18 Δεκεμβρίου 2021

Και ψηφιακή έκδοση της Κουβανικής μεθόδου διεθνιστικής βοήθειας κατά του αναλφαβητισμού ¡Yo sí puedo! –Ναι εγώ μπορώ!

¡Yo sí puedo!

Το πρόγραμμα (ΝΑΙ!) “Μπορώ να το κάνωβασίζεται στην πρακτική εμπειρία που αποκτά ο μαθητής με τη βοήθεια δασκάλου-ων και υποστηρίζεται από οπτικοακουστικό υλικό – 65+ μαθήματα | τηλεμαθήματα διάρκειας 30λ-1ω το καθένα και μόνο σε τρεις μήνες τα άτομα μαθαίνουν να διαβάζουν και να γράφουν (εφαρμόζεται στην αγγλική γλώσσα στη Νέα Ζηλανδία και Ωκεανία).

Ο Δρ. Jorge Tamayo Collado, βοηθός ερευνητής στο Ινστιτούτο Παιδαγωγικών Επιστημών, διευκρίνισε ότι «το πρόγραμμα αλφαβητισμού "Yo sí puedo», έχει ήδη σχεδιαστεί διδακτικά και μεθοδολογικά ως ψηφιακό πρόγραμμα για κινητές συσκευές και εικονικές πλατφόρμες και είναι διαθέσιμο σε ενδιαφερόμενες χώρες».
Ως μέρος της τρίτης κατά σειρά βελτίωσης του εθνικού εκπαιδευτικού συστήματος, η Κούβα ενημέρωσε την ψηφιακή έκδοση της μεθόδου.

Μέχρι τον Φεβρουάριο του 2021, αυτή η διεθνιστική συνεισφορά του νησιού της επανάστασης στην εκπαίδευση είχε δώσει τη δυνατότητα σε 10.611.282 αναλφάβητα άτομα από 30 έθνη να μάθουν γράμματα (γραφή και ανάγνωση).
Η πρώτη του έκδοση ήταν το 1998, με πρωτοβουλία του Φιντέλ Κάστρο, και έχει προσαρμοστεί στη συνέχεια, έχοντας λάβει πολλές τιμητικές διακρίσεις για το Βραβείο
Rey Sejong (Βασιλιάς Sejong) το 2002 και το 2003, και το Βραβείο Unesco, που απονεμήθηκε στο Παιδαγωγικό Ινστιτούτο της Κούβας.

Από την εφαρμογή της μεθόδου γραφής – ανάγνωσης κατά του αναλφαβητισμού, έχουν ωφεληθεί τουλάχιστον 8,1 εκατομμύρια άτομα σε 29 χώρες με αποστολές που αναλήφθηκαν κυρίως με πόρους της Κούβας.
Σύμφωνα με τη μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για τον υπολογισμό της επίσημης αναπτυξιακής βοήθειας (ODA), εκτιμάται ότι τη 10ετία του 1980 η Κούβα χορήγησε το 0,72% του ΑΕγχΠ της στο στόχο αυτό, το οποίο έγινε 2% από το 2004, πολύ πάνω από τη δέσμευση του 0,7% που ανέλαβαν οι πιο ανεπτυγμένες χώρες στον κόσμο, αλλά ελάχιστα ανταποκρίθηκαν.

περισσότερα |> [1] |> cubadebate.cu <| [2] |> cubadebate.cu <| [3] |> cubadebate.cu <|

Η διεθνιστική βοήθεια της Κούβας, από την πρώτη μέρα εδραίωσης της επανάστασης (τότε που είχε και την αμέριστη πολιτική  οικονομική και στρατιωτική βοήθεια από τη Σοβιετική Ένωση) μέχρι και σήμερα, που δυσκολεύουν τα πράγματα ήταν και είναι αντιστρόφως ανάλογη της «φτώχειας» της και αφορά τόσο τις χιλιάδες ανθρωπιστικές δράσεις της, (για παράδειγμα τις ιατρικές αποστολές της όπου κατέχει την πρώτη θέση στον κόσμο, όπως επίσης την απίστευτη | καθοριστική συνδρομή της στην εκπαίδευση άλλων λαών βλ |>εδώ<|), στην Αγκόλα όπου πάνω από τις 300.000 (όχι μόνο στρατιώτες, αλλά και γιατροί και εκπαιδευτικοί) πήραν συλλογικά μέρος και 2.000 απ’ αυτούς έχασαν τη ζωή τους μέχρι τις στα «ψιλά γράμματα» όπως η μάχη του Cuito Cuanavale: «Αυτοί οι πατριώτες και διεθνιστές παρακινήθηκαν από ένα και μόνο στόχο: το τέλος της φυλετικής κυριαρχίας και τη γνήσια αφρικανική ανεξαρτησία. Μετά από 13 χρόνια υπεράσπισης της ανεξαρτησίας της Αγκόλα, οι Κουβανοί δεν πήραν τίποτε μαζί τους στη χώρα τους, παρά μόνο τα οστά των νεκρών τους και την ευγνωμοσύνη της Αφρικής» και ο Μαντέλα τους εξυμνούσε λέγοντας ότι «οι Κουβανοί ήρθαν στην περιοχή μας ως γιατροί, δάσκαλοι, στρατιώτες, αγροτικοί εμπειρογνώμονες μοιράστηκαν μαζί μας του τάφους στον αγώνα κατά της αποικιοκρατίας, της υπανάπτυξης και του απαρτχάιντ. Εκατοντάδες Κουβανοί έχουν δώσει τη ζωή τους, σε έναν αγώνα που ήταν, πρωτίστως, όχι δικός τους, αλλά δικός μας. Ως νοτιοαφρικανοί τους αποτείνουμε φόρο τιμής. Υποσχόμαστε να μην ξεχνάμε ποτέ αυτό το απαράμιλλο παράδειγμα ανιδιοτελούς διεθνισμού»

