Χωρίς παύση συνεχίζεται το αγωνιστικό πρόγραμμα για τους ποδοσφαιρόφιλους αυτό το καλοκαίρι. Μετά τους αγώνες για το Παγκόσμιο Κύπελλο Συλλόγων _FIFA Club World Cup, που είναι ακόμα σε εξέλιξη και βρίσκεται πλέον στη φάση των προημιτελικών, αρχίζει σήμερα το Euro γυναικών _UEFA Women’s Championship, γνωστό ως UEFA Women’s Euro
Κάποιοι λένε πως η "στρογγυλή θεά" ⚽ είναι αντρική υπόθεση... Δείτε εδώ την ❣️ ομορφιά των κοριτσιών 🏃♀️ 1+ αιώνα
![]() |
Η Ιρανή τερματοφύλακας Zahra Khajavi |
Ειδικότερα οι όμιλοι έχουν ως εξής: Α’ Όμιλος: Φιλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία και Ελβετία.
· Β’ Όμιλος: Βέλγιο, Ισπανία, Ιταλία και Πορτογαλία.
· Γ’ Όμιλος: Δανία, Γερμανία, Πολωνία και Σουηδία.
· Δ’ Όμιλος: Αγγλία, Γαλλία, Ολλανδία και Ουαλία.
![]() |
UEFA Τελετή τελικού Euro 2009 γυναικών _πριν τον αγώνα |
Την αυλαία των αγώνων ανοίγει σήμερα ο πρώτος όμιλος με τον πρώτο αγώνα μεταξύ Ισλανδίας και Φιλανδίας να διεξάγεται στις 7 μμ. ενώ η οικοδέσποινα Ελβετία αντιμετωπίζει τη Νορβηγία στις 10 μμ..
🤔 Για όσες\όσους ενδιαφέρονται…
ℹ️ Και οι 31 αγώνες του Euro θα μεταδοθούν από την ΕΡΤ-2, την ΕΡΤ-3 και το ΕΡΤ
Sports.
Γκολ… ζωγραφιά
από την Όλγα Καρμόνα _
τρέλανε το Μπιλμπάο: Λόμπα-ποίημα από 40 μέτρα!
Μάρτης 2025
Εικαστική… παρέμβαση θύμισε το γκολ που πέτυχε η Όλγα Καρμόνα στο «Σαν Μαμές»
του Μπιλμπάο, οδηγώντας τη Ρεάλ Μαδρίτης σε μια σημαντική νίκη με 1-2 επί της
Αθλέτικ για την κορυφαία κατηγορία στο ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα γυναικών
στην Ισπανία. Η Καρμόνα, έκλεψε την μπάλα από τη Βιλαρίνιο στο κέντρο του
γηπέδου, σήκωσε το κεφάλι και, βλέποντας την τερματοφύλακα Αδριάνα εκτός θέσης,
εκτέλεσε με το αριστερό μια τέλεια λόμπα από τα 40 μέτρα. Η μπάλα καρφώθηκε στα
δίχτυα, προκαλώντας ξέφρενους πανηγυρισμούς στις εξέδρες.
Το γκολ της Ισπανίδας διεθνούς, έφερε μάλιστα στο μυαλό των φίλων της Ρεάλ μνήμες από το θρυλικό τέρμα του εμβληματικού ποδοσφαιριστή των «μερένχες» Σάντι Αραγόν από τον Δεκέμβριο του 1990, όταν ο Σάντι Αραγόν, μέσος της Ρεάλ Μαδρίτης της δεκαετίας του ’90, είχε σκοράρει ένα εξίσου εντυπωσιακό γκολ.
