03 Ιουλίου 2025

Σαγιονάρα_ sayonara …άντε γειά!!

Καλοκαίρι, ζέστες, καύσωνες και παρακαύσωνες λίβες και όστριες και οι κάθε είδους σαγιονάρες έχουν την τιμητική τους. Θα τις βρείτε από 2-3€ μέχρι 100 _οι μαρκέ και παραπάνω Αν και το όνομα φαίνεται να προήλθε από την Αμερική της δεκαετίας του 1950_τουλάχιστον σε μας όπου το “αμερικάνικης κατασκευής και προελεύσεως” που λέγαμε στο στρατό είναι έννοια διαχρονική, οι σαγιονάρες έχουν τις ρίζες τους πολύ, πολύ πίσω στο χρόνο. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι υπάρχουν εδώ και τουλάχιστον 6.000 χρόνια, με αρχαίες αιγυπτιακές τοιχογραφίες σε τάφους και ναούς να δείχνουν ότι φοριόντουσαν γύρω στο 4.000 πΧ, ενώ στην Ιαπωνία, παπούτσια παρόμοια ονομάζονται ζόρι.

🤔 Ειδικά αφιερωμένο στην 👊 κυρία Μ.Ν さようなら _ さよなら
Σαγιονάρα στα γιαπωνέζικα σημαίνει “αντίο” _χαιρετισμός, που θα γίνει γνωστός στη Δύση, όταν  ο Αμερικανός συγγραφέας James Albert Michener έγραψε το μυθιστόρημα “sayonara”, που θα απογειωθεί το 1957, όταν  ο Joshua Logan θα μεταφέρει με πολύ μεγάλη επιτυχία (εισπρακτική και όχι μόνο _Box office $26.3 εκατομ$) το μυθιστόρημα  του Michener στη μεγάλη οθόνη. 


Πρόκειται για ρομαντική αμερικάνικη ταινία με τον Μάρλον Μπράντο, στο ρόλο ενός Αμερικανού πιλότου, που ερωτεύεται μία γιαπωνέζα (την Ουμέκι Μιγιόσι). Κατά το σενάριο ο Μπράντο θα εγκαταλείψει την αγαπημένη του, εξ ου και ο “δακρυβρεχτος” τίτλος “σαγιονάρα” = αντίο. Ο Ταγματάρχης Λόιντ Γκρούβερ, άσσος στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο της Κορέας που έχει μετατεθεί στην Ιαπωνία, υποστηρίζει σθεναρά την αντίθεση του στρατού στους γάμους μεταξύ Αμερικανών στρατευμάτων και Ιαπώνων γυναικών. Αλλά αυτό συμβαίνει πριν βιώσει έναν έρωτα που αμφισβητεί τις δικές του βαθιά ριζωμένες προκαταλήψεις... και τον βυθίζει σε σύγκρουση με την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ και τα ίδια τα πολιτιστικά ταμπού της Ιαπωνίας.
Καλά όλα αυτά, αλλά τι σχέση έχει ο χαιρετισμός, το μυθιστόρημα και η ταινία με τα υποδήματα \ παντόφλες; Κατά σύμπτωση οι γιαπωνέζες ηθοποιοί της ταινίας φοράνε τα παραδοσιακά τους υποδήματα που μοιάζουν με τις παντόφλες, που αργότερα εμείς θα ονομάσουμε “σαγιονάρα” οι αγγλόφωνοι και οι γερμανοί τα ονομάζουν flip-flops, γαλλικά tongues, ισπανικά chanclas ιταλικά infradito, ρώσικα шлепки (όπως αναφέρει πληροφοριακά ρώσικο
site … Παντόφλες, σανδάλια ή σαγιονάρες; Αποδεικνύεται ότι όλα είναι τα ίδια… ονομάζονταν σαγιονάρες επειδή κατά τη σοβιετική εποχή εισάγονταν από το Βιετνάμ. Αργότερα, η παραγωγή καθιερώθηκε στην πόλη Slantsy, και έτσι αυτές οι σαγιονάρες πήραν το δεύτερο όνομά τους σσ. κατά λέξη σχιστόλιθοι).
Για την Ιστορία της ταινίας, η Μιγιόσι θα γίνει η πρώτη Ασιάτισσα που θα πάρει το βραβείο Όσκαρ. το υπόλοιπο Cast: Marlon Brando (Lloyd _Ace Gruver), Patricia Owens (Eileen Webster), Red Buttons (Joe Kelly), Miiko Taka (Hana-ogi), Ricardo Montalban (Nakamura)

