06 Ιανουαρίου 2024

Σήμερα τα φώτα “πετάμε τον σταυρό” _ και μετά κατάνυξη γεύσεων εμέις με ψάρι κι εσείς με ό,τι αγαπάτε

Σε πολλά μέρη της Ελλάδας _στα περισσότερα, είθισται το ψάρι: Τσιπούρα πελαγίσια στο φούρνο με λαχανικά Πεντανόστιμο λαβράκι (και το διβαρίσιο καλό είναι) που θα ξετρελάνει μεγάλους! και μικρούς (όχι δεν το θέλω φωνάζει ο πιτσιρικάς, δεν έχει πιτόγυρο; _φάε Νίκο μου λίγο Ω3 –κάνει καλό, απαντά η μαμά … τι είναι αυτό το μπλιάχ; συνεχίζει ο Νικολάκης πουρές σελινόριζας!! Ακάθεκτη η μαμά).

Και φυσικά σαλάτα “εποχής” –κατά περιοχή (αν και σήμερα τέλος οι εποχές, μας ρήμαξε η “πράσινη ανάπτυξη”)

Στην ελληνική εθιμολογία ο Αγιασμός έχει και την έννοια του εξαγνισμού των ανθρώπων καθώς και της απομάκρυνσης των δαιμονίων (καλικαντζάρων), δοξασία με προχριστιανικές ρίζες.

Παλικάρια ή φωτοκόλλυβα στην Κρήτη…


Τα έθιμα με τα πορτοκάλια: Στη Θεσσαλονίκη (Ασβεστοχώρι και αλλού) υπήρχε το παλιό έθιμο με τα πορτοκάλια που αναβιώνει και στις μέρες μας. Από την παραμονή των Θεοφανίων στήνεται στην εκκλησία του Αγίου Γεωργίου ένα τραπέζι στολισμένο με μεγάλα κλαδιά κυπαρισσιού και πορτοκάλια, όπου σχηματίζεται ένας σταυρός. Κατά τη διάρκεια της Λειτουργίας το πλαισιώνουν παιδιά με αναμμένα μεγάλα κεριά όπου είναι περασμένα δύο πορτοκάλια κι ένα μήλο και ανάμεσα τους αποξηραμένα σύκα, δεμένα με μια κόκκινη κλωστή.

Στην Μονή Παναγίας Κατακεκριμένης Πορτοκαλούσας, στο Άργος, το χαρακτηριστικό της τελετής είναι τα πορτοκάλια. Τοποθετούνται στην κολυμβήθρα όπου τελείται ο αγιασμός και στο τέλος της δοξολογίας, μοιράζονται από τον Ηγούμενο της Μονής προς ευλογία στους πιστούς, ενώ η παράδοση θέλει να καταναλώνονται τη Μεγάλη Παρασκευή.

Χοιρινό ή λουκάνικα και ξεροτήγανα: Σε αρκετά νησιά οι κατεργάρηδες καλικάντζαροι έρχονταν με τις γυναίκες τους τις «καλικαντζαρίνες». Προκειμένου οι νοικοκυραίοι να αποφύγουν ένα τέτοιο δυσάρεστο συρφετό έριχναν στα κεραμίδια κομμάτια από χοιρινό ή λουκάνικα ή ξεροτήγανα. Στη Νάξο τις γυναίκες των καλικάντζαρων τις αποκαλούσαν «Καλοκυράδες» για να τις καλοπιάσουν και να τις εξευμενίσουν.

Νηστίσιμη κρεμμυδόπιτα,παραδοσιακή συνταγή από το Νεστόριο Μακεδονίας

Τσιλαδιά: Ανήμερα των Φώτων όσοι είχαν χοίρους στην Κρήτη «άνοιγαν τη τσιλαδιά» που είχαν φτιάξει από τις μέρες των Χριστουγέννων, νωρίτερα δηλαδή κατά το σφάξιμό τους. Η τσιλαδιά ήταν ένα είδος πηχτής. Έδεσμα φτιαγμένο με το κρέας από το κεφάλι του χοίρου, τα πόδια και την ουρά, το οποίο είχαν βράσει με καρυκεύματα. Το έβαζαν σε πήλινα μπολάκια, συμπλήρωναν υγρά με ζωμό και χυμούς από πορτοκάλια, λεμόνια και νεράντζια. Το πρώτο πήλινο μπολάκι έπρεπε να ανοιχτεί σαν έθιμο τα Φώτα. Το ζουμί πλέον είχε γίνει σαν ζελές. Η τσιλαδιά δεν καταναλωνόταν ως κύριο φαγητό, αλλά σαν μεζές.

