18 Απριλίου 2024

50 Χρόνια ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ – “ΟΔΗΓΗΤΗ” _Το χρονικό του Φεστιβάλ στην ηρωική Καισαριανή

Φέτος, λόγω της συμπλήρωσης 50 χρόνων του Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή", επιλέχτηκε το Φεστιβάλ να κάνει στάση σε όλα τα σημεία της Αττικής απ’ όπου «πέρασε» τα προηγούμενα 50 χρόνια.
Πρώτος σταθμός του 50ού Φεστιβάλ θα είναι η Καισαριανή την Κυριακή 28 Απριλίου, στο Σκοπευτήριο, εκεί που φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από την εκτέλεση των 200 κομμουνιστών την Πρωτομαγιά του 1944.

Από το Σκοπευτήριο της Καισαριανής
ξεκινάει το ταξίδι του στις 28 Απρίλη __
Μεγάλη συναυλία του Χρ. Λεοντή

«Γράφουμε ιστορία, αλλάζουμε τον κόσμο – Το μέλλον μας είναι ο σοσιαλισμός!». Αυτό είναι το σύνθημα του 50ού Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», που ξεκινάει το «ταξίδι» του σε όλη τη χώρα, με τις εκδηλώσεις του να κορυφώνονται στις 18-19-20-21 Σεπτεμβρίου στην Αθήνα, στον χώρο του Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης». Φέτος, λόγω της συμπλήρωσης 50 χρόνων του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», επιλέχτηκε το Φεστιβάλ να κάνει στάση σε όλα τα σημεία της Αττικής απ’ όπου «πέρασε» τα προηγούμενα 50 χρόνια.

Καισαριανή: στις 8 μ.μ. θα μιλήσει ο Θοδωρής Χιωνής, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και Γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής του ΚΚΕ.

Θα ακολουθήσει μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα του Χρήστου Λεοντή με τίτλο: «Τώρα είναι δικός σου αυτός ο δρόμος…», εμπνευσμένο από το έργο του Γ. Ρίτσου «Καπνισμένο Τσουκάλι», που μελοποίησε ο ίδιος ο Χρ. Λεοντής. Στο Α’ μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστεί η «Καταχνιά», το πρώτο ολοκληρωμένο έργο του Χρ. Λεοντή σε στίχους του Κώστα Βίρβου, το οποίο έχει ως θέμα του το τρίπτυχο «Κατοχή – Αντίσταση – Απελευθέρωση». Στο Β’ μέρος της συναυλίας θα παρουσιαστούν επιλογές από αγαπημένα τραγούδια του Χρ. Λεοντή από το «Καπνισμένο Τσουκάλι», το «Αχ Έρωτα», «Έρωτας Αρχάγγελος», τις «Παραστάσεις» κ.ά., που σημάδεψαν την 60χρονη διαδρομή του.

Την επιμέλεια του αφιερώματος και τη διεύθυνση της ορχήστρας θα έχει ο ίδιος ο Χρήστος Λεοντής. Αφήγηση στο Α’ μέρος, που θα παρουσιαστεί η «Καταχνιά», θα κάνει ο ηθοποιός Χάρης Μαυρουδής. Θα τραγουδήσουν (με αλφαβητική σειρά) οι: Μίλτος Πασχαλίδης, Αγγελική Τουμπανάκη, Κώστας Τριανταφυλλίδης, Ιωάννα Φόρτη.

Από τις 5.30 μ.μ. θα λειτουργούν στέκια φοιτητών, νέων εργαζομένων, έκθεση αφιερωμένη στην Πρωτομαγιά του 1944, καθώς και πλούσιο πρόγραμμα δραστηριοτήτων για παιδιά όλων των ηλικιών.

Στην Καισαριανή πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2ο Φεστιβάλ, το 1976, και στη συνέχεια “επέστρεψε”» άλλες 7 φορές.

Σε μήνυμα του Γιάννη Ρίτσου για το 10 Φεστιβάλ, το 1984 έγραφε χαρακτηριστικά «Και ας μην ξεχνάμε: αυτό το Φεστιβάλ γίνεται στον ιερό χώρο της Καισαριανής. Στην πιο επαναστατική, την πιο δυνατή, θαρραλέα και την πιο δοκιμασμένη συνοικία της Αθήνας...».

