρομές._είναι διαθέσιμος για συσκευές Android μαζί με άλλες δεκάδες περιοχές της Ελλάδας, μέσα στη γενική εφαρμογή Ο οδηγός είναι επίσης διαθέσιμος για συσκευές iOS (iPhone και iPad) μέσα από την γενική εφαρμογή πεζοπορικών περιοχών. Στο πεδίο, το *topoguide Greece* κάνει ενεργητική πλοήγηση κατά μήκος της διαδρομής, ειδοποιώντας τον πεζοπόρο για την απομάκρυνσή του από το μονοπάτι, ενώ παράλληλα τον ενημερώνει για δεκάδες Σημεία Ενδιαφέροντος που βρίσκονται στην περιοχή της διαδρομής.

Στον Ταΰγετο παρατηρείται και η λεγόμενη αζωνική βλάστηση των ρεματιών. Κυρίαρχο είδος αυτού του τύπου βλάστησης είναι ο πλάτανος (platanus orientalis), που φυτρώνει στις όχθες των ρεμάτων και σε χαράδρες, ανεξάρτητα από το υψόμετρο. Η χλωρίδα του Ταΰγετου είναι εξαιρετικά πλούσια και περιλαμβάνει περισσότερα από 1.000 είδη φυτών. Από αυτά, 33 είναι ενδημικά της περιοχής και 100 είναι ενδημικά της Ελλάδας. Υπάρχουν όμως και είδη που, χωρίς να είναι ενδημικά, είναι πολύ σπάνια για την Ελλάδα και την Ευρώπη και έχουν ασιατική προέλευση. Ξεχωρίζουν η ακουιλέγια του Ταΰγετου (aquilegia ottonis ssp. taygeta), ο αστράγαλος του Ταΰγετου (astralagus taygeteus), η γιουρινέα του Ταΰγετου (jurinea taygetea), η καμπανούλα (campanula topoliana ssp. tordifolia) και το υπερικό του Ταΰγετου (hypericum taygeteum). Υπάρχουν επίσης πολλά ορχεοειδή, κρόκοι και καμπανούλες.

Σε παλαιότερες εποχές υπήρχαν στον Ταΰγετο πολύ περισσότερα είδη θηλαστικών. Είναι ιστορικά βεβαιωμένα ότι στα δάση του ζούσαν αρκούδες, λύκοι, λύγκες, ελάφια, ζαρκάδια και αγριογούρουνα. Σήμερα το βουνό φιλοξενεί 19 είδη θηλαστικών, όπως η αλεπού, ο λαγός, ο σκαντζόχοιρος, το κουνάβι, η νυφίτσα και ο ασβός, και ίσως το τσακάλι. Η ορνιθοπανίδα του βουνού εξακολουθεί να είναι πλούσια, ενώ περιλαμβάνει και αρκετά σπάνια είδη. Από τα 87 είδη πουλιών που έχουν καταγραφεί, ξεχωρίζουν αρπακτικά, όπως ο φιδαετός, η γερακίνα, ο χρυσαετός, ο σπιζαετός, αλλά και πλήθος στρουθιόμορφων και άλλων πουλιών, όπως κίσσες, κοτσύφια, δρυοκολάπτες, φάσες κ.α. Σημαντική είναι και η ερπετοπανίδα του Ταΰγετου, η οποία, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνει και δύο σπάνιες σαύρες: την podarcis peloponnesiaca και τη lacerta graeca, καθώς και την κρασπεδοχελώνα. Μεγάλοι πληθυσμοί από σπάνια έντομα, τρωκτικά, χειρόπτερα και εντομοφάγα συμπληρώνουν το ζωικό κόσμο του βουνού. Στον Ταΰγετο έχουν, τέλος, καταγραφεί 100 είδη πεταλούδας μ' ένα ενδημικό (polyommatus menelaos).

Ο Ταΰγετος, όπως και τα περισσότερα όρη της Ελλάδας, αντιμετωπίζει οικολογικά προβλήματα, όπως αλόγιστη υλοτόμηση, πυρκαγιές, εκχερσώσεις και υπερβόσκηση που εμπόδισαν την φυσική αναγέννηση των δασών του, αλλά και τις λατομικές δραστηριότητες, τα έργα οδοποιίας και την αυθαίρετη δόμηση που αλλάζουν ανεπανόρθωτα το περιβάλλον του.

🎥 Αρχείο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ

·        Ταΰγετος

·        Βήματα στον Ταΰγετο

·        Ταξιδεύοντας στην Ελλάδα: Ταΰγετος

·        🎥Βίντεο από την χιονισμένη κορυφή του Ταϋγέτου

Ανακαλύψτε τα μονοπάτια του κεντρικού Ταΰγετου
Μια ολοήμερη πεζοπορική περιπέτεια στην ψηλότερη κορυφή του Ταΰγετου στα 2407μ και της Πελοποννήσου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ℹ️ Η αντιγραφή και χρήση (αναδημοσίευση κλπ) αναρτήσεων στο σύνολό τους ή αποσπασματικά είναι ελεύθερη, με απλή αναφορά στην πηγή

ℹ️ Οι περισσότερες εικόνες που αναπαράγονται σε αυτόν τον ιστότοπο είναι πρωτότυπες ή μακέτες δικές μας.
Κάποιες που προέρχονται από το διαδίκτυο, αν δεν αναφέρεται κάτι συγκεκριμένο τις θεωρούμε δημόσιες χωρίς «δικαιώματα» ©®®
Αν υπάρχει πηγή την αναφέρουμε πάντα

Τυχόν «ιδιοκτήτες» φωτογραφιών ή θεμάτων μπορούν ανά πάσα στιγμή να επικοινωνήσουν μαζί μας για διευκρινήσεις με e-mail.


ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

🔻 Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.
Αν σχολιάζετε σαν «Ανώνυμος» καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα διακριτικό όνομα, ψευδώνυμο, ή αρχικά

🔳 ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ:

Α) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog
Β) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Γ) εκτός θέματος ανάρτησης
Δ) με ασυνόδευτα link (spamming)

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά - όχι "Greeklings"