Η «Μπάμπω» (γριά), το παραδοσιακό φαγητό της ημέρας στα περισσότερα χωριά του Έβρου δηλαδή το παχύ έντερο του χοίρου γεμισμένο με ψιλοκομμένο κρέας, πράσο, ρύζι και μυρωδικά, ενώ σε κάποια χωριά οι Μάρηδες μαγειρεύουν και τον «Πάππου», που είναι το στομάχι του χοίρου γεμιστό.

 

Τα τσιγαρίδια και η Φωτίτσα: Παντού στην Κεφαλονιά την παραμονή των Φώτων συνηθιζόταν να τρώνε «τσιγαρίδια», είναι μείγμα άγριων χόρτων ελαφρώς βρασμένα με φρέσκα μυρωδικά και τσιγαρισμένα σε λάδι με σκόρδο και κρεμμύδια, που περιέχουν ακόμη ντομάτα και ρύζι. Απ’ αυτά τσίμπαγε μια πιρουνιά και ο παπάς που γυρνούσε τα σπίτια να τα αγιάσει… Το ψωμί της ημέρας είναι η λεγόμενη «Φωτίτσα», στρογγυλό με σταυρό στη μέση κι αμύγδαλα.

Τι …δεν τρώνε στη Φθιώτιδα. Οι πιστοί στις παραδόσεις, από την παραμονή των Χριστουγέννων μέχρι τα Θεοφάνια, που φεύγουν οι καλικάντζαροι, δεν τρώνε ελιές, φασόλια και σύκα για να μην κάνουν …καλογήρους.

Λαλάγγια ή λαλαγγίδες: Σε χωριά της Μεσσηνίας και Λακωνίας (μεσσηνιακή Μάνη) συνήθιζαν την παραμονή των Φώτων, την Άγιαση όπως την έλεγαν, έφτιαχναν λαλάγγια ή λαλαγγίδες.

Μαρμαρίτες ή Φωτόπιτες, τα νησιώτικα εδέσματα των Θεοφανίων: Μια εκδοχή «τηγανίτας» που όμως δεν γινόταν στο τηγάνι, αλλά σε μαρμάρινη πλάκα, που πύρωνε στη φωτιά, έφτιαχναν την παραμονή και ανήμερα των Φώτων νησιά του Αιγαίου, όπως η Λήμνος, η Κως αλλά και η Σκύρος. Από ζυμάρι ανεβατό, στις περισσότερες περιπτώσεις, οι γιορτινές αυτές πίτες ήταν νηστίσιμες όταν σερβίρονταν την παραμονή, με ζάχαρη ή πετιμέζι. Ωστόσο συναντιούνται και σε μη νήστισιμη, αλμυρή εκδοχή: οι μαρμαρίτες στη Σκύρο μοιάζουν με φακέλους και περιέχουν γέμιση κολοκύθας-τυριού.

Μαρμαρίτες, η σκυριανή συνταγή Μισή κολοκύθα μέτρια (1 κιλό), 1 κρεμμύδι τριμμένο, 100 γρ. κεφαλογραβιέρα και κανέλα, μπαχάρι σκόνη, 1 κουτ. γλυκού ξερό δυόσμο αλάτι, πιπέρι, 1 φλ. του καφέ λάδι και ½ κιλό ζύμη για πίτα. Τρίβετε το κρεμμύδι και το τυρί. Καθαρίζετε την κολοκύθα, βγάζετε τα σπόρια και τις ίνες, κόβετε σε κομμάτια. Βάζετε τα κομμάτια της κολοκύθας να βράσουν για να μαλακώσουν και μετά την κάνετε πουρέ στο μίξερ.Όπως είναι ο πουρές της κολοκύθας βάζετε αλάτι, λίγη κανέλα, μπαχάρι σκόνη, ξερό δυόσμο, πιπέρι, λίγο τριμμένο κρεμμύδι και τα σοτάρετε σε ένα τηγάνι με λίγο λάδι. Προσθέτετε στο μείγμα το τυρί, ανακατεύετε καλά και το αφήνετε λίγο να σταθεί. Όταν περάσει λίγη ώρα ρίχνετε αλεύρι στο πλαστήρι σας ή στο τραπέζι που δουλεύετε, παίρνετε λίγη ζύμη και με τον πλάστη ανοίγετε μικρές πιτούλες. Σε κάθε πίτα που ανοίγετε βάζετε μια κουταλιά με γέμιση, πασπαλίζετε με τριμμένο τυρί και κλείνετε καλά την πιτούλα όπως κάνουμε στις τυρόπιτες.