|> σσ, τη μάχη του Cuito Cuanavale την είπαν Στάλινγκραντ της Αφρικής”, γιατί κράτησε πάνω από 6 μήνες και υπήρξε η πιο μεγάλη, σε διάρκεια, στο αφρικανικό έδαφος από τον 2ο Παγκόσμιο Πόλεμο. Εκτυλίχθηκε τόσο στο έδαφος, όσο και στον ουρανό, με τους Κουβανούς πιλότους να κερδίζουν τις άρτια εξοπλισμένες αεροπορικές δυνάμεις της Νότιας Αφρικής, με διακύβευμα τόσο υψηλό, ώστε η κυβέρνηση του Απαρτχάιντ εξέταζε το ενδεχόμενο να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα σε επίθεση εναντίον της Λουάντα, της πρωτεύουσας της Αγκόλα, για να αποτρέψει την ήττα της

Το βιβλίο «Ayuda Oficial al Desarrollo de Cuba en el Mundo», γραμμένο από το μεγάλο επιστήμονα Henry Morales, θαυμαστή των -με υψηλή εξειδίκευση οι περισσότεροι, κουβανών brigadistas ανά στον κόσμο πέρα από τα εκατοντάδες παραδείγματα με τα «ανθρωπομετρικά» στοιχεία, δίνει κάποια νούμερα που μιλάνε από μόνα τους όπως πχ. ότι το 6,6% του ΑΕΠ της Κούβας (που αντιστοιχεί σε πάνω από 6 δις$) είναι κονδύλι σταθερά «εγγεγραμμένο» κάθε χρόνο, που προορίζεται στην χωρίς όρους αδελφική διεθνιστική βοήθεια της Κούβας για την ανάπτυξη των λαών όπου γης).

Τον Ιαν-2017 ο Stephen Bartlett στο US Magazine, σε άρθρο με τίτλο «Ήρθε η ώρα να αναγνωρίσουμε την Κούβα ...», που αναδημοσιεύτηκε σε 10άδες ΜΜΕ αναφέρει μεταξύ άλλων:
«Πολλοί άνθρωποι δεν θα ακούσουν ποτέ πώς στα τέλη του 2016, επαγγελματίες της brigada Henry Reeve της Κούβας επέστρεψαν στα σπίτια τους μετά από δύο ακούραστους μήνες φροντίδας για τους Αϊτινούς, όταν στάλθηκαν για να υποστηρίξουν τις μόνιμες ιατρικές ομάδες της Κούβας στην Αϊτή μετά τον τυφώνα Matthew .
|>σσ: |> «
brigada Henry Reeve»: πρόκειται για τη θρυλική ομάδα των κουβανών γιατρών κλπ πραγματικό Rescue «παντός καιρού» – που αποτελείται από χιλιάδες κουβανούς επαγγελματίες υγείας εκπαιδευμένους στην ιατρική καταστροφών και περιορισμού των μολυσματικών ασθενειών, με πάνω από 40 χρόνια εμπειρίας στην ιατρική περίθαλψη, εξοπλισμένη με ειδικά φάρμακα και εξοπλισμό.
Ήταν οι ίδιοι, που το 2005 δια στόματος Φιντέλ Κάστρο προσφέρθηκαν να πάρουν ανιδιοτελώς μέρος στη βοήθεια προς τη Νέα Ορλεάνη μετά τον τυφώνα Κατρίνα, που (φυσικά) απορρίφθηκε από τον Μπους (και παράλληλα έκανε ότι μπορούσε για να την εξαφανίσει, ακόμη και σαν είδηση από τα ΜΜΕ) .