Olga Carmona García
Αλλά περί Όλγας Καρμόνα Γκαρθία _Olga Carmona García ο λόγος: γεννήθηκε το 2000 και είναι Ισπανίδα επαγγελματίας ποδοσφαιριστής που αγωνίζεται ως αριστερό μπακ για την Ρεάλ Μαδρίτης _ο νυν αρχηγός της, στη Liga F και την εθνική ομάδα της Ισπανίας. Έπαιξε προηγουμένως στη Σεβίλλη.Olga Carmona στο Instagram | Olga Carmona στο Twitter | Προφιλ στο Real Madrid Femenino
Γεννημένη στη Σεβίλλη της Ανδαλουσίας, η Carmona ξεκίνησε την ποδοσφαιρική της καριέρα σε ηλικία έξι ετών με τη Sevilla Este. Στην πρώτη επαγγελματική σεζόν της Carmona, συνέβαλε με πέντε γκολ σε 25 αγώνες καθώς η Σεβίλλη τερμάτισε 12η Το 2007, μετακόμισε στην ομάδα νέων της Sevilla FC, όπου επρόκειτο να περάσει εννέα χρόνια. Τη σεζόν 2016–17, μπήκε στην πρώτη ομάδα που έπαιζε στη Segunda División, τη δεύτερη κατηγορία της Ισπανίας εκείνη την εποχή. Τα κατάφερε κάνοντας την ομάδα της στην πρώτη της σεζόν να ανέβει στην Primera División _Α κατηγορία. Ενώ ο σύλλογός της τα πήγε μέτρια στη συνέχεια _για τις επόμενες τρεις σεζόν, η Carmona έφτασε στους ημιτελικούς τόσο των εγχώριων κυπέλλων 2018-19 όσο και 2019-20, στα οποία η Σεβίλλη ηττήθηκε από τις μετέπειτα νικητές Real Sociedad και FC Barcelona, μέχρι που το καλοκαίρι του 2020, η Carmona υπέγραψε στο νεοσύστατο τμήμα γυναικείου ποδοσφαίρου της Ρεάλ Μαδρίτης.
Διεθνής καριέρα
Η Carmona κέρδισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα 2018 με την εθνική ομάδα U-19 κερδίζοντας τη Γερμανία με 1–0 στον τελικό. Η ίδια συνέβαλε με τέσσερα γκολ σε δέκα παιχνίδια σε προκριματικούς και τελικούς για την κατάκτηση του τίτλου. Ένα χρόνο αργότερα, ήταν και πάλι με την U-19 στους τελικούς του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος, όπου η ομάδα της έχασε 1–3 μετά την παράταση στους ημιτελικούς από τη Γαλλία. Το 2021, έκανε το ντεμπούτο της στην ομάδα μεγάλων σε έναν φιλικό αγώνα ενάντια στο Μεξικό.
Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών FIFA 2023
Το 2023, σε ηλικία 23 ετών, έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη νίκη της Ισπανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA, επιλέχθηκε τελικά ως αρχηγός της ομάδας της Ισπανίας τόσο στον ημιτελικό όσο και στον τελικό της ομάδας και σημειώνοντας καθοριστικά γκολ σε καθέναν από τους δύο αγώνες. Στον ημιτελικό εναντίον της Σουηδίας, η Carmona βοήθησε την ομάδα της να πετύχει μια νίκη 2–1 σημειώνοντας το καθοριστικό γκολ από ένα ακριβές μακρινό σουτ 35μ!! Πέντε ημέρες αργότερα, στο 29ολ του Τελικού εναντίον της Αγγλίας, σκόραρε το μοναδικό γκολ καθώς η Ισπανία κέρδισε με 1–0 για να διεκδικήσει το τρόπαιο. Η Carmona αναδείχθηκε επίσης παίκτης του αγώνα στον τελικό και τώρα …ζωγράφισε πάλι!!
2020
Απορριπτική απόφαση “περί ίσης αμοιβής”
για την εθνική γυναικών των ΗΠΑ!
Οι διεκδικήσεις της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου γυναικών των ΗΠΑ για ίση αμοιβή με την εθνική ανδρών απορρίφθηκαν από το δικαστήριο, δικαιώνοντας την Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου των Ηνωμένων Πολιτειών.
