Άραγε μπορούμε να ξεχάσουμε ...
Εγώ κι εσύ, το σαράντα τρία - Θυμάσαι,
η Μάχη του Κουρσκ -τότε φλεγόταν...
Και ο Σοβιετικός στρατιώτης
Περνώντας στην αθανασία
Ήταν πιο δυνατός απ' τη φωτιά
Πιο γερός από το μέταλλο (...)
| σοβιετικό τραγούδι |
1943 Β’ Παγκόσμιος: Οι Γερμανοί εξαπολύουν επίθεση στο Κούρσκ της ΕΣΣΔ, βόρεια του Χαρκόβου. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πολεμική αντιπαράθεση της ιστορίας με χρήση τεθωρακισμένων. Η μάχη του Κουρσκ θα λήξει στις 23 Αυγούστου με νίκη των Σοβιετικών έναντι των Γερμανών.
Η μεγαλειώδης Μάχη του Κουρσκ, που συμπεριελάμβανε ένα πλέγμα αμυντικών και επιθετικών επιχειρήσεων των σοβιετικών στρατευμάτων για απόκρουση των χιτλερικών επιθέσεων και εξολόθρευση της στρατηγικής ομάδας στρατευμάτων της Βέρμαχτ, άρχισε την αυγή στις 5 Ιουλίου 1943. Η Σοβιετική Ανώτατη Διοίκηση γνώριζε έγκαιρα τα σχέδια της γερμανικής διοίκησης για το καλοκαίρι 1943.
Σε γνώση της περιήλθε όχι μόνο η κεντρική ιδέα της γερμανο-φασιστικής διοίκησης, αλλά και επακριβώς η καθορισμένη ομάδα στρατευμάτων του εχθρού και η αριθμητική τους δύναμη, που ευρίσκονταν στην περιοχή του Τόξου, καθώς και οι κατευθύνσεις των κύριων κτυπημάτων της, ενώ στη συνέχεια και παραμονές της επίθεσης ήταν γνώστης της ακριβούς ημέρας και ώρας έναρξής της.
Δεν είναι τυχαίο ότι δύο ώρες πριν την έναρξη της επίθεσης των χιτλερικών στρατευμάτων είχε διεξαχθεί ανελέητο σφυροκόπημα με βολές πυροβολικού, όλμων και εκτοξευτών ρουκετών των θέσεων των αναμενόμενων να εφορμήσουν χιτλερικών στρατευμάτων, προξενώντας τους τεράστιες απώλειες, αλλά κυρίως προκαλώντας σύγχυση, αποσυντονισμό και κλονίζοντας το ηθικό των στρατιωτών.
Ως αποτέλεσμα η έναρξη της γερμανικής επίθεσης υποχρεωτικά καθυστέρησε για δυο ώρες. Την πρώτη μέρα έναρξης της γερμανικής επιχείρησης στις αμυντικές θέσεις των σοβιετικών στρατευμάτων ρίχθηκαν οι κύριες δυνάμεις και των δυο επίλεκτων φασιστικών ομάδων στρατού. Ο εχθρός σχεδίαζε με μια ισχυρή τεθωρακισμένη σφήνα να διασπάσει άμεσα την αμυντική διάταξη των Σοβιετικών.
Η επιχείρηση όμως δεν αναπτύχθηκε όπως είχε προσχεδιαστεί, κυρίως λόγω της σθεναρής και αποφασιστικής αντίστασης του σοβιετικού στρατού. Ο χιτλερικός στρατός, με τη στήριξη μεγάλων δυνάμεων αεροπορίας, χωρίς διαλείμματα εφορμούσε στις σοβιετικές αμυντικές θέσεις. Χωρίς να υπολογίζει τις μεγάλες απώλειες εφορμούσε πότε στο ένα και πότε στο άλλο σημείο, τόσο στο βόρειο τμήμα όσο και στο νότιο τμήμα του Τόξου.
Με κόστος τεράστιων απωλειών τα ναζιστικά στρατεύματα μπόρεσαν να δημιουργήσουν μια σφήνα μέσα στη σοβιετική άμυνα από 10 έως 35 χλμ, φθάνοντας μόνο σε μερικά σημεία μέχρι την τρίτη γραμμή των αμυντικών έργων. Μια από τις ιδιαιτερότητες της Μάχης του Κουρσκ ήταν η ευρεία χρήση και από τις δύο πλευρές ισχυρών ομάδων αρμάτων μάχης και τεθωρακισμένων.