 Το 2014 υπήρχαν πάνω από 50.000 Κουβανοί γιατροί και νοσηλευτές που εργάζονταν σε 60 αναπτυσσόμενες χώρες, σύμφωνα με την έρευνα του καναδού συγγραφέα John Kirk που δημοσιεύθηκε στο βιβλίο του “Ο κουβανικός ιατρικός διεθνισμός έχει σώσει εκατομμύρια ζωές”. Αλλά αυτή η άνευ προηγουμένου αλληλεγγύη δεν καταγράφηκε καθόλου στα δυτικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. “Ο Θεός μου, η Κούβα έκανε πολλά! δήλωσε ο Ivon Rebelisa, ένας 46χρονος Αϊτινός “Πολλοί από τους γείτονές μου γλύτωσαν από τη χολέρα χάρη στους κουβανέζους γιατρούς… όσοι δεν έφτασαν εγκαίρως σε κλινικές της Κούβας, πολλοί συγγενείς μου πέθαναν.

 Το 1999 η Κούβα ίδρυσε τη Λατινοαμερικανική Ιατρική Σχολή (ELAM) και προσέφερε 10.000 υποτροφίες σε φοιτητές “σε χώρες όπου οι κουβανικές ιατρικές ομάδες βοηθούσαν τα τοπικά συστήματα υγείας …. Η ιδέα πίσω από την ELAM είναι ότι οι απόφοιτοι αντικαθιστούν τελικά τους Κουβανούς γιατρούς στις χώρες τους”, σύμφωνα με την MEDICC, μη κερδοσκοπική οργάνωση που προωθεί το πρόγραμμα δημόσιας υγείας της Κούβας.

Η ELAM |>σσ Escuela Latinoamericana de Medicina <|έχει σήμερα 19.550 μαθητές από 110 χώρες, γεγονός που την καθιστά σαν ένα από τα μεγαλύτερα ιατρικά σχολεία στον κόσμο. Όλοι οι φοιτητές λαμβάνουν πλήρη υποτροφία. Περισσότεροι από 100 Αμερικανοί φοιτητές παρακολούθησαν δωρεάν την ELAM, με -μη δεσμευτική, υπόσχεση για εξυπηρέτηση “κοινοτήτων χαμηλού εισοδήματος” για δύο χρόνια μετά την επιστροφή τους. Κουβανοί γιατροί και απόφοιτοι του ELAM είναι γνωστοί για την έμφαση που δίνουν στην εμπειρία στον τομέα και στις προληπτικές ιατρικές πρακτικές…
Λόγω της απερίγραπτης εξαθλίωσης της Αϊτής, η Κούβα άρχισε να στέλνει ιατρικό προσωπικό στη χώρα αυτή το 1998 και σύμφωνα με μια παρουσίαση σε ένα συνέδριο που διοργάνωσε το Washington Center του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια μετά τον καταστροφικό σεισμό, από τον Ιανουάριο του 2010, έξι χιλιάδες Κουβανοί γιατροί αντιμετώπισαν περισσότερα από τρία εκατομμύρια Αϊτινούς και ~400 υπηρετούν σταθερά στην Αϊτή από το 1998, με την κουβανέζικη ιατρική ομάδα έξι μήνες μετά τον σεισμό να παράσχει  περισσότερες από 341.000 επισκέψεις σε ασθενείς, 8.700 χειρουργικές επεμβάσεις, 111.000 εμβόλια και πολλές άλλες μορφές φροντίδας σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Η αιτία της επιδημίας της χολέρας ήταν η απερίσκεπτη μόλυνση του ποταμού Artibonite από ακατέργαστα λύματα από στρατιώτες του ΟΗΕ στο πλαίσιο της “αποστολής σταθεροποίησης” (MINUSTAH) και αυτά ήταν τα πρώτα κρούσματα στην ιστορία της Αϊτής, που πρόσφατα, μετά από χρόνια άρνησης της ουσιαστικής και νομικής ευθύνης, τα Ηνωμένα Έθνη αποδέχτηκαν (και βρίσκονται υπό πίεση από τα αϊτινά και διεθνή κοινωνικά κινήματα για να καταβάλουν αποζημίωση)…

Ένα άλλο εξαιρετικό επίτευγμα ήταν η αντιμετώπιση 21.874 θυμάτων ακτινοβολίας από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνομπίλ, στην Ουκρανία…

Εκτός από τα παραπάνω, στον τομέα της διεθνούς συνεργασίας που παρέχει η Κούβα, δεν μπορεί να παραβλεφθεί ότι έχει επίσης συμβάλει σημαντικά στον τομέα της εκπαίδευσης. Αρκεί να επισημάνουμε τους περισσότερους από 1.200 εκπαιδευτικούς που δίδαξαν στη Νικαράγουα στις αρχές της δεκαετίας του 80 και τους 21.000 καθηγητές που αφού ολοκλήρωσαν το Pedagogical Internationalist Detachment Che Guevara δίδαξαν μεταξύ 1978 & 1984 στην Αγκόλα.

