02 Απριλίου 2024

Κι ακόμα κι αν καταριέσαι τη μοίρα σου _Στα μάτια σου θέλω να δω Παλαιστίνη _ Μια αχτίδα ελπίδας

Ο γνωστός τοις πάσι Charles Aznavour (Σαρλ Αζναβούρ _Σαχνούρ Βαγκινάγκ Αζναβουριάν, γενν. στο Παρίσι το 1924 – όπου και πέθανε το 2018), αρμενικής καταγωγής, τραγουδιστής, τραγουδοποιός, ηθοποιός, ακτιβιστής, διπλωμάτης κά είναι γνωστός _ειδικά στους παλιότερους για τη μοναδική φωνή “τενόρου”: καθαρή και δυνατή στις ψηλές νότες, χάλκινη και βαθιά στις χαμηλές νότες. Με μια καριέρα που ξεπερνά τα 70 χρόνια, ηχογράφησε περισσότερα από 1.200 τραγούδια τα οποία έχουν ερμηνευθεί σε οκτώ γλώσσες από τον ίδιο και σε πολλές ακόμη από άλλους. Έγραψε ή συνέγραψε στίχους σε περισσότερα από 1.000 τραγούδια, όντας ένας από τους πιο δημοφιλείς τραγουδιστές της Γαλλίας, με συνεχή παρουσία και παραγωγή στη μουσική βιομηχανία, πουλώντας πάνω από 180 εκατομμύρια δίσκους _τον είπαν και Φρανκ Σινάτρα της Γαλλίας _κάποια στιγμή περισσότερα.

Τέτοιες μέρες του 1965 – κυκλοφορεί το 45άρι Isabelle
Depuis longtemps
mon cœur était à la retraite
Et ne pensait jamais devoir se réveiller
Mais au son de ta voix j’ai relevé la tête
Et l’amour m’a repris avant que d’y penser
Isabelle Isabelle Isabelle Isabelle

Με τον Charles Aznavour να δίνει το ρεσιτάλ…
Γιατί έτσι είναι η ζωή
Η καρδιά μου μαράζι εδώ και καιρό
Και μαζί το κορμί μου που ποτέ δεν πίστευα ότι θα ξυπνούσε

Αλλά στο άκουσμα της φωνής σου σήκωσα το κεφάλι μου
Κι ο έρωτας με πήγε πίσω πριν το σκεφτώ
Ίζαμπελ Ίζαμπελ Ίζαμπελ Ίζαμπελ Ίζαμπελ Ίζαμπελ Isabelle, αγάπη μου
Καθώς περνάει το δάχτυλό σου ανάμεσα στο δέντρο και τον φλοιό
Ο έρωτας με διαπέρασε,
Κι από τότε πάει η ηρεμία κι η ξεκούραση
Ίζαμπελ Ίζαμπελ Isabelle, Isabelle, Isabelle Isabelle,
Isabelle Ίζαμπελ Ίζαμπελ Isabelle, αγάπη μου

Οι ώρες κοντά σου φεύγουν σαν δευτερόλεπτα
Οι μέρες μακριά σου γίνονται _μια γεύση από το τέλος του κόσμου
Αναστατώνεις το κορμί μου Ίζαμπελ Isabelle,
Εσύ ζεις στο φως κι εγώ στις σκοτεινές γωνιές …
θα χάιδευα τη σκιά σου
Αν ήθελες να μου προσφέρεις το πεπρωμένο σου για πάντα
Ίζαμπελ Ίζαμπελ Ίζαμπελ Ίζαμπελ Ίζαμπελ Ίζαμπελ Isabelle,
έρωτά μου αγάπη μου

κ. Charles Aznavour \ Σαρλ Αζναβούρ
c/o EMI Music France
118 rue du Mont Cenis 75891 Paris Cedex 18
Παρίσι, 2 Απρίλη 2013

Κύριε Αζναβούρ,
Τον Ιανουάριο του 2011, λάβατε το βραβείο Scopus από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ.