Η χιτλερική διοίκηση μετέφερε εδώ τις κύριες δυνάμεις της στην κατεύθυνση του χωριού Προχόροφκα, όπου στις 12 Ιουλίου 1943 διεξάχθηκε η μεγαλύτερη αρματομαχία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Σε μια μικρή έκταση γης συγκρούστηκαν 1,2 χιλιάδες άρματα μάχης και αυτοκινούμενα πυροβόλα.
Μέχρι αργά το βράδυ στο πεδίο της μάχης ακούγονταν κρότοι πυροβόλων, βρυχηθμοί κινητήρων, συριγμοί ερπυστριών. Καίγονταν εκατοντάδες θωρακισμένα οχήματα. Σύννεφα σκόνης και καπνού κάλυπταν τον ουρανό.
Στη σκληρή αυτή μάχη οι Σοβιετικοί, δείχνοντας απαράμιλλο ηρωισμό, βγήκαν νικητές. Σκληρές μάχες διεξάχθηκαν και στους αιθέρες. Στη Μάχη του Κουρσκ η σοβιετική αεροπορία κέρδισε το στοίχημα και επέβαλε τη στρατηγική της κυριαρχία στους αιθέρες, κυριαρχία που την διατήρησε μέχρι το τέλος του πολέμου. Στις 12 Ιουλίου 1943 επιτεύχθηκε η μεγάλη αναστροφή στη Μάχη του Κουρσκ. Στη διάρκεια μιας βδομάδας οι στρατιωτικοί και πολιτικοί σχεδιασμοί των Ναζιστών κατέρρευσαν. Εξαντλώντας και αποδυναμώνοντας τις ομάδες των επίλεκτων γερμανο-φασιστικών στρατευμάτων σε αμυντικές μάχες και συγκρούσεις, τα σοβιετικά στρατεύματα δημιούργησαν ευνοϊκές δυνατότητες για να εξαπολύσουν αντεπίθεση.
Η Μάχη του Κουρσκ πλέον εισήλθε σε μια νέα φάση. Στην τρίτη, από την έναρξη του πολέμου, στρατηγικής σημασίας αντεπίθεση του σοβιετικού στρατού έλαβαν μέρος πέντε μέτωπα – το Δυτικό, του Μπριάνσκ, το Κεντρικό, του Βαρόνεζ και της Στέπας. Πραγματοποιήθηκαν δύο βασικές επιχειρήσεις με τις κωδικές ονομασίες «Κουτούζωφ» (12 Ιουλίου έως 18 Αυγούστου) και «Συνταγματάρχης Ρουμιάντσεφ» (3 Αυγούστου έως 23 Αυγούστου). Στις 5 Αυγούστου οι γερμανο-φασίστες κατακτητές εκδιώχθηκαν από τις πόλεις Οριόλ και Μπέλγκοραντ, ενώ στην πορεία της αντεπίθεσης οι ισχυρές γερμανο-φασιστικές ομάδες που συγκροτήθηκαν βόρεια και νότια του Τόξου του Κουρσκ εξολοθρεύτηκαν.
Τα σοβιετικά στρατεύματα προέλαυσαν δυτικά σε βάθος 140–150 χλμ. Στις 23 Αυγούστου οι χιτλερικοί εκδιώχθηκαν από το Χάρκοβο, με την απελευθέρωση του οποίου ολοκληρώθηκε η Μάχη του Κουρσκ.
Πρόκειται για ένα μεγαλειώδες γεγονός του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Χαρακτηρίζεται από τη μεγάλη έκταση, την ένταση της δράσης και της σκληρότητας των μαχών. Μετρώντας την απώλεια τεχνικού εξοπλισμού, αλλά και το ανθρώπινο δυναμικό και υλικά μέσα που χρησιμοποιήθηκαν, αυτή υπερείχε των μαχών της Μόσχας και του Στάλινγκραντ. Στην πορεία της Μάχης του Κουρσκ οι σοβιετικές ένοπλες δυνάμεις προκάλεσαν μια τόσο βαριά ήττα στη φασιστική Γερμανία, από την οποία δεν μπόρεσε πλέον να συνέλθει μέχρι το τέλος του πολέμου. Οι χιτλερικοί στο πεδίο της μάχης έχασαν γύρω στις 500 χιλιάδες στρατιώτες και αξιωματικούς, 3.000 πυροβόλα, 1.500 άρματα μάχης, πέραν των 3.700 αεροπλάνων.