Οι εκδηλώσεις του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του  “Οδηγητή” στην Καισαριανή “σημάδεψαν” την ιστορία του. Εκεί κατοχυρώθηκαν στην αρχή τα χαρακτηριστικά του. Ουσιαστικά με το 2ο Φεστιβάλ οι εκδηλώσεις του απέκτησαν πανελλαδικό χαρακτήρα. Το Φεστιβάλ κατοχύρωσε τα «υλικά» που είναι φτιαγμένο και το διαπερνούν σε όλη του την ιστορία. Τη συλλογική, οργανωμένη με ανιδιοτέλεια δουλειά των χιλιάδων μελών και φίλων της ΚΝΕ. Την εμβληματική πολιτιστική του διάσταση. Το διεθνιστικό του αποτύπωμα με τη σταθερή του συμβολή στη κοινή πάλη των κομμουνιστών σε όλο τον κόσμο. Τη δυναμική παρέμβαση για όλα τα ζητήματα που απασχολούν τη νέα γενιά αναδεικνύοντας την ανάγκη της πάλης για τη σοσιαλιστική-κομμουνιστική κοινωνία. Τον διαπαιδαγωγητικό του ρόλο και την ενίσχυση των δεσμών εκατοντάδων χιλιάδων λαού και νεολαίας με την ιστορία των αγώνων του λαού.

Εκεί γιορτάστηκαν τα 10 του χρόνια. Εκεί στάλθηκε το μήνυμα ελπίδας τα δύσκολα χρόνια της αντεπανάστασης. Εκεί διατρανώθηκε πως το «ποτάμι δεν γυρίζει πίσω».

Παρακάτω καταγράφουμε ορισμένα μόνο στοιχεία των σταθμών του Φεστιβάλ στην Καισαριανή, αξιοποιώντας παλιότερο αφιέρωμα του 902 στην ιστορία του.


2ο Φεστιβάλ, 9-12 Σεπτέμβρη 1976

Οι εκδηλώσεις του 2ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» για πρώτη φορά, ταξίδεψαν σε δεκάδες πόλεις της Ελλάδας ενώ οι κεντρικές εκδηλώσεις έγιναν στις 9 - 12 Σεπτέμβρη 1976 στην Καισαριανή.

Για αρκετό χρονικό διάστημα πριν από την έναρξη του 2ου Φεστιβάλ, ξεδιπλώνεται ένα πολύμορφο πρόγραμμα προετοιμασίας των κεντρικών εκδηλώσεων στην Καισαριανή, το οποίο αγκαλιάζει την ανταρτομάνα Καισαριανή και αγκαλιάζεται από τη νεολαία και το λαό της. Διαβάζουμε σχετικά στον «Ρ» (4/9/1976): «Οι προετοιμασίες για το Φεστιβάλ άρχισαν με υπαίθριες προβολές στις γειτονιές της Καισαριανής (...) Ταυτόχρονα άρχισαν και οι πρώτες συζητήσεις με τους νέους που εκδηλώνουν έντονο ενδιαφέρον για το Β' Φεστιβάλ ΚΝΕ - Οδηγητή (...) Το Σαββατόβραδο 21 Αυγούστου η Οργάνωση της Καισαριανής της ΚΝΕ οργάνωσε συνεστίαση για το Φεστιβάλ. Εντυπωσιακή ήταν η ανταπόκριση των νέων (...) Αρχίζουν έπειτα οι εξορμήσεις για τη διάθεση των εισιτηρίων πόρτα - πόρτα, σπίτι - σπίτι. (...) Η οργάνωση της Καισαριανής κάλεσε τους Καισαριανιώτες να κάνουν το Φεστιβάλ δική τους υπόθεση. Κι εκείνοι ανταποκρίθηκαν. (...) Η διάθεση για βοήθεια είναι πραγματικά συγκινητική».

Το καθεαυτό «στήσιμο» του Φεστιβάλ μέσα στο γήπεδο της Καισαριανής έγινε μέσα σε 36 ώρες (!) γιατί ο χώρος δεν παραχωρήθηκε νωρίτερα στην ΚΝΕ.

Στη σκηνή του Φεστιβάλ ανεβαίνουν μεγάλοι λογοτέχνες, όπως ο Γιάννης Ρίτσος, η Έλλη Αλεξίου, ο Ζήσης Σκάρος και απαγγέλλουν στους χιλιάδες επισκέπτες του Φεστιβάλ. Ακόμα ο Μάνος Λοΐζος παρουσίασε για πρώτη φορά τη συλλογή εργατικών τραγουδιών «Τα τραγούδια μας».