Ο δικαστής Ρ. Γκάρι Κλάουσνερ του Περιφερειακού Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών της Κεντρικής Περιφέρειας της Καλιφόρνια δεν δικαίωσε τις διεθνείς Αμερικανίδες παίκτριες στον ισχυρισμό τους πως είναι ανεπαρκώς αμειβόμενες εν συγκρίσει με την εθνική ομάδα των ανδρών. Την ίδια ώρα, πάντως έκανε δεκτές τις καταγγελίες τους για άνιση μεταχείριση ως προς την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα ταξίδια, την προπόνηση και τη διαμονή/στέγαση. Η δίκη για το δεύτερο σκέλος των διεκδικήσεων των παικτριών της εθνικής ποδοσφαίρου των ΗΠΑ ορίστηκε για τις 16 Ιουνίου.“Η εθνική γυναικών πληρώθηκε περισσότερο τόσο στο σύνολο όσο και κατά μέσο όρο ανά αγώνα εν συγκρίσει με την εθνική ανδρών κατά τη διάρκεια της περιόδου”, αναφέρει στη συνοπτική του απόφαση το δικαστήριο. Ο δικαστής, ωστόσο, απεφάνθη πως είναι βάσιμοι οι ισχυρισμοί των διεθνών παικτριών των ΗΠΑ ότι δεν τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης με τους άνδρες όταν πρόκειται για ταξίδια, προπόνηση, στέγαση και άλλους τομείς ορίζοντας ημερομηνία εκδίκασης της υπόθεσης (16/6). Η Μόλι Λέβινσον, εκπρόσωπος των διεθνών παικτριών, δήλωσε ότι οι Αμερικανίδες διεθνείς σκοπεύουν να ασκήσουν έφεση στην πρωτόδικη απόφαση. “Είμαστε σοκαρισμένες και απογοητευμένες”, είπε η Λέβινσον. “Δεν θα εγκαταλείψουμε τη σκληρή δουλειά που έχουμε κάνει διεκδικώντας ίση αμοιβή. Έχουμε αυτοπεποίθηση στην υπόθεσή μας και εμμένουμε στη δέσμευσή μας να διασφαλίσουμε ότι τα κορίτσια και οι γυναίκες που παίζουν αυτό το άθλημα δεν θα εκτιμώνται ως κάτι λιγότερο λόγω απλά και μόνο του φύλου τους”. Η Ομοσπονδία ποδοσφαίρου των ΗΠΑ με ανακοίνωσή της τόνισε την πρόθεσή της να συνεργαστεί με την εθνική ομάδα γυναικών “για να χαράξει μια θετική πορεία προς τα εμπρός με στόχο την ανάπτυξη του παιχνιδιού, τόσο στο σπίτι όσο και σε όλο τον κόσμο” _ “Η Ομοσπονδία των ΗΠΑ έχει υπάρξει εδώ και καιρό ο παγκόσμιος ηγέτης για το ποδόσφαιρο γυναικών εντός και εκτός γηπέδου και δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε αυτό το έργο”, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση της Ομοσπονδίας των ΗΠΑ.
Οι διεθνείς
Αμερικανίδες παίκτριες διεκδικούσαν αποζημίωση 66 εκατομμυρίων δολαρίων
βάσει του νόμου περί ίσης αμοιβής. Η εθνική ομάδα των γυναικών των ΗΠΑ
νίκησε την αντίστοιχη της Ολλανδίας κατακτώντας το τέταρτο τρόπαιό της στο
Παγκόσμιο Κύπελλο το περασμένο καλοκαίρι, κι ενώ στο γήπεδο ακουγόντουσαν
συνθήματα “Ίση αμοιβή, Ίση Αμοιβή”
την ώρα της στέψης! Η μακροχρόνια διαμάχη της εθνικής ομάδας γυναικών των
ΗΠΑ με την Ομοσπονδία υπήρξε μια δημόσια και πικρή “μάχη” με αθλητές και
διασημότητες να βγαίνουν μπροστά, από την παλαίμαχο Αμερικανίδα τενίστρια Μπίλι
Τζιν Κινγκ μέχρι τη βουλευτή και ακτιβίστρια Αλεξάντρια Οκάσιο-Κορτέζ. Νωρίτερα,
ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας των ΗΠΑ, Κάρλος Κορδέιρο, παραιτήθηκε, λόγω της “γλώσσας”
που χρησιμοποίησε σε ένα δικαστήριο υποδηλώνοντας ότι οι γυναίκες έχουν λιγότερη
ικανότητα από τους άνδρες όταν πρόκειται για το ποδόσφαιρο. Η “γλώσσα”
που χρησιμοποίησε ο Κορδέιρο προκάλεσε τη διαμαρτυρία από παίκτριες, οι οποίες
εντός του αγωνιστικού χώρου, φόρεσαν ανάποδα τις φανέλες προθέρμανσης,
αποκρύπτοντας έτσι το λογότυπο της Ομοσπονδίας των ΗΠΑ, πριν από ένα παιχνίδι,
ενώ αρνητική κριτική δέχτηκε ο Κορδέιρο και από αρκετούς εμπορικούς χορηγούς
της εθνικής γυναικών των ΗΠΑ.