Ανατρέποντας τους σχεδιασμούς της επιχείρησης της Βέρμαχτ «Ακρόπολη» το καλοκαίρι 1943, ο σοβιετικός στρατός ενταφίασε ολοκληρωτικά τη στρατηγική πρωτοβουλία της Γερμανίας, η οποία από τούδε και στο εξής υποχρεωτικά διεξήγαγε μόνο αμυντικής φύσεως σχεδιασμούς, χάνοντας τη δυνατότητα να υλοποιεί ευρείες επιθετικές ενέργειες στρατηγικής σημασίας. Ήδη ενώπιον της φασιστικής Γερμανίας στην πράξη ορθώθηκε η προοπτική της αναπόφευκτης ήττας της στον πόλεμο. Αν η Μάχη του Στάλινγκραντ προκάλεσε τη δύση του γερμανο-φασιστικού στρατού, τότε η Μάχη του Κουρσκ τον έθεσε στα πρόθυρα της καταστροφής. Τεράστια η διεθνής σημασία της Μάχης του Κουρσκ.
Ως αποτέλεσμα της συντριβής των γερμανο-φασιστικών στρατευμάτων στο Τόξο του Κουρσκ χειροτέρεψε περισσότερο η διεθνής πολιτική θέση της Γερμανίας. Μεγάλωσε περισσότερο η διεθνής απομόνωσή της. Ο φασιστικός άξονας, που δημιουργήθηκε στη βάση κατακτητικών και ληστρικών φιλοδοξιών εκάστου των συμμετεχόντων, βρέθηκε στα πρόθυρα διάλυσης. Η συντριβή της επιχείρησης «Ακρόπολη» και η αντεπίθεση των σοβιετικών στρατευμάτων όξυναν περαιτέρω την πολιτική κρίση στην Ιταλία, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η ανατροπή της κυβέρνησης Μουσολίνι.
Η σαρωτική ήττα στο Κουρσκ υποχρέωσε τη φασιστική διοίκηση να μεταφέρνει συνέχεια από τη Δύση στην Ανατολή (στο σοβιετικο-γερμανικό μέτωπο) μεγάλες πεζοπόρες και αεροπορικές δυνάμεις, πράγμα που διευκόλυνε την απόβαση των αγγλο-αμερικάνικων στρατευμάτων στην Ιταλία. Η νίκη του σοβιετικού στρατού στο Τόξο του Κουρσκ επηρέασε καταλυτικά την μετέπειτα πορεία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Μετά το Κουρσκ ήταν σε όλους πασιφανές ότι η ΕΣΣΔ ήταν σε θέση από μόνη της, χωρίς τη βοήθεια των συμμάχων, να κερδίσει τον πόλεμο, να εκκαθαρίσει πλήρως τα εδάφη της από τους ναζιστές κατακτητές και να απελευθερώσει τους λαούς της Ευρώπης, που στέναζαν κάτω από το χιτλερικό ζυγό. Δεν είναι τυχαία η αναφορά του Προέδρου των ΗΠΑ, Φ. Ρούζβελτ: «Αν οι υποθέσεις στη Ρωσία και στο μέλλον προχωρήσουν έτσι όπως τώρα, τότε την άλλην άνοιξη δεν θα απαιτείται η το άνοιγμα του δεύτερου μετώπου!».
Η Μάχη τελειωτικά διέλυσε το μύθο που δημιούργησε η χιτλερική προπαγάνδα για την «εποχικότητα» της σοβιετικής στρατηγικής, ότι τάχατες ο σοβιετικός στρατός μπορεί να επιτίθεται μόνο το χειμώνα και ότι δεν έχει τη δυνατότητα να διεξάγει αποτελεσματικές επιθετικές επιχειρήσεις το καλοκαίρι. Σε όλο τον κόσμο στάλθηκε το μήνυμα ότι ο σοβιετικός στρατός μπορεί να αντιμετωπίσει τον εχθρό σε όλη τη διάρκεια του χρόνου. Αποδεδειγμένα φάνηκε η υπεροχή της σοβιετικής στρατιωτικής στρατηγικής, η επιχειρησιακή ικανότητα και τακτική έναντι της στρατιωτικής δεξιοτεχνίας της φασιστικής Γερμανίας, το ακμαίο ηθικό και το απαράμιλλο θάρρος και αυτοθυσία των σοβιετικών οπλιτών.