Τον Φεβρουάριο, η Marie _Isabelle, μια νεαρή Παλαιστίνια φοιτήτρια, σου έγραψε ένα όμορφο γράμμα για να σου μιλήσει για τα δεινά του παλαιστινιακού λαού, το σβησμένο μέλλον των παιδιών, τις ξεχασμένες ζωές, τα κλεμμένα εδάφη, την εξορία τόσων ανθρώπων, γυναικών και παιδιών της Παλαιστίνης. Σας ζήτησε επίσης να επιστρέψετε αυτό το βραβείο.

Λευτεριά στην Παλαιστίνη! 

Αυτό το γράμμα ήταν τόσο όμορφο που είπαμε στον εαυτό μας ότι δεν θα μπορούσατε να μείνετε αδιάφοροι και μας ήταν δύσκολο να βρούμε τις λέξεις για να σας ζητήσουμε να μην εμφανιστείτε στο Ισραήλ τον επόμενο Νοέμβριο. Γιατί εκεί ειπώθηκαν όλα. Γιατί στην παράκληση της Μαρίας ήταν όλος ο σεβασμός που έτρεφε για τη ζωή σου και τον αγώνα σου για την αναγνώριση του λαού σου της Αρμενίας. Γιατί όπως κι εμείς, είχε διαβάσει τα λόγια του τραγουδιού σας για την Αρμενία και είχε δει εκεί το αποτύπωμα των μαρτυρικών λαών και της Παλαιστίνης.

Κι ακόμα κι αν καταριέσαι τη μοίρα σου
Στα μάτια σου θέλω να δω
Παλαιστίνη

Μια αχτίδα ελπίδας

Θα θέλαμε να σας πούμε, κύριε Αζναβούρ, ότι μετά τον χειμώνα, μετά την κόλαση, επιτέλους φύτρωσε το δέντρο της ζωής,
Θα θέλαμε να σας πούμε ότι μετά τη φρίκη και τον φόβο, ο Θεός δεν έχει γιατρέψει το μελανιασμένο έδαφος της Παλαιστίνης,
Θα θέλαμε να προσθέσουμε ότι ο κόσμος αναστήθηκε με τον λαό της Παλαιστίνης, έναν ξεχασμένο λαό, που τους άνοιξε την καρδιά του και του απλώνει τα χέρια του,
Θα θέλαμε το υπέροχο τραγούδι που γράψατε για την Αρμενία το 1968 να ήταν το προοίμιο της υποστήριξής σας σε όλους τους περιφρονημένους λαούς_ επομένως και στον παλαιστινιακό, αποτρέποντας σας να δεχτείτε το βραβείο Scopus από το Εβραϊκό Πανεπιστήμιο της Ιερουσαλήμ και να τραγουδήσει τον επόμενο Νοέμβριο στο Τελ Αβίβ.

Από το 2011, ο εποικισμός συνεχίστηκε απαρέγκλιτα, η κατοχή γης συνεχίζεται και ο μικρός θύλακας των παλαιστινιακών εδαφών γιγαντώνεται. Το ισραηλινό κοινοβούλιο, ως μέρος του επεκτατισμού του, βρίσκεται στη διαδικασία ψηφοφορίας για το σχέδιο Πράουερ _εθνικής κάθαρσης, που προβλέπει την καταστροφή 35 χωριών Βεδουίνων, εκδιώκοντας από τα εδάφη τους 45.000–70.000, που είναι ουσιαστικά Ισραηλινοί πολίτες.

Κύριε Αζναβούρ, μην πάτε να τραγουδήσετε στο Ισραήλ. Μην δίνετε την υποστήριξή σας σε μια κυβέρνηση που περιφρονεί τα δικαιώματα ενός λαού και ασκεί μια πολιτική απαρτχάιντ απέναντί του (όπως ορίστηκε από το Δικαστήριο Russell τον Νοέμβριο του 2011), αδιαφορώντας για ολόκληρη τη διεθνή κοινότητα.