Ψαρόσουπα

  • 1 ½ — 2 kg φρέσκα ψάρια καθαρισμένα (όπως σκορπίνα-χριστόψαρο-ροφό ή στήρα)
  • 3 μέτρια κρεμμύδια (χαραγμένα στα 4)
  • 4 καρότα ολόκληρα
  • 4 κολοκυθάκια τρυφερά ολόκληρα
  • 1 μικρή ντομάτα ολόκληρη (ξεφλουδισμένη και χαραγμένη στα 4)
  • 5–6 πατάτες μέτριες (κομμένες στη μέση)
  • 1/2 ματσ. σέλινο
  • 1/2 φλ. Καρολίνα (ή γλασέ ή κριθαράκι ψιλό)
  • 1/2 φλ. ελαιόλαδο
  • Αλάτι + Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

  • ·         
    • Καθαρίζουμε πρώτα τα ψάρια πολύ καλά από λέπια και εντόσθια.
    • Πλένουμε καλά σε τρεχούμενο νερό. Φροντίζουμε να πλύνουμε καλά την κοιλιά του ψαριού και μέσα τα βράγχια.
    • Τα βάζουμε σε σουρωτήρι και τα αλατίζουμε μέσα στην κοιλιά κι απ’ έξω για την ψαρόσουπα.
    • Θα χρησιμοποιήσουμε μεγάλη κατσαρόλα που να χωράει τα ψάρια ολόκληρα. Αν τα ψάρια είναι μεγάλα (π.χ ένα ψάρι 1,5 κιλό), κόβουμε το κεφάλι ώστε να χωράνε. Ποτέ μην κόβετε τα ψάρια σε μικρά κομμάτια.
    • Μέσα στην κατσαρόλα κάνουμε στρώση κρεμμύδια-πατάτες-καρότα-κολοκύθια, βάζουμε και τη ντομάτα.
    • Ακουμπάμε τα ψάρια στην επιφάνεια των λαχανικών.
    • Προσθέτουμε το σέλινο, ολόκληρα τα κλωνάρια.
    • Προσθέτουμε κρύο νερό, ίσα να καλύπτει τα ψάρια.
    • Αφήνουμε να πάρει βράση η σούπα. Ξαφρίζουμε όποτε είναι αναγκαίο.
    • Βράζουμε με μισοσκεπασμένη την κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 25΄από την ώρα που θα πάρουν βράση.
    • Τότε προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι και το ελαιόλαδο.
    • Βράζουμε για 10΄ επιπλέον χωρίς το καπάκι.
    • Με δυο σπάτουλες και με προσοχή να μην τα λιώσουμε, βγάζουμε τα βρασμένα ψάρια σε πιατέλα.
    • Τα διατηρούμε ζεστά και σκεπασμένα γιατί ξεραίνονται στην επιφάνεια.
    • Βγάζουμε τα λαχανικά σε ένα μπολ και τα σκεπάζουμε να μην στεγνώσουν.
    • Σουρώνουμε το ζωμό  σε λεπτό σουρωτήρι για να απομακρύνουμε τυχόν κόκαλα ή λέπια.
    • Ξαναβάζουμε το ζωμό στην κατσαρόλα και ρίχνουμε μέσα από τα βρασμένα μας λαχανικά, 2 κρεμμύδια, 2 πατάτες, 2 καρότα και τη ντομάτα.
    • Τα πολτοποιούμε.
    • Μόλις ξαναπάρει βράση η σούπα, ρίχνουμε το ρύζι .
    • Ελέγχουμε το αλάτι και το πιπέρι.
    • Βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 13–15΄ να σκάσει το ρύζι.
    • Αν θέλουμε, στύβουμε μόνο χυμό λεμονιού.