Κράτησε περίπου 50 μέρες (4/7-23/8/1943) και συμμετείχαν συνολικά 4 εκατομμύρια άνθρωποι, ~70.000 πυροβόλα και άλλος βαρύς οπλισμός, 13.000 άρματα και τεθωρακισμένα οχήματα, πάνω από 11.000 πολεμικά αεροπλάνα, που συγκρούστηκαν μέχρι θανάτου και καταστροφής σε ένα μέτωπο 550 χιλιομέτρων. Η φασιστική επιχείρηση είχε την κωδική ονομασία «Κάστρο», περισσότερο μάλλον για ψυχολογικούς παρά για συμβολικούς λόγους. Αντιθέτως, η επιχείρηση αντεπίθεσης του Κόκκινου Στρατού βαφτίστηκε «Κουτούζοφ» για άκρως προφανείς, συμβολικούς λόγους: Ο Κουτούζοφ ήταν ο Ρώσος στρατηγός που τσάκισε τη στρατιά του Ναπολέοντα.
Η νίκη στο Κουρσκ σήμανε την έξοδο του Κόκκινου Στρατού προς τον ποταμό Δνείπερο και τη ριζική μεταβολή όλου του πολέμου. Μετά το Κουρσκ, η φασιστική πολεμική μηχανή γυρνά ουσιαστικά σε κατάσταση άμυνας σε όλα τα μέτωπα. Μετά το Κουρσκ καταρρίφθηκαν και όσα προσχήματα είχαν οι «σύμμαχοι» για τη μη ουσιαστική τους εμπλοκή στον πόλεμο, περιμένοντας ουσιαστικά το «μαντρόσκυλο» του ιμπεριαλισμού, που τότε ήταν ο Χίτλερ, να ξεμπερδεύει με τους «κόκκινους». Ο,τι ηθικό είχε απομείνει στους ναζί μετά το Στάλινγκραντ, στο Κουρσκ μετατράπηκε σε εφιάλτη.
Σαν εφιάλτης εμφανίζεται και σήμερα σε κάτι «περίεργους» που αυτο-πλασάρονται ως «αντικειμενικοί» στρατιωτικοί ιστοριογράφοι και που στην ουσία δεν μπορούν να κρύψουν το θαυμασμό τους για τους ναζί, οι οποίοι επιμένουν να απαξιώνουν τη Μεγάλη Αντιφασιστική Νίκη και την καταλυτική συμβολή του Κόκκινου Στρατού «πιπιλίζοντας» «σοφιστείες» περί του «παράγοντα»... «βαριού ρωσικού χειμώνα» (σσ. λες και η Γερμανία είναι ...Μπαχάμες) που υποτίθεται ότι «συμμάχησε» με τους Σοβιετικούς: Η Μάχη του Κουρσκ έγινε κατακαλόκαιρο και μάλιστα σε ένα από τα πλέον θερμά καλοκαίρια της 10ετίας του '40 για εκείνη την περιοχή.
Σαν εφιάλτης όμως εμφανίζεται και σε κάθε άλλο παρά «γραφικούς» πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου σήμερα και στη Ρωσία, οι οποίοι «γιορτάζουν» τη μεγαλειώδη αυτή επέτειο, προσπαθώντας να την κοντύνουν στα μέτρα τους.
Πολύ περισσότερο τώρα εν μέσω ιμπεριαλιστικού πολέμου στην Ουκρανία
Το γλυπτό «Modern Entrepreneur» στο κέντρο του Kursk στην πλατεία μπροστά από το εμπορικό και ψυχαγωγικό κέντρο «GriNN» στήθηκε με πρωτοβουλία του ιδιοκτήτη του Nikolai Greshilov.
Η χάλκινη φιγούρα ενός επιχειρηματία δημιουργήθηκε από έναν τοπικό γλύπτη Yuri Kireev. Όταν ρωτήθηκε για το κόστος του μνημείου, ο Ν. Γκρεσίλοφ απάντησε ότι ήταν «ανεκτίμητο».