Επίσης: Η Κούβα, μόνη της, αντιπροσωπεύει το 1/3 της φαρμακευτικής βοήθειας στον κόσμο και διαθέτει περισσότερους γιατρούς σε αποστολές αλληλεγγύης από ότι το σύνολο όλων των “πλούσιων” χωρών. Είναι η πρώτη χώρα στον κόσμο και όχι κάποια άλλη πλούσια του Δυτικού κόσμου στην βοήθεια αναπτυξιακών έργων σε χώρες του τρίτου κόσμου, έχοντας διαθέσει σε 108 χώρες μεταξύ 1999 και 2015 γύρω στα 71,5 δις $. Και ενώ όπως είδαμε διαθέτει το 6,6% του ΑΕΠ της για αναπτυξιακούς στόχους στις χώρες του τρίτου κόσμου η πλούσια ΕΕ δίνει 17 φορές λιγότερα (το 0,4%) και οι ΗΠΑ το 1/40 …μόνο το 0,17% !, πολύ μακριά από το στόχο του 0,7% που ζητάει ο ΟΗΕ. Ακόμη: 31% από όλη την ιατρική βοήθεια του ΟΗΕ προέρχεται από την Κούβα (με πάνω από 5.000.000 ζωές να έχουν σωθεί από τους Κουβανούς μέσα σε 15 χρόνια): μεταξύ 1999 και 2015 καταγράφηκαν 1.400.000.000 (!!) ιατρικές επισκέψεις, 10.000.000 εγχειρήσεις, 2.700.000 τοκετοί, 2.800.000 οφθαλμολογικές εγχειρήσεις και 5.800.000 ζωές σώθηκαν εκ των οποίων 3.000.000 στη Λατ. Αμερική, 2.800.000 στην Αφρική και 60.000 σε άλλες χώρες, ενώ 74.000 φοιτητές του εξωτερικού μεταξύ των άλλων και Αμερικάνοι από τις ΗΠΑ σπούδασαν δωρεάν στην Κούβα.

Leonela Inés Relys Díaz

Η Λεονέλα Ινές Ρελίς Ντίας, πρωτοπόρα Κουβανή παιδαγωγός εκπαιδευτικός και συγγραφέας, ήταν η δημιουργός της πρωτοποριακής μεθόδου για την αντιμετώπιση του αναλφαβητισμού «Yo si puedo»

Γεννήθηκε στην Κούβα το 1947 και από ηλικία μόλις 15 ετών συμμετείχε στη μεγάλη εκστρατεία κατά του αναλφαβητισμού το 1961, δύο χρόνια μετά τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης. Η Κούβα έγινε η πρώτη χώρα που καταπολέμησε τον αναλφαβητισμό. Για την τεράστια προσφορά της τιμήθηκε πολλές φορές από τη χώρα της, από την Ουνέσκο, και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

 «Έφυγε» από τη ζωή νωρίς, το Γενάρη του 2015.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ℹ️ Η αντιγραφή και χρήση (αναδημοσίευση κλπ) αναρτήσεων στο σύνολό τους ή αποσπασματικά είναι ελεύθερη, με απλή αναφορά στην πηγή

ℹ️ Οι περισσότερες εικόνες που αναπαράγονται σε αυτόν τον ιστότοπο είναι πρωτότυπες ή μακέτες δικές μας.
Κάποιες που προέρχονται από το διαδίκτυο, αν δεν αναφέρεται κάτι συγκεκριμένο τις θεωρούμε δημόσιες χωρίς «δικαιώματα» ©®®
Αν υπάρχει πηγή την αναφέρουμε πάντα

Τυχόν «ιδιοκτήτες» φωτογραφιών ή θεμάτων μπορούν ανά πάσα στιγμή να επικοινωνήσουν μαζί μας για διευκρινήσεις με e-mail.


ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

🔻 Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.
Αν σχολιάζετε σαν «Ανώνυμος» καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα διακριτικό όνομα, ψευδώνυμο, ή αρχικά

🔳 ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ:

Α) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog
Β) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Γ) εκτός θέματος ανάρτησης
Δ) με ασυνόδευτα link (spamming)

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά - όχι "Greeklings"