Το Φεστιβάλ βοήθησε και ο «καλός μας άνθρωπος» ο Θανάσης Βέγγος που δήλωσε στο «Ριζοσπάστη»: «Θα ’θελα πολύ να ’ρθώ και να παίξω στο Φεστιβάλ, αλλά δεν μπορώ. Αυτό το συμβόλαιο με το θέατρο μ’ έχει δέσει χειροπόδαρα. Θα δώσω όμως μια μηχανή προβολής 35 μ. και δύο ταινίες μου, όποιες θέλετε, και θα ’ρθω σαν απλός θεατής».

Και σε αυτό το Φεστιβάλ διοργανώθηκε έκθεση Ζωγραφικής - Γλυπτικής - Χαρακτικής, με τη συμμετοχή 75 καλλιτεχνών.

Τη συμβολή της ΚΝΕ και των Φεστιβάλ της στην πολιτιστική δημιουργία αναδεικνύει και ο διαγωνισμός αφίσας, ζωγραφικής, ποίησης, παιδικής ζωγραφικής, διηγήματος, δοκιμίου, θεατρικού, που είχε προκηρυχτεί στο πλαίσιο του Α’ Συνεδρίου της ΚΝΕ και τα αποτελέσματα του οποίου ανακοινώθηκαν στο 2ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή».

Σε συνέντευξή του στο φύλλο του «Ριζοσπάστη» της Πέμπτης 3 Σεπτέμβρη 1976, ο Μάνος Κατράκης απηύθυνε κάλεσμα συμμετοχής σε όλους τους ανθρώπους της τέχνης λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πιστεύω πως κανείς άξιος εργάτης της τέχνης σ΄ αυτό τον τόπο δεν πρέπει να μείνει ασυγκίνητος από την πρωτοβουλία αυτής της τεράστιας προσπάθειας των νέων της ΚΝΕ και του ΟΔΗΓΗΤΗ και θέτοντας τον εαυτό μου στην διάθεση του, καλώ όλους τους πνευματικούς ανθρώπους να δώσουν το παρών, με τον τρόπο του ο καθένας, βέβαιοι πως επιτελούν ύψιστο χρέος στην τέχνη τους και στο λαό μας».

Για πρώτη φορά διαμορφώνεται ειδικός χώρος για τα παιδιά, η «Παιδούπολη».

Παναγιώτης Μακρής:
μια ηρωική μορφή του λαϊκού κινήματος και του Κόμματος

Ξεφυλλίζοντας τον «Ριζοσπάστη» της εποχής, ξεχωρίζουμε το στιγμιότυπο από το κλείσιμο των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, όπου καταγράφεται πως «όλοι οι καλλιτέχνες που βρίσκονταν στο γήπεδο της Καισαριανής ανέβηκαν στη σκηνή και τραγούδησαν με τον κόσμο "Πότε θα κάνει ξαστεριά". Αυτή ήταν μια χαρακτηριστική εικόνα που έδειχνε τον παλμό, τη συγκίνηση, την άμεση και ζωντανή επαφή λαού και καλλιτέχνη, σ' όλη τη διάρκεια των τετραήμερων εκδηλώσεων του Φεστιβάλ» («Ρ», 14/9/1976).

10ο Φεστιβάλ, 13-16 Σεπτέμβρη 1984

Κεντρικός χώρος του Φεστιβάλ ήταν ο χώρος των νέων εργατών όπου είχε στηθεί και ο «Λαβύρινθος της ταξικής συνεργασίας» όπου με πρωτότυπο τρόπο παρουσιάζονταν η ιδεολογική πάλη στους χώρους δουλειάς. Ακόμα έγινε συζήτηση για τους αγώνες της εργατικής τάξης στα εργοστάσια και παρουσιάστηκε θεατρική παράσταση για τους αγώνες των εργατών των Ναυπηγείων με «πρωταγωνιστές» τους ίδιους τους εργάτες.

Η ΚΝΕ κυκλοφορεί στο Φεστιβάλ ένα λεύκωμα για τα 10 χρόνια του θεσμού, αλλά και έναν οδηγό δίσκων κλασικής μουσικής και έναν οδηγό για την παγκόσμια λογοτεχνία. Ο Γιάννης Ρίτσος με την απαγγελία του και ο Μίκης Θεοδωράκης με τη συναυλία του «κλείνουν» για άλλη μια χρονιά το τετραήμερο.

