“Ξημερώματα
_πριν φέξει και η λαοθάλασσα σε λεωφόρους, πόλεις και πλατείες όπου γιορτάζεται
το φεστιβάλ του παγκόσμιου προλεταριάτου, που είναι επίσης υπεράσπιση της αδιαπραγμάτευτης
απόφασης του λαού μας να συνεχίσει να χτίζει το μέλλον του, κυρίαρχα”.
Ο Πρώτος Γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος και Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Miguel Díaz-Canel Bermúdez, βρίσκεται από νωρίς στην πλατεία “Tribuna Antimperialista” (σσ. δείτε στο τέλος της ανάρτησης την ιστορία της) για να «γιορτάσει την #1η Μαΐου _#1DeMayo με τον ακριβό μας λαό», όπως έγραψε στο κοινωνικό δίκτυο X.
Ο Στρατηγός Raúl Castro Ruz, ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης, είναι επίσης εκεί, μαζί με άλλες προσωπικότητες της χώρας. Στην καθιερωμένη εκδήλωση συμμετέχει και ο Ulises Guilarte de Nacimiento, μέλος του Πολιτικού Γραφείου και γενικός γραμματέας της Central de Trabajadores de Cuba (Συνομοσπονδία εργατών Κούβας CTC).
Περισσότεροι από 1.000 συναγωνιστές από 200 οργανώσεις αλληλεγγύης σε όλο τον κόσμο είναι παρόντες δίπλα στους Κουβανούς εργάτες.
Η Darian Oramas Campo, μια νέα εργαζόμενη στον ηλεκτρικό τομέα, μίλησε κατά τη διάρκεια της κεντρικής εκδήλωσης για την Παγκόσμια Ημέρα των Εργαζομένων, στην Αβάνα, επισημαίνοντας τις σύγχρονες προκλήσεις για τον λαό, ο οποίος βιώνει μια αυστηροποίηση του οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού εμπάργκο των ΗΠΑ στο νησί.
\\ Granma #1DeMayo
Μπροστά στις προκλήσεις των καιρών
Ο γενικός γραμματέας της CTC, στην κεντρική ομιλία της εκδήλωσης, επεσήμανε ότι σήμερα χιλιάδες _ χιλιάδες, εκατομμύρια εργαζόμενοι διαδηλώνουν σε συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα δείχνοντας πως παραμένουμε σταθεροί και ενωμένοι γύρω από την Επανάσταση, υπερασπιζόμενοι τα ιδανικά της ανεξαρτησίας κυριαρχίας και κοινωνικής δικαιοσύνης. Αναφέρθηκε επίσης στις ιδιαιτερότητες του κουβανικού κοινωνικοοικονομικού πλαισίου, που χαρακτηρίζεται τόσο από τον αποκλεισμό των ΗΠΑ όσο και από τις δικές μας εσωτερικές ανεπάρκειες.
Όλα αυτά είχαν αντίκτυπο στις ελλείψεις τροφίμων, στην απώλεια της αγοραστικής δύναμης των μισθών και των συντάξεων, περιορίζουν την πρόσβαση σε εισροές και πρώτες ύλες για τις βιομηχανίες και επίσης στο εμπόριο και τις ξένες επενδύσεις... που, ως αποτέλεσμα και των μέτρων των ΗΠΑ, μας προβληματίζουν για τη ζωή των εργαζομένων της χώρας. Ως εκ τούτου, αφιερώνουμε αυτή τη μέρα στον ηρωισμό των Κουβανών εργατών, είπε.
Ο Guilarte de Nacimiento επεσήμανε ότι υπάρχουν καλές εμπειρίες παντού στη χώρα, αποδεικνύοντας ότι είναι δυνατό να επιτευχθεί παραγωγική αποτελεσματικότητα, παρά τους περιορισμούς των υλικών και οικονομικών πόρων. Στο επίκεντρο αυτών βρίσκεται ο άνθρωπος-λαός, που μας δείχνει ότι το ανθρώπινο υλικό είναι ο ασφαλέστερος και πιο στέρεος πόρος που έχουμε σήμερα που δεν επιτρέπεται να σπαταλάμε. Τόνισε την επείγουσα ανάγκη εξυγίανσης της σοσιαλιστικής κρατικής επιχείρησης, καθώς και τη διασφάλιση της αύξησης προσφοράς αγαθών και υπηρεσιών, που να επιτρέψει μείωση των τιμών και διασφάλιση της επενδυτικής αποτελεσματικότητας, σε μια διαδικασία μόνιμης σύνδεσης με τον μη κρατικό τομέα της οικονομίας, που απαιτεί μεγαλύτερη προσοχή και προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων που την αποτελούν.