Αυγολέμονο για ψαρόσουπα

  • Τραβάμε την κατσαρόλα από την φωτιά να κοπεί ο βρασμός.
  • Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους.
  • Σε ένα μπολ, χτυπάμε πρώτα καλά (με πιρούνια ή σύρμα) τα ασπράδια, μαζί με 1 κ.σ νερό. Σκοπός μας είναι να σπάσει καλά το ασπράδι χωρίς να γίνει μαρέγκα.
  • Προσθέτουμε τους κρόκους και χτυπάμε να ενωθούν.
  • Ρίχνουμε στα αυγά το χυμό λεμονιού σταδιακά και συνεχίζουμε το χτύπημα .
  • Παίρνουμε 3 κουτάλες σούπα και τις ρίχνουμε σιγά σιγά μέσα στη σαλτσα, αραιώνοντάς το και χτυπώντας πάντα με σύρμα.
  • Περιχύνουμε τη σούπα με το αυγολέμονο κι ανακατεύουμε συνεχώς με κουτάλα τη σούπα για 1–2 λεπτά.
  • Βάζουμε την κατσαρόλα σε πολύ χαμηλή φωτιά (στο 1) κι αφήνουμε για 3–4΄ χωρίς να πάρει βράση. Προσοχή, θέλει πολύ χαμηλή φωτιά.
  • Σερβίρουμε την ψαρόσουπα σε βαθιά πιάτα αμέσως.
  • Τα ψάρια και τα λαχανικά, τα περιχύνουμε με λίγο λαδολέμονο και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
  • Παρόλο που οι ζεστές σούπες είναι κυρίως φαγητό χειμωνιάτικο, αυτή η σούπα είναι κατεξοχήν καλοκαιρινό φαγητό στα νησιά του Αιγαίου. Στην ψαρόσουπα, δεν σοτάρουμε.

1️⃣ Ποτέ δεν σκεπάζουμε την κατσαρόλα.
2
️⃣ Το καλύτερο ψάρι είναι πάντα το φρέσκο _για όποιον τα αντέχει η τσέπη.
3
️⃣ Δε γεμίζουμε με νερό την κατσαρόλα, ίσα που να σκεπάζει τα ψάρια  και μην ανακατεύετε.
4
️⃣ Τα κρεμμύδια τα βάζουμε, τις πατάτες κομμένες στη μέση, τα καρότα  και τα κολοκυθάκια ολόκληρα και τη ντομάτα απαραίτητα ξεφλουδισμένη.
5
️⃣ Το ελαιόλαδο μπόλικο  και το λεμόνι μπαίνει πάντα στο τέλος του βρασμού γιατί χυλώνει την κακαβιά


Bouillabaisse (Μπουγιαμπέσα) η γαλλική κακαβιά

Σαλατούρι: Φανταστική ψαροσαλάτα, σαλατούρι όπως τη λένε στην Πάρο, πεντανόστιμη και υγιεινή. Με σαλάχι ή καλκάνι και απλά υλικά που έχουμε στο σπίτι… φτιάχνετε απίστευτη σαλάτα που θα σας ταξιδέψει στη θάλασσα. Χωρίς φούρνους και τηγάνια, εύκολα και γρήγορα! Δοκιμάστε την οπωσδήποτε.

Για το σαλατούρι

  • 1 kg καλκάνι ή σαλάχι (καθαρισμένο κομμένο σε μερίδες)
  • 1 κρεμμύδι ξερό
  • 1 φύλλο δάφνης
  • Λίγους κόκκους μπαχάρι
  • Λίγους κόκκους αρωματικό πιπέρι
  • Αλάτι
  • Λίγες σταγόνες ελαιόλαδο

Για τη σάλτσα

·         

      • 1 φλ. ελαιόλαδο
      • 1/2 φλ. χυμό λεμονιού
      • 1 κ.σ. μουστάρδα
      • Αλάτι

Για το γαρνίρισμα

·        1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο

·        Μαϊντανό ψιλοκομμένο

·        Πιπέρι φρεσκοτριμμένο

·        Ζεματάμε πρώτα το ψάρι σε καυτό νερό για 2–3΄.

·        Το βγάζουμε και τραβάμε με ένα μαχαίρι το δέρμα του ψαριού για να βγει.

·        Βάζουμε το ψάρι χωρίς την πέτσα σε μία κατσαρόλα και το σκεπάζουμε με νερό.

·        Ρίχνουμε μέσα το μπαχάρι, το πιπέρι, αλάτι.

·        Προσθέτουμε το κρεμμύδι ολόκληρο και χαραγμένο σταυρωτά, τη δάφνη και λίγες σταγόνες ελαιόλαδο.

·        Μόλις το ψάρι πάρει βράση, το ξαφρίζουμε και συνεχίζουμε το βράσιμο για 10΄.