Κι ο αγώνας
συνεχίζεται, εντός και εκτός αθλητικών χώρων
![]() |
British_Ladies_Football_Club 100+ χρόνια πριν |
Το γυναικείο ποδόσφαιρο, είναι το σημαντικότερο ομαδικό άθλημα που παίζεται από γυναίκες σε όλο τον κόσμο _σε επαγγελματικό επίπεδο υπάρχουν 176 εθνικές ομάδες, με κάποια κορίτσια από το «άλλο μισό του ουρανού» να δίνουν ρεσιτάλ με το στυλ και φυσικά με τη γυναικεία χάρη και ομορφιά _Το πρώτο παγκόσμιο κύπελλο γυναικών έγινε το 1991 στην Κίνα.
![]() |
Κορίτσια γυμνασίου από την Ιαπωνία παίζουν ποδόσφαιρο με την παραδοσιακή τους χακάμα με μια ομάδα να φοράει ζώνες για να ξεχωρίζουν _1920 |
Η ιστορία του γυναικείου ποδόσφαιρου ανάγεται αρκετούς αιώνες πριν και υπάρχουν διάφορες σημαντικές εθνικές και διεθνείς οργανώσεις. Το γυναικείο ποδόσφαιρο έχει αντιμετωπίσει πολλά εμπόδια στην ιστορία του. Η πρώτη ομάδα δημιουργήθηκε στη Σκωτία στο Εδιμβούργο από την σουφραζέτα Helen Mathious γνωστή ως Mrs Graham και ήταν η Mrs Graham XI ,στην οποία αγωνίστηκε και η ίδια ως τερματοφύλακας.Το πρώτο παιχνίδι έγινε το 1881 στο Εδιμβούργο στη Σκωτία μεταξύ της Mrs Graham XI και μιας άλλης με 12.000 θεατές και ο αγώνας αναγνωρίστηκε ως διεθνής μεταξύ Σκωτίας και Αγγλίας.
Η Mrs Graham XI νίκησε με σκορ 3-0. Αν και η πρώτη χρυσή εποχή του αθλήματος εμφανίστηκε εκεί _στις αρχές της δεκαετίας του 1920 (αγώνας που είχε 53.000!! θεατές), το 1921 η Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία της Αγγλίας απαγόρευσε τη διεξαγωγή αγώνων γυναικείου ποδοσφαίρου σε γήπεδα των συλλόγων-μελών της με την δικαιολογία ότι το ποδόσφαιρο είναι αρκετά ακατάλληλο για γυναίκες και δεν πρέπει να ενθαρρύνονται. Μετά από κάποια χρόνια απαγορεύτηκε και σε πολλές άλλες χώρες. Η απαγόρευση διήρκεσε μέχρι τον Ιούλιο του 1971. Οι γυναίκες έχουν ασχοληθεί με το ποδόσφαιρο και αθλήματα παρόμοια με αυτό εδώ και πάνω από 2 χιλιετίες. Τα στοιχεία δείχνουν ότι ένα παρόμοιο παιχνίδι (cuju, γνωστό και ως tsu chu) παιζόταν από γυναίκες κατά τη διάρκεια της δυναστείας Han (25–220 μΧ), καθώς γυναικείες μορφές απεικονίζονται σε τοιχογραφίες της περιόδου να παίζουν tsu chu.Έγινε Ολυμπιακό άθλημα πρώτη φορά στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1996 H Α΄ Εθνική Kατηγορία ποδοσφαίρου γυναικών είναι το πρώτο τη τάξει πρωτάθλημα ποδοσφαίρου γυναικών στην Ελλάδα. Ξεκίνησε το 1986 αλλά μέχρι το 1989 το πρωτάθλημα ήταν ανεπίσημο και το διοργάνωναν τα ίδια τα σωματεία που αγωνίζονταν σε αυτό. Την περίοδο 1989–1990 η Ε.Π.Ο. δημιούργησε Επιτροπή Γυναικείου Ποδοσφαίρου, η οποία ανέλαβε να διοργανώσει το πρωτάθλημα. Η πρώτη διοργάνωση της Ε.Π.Ο., ονομάστηκε δοκιμαστική και η ομοσπονδία δεν την αναγνώρισε ως επίσημη.