Ακολουθήστε το μονοπάτι που χάραξαν μεταξύ άλλων οι Stephen Hawking, Jean-Luc Godard, Gilles Vigneault, Vanessa Paradis και Dustin Hoffman… αρνούμενοι να εμφανιστούν στο Ισραήλ.

Σκεφτείτε τη σημασία της δέσμευσης προσωπικοτήτων όπως οι Desmond Tutu, Stephane Hessel, Alice Walker, Ken Loach, Illan Pappé, Noam Chomsky και πολλοί άλλοι, που έχουν επιβεβαιώσει την υποστήριξή τους στην εκστρατεία BDS (Boycott Divestment Sanctions _ Κυρώσεις Μποϊκοτάζ) κατά της πολιτικής του Ισραήλ.

Ειλικρινά δική σας,
Isabelle, για την καμπάνια BDS France

MONH ΕΛΠΙΔΑ Η ΠΑΛΗ ΤΩΝ ΛΑΩΝ!


Καμιά αντίρρηση πως όλα τα μέσα πίεσης μετράνε… αλλά ο περιορισμός στα λεγόμενα “μποϊκοτάζ”, δεν οδηγεί πουθενά, πέρα από το ότι στις περισσότερες περιπτώσεις είναι εντελώς αφελή _σε κουβέντα να βρισκόμαστε
                                                        🔽

Σημείο γραφής… \ Δελτίο τύπου:

Το κίνημα BDS εγκαινιάζει 
την παγκόσμια
καμπάνια #BoycottIntel

Καμία τεχνολογία για το απαρτχάιντ, καμία τεχνολογία για τη γενοκτονία! _ 19/03/2024
Το κίνημα Boycott, Divestment and Sanctions (BDS) υπό την ηγεσία των Παλαιστινίων ξεκίνησε σήμερα μια φιλόδοξη παγκόσμια εκστρατεία #BoycottIntel με στόχο τον αμερικανικό κολοσσό κατασκευής chip (INTC) λόγω της απόφασής του, τον Δεκέμβριο, να επενδύσει 25 δις$ στο Ισραήλ παρά τη συνεχιζόμενη γενοκτονία στη Λωρίδα της Γάζας. Τον Ιανουάριο, το Διεθνές Δικαστήριο αποφάσισε ότι το Ισραήλ διέπραττε εγκλήματα στη Γάζα κατά παράβαση της Σύμβασης για τη Γενοκτονία.
Η εκστρατεία #BoycottIntel καλεί σε μποϊκοτάζ υπολογιστών εξοπλισμένων με τσιπ Intel και προτρέπει τους επενδυτές να αποεπενδύσουν από τις μετοχές της Intel και τα μεγάλα ιδρύματα να αποκλείσουν την Intel από διαγωνισμούς.

Αποκαλώντας την Intel κατασκευαστή «τσιπ του απαρτχάιντ», ο εκπρόσωπος της BDS είπε:
«Η Intel έχει βοηθήσει και υποστηρίξει το ισραηλινό απαρτχάιντ για δεκαετίες, τροφοδοτώντας την αιχμή του πολέμου και τώρα κάνει το ίδιο, καθώς συνεχίζει την ανείπωτη γενοκτονία της εναντίον 2,3 εκατομμυρίων Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας που είναι κατεχόμενη και πολιορκημένη. Η Intel είναι συνένοχος της ισραηλινής γενοκτονίας και του υποκείμενου συστήματος του απαρτχάιντ. Ο τρόπος λειτουργίας της Intel φαίνεται να είναι το “Make Apartheid Great Again”.