·        Σε ένα σουρωτήρι το σουρώνουμε και το αφήνουμε για λίγη ώρα να κρυώσει.

·        Μαδάμε με ένα πιρούνι το ψαχνό από τα κόκαλα.

·        Χτυπάμε το ελαιόλαδο, το χυμό λεμονιού, τη μουστάρδα και λίγο αλάτι σε πηχτή σάλτσα.

·        Περιχύνουμε το ψάρι με τη σάλτσα, γαρνίρουμε με το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μπόλικο φρέσκο μαϊντανό.

·        Αλατίζουμε την ψαροσαλάτα μας κατά βούληση και ρίχνουμε φρεσκοτριμμένο πιπέρι.


Σαρδέλες στο φούρνο με πατάτες

·        8 μέτριες πατάτες

·        1 kg σαρδέλες ή γαύρος

·        1 κ.σ. μουστάρδα πικάντικη

·        2 λεμόνια (χυμός)

·        1 κ.γ. ρίγανη

·        1/2 φλ. ελαιόλαδο

·        4–5 σκελ. σκόρδο

·        Αλάτι

·        Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

·        Καθαρίζουμε τις πατάτες και με ένα μαχαίρι τις κόβουμε κυδωνάτες.

·        Τις τοποθετούμε σε μικρό ταψί να είναι στρυμωγμένες.

·        Ρίχνουμε στο ταψί και το σκόρδο, τη ρίγανη, το χυμό λεμονιού, το ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, τη μουστάρδα και ανακατεύουμε καλά ν’ αναμειχθούν όλα τα υλικά για τις σαρδέλες στο φούρνο.

·        Συμπληρώνουμε νερό μέχρι τη μέση της πατάτας (περίπου 1 ποτήρι).

·        Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C στις αντιστάσεις και σε αέρα για 40΄ μέχρι να μαλακώσουν.

·        Όταν τρυπήσουμε τις πατάτες με πιρούνι και δούμε ότι μαλάκωσαν, τότε τοποθετούμε τις σαρδέλες τη μία δίπλα στην άλλη, σε στρώση πάνω στις πατάτες και αφήνουμε να ψηθούν για ακόμη 15΄.

·        Αν θέλετε πασπαλίστε με λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό στο σερβίρισμα.

·        Σερβίρονται ζεστές με πατάτες και την υπέροχη σάλτσα τους.

·        Οι ψητές σαρδέλες είναι από τα ωραιότερα φρέσκα ψάρια. Από τα πιο οικονομικά, τα πιο υγιεινά και φουλ σε Ω3 λιπαρά.


Ψάρι στο φούρνο με λαχανικά

·        1 συναγρίδα ή τσιπούρα (πελαγίσια) φαγκρί, ή άλλο ψάρι της αρεσκείας σας

·        1 kg μπάμιες

·        1/4 φλ. ξύδι

·        1 φλ. ελαιόλαδο

·        600 γρ. ντομάτες

·        2 κρεμμύδια

·        2 σκελ. σκόρδο

·        3 πατάτες

·        1/2 ματσ. μαϊντανός

·        1/2 ματσ. σέλινο

·        Αλάτι + Φρεσκοτριμμένο πιπέρι

 

·        Καθαρίζουμε πρώτα καλά το ψάρι μέσα και έξω.

·        Εάν είναι μεγάλο το φιλετάρουμε.

·        Το αλατίζουμε και το αφήνουμε σε σουρωτήρι.

·        Το διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να ολοκληρώσουμε την προετοιμασία.

Το στήσιμο

·        Πλένουμε και καθαρίζουμε τις μπάμιες.

·        Τις απλώνουμε σε ταψί, ραντίζουμε με ξίδι και τις αφήνουμε στον ήλιο για 1 ώρα σκεπασμένες με τουλπάνι (να αποβάλουν την κόλλα τους).

·        Μετά τις τηγανίζουμε σε λίγο ελαιόλαδο για 5΄ να μαραθούν.

·        Ψιλοκόβουμε σε μπολ μαϊντανό, σέλινο, σκόρδο και ανακατεύουμε με τη φρυγανιά και αλατοπίπερο.

·        Σε βαθύ ταψί στρώνουμε τις φέτες του κρεμμυδιού και τις μισές ψιλοκομμένες ντομάτες.

·        Κάνουμε μία στρώση με φέτες πατάτας και ξαπλώνουμε επάνω τους το ψάρι ολόκληρο και τριγύρω τις μπάμιες.