Αναλαμβάνουμε αυτήν την αναπόφευκτη πρόκληση, εν μέσω των προβλέψεων της κυβέρνησης για διόρθωση στρεβλώσεων και αναζωογόνηση της οικονομίας το 2024, που συμπίπτει με την οργανική διαδικασία του XXII Συνεδρίου της CTC. Οι Κουβανοί εργάτες, με την πεποίθηση πως αυτοί είναι οι κάτοχοι των θεμελιωδών μέσων παραγωγής, πρέπει να ελέγχουν και να εποπτεύουν όλο και περισσότερο τους πόρους, μέσα και από έναν αδιάκοπο αγώνα ενάντια στη διαφθορά, την απειθαρχία και τις παρανομίες.
Η Παγκόσμια Ημέρα των Εργαζομένων συμπίπτει με τη συνέχιση του εγκλήματος κατά του παλαιστινιακού λαού, από το Ισραήλ. Οι Κουβανοί εργάτες καταδικάζουν αποφασιστικά και από αυτό το βήμα τις επιθέσεις εναντίον χιλιάδων παιδιών και του λαού της Παλαιστίνης συνολικά, πρόσθεσε. Και επίσης ότι το παγκόσμιο συνδικαλιστικό κίνημα μπορεί πάντα να υπολογίζει στην υποστήριξη της Κούβας στη μάχη κατά της ανισότητας και για την εγκαθίδρυση μιας πιο δίκαιης και ισότιμης διεθνούς τάξης.
Όσο πιο περίπλοκες είναι οι συνθήκες, τόσο πιο ενισχυμένη πρέπει να είναι η μονάδα, υπενθύμισε ο Guilarte, αναφέροντας τον Στρατηγό (σσ. Raúl Castro Ruz), του οποίου η μόνιμη έκκληση για κοινωνική συνοχή ήταν η πρόσκληση με την οποία ολοκλήρωσε την παρέμβασή του.
Η Κούβα “πολλαπλασιάζεται” στις πλατείες
Για άλλη μια φορά το ξημέρωμα της Πρωτομαγιάς πλημμυρίζει το Νησί με χρώματα, χαρά, αισιοδοξία και κοινές βεβαιότητες. Για άλλη μια φορά η ημερομηνία καλεί και ενώνει, ενθαρρύνει και δεσμεύεται. εξυψώνει την αλήθεια μιας χώρας. Έτσι ξημερώνει σήμερα η Κούβα, που αποτελείται από μια «θάλασσα» ανθρώπων σε λεωφόρους, πόλεις και πλατείες …
Σε αυτό το πανέμορφο τοπίο πλήθους που περιλαμβάνει παιδιά, νέους, παππούδες και γιαγιάδες και οικογένειες ολόκληρες, είναι δυνατό να παρατηρήσει κανείς το μεγαλείο ενός έθνους που έχει σφυρηλατηθεί στη στωικότητα και την ηρωική αντίσταση των παιδιών του απέναντι στις συνεχείς “αυτοκρατορικές” αυταπάτες αυτών που αντιτίθενται στην ύπαρξη της Κουβανικής Επανάστασης και _μάταια ονειρεύονται το τέλος της (σσ. ο όρος imperiales “αυτοκρατορικές”, “αυτοκρατορία” κλπ. χρησιμοποιείται για τις ΗΠΑ)
Για να διατηρήσουμε αυτά τα επιτεύγματα και να υποστηρίξουμε την επείγουσα ανάγκη για εκ νέου τόνωση της εθνικής οικονομίας μέσω της συλλογικής δημιουργίας, αυτή την Πρωτομαγιά, το αρχιπέλαγος ανάβει ξανά σε κάθε έπαλξη, σε κάθε κερκίδα γεμάτη αφίσες, πανό και συνθήματα που λένε πολλά για την αποφασιστικότητα και την ορμή όσων αγαπούν και ανακαλύπτουν, εκείνων που δεν τα παρατάνε, παρά τις αντιξοότητες.
Και σε κάθε παρέλαση που ομορφαίνει τον ορίζοντα από τη μια άκρη της χώρας στην άλλη, φίλοι από άλλα γεωγραφικά πλάτη συγχωνεύονται στη μάζα του κουβανικού προλεταριάτου, ενώνοντας τις φωνές τους με τις δικές μας, σε δίκαια αιτήματα ενάντια στον εγκληματικό αποκλεισμό μας και τη σιωνιστική γενοκτονία που αφαιρεί χιλιάδες ζωές στην Παλαιστίνη.