Από τότε που το Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμο στη Γάζα τον περασμένο Οκτώβριο, η οικονομία της Λωρίδας της Γάζας έχει πέσει κατά 20%. Στις 9 Φεβρουαρίου 2024, ο Moody’s υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα του Ισραήλ, για πρώτη φορά στην ιστορία του κράτους, μειώνοντας την προοπτική του σε «αρνητική». Λίγες μέρες αργότερα, η Moody’s υποβάθμισε τις αξιολογήσεις καταθέσεων των πέντε μεγαλύτερων τραπεζών του Ισραήλ.
Η κίνηση ακολουθεί μεγάλες οικονομικές νίλες του Ισραήλ καθ’ όλη τη διάρκεια του 2023. Οι διεθνείς επενδύσεις στον άλλοτε ακμάζοντα τομέα υψηλής τεχνολογίας του Ισραήλ, για παράδειγμα, μειώθηκαν κατά 74% το 2023. Πολύ πριν από τον μήνα Οκτώβριο, αναγνωρίζοντας αυτήν την πτωτική τάση και τον εξαιρετικά υψηλό κίνδυνο επένδυσης στο Ισραήλ κατά τη διάρκεια μιας περιόδου «ένοπλης σύγκρουσης», ορισμένες μεγάλες ισραηλινές και αμερικανικές εταιρείες μετέφεραν τις δραστηριότητές τους από το Ισραήλ και μείωσαν τις επενδύσεις τους εκεί. Πιο πρόσφατα, η Tower, μια ισραηλινή εταιρεία κατασκευής τσιπ που η Intel προσπάθησε (ανεπιτυχώς) να εξαγοράσει, ανακοίνωσε ότι «δεν θα κατασκευάσει νέο εργοστάσιο παραγωγής τσιπ στο Ισραήλ», προτιμώντας να επενδύσει στην Ινδία.

Ο εκπρόσωπος του BDS σχολίασε αυτή την ανακοίνωση με τους εξής όρους:
«Πέρα από την ηθική ευθύνη και το διεθνές δίκαιο, επιμένοντας στην επένδυση δεκάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ, μια «εμπόλεμη ζώνη», μόλις λίγα μίλια από την κατεχόμενη Λωρίδα της Γάζας, η Intel ωθεί στην ιδεολογική δέσμευση φανατικών ηγετών της υπέρ του Ισραήλ πριν οικονομική και καταπιστευματική ευθύνη. Γιατί αλλιώς θα παγώσει (η Intel) τα σχέδιά της για επέκταση της κατασκευής τσιπ στο Οχάιο, ενώ θα πετάξει αυτά τα δισεκατομμύρια στο Ισραήλ, ένα κράτος που διαπράττει γενοκτονία.
Ζητούμε παγκόσμιο μποϊκοτάζ της Intel, εκποίηση και αποκλεισμό της εταιρείας από διαγωνισμούς μέχρι να εγκαταλείψει τις αιματηρές επενδύσεις της στο γενοκτονικό κράτος του Ισραήλ».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ℹ️ Η αντιγραφή και χρήση (αναδημοσίευση κλπ) αναρτήσεων στο σύνολό τους ή αποσπασματικά είναι ελεύθερη, με απλή αναφορά στην πηγή

ℹ️ Οι περισσότερες εικόνες που αναπαράγονται σε αυτόν τον ιστότοπο είναι πρωτότυπες ή μακέτες δικές μας.
Κάποιες που προέρχονται από το διαδίκτυο, αν δεν αναφέρεται κάτι συγκεκριμένο τις θεωρούμε δημόσιες χωρίς «δικαιώματα» ©®®
Αν υπάρχει πηγή την αναφέρουμε πάντα

Τυχόν «ιδιοκτήτες» φωτογραφιών ή θεμάτων μπορούν ανά πάσα στιγμή να επικοινωνήσουν μαζί μας για διευκρινήσεις με e-mail.


ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

🔻 Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.
Αν σχολιάζετε σαν «Ανώνυμος» καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα διακριτικό όνομα, ψευδώνυμο, ή αρχικά

🔳 ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ:

Α) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog
Β) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Γ) εκτός θέματος ανάρτησης
Δ) με ασυνόδευτα link (spamming)

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά - όχι "Greeklings"