·        Πασπαλίζουμε το ψάρι με το μίγμα μυρωδικών.

·        Περιχύνουμε με τις υπόλοιπες ντομάτες και το ελαιόλαδο.

Ψήσιμο – Χρόνος ψησίματος

·        Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο ή λαδόκολλα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C, στις αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα για 1/2 ώρα.

·        Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 1/2 ώρα.

·        Είναι έτοιμο, εάν με τη βοήθεια λάμας μαχαιριού ξεκολλάει εύκολα η ράχη απ’ το κόκαλο.

Ψάρια σαβόρο

·        1 kg ψάρια μπαρμπούνια ή κουτσομούρες ή γόπες καθαρισμένα

·        3/4 φλ. ελαιόλαδο

·        Λίγο αλεύρι για το τηγάνισμα

·        4 σκελ. σκόρδο σε λεπτές φέτες

·        1 κ.γ. κοφτό δεντρολίβανο

·        1/2 φλ. ξύδι από κρασί

·        1/2 φλ. παριανό πετιμέζι

·        Αλάτι+ Πιπέρι

 

1️⃣ Καθαρίζουμε τα ψάρια.
2
️⃣ Τα στραγγίζουμε καλά σε σουρωτήρι και φροντίζουμε να ταμπονάρουμε με χαρτί κουζίνας, όσα περισσότερα υγρά μπορούμε από την κοιλιά και την επιφάνεια του.
3
️⃣ Τα αλατίζουμε  και τα πανάρουμε στο αλεύρι.
4
️⃣ Τα τινάζουμε να μείνει όσο το δυνατόν λιγότερο αλεύρι πάνω τους
5
️⃣ Σε τηγάνι με χοντρή βάση, ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
6
️⃣ Τα τηγανίζουμε σε δόσεις. Βάζοντας τα  λίγα λίγα  στο τηγάνι, αποκτούν καλύτερη κρούστα και δεν πέφτει η θερμοκρασία του λαδιού. Σε περίπτωση που τα βάλετε όλα μαζί σε μεγάλο τηγάνι, αντί να τηγανιστούν και να ροδοκοκκινίσουν, θα αρχίσουν να βράζουν και να απορροφούν λάδι, με αποτέλεσμα να γίνει βαρύ το φαγητό. Όταν ροδοκοκκινίσουν, θέλουν ακόμα περίπου 2´από κάθε πλευρά.
7
️⃣ Τα βγάζουμε σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας για να στραγγίσουν.
Συνεχίζουμε το τηγάνισμα μέχρι να τηγανίσουμε όλα.

Η σάλτσα

1️⃣ Στο καυτό λάδι προσθέτουμε το σκόρδο και το δεντρολίβανο και σοτάρουμε για 1,5 λεπτό μέχρι να αρχίσει να μοσχομυρίζει το σκόρδο χωρίς να ροδίσει.
2
️⃣ Σβήνουμε με το ξύδι,  με προσοχή γιατί πιτσιλάει.
3
️⃣ Αφήνουμε για 1΄να εξατμιστεί.
4
️⃣ Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το πετιμέζι.
5
️⃣ Προσθέτουμε αλάτι κι πιπέρι στη σάλτσα και σιγοβράζουμε για λίγα λεπτά μέχρι να πυκνώσει να μελώσει.
6
️⃣ Βάζουμε τα τηγανητά ψάρια σε γυάλινο σκεύος και τα περιχύνουμε με τη σάλτσα τους.
Διατηρούνται σκεπασμένα στο ψυγείο για αρκετό καιρό.

Στην Πάρο, ήταν εβδομαδιαία συνήθεια αφού τα ψάρια ήταν άφθονα και τα έφτιαχναν τηγανητά για την οικογένεια και τα υπόλοιπα που περίσσευαν τα πάντρευαν σαβόρο για να συντηρηθούν και μην πάμε χαμένα. Ήταν δηλαδή ο τρόπος συντήρησης. Μάλιστα οι ντόπιοι προτιμούσαν να είναι ημερών, γιατί τα αρώματα του φαγητού τα πότιζαν και γίνονταν πεντανόστιμα.

Θεοφάνια ή Θεοφάνεια;
To be, or not to be? 

Θεοφάνια τα [θeofánia] η γιορτή της βάφτισης του Xριστού, τα Φώτα _[λόγ. < ελνστ. Θεοφάνεια (γιορτή της γέννησης και της βάφτισης του Xριστού, κατά το παλιότερο πιφάνεια) >