11ο Φεστιβάλ, 11-15 Σεπτέμβρη 1985

Στο επίκεντρο των εκδηλώσεων ήταν η εργατική νεολαία, η οποία ήταν ο «οικοδεσπότης» του Φεστιβάλ.

Στην «Εργατούπολη» του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκε μια μαζικότατη εκδήλωση με θέμα «Οι κομμουνιστές και οι φετινοί αγώνες στα μεγάλα εργοστάσια». Οι εξελίξεις στην πρώην «αποικία» του Νιάρχου στο Σκαραμαγκά, η επιστράτευση των εργαζομένων στην ΕΑΒ, οι πολιτικές διώξεις στην «ΕΛΙΝΤΑ», οι απεργίες και οι επιθέσεις της Αστυνομίας στην «ΚΟΚΑ - ΚΟΛΑ», βρέθηκαν στο επίκεντρο της εκδήλωσης, με τους εργάτες από τους χώρους αυτούς να μεταφέρουν την πείρα.

Το στίγμα των νέων εργατών μπήκε και στο πολιτιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ με τέσσερις θεατρικές παραστάσεις που φτιάχτηκαν από τους οικοδόμους, τους εργάτες των ναυπηγείων, τους εργάτες της «Τριούμφ» και τους μαθητές των Νυχτερινών Σχολείων του Πειραιά.

Παρουσιάστηκαν επίσης τέσσερις ταινίες για τη ζωή και τους αγώνες της εργατικής τάξης. Η μία απ’ αυτές γυρίστηκε εξ ολοκλήρου μέσα στο πολυκατάστημα «Μινιόν», που απασχολούσε τότε 600 εργαζομένους.






12ο Φεστιβάλ, 10-14 Σεπτέμβρη 1986

Ο χώρος της Αντίστασης αφιερώνεται στα 40 χρόνια του ΔΣΕ, όπου γίνεται και ειδική συζήτηση με εισηγήτρια τη Ρούλα Κουκούλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, καταγράφεται μια σημαντική «διεθνής» στιγμή στην ιστορία του Φεστιβάλ: η συναυλία της Μερσέντες Σόσα. Ακόμα, στο συναυλιακό πρόγραμμα το «παρών» δίνουν: Η Πόλυ Πάνου, ο Γιώργος Νταλάρας, που εμφανίστηκε με τη νοτιοαφρικανή Λέττα Μ' Μπούλου, ο Χρήστος Νικολόπουλος, ο Μπάμπης Γκολές, ο Λεωνίδας Βελής, η Γλυκερία, ο Μάριος Τόκας και άλλοι παλιοί και νέοι καλλιτέχνες, ενώ ο Χάρης και ο Πάνος Κατσιμίχας, καθώς και ο Διονύσης Τσακνής, κάνουν την πρώτη τους εμφάνιση στο Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Ο «Ριζοσπάστης» κυκλοφορεί στο Φεστιβάλ μια ειδική έκδοση για το Τσερνομπίλ και γίνεται μάλιστα και σχετική συζήτηση για το ατύχημα με τη συμμετοχή της σοβιετικής αντιπροσωπείας, ενώ σε ειδική πολυθεματική έκδοση για το Φεστιβάλ κυκλοφορεί και ο «Οδηγητής», που στο περίπτερό του έχει μια εντυπωσιακή γιγάντια αναπαράσταση του πιεστηρίου της εφημερίδας.

Οι συζητήσεις φτάνουν τις 40, ενώ εντυπωσιακός είναι και ο αριθμός των προβολών κινηματογραφικών ταινιών και ντοκιμαντέρ, ανάμεσά τους και η προβολή ταινίας που γύρισε η κινηματογραφική ομάδα της ΚΝΕ για την ΕΤΜΑ.

13ο Φεστιβάλ, 16-20 Σεπτέμβρη 1987

Οι κεντρικές εκδηλώσεις του 13ου Φεστιβάλ ξεκίνησαν έξω από την Αμερικάνικη Πρεσβεία.

Συγκεκριμένα η «έναρξη» του Φεστιβάλ έγινε με αντιιμπεριαλιστική συναυλία - διαδήλωση έξω από την πρεσβεία των ΗΠΑ. Ακολούθησε πορεία στην Καισαριανή, στο χώρο του Φεστιβάλ στο Σκοπευτήριο, όπου πλήθος κόσμου συνέρρευσε για να συμμετάσχει στις πολύμορφες εκδηλώσεις του.