Το πρωτάθλημα Ελλάδας _ενιαίο έως το 2003, από το 2004 άρχισε να διεξάγεται σε 2 φάσεις. Στην Α΄ φάση οι ομάδες ήταν χωρισμένες σε 2 ομίλους με βάση γεωγραφικά κριτήρια (Βόρειος & Νότιος όμιλος). Οι καλύτερες ομάδες κάθε ομίλου (ο αριθμός διέφερε ανά περίοδο) περνούσαν στην τελική φάση, όπου διεξάγονταν διπλές νοκ άουτ αναμετρήσεις ή 1 όμιλος με 2 γύρους. Την περίοδο 2010–2011, το πρωτάθλημα έγινε ενιαίο, με τη συμμετοχή 13 ομάδων, οι οποίες μειώθηκαν σε 10 κατά την επόμενη περίοδο και παρέμειναν έως την περίοδο 2016–2017. Από την περίοδο 2017–2018 συμμετέχουν 12 ομάδες. Από την περίοδο 2020-21 επανήλθε ο διαχωρισμός των ομάδων σε ομίλους.
Πολυνίκης του θεσμού η ομάδα του Π.Α.Ο.Κ. με 19 τίτλους, ενώ επίσης κατέχει και το ρεκόρ των 10 συνεχόμενων κατακτήσεων. Το πρώτο πρωτάθλημα το κατέκτησε η Α.Ε. Ολυμπιάδα Θεσσαλονίκης 80. Στο πρώτο πρωτάθλημα που διεξήχθη υπό την αιγίδα της Ε.Π.Ο. αλλά θεωρήθηκε ως δοκιμαστικό, τον τίτλο πήρε o A.O. Καβάλα 86. Στην μετέπειτα χρονιά που είναι η πρώτη επίσημη, τον τίτλο κατάφερε να κατακτήσει η Δόξα Πειραιά. Το 1992 δημιουργήθηκε και Β΄ Εθνική κατηγορία.
Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Γυναικών
- · Διοργανωτής UEFA | Ίδρυση1984 | Αριθμός ομάδων: 52 (προκριματικά) _ 16 (τελικά), προκρίνει σε Finalissima Γυναικών
- Περισσότερες κατακτήσεις: Γερμανία _8 τίτλοι
- Διοργανώσεις 1984 _1987 _1989 _1991 _1993 _1995 _1997 _2001 _2005 _2009 _2013 _2017 _2022 _2025 _2029
Το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Γυναικών (UEFA Women’s Championship), γνωστό ως UEFA Women’s Euro, διεξάγεται κανονικά κάθε τέσσερα χρόνια. Πρόκειται για την κυριότερη διοργάνωση του γυναικείου ποδοσφαίρου, με τη συμμετοχή ομάδων που ανήκουν στην UEFA. Η διοργάνωση _όπως αναφέραμε είναι αντίστοιχη με το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Ποδοσφαίρου Ανδρών.
Η διοργάνωση προκάτοχος διεξαγόταν τη δεκαετία του 1980 ως UEFA European Competition for Representative Women’s Teams. Γύρω στα 1990 η διοργάνωση επισημοποιήθηκε, καθώς το γυναικείο ποδόσφαιρο απέκτησε όλο και μεγαλύτερη δημοτικότητα. Οι διοργανώσεις του 1991 και του 1995 χρησιμοποιήθηκαν για την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου Γυναικών. Από το 1999, το σύστημα των ομίλων για την πρόκριση των ανδρών άρχισε να χρησιμοποιείται και για τις γυναικείες ομάδες.
Η πιο πρόσφατη διοργάνωση διεξήχθη Ιούλιο 2022 στην Αγγλία. Ο τελικός έγινε στο Γουέμπλεϊ του Λονδίνου και νικήτρια αναδείχθηκε η διοργανώτρια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ℹ️ Η αντιγραφή και χρήση (αναδημοσίευση κλπ) αναρτήσεων στο σύνολό τους ή αποσπασματικά είναι ελεύθερη, με απλή αναφορά στην πηγή
ℹ️ Οι περισσότερες εικόνες που αναπαράγονται σε αυτόν τον ιστότοπο είναι πρωτότυπες ή μακέτες δικές μας.
Κάποιες που προέρχονται από το διαδίκτυο, αν δεν αναφέρεται κάτι συγκεκριμένο τις θεωρούμε δημόσιες χωρίς «δικαιώματα» ©®®
Αν υπάρχει πηγή την αναφέρουμε πάντα
Τυχόν «ιδιοκτήτες» φωτογραφιών ή θεμάτων μπορούν ανά πάσα στιγμή να επικοινωνήσουν μαζί μας για διευκρινήσεις με e-mail.
ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ
🔻 Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.
Αν σχολιάζετε σαν «Ανώνυμος» καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα διακριτικό όνομα, ψευδώνυμο, ή αρχικά
🔳 ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ:
Α) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog
Β) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Γ) εκτός θέματος ανάρτησης
Δ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά - όχι "Greeklings"