Σε αυτά τα κίνητρα που αγκαλιάζουν την αλληλεγγύη, μέσα σε τόσο βαθιά ριζωμένο μίσος, προστίθενται τα αποστάγματα ενός εργαζόμενου λαού που βαδίζει με πεποίθηση και προσήλωση στην ιστορία του. Γι' αυτό –που έχει γίνει σημείο αναφοράς για πολλές χώρες στον κόσμο– ο εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας των Εργαζομένων είναι μια ζωντανή αντανάκλαση της Κούβας που θέλουμε. ενωμένοι και περισσότεροι από ποτέ σήμερα, σε κάθε πλατεία, σε κάθε γωνιά του νησιού της επανάστασης.
Η Πρωτομαγιά έχει ιδιαίτερη σημασία για τους Κουβανούς. Σε εκείνη την Πλατεία της Επανάστασης όπου ο Comandante en Jefe Φιντέλ Κάστρο Ρουζ θα ιππεύει αιώνια, επικεφαλής στρατευμάτων μηχανικών, αρχιτεκτόνων, γιατρών, φοιτητών, οικοδόμων, εργατών, γενικά των εκατομμυρίων λαού, που ήταν πάντα παρών σε αυτούς τους γιορτασμούς.
Ο Φιντέλ όρισε αυτή την ημέρα στις 18 Νοεμβρίου 1959, στα εγκαίνια του 10ου
Συνεδρίου του
CTC, δηλώνοντας:
«(…)
Η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε,
χάρη στον θρίαμβο της επανάστασής μας την 1η Ιανουαρίου, ως κυρίαρχος
και καθοριστικός παράγοντας στην πολιτική ζωή της χώρας, γιατί ήταν η εργατική
τάξη που έδωσε τα πάντα», με τον Ejército Rebelde _ Ανταρτικό Στρατό να δίνει το τελειωτικό
χτύπημα σε εκείνα τα σχέδια, που μέχρι την τελευταία στιγμή έδινα τα πάντα για να
στερήσουν τη νίκη από τον λαό μας, όπως είχε γίνει κι άλλες φορές».
Ο
λαός πάντα ύψωνε τις κουβανικές σημαίες και υπογράμμιζε στους Κουβανούς
επαναστάτες ηγέτες, αυτό πού Φιντέλ ανέδειξε την 1η Μαΐου 1964:
«Η Επανάστασή μας έχει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα, πολλές ενδιαφέρουσες και
χρήσιμες εμπειρίες για όλους τους ανθρώπους. Πάνω απ' όλα όμως, η χώρα μας έχει
κάτι υπέροχο, κάτι που σήμερα, Πρωτομαγιά, εργατική γιορτή, μπορούμε να
διακηρύξουμε περήφανα: Η χώρα μας έχει αυτόν τον λαό, και αυτός ο λαός είναι
ό,τι πιο αξιοθαύμαστο έχει η Επανάσταση!»
Ο ηγέτης της Κουβανικής Επανάστασης ορίζει την
έννοια της Επανάστασης ασυνήθιστα την Πρωτομαγιά του 2000 στην Ανοιχτή Εκδήλωση
Νέων, Φοιτητών και Εργατών για την Παγκόσμια Ημέρα Εργαζομένων:
«Η επανάσταση είναι μια αίσθηση της
ιστορικής στιγμής. Αλλάζει όλα όσα πρέπει να αλλάξουν. Είναι πλήρης ισότητα και
ελευθερία. Αντιμετωπίζεται και μεταχειρίζεται τους άλλους ως ανθρώπινα όντα.
Είναι να χειραφετήσουμε τον εαυτό μας μόνοι μας και με τις δικές μας
προσπάθειες _είναι η πρόκληση ισχυρών κυρίαρχων δυνάμεων εντός και εκτός της
κοινωνικής και εθνικής σφαίρας. Είναι η υπεράσπιση των αξιών στις οποίες
πιστεύει κανείς με τίμημα οποιασδήποτε θυσίας. Είναι σεμνότητα, ανιδιοτέλεια,
αλτρουισμός, αλληλεγγύη και ηρωισμός. Αγωνίζεται με θράσος, ευφυΐα και
ρεαλισμό. Ποτέ δεν λέει ψέματα ούτε παραβιάζει τις ηθικές αρχές. Είναι μια
βαθιά πεποίθηση ότι δεν υπάρχει δύναμη στον κόσμο ικανή να συντρίψει τη δύναμη
της αλήθειας και των ιδεών. Η επανάσταση είναι ενότητα, είναι ανεξαρτησία,
αγωνίζεται για τα όνειρά μας για δικαιοσύνη για την Κούβα και για τον κόσμο,
που είναι η βάση του πατριωτισμού μας, του σοσιαλισμού μας και του διεθνισμού
μας».