Στο πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με την συμμετοχή πολλών και γνωστών καλλιτεχνών, ξεχωρίζουμε την πρώτη μεγάλη συναυλία «ρέγγε» μουσικής που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα, το βράδυ του Σαββάτου, με τον Μάξι Πριστ και το συγκρότημά του «SelectComitee». Μάλιστα, το πενθήμερο πρόγραμμα του Φεστιβάλ εμπλουτίστηκε με παράσταση φλαμένγκο, παραδοσιακούς ήχους της Ανατολής από τον Ρος Ντέιλι και το συγκρότημά του, αλλά και λαϊκά γλέντια με τον Δ. Κοντογιάννη και τον Χρ. Νικολόπουλο και έντεχνη μουσική από τον Χρ. Λεοντή, τον Μάριο Τόκα, τον Νότη Μαυρουδή με τη Νένα Βενετσάνου, τον Γιάννη Θωμόπουλο.

18ο Φεστιβάλ, 18-20 Σεπτέμβρη 1992

Το Φεστιβάλ ανοίγει ξανά τα φτερά του σ’ όλη την Ελλάδα με εκδηλώσεις σε πολλές πόλεις και το 18ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» κορυφώνεται στις 18, 19 και 20 Σεπτέμβρη 1992 στην Καισαριανή

Επιστρέφοντας στην Καισαριανή, το 18ο Φεστιβάλ μεγαλώνει σε χώρο, εμπλουτίζεται και το πρόγραμμά του και δέχεται ακόμα περισσότερους επισκέπτες. Η αισιοδοξία για τη νέα πορεία της ΚΝΕ εδραιώνεται.

Την πρώτη μέρα η ΔΕΗ κόβει για ένα 20λεπτο το ρεύμα και η ΚΝΕ την καταγγέλλει για πρόκληση, αφού το ρεύμα κόπηκε μόνο στο Φεστιβάλ, ενώ η γύρω περιοχή ηλεκτροδοτούνταν. Ομως, ο κόσμος δεν έφυγε.

Στην ανακοίνωσή του το Γραφείο του ΚΣ της ΚΝΕ «ευχαριστεί τους εκατοντάδες καλλιτέχνες επαγγελματίες και ερασιτέχνες, τα νεανικά συγκροτήματα και θεατρικές ομάδες που πλαισίωσαν τις εκδηλώσεις του "Φεστιβάλ" και είχαν τη δική τους συμβολή στην επιτυχία του. Χαιρετίζει τους μεγάλους δημιουργούς του, τους εκατοντάδες νέους συντρόφους και φίλους της ΚΝΕ, τα μέλη και τα στελέχη της που με την ακούραστη εθελοντική προσφορά τους, τη ζωντάνια και τη φαντασία τους, το έστησαν, το λειτούργησαν και το πρόβαλλαν».

19ο Φεστιβάλ, 17-19 Σεπτέμβρη 1993

Το 19ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» μετατρέπεται σε ένα σάλπισμα στήριξης του ΚΚΕ στις προσεχείς εκλογές και εκεί επικεντρώνεται το πολιτικό του μήνυμα.

Σε ξεχωριστούς χώρους υπήρχαν ταμπλό για τα 75 χρόνια του ΚΚΕ, τα 25 χρόνια της ΚΝΕ, τα 50 χρόνια από την ίδρυση της ΕΠΟΝ. Περίπτερα του «Ριζοσπάστη» και του «902», βιβλιοπωλεία με εκατοντάδες τίτλους βιβλίων. Περίπτερα για τα διεθνή, τους εργαζόμενους, την παιδεία, τον στρατό.

Καλλιτέχνες, όπως ο Χάρης και Πάνος Κατσιμίχας, η Δήμητρα Γαλάνη, ο Διονύσης Τσακνής και ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, ο Βασίλης Καζούλης, ο Μανώλης Λιδάκης με την Ελένη Τσαλιγοπούλου και πολλοί άλλοι, που συναντήθηκαν στις σκηνές του μαζί με ερασιτεχνικά και νεανικά συγκροτήματα.

Παράλληλα, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, διοργανώνεται στις 10 - 12 Σεπτέμβρη, ένα κινηματογραφικό τριήμερο με προβολή έξι αξιόλογων ταινιών στον κινηματογράφο «ΒΟΞ», στα Εξάρχεια.