(γράφει ένα από τα πολλά ενημερωτικά sites της περιοχής): ο χάρτης της Ρωσίας χρησιμεύει ως βάθρο για τον επιχειρηματία... με ένα μοντέρνο επαγγελματικό κοστούμι και γραβάτα, ένας επιχειρηματίας κάνει βόλτες σε όλη τη χώρα και με όλη του τη δύναμη σέρνει ένα καρότσι με ένα σωρό μακροχρόνια προβλήματα επιχειρηματιών στο συνοριακό φυλάκιο με το σήμα «Μελλοντική Ρωσία». Οι τσάντες στο καλάθι είναι πολυπλοκότητες -γνωστές σε κάθε επιχειρηματία: γραφειοκρατία, φόροι, δάνεια, εγκρίσεις, άδειες, διαφθορά. Ωστόσο, το μνημείο συμβολίζει την αισιοδοξία: παρά τις δυσκολίες, οι ρωσικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να προχωρούν και να αναπτύσσονται. Το γλυπτό εγκαταστάθηκε στο ιστορικό τμήμα της πόλης, όπου ήταν ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία του εμπόρου Φράντσοφ, όπου τώρα υπάρχουν εμπορικά κέντρα και εστιατόρια. Το δημαρχείο και το Σώμα των Σοβιέτ βρίσκονται κοντά και οι δημιουργοί του μνημείου ελπίζουν ότι θα υπενθυμίσει στις αρχές την ανάγκη να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις όσο το δυνατόν περισσότερο.
Η χάλκινη φιγούρα ενός επιχειρηματία δημιουργήθηκε από έναν τοπικό γλύπτη Yuri Kireev. Όταν ρωτήθηκε για το κόστος του μνημείου, ο Ν. Γκρεσίλοφ απάντησε ότι ήταν «ανεκτίμητο».
(γράφει ένα από τα πολλά ενημερωτικά sites της περιοχής): ο χάρτης της Ρωσίας χρησιμεύει ως βάθρο για τον επιχειρηματία... με ένα μοντέρνο επαγγελματικό κοστούμι και γραβάτα, ένας επιχειρηματίας κάνει βόλτες σε όλη τη χώρα και με όλη του τη δύναμη σέρνει ένα καρότσι με ένα σωρό μακροχρόνια προβλήματα επιχειρηματιών στο συνοριακό φυλάκιο με το σήμα «Μελλοντική Ρωσία». Οι τσάντες στο καλάθι είναι πολυπλοκότητες -γνωστές σε κάθε επιχειρηματία: γραφειοκρατία, φόροι, δάνεια, εγκρίσεις, άδειες, διαφθορά. Ωστόσο, το μνημείο συμβολίζει την αισιοδοξία: παρά τις δυσκολίες, οι ρωσικές επιχειρήσεις εξακολουθούν να προχωρούν και να αναπτύσσονται. Το γλυπτό εγκαταστάθηκε στο ιστορικό τμήμα της πόλης, όπου ήταν ένα από τα καλύτερα ξενοδοχεία του εμπόρου Φράντσοφ, όπου τώρα υπάρχουν εμπορικά κέντρα και εστιατόρια. Το δημαρχείο και το Σώμα των Σοβιέτ βρίσκονται κοντά και οι δημιουργοί του μνημείου ελπίζουν ότι θα υπενθυμίσει στις αρχές την ανάγκη να υποστηρίξουν τις επιχειρήσεις όσο το δυνατόν περισσότερο.
Άδικος κόπος. Το Κουρσκ ανήκει σε ήρωες όπως ο 29χρονος υπολοχαγός Ιβάν Αντίπιν, ο 19χρονος λοχίας Μίτια Μπορίσοφ, ο 21χρονος αρχιλοχίας Αλιόσα Λέμπεντεφ.
Ανήκει
στους νεκρούς και επιζήσαντες συντρόφους τους, στο λαό τους και στο
σύστημα που τους «γέννησε»: Το Σοσιαλισμό - Κομμουνισμό
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ℹ️ Η αντιγραφή και χρήση (αναδημοσίευση κλπ) αναρτήσεων στο σύνολό τους ή αποσπασματικά είναι ελεύθερη, με απλή αναφορά στην πηγή
ℹ️ Οι περισσότερες εικόνες που αναπαράγονται σε αυτόν τον ιστότοπο είναι πρωτότυπες ή μακέτες δικές μας.
Κάποιες που προέρχονται από το διαδίκτυο, αν δεν αναφέρεται κάτι συγκεκριμένο τις θεωρούμε δημόσιες χωρίς «δικαιώματα» ©®®
Αν υπάρχει πηγή την αναφέρουμε πάντα
Τυχόν «ιδιοκτήτες» φωτογραφιών ή θεμάτων μπορούν ανά πάσα στιγμή να επικοινωνήσουν μαζί μας για διευκρινήσεις με e-mail.
ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ
🔻 Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.
Αν σχολιάζετε σαν «Ανώνυμος» καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα διακριτικό όνομα, ψευδώνυμο, ή αρχικά
🔳 ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ:
Α) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog
Β) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Γ) εκτός θέματος ανάρτησης
Δ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά - όχι "Greeklings"