«Ελπίζουμε ότι κάθε Πρωτομαγιά χιλιάδες άνδρες και γυναίκες από όλες τις γωνιές του πλανήτη θα μοιράζονται μαζί μας την Παγκόσμια Ημέρα των Εργαζομένων, την οποία γιορτάζουμε εδώ και 50 χρόνια. Όχι μάταια, πολύ πριν την 1η Ιανουαρίου 1959, είχαμε διακηρύξει ότι η Επανάσταση μας θα είναι η Επανάσταση των ταπεινών, από τους ταπεινούς και για τους ταπεινούς. Οι επιτυχίες της χώρας μας στους τομείς της παιδείας, της υγείας, της επιστήμης, του πολιτισμού και άλλων κλάδων, και κυρίως η δύναμη και η ενότητα του λαού, το αποδεικνύουν, παρά τον ανελέητο αποκλεισμό».
Tribuna Antimperialista José Martí
Πρόκειται για πλατεία που βρίσκεται στην πόλη της Αβάνας της Κούβας, που χτίστηκε κατόπιν αιτήματος του Φιντέλ Κάστρο για να πραγματοποιούνται διάφορες δράσεις, οι οποίες θα ήταν κυρίως συγκεντρώσεις και διαδηλώσεις του κουβανικού λαού. Στην πλατεία υπάρχει ένα άγαλμα του José Martí και του παιδιού Elián González. Το έργο ανατέθηκε σε μια ομάδα μηχανικών της (κρατικής εννοείται) la Empresa de Proyecto de Industrias Varias, με επικεφαλής την πολιτική μηχανικό Annia Martínez και υπό τη διεύθυνση του αρχιτέκτονα Maikel Menéndez.
Το έργο διαθέτει σύγχρονη τεχνολογία ήχου και φωτισμού, σχεδιασμένο για δραστηριότητες πάνω από 10.500 καθήμενων + 3.000 όρθιων στο στεγασμένο κομμάτι και πάνω από 100.000 να χρησιμοποιούν τους ανοιχτούς χώρους. Διαθέτει 4 ατσάλινα τόξα, τοποθετημένα από το μεγαλύτερο προς το μικρότερο, ξεκινώντας από τη σκηνή σε κύβους από σκυρόδεμα 2Χ2Χ2μ. Έχει αναθηματικές πλάκες που μνημονεύουν μεγάλες προσωπικότητες όπως ο Μάλκολμ Χ, ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ, ο Μαρξ ο Ερνέστο Τσε Γκεβάρα κά.
Η έναρξη των εργασιών έγινε στις 15-Ιαν-2000, η κατασκευή πραγματοποιήθηκε στο πάρκο «4η Ιουλίου», μπροστά από το πρώην γραφείο συμφερόντων των ΗΠΑ στην Αβάνα (σημερινή Πρεσβεία ΗΠΑ) και τα εγκαίνια έγιναν την 3-Απρ-2000: παραδόθηκε σε μόλις 80 ημέρες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ℹ️ Η αντιγραφή και χρήση (αναδημοσίευση κλπ) αναρτήσεων στο σύνολό τους ή αποσπασματικά είναι ελεύθερη, με απλή αναφορά στην πηγή
ℹ️ Οι περισσότερες εικόνες που αναπαράγονται σε αυτόν τον ιστότοπο είναι πρωτότυπες ή μακέτες δικές μας.
Κάποιες που προέρχονται από το διαδίκτυο, αν δεν αναφέρεται κάτι συγκεκριμένο τις θεωρούμε δημόσιες χωρίς «δικαιώματα» ©®®
Αν υπάρχει πηγή την αναφέρουμε πάντα
Τυχόν «ιδιοκτήτες» φωτογραφιών ή θεμάτων μπορούν ανά πάσα στιγμή να επικοινωνήσουν μαζί μας για διευκρινήσεις με e-mail.
ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ
🔻 Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.
Αν σχολιάζετε σαν «Ανώνυμος» καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα διακριτικό όνομα, ψευδώνυμο, ή αρχικά
🔳 ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ:
Α) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog
Β) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Γ) εκτός θέματος ανάρτησης
Δ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά - όχι "Greeklings"