21ο Φεστιβάλ, 14-17 Σεπτέμβρη 1995

Στο μαρτυρικό χώρο - θυσιαστήριο, στην Καισαριανή επέστρεψε για τέσσερις ημέρες το Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή», στην 21η του «στροφή», ώστε να τιμηθούν τα 50 χρόνια από την Αντιφασιστική Νίκη των λαών. Το αφιέρωμα που ξεχώρισε από το πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα ήταν αυτό στο Παγκόσμιο αντιφασιστικό και εργατικό τραγούδι.

Αυτό που τράβηξε περισσότερο τα βλέμματα των επισκεπτών του Φεστιβάλ ήταν οι φωτογραφίες από την τιτάνια προσπάθεια διάσωσης του ιστορικού και ανεκτίμητης αξίας, Αρχείου του ΚΚΕ, καθώς τις ημέρες εκείνες, συμπληρώνονταν 11 μήνες από την καταστροφική πλημμύρα που έπληξε την Αθήνα, αφήνοντας πίσω νεκρούς και τεράστιες ζημιές σε πολλές περιοχές, ανάμεσά τους και ζημιές στην έδρα της ΚΕ του ΚΚΕ. Στόχος του περιπτέρου που στήθηκε στο χώρο ήταν να αναδείξει τη δύναμη της συλλογικής και εθελοντικής δουλειάς, της προσφοράς των μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που δούλεψαν για την αποκατάσταση των ζημιών στο κτίριο και για τη διάσωση του Αρχείου της ΚΕ.

Περίπτερα - σταθμοί του Φεστιβάλ αυτό της «Συνθήκης του Μάαστριχτ» (με τους επισκέπτες να μπορούν να εκφράσουν τη γνώμη τους σε «κάρτα δημοψηφίσματος»), των 50 χρόνων από την Αντιφασιστική Νίκη (με πλούσιο φωτογραφικό υλικό) αλλά και για τη «Συνθήκη του Σένγκεν».

Παράλληλα, σημαντικές ήταν οι συναυλίες του Λουκιανού Κηλαηδόνη, του Paul Rolland (του μεγάλου ρομαντικού Άγγλου καλλιτέχνη) αλλά και του Στέλιου Βαμβακάρη. Από τις πρώτες εμφανίσεις ήταν αυτές του Μίλτου Πασχαλίδη και των «Υπογείων Ρευμάτων».


50+ χρόνια Φεστιβάλ ΚΝΕ_"Οδηγητή"

📌 Με οπτικοακουστικό και φωτογραφικό υλικό από το 1ο έως το 49ο Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή, σε ένα συγκινητικό βίντεο, όπου ακούγονται αποσπάσματα από ομιλίες όλων όσοι διετέλεσαν ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τα 50 χρόνια ζωής του Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του "Οδηγητή",  Χαρίλαου Φλωράκη, Αλέκας Παπαρήγα και Δημήτρη Κουτσούμπα, παρουσιάστηκε το λογότυπο και το σύνθημα του 50ου Φεστιβάλ ΚΝΕ-Οδηγητή.

ΚΝΕ –
τέκνο της ανάγκης κι ώριμο τέκνο της οργής

Όλη η ιστορία των Φεστιβάλ στο site της ΚΝΕ

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ℹ️ Η αντιγραφή και χρήση (αναδημοσίευση κλπ) αναρτήσεων στο σύνολό τους ή αποσπασματικά είναι ελεύθερη, με απλή αναφορά στην πηγή

ℹ️ Οι περισσότερες εικόνες που αναπαράγονται σε αυτόν τον ιστότοπο είναι πρωτότυπες ή μακέτες δικές μας.
Κάποιες που προέρχονται από το διαδίκτυο, αν δεν αναφέρεται κάτι συγκεκριμένο τις θεωρούμε δημόσιες χωρίς «δικαιώματα» ©®®
Αν υπάρχει πηγή την αναφέρουμε πάντα

Τυχόν «ιδιοκτήτες» φωτογραφιών ή θεμάτων μπορούν ανά πάσα στιγμή να επικοινωνήσουν μαζί μας για διευκρινήσεις με e-mail.


ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

🔻 Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.
Αν σχολιάζετε σαν «Ανώνυμος» καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα διακριτικό όνομα, ψευδώνυμο, ή αρχικά

🔳 ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ:

Α) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog
Β) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Γ) εκτός θέματος ανάρτησης
Δ) με ασυνόδευτα link (spamming)

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά - όχι "Greeklings"