·       Σκηνοθεσία _Τζόσουα Λόγκαν

·       Παραγωγή_Γουίλιαμ Γκετς

·       Σενάριο _Πολ Όσμπορν | από το μυθιστόρημα του Τζέιμς Μίχενερ

Franz Waxman _Φραντς Γουάξμαν

·       Μουσική _ Franz Waxman (Φραντς Γουάξμαν 1906-1967) Γερμανός συνθέτης, με εβραϊκή καταγωγή από το Χορζόφ _Πολωνία και αμερικανική υπηκοότητα, γνωστός περισσότερο για τις μουσικές συνθέσεις ταινιών, όπως Ρεβέκκα, μια θέση στον ήλιο, η Λεωφόρος της Δύσης, μια θέση στον ήλιο, σιωπηλός Μάρτυς η ιστορία μιας μοναχής κά

·       Φωτογραφία_ Ellsworth Fredricks (Έλσγουορθ Φρέντερικς)

Ellsworth Fredricks

·       Μοντάζ _Άρθουρ Π. Σμιντ (Arthur P. Schmidt _1912-1965: Αμερικανός μοντέρ και παραγωγός με περισσότερους από εξήντα τίτλους από το 1934 έως το 1962 _στη 10ετία του 1950, ο Schmidt επιμελήθηκε πέντε ταινίες σε σκηνοθεσία Billy Wilder Υποψήφιος για 2 Oscars, γνωστός για τις ταινίες του Η λεωφόρος της δύσεως (1950) Γλυκιά μου Σαμπρίνα (1954) με Humphrey Bogart, Audrey Hepburn και William Holden, Μερικοί το προτιμούν καυτό (1959) με Marilyn Monroe κλπ. Το τελευταίο ατού (1951) με Kirk Douglas και Jan Sterling κά).

·       Ενδυματολόγος _Norma Koch (Νόρμα Κοχ _1898-1979 _Αμερικανίδα σχεδιάστρια κοστουμιών, που συνήθως αποδίδεται ως Norma. Κέρδισε Όσκαρ το 1962 για την ασπρόμαυρη ταινία What Ever Happened to Baby Jane \ κατηγορία Καλύτερη Κοστούμια)

·       Διανομή Warner Bros και Netflix, γυρίστηκε το καλοκαίρι με Πρώτη προβολή 5-Δεκ-1957

·       Διάρκεια 147λ

Το Sayonara σε αντίθεση με τις αισθηματικές ταινίες του '50, πραγματεύεται το φαινόμενο του ρατσισμού και της προκατάληψης.

Υπόθεση

Ο Λόιντ "Έις" Γκρούβερ (Μάρλον Μπράντο) ένας Αμερικανός πιλότος και γιος στρατηγού φτάνει στην ιαπωνική πόλη Κιότο για να υπηρετήσει τη θητεία του, κατά τη διάρκεια του πολέμου στην Κορέα. Ο Λόιντ έχει έντονες ρατσιστικές ιδέες και αντιτίθεται στους γάμους συμπατριωτών του με Γιαπωνέζες, κάτι που τον φέρνει σε ρήξη με τον καλύτερο του φίλο Τζο Κέλι (Ρεντ Μπάτονς), ο οποίος ετοιμάζεται να παντρευτεί την (Γιαπωνέζα) Κατσούμι (Μιγιόσι Ουμέκι), γάμο τον οποίο δεν εγκρίνει η αμερικανικός στρατός. Οι ιδέες του Λόιντ αλλάζουν ριζικά από τη στιγμή που γνωρίζει (μέσω του Κέλι) κι ερωτεύεται την ηθοποιό Χάνα-Όγκι-σαν (Μίκο Τάκα). Ο έρωτάς του τον κάνει να αφήσει πίσω τις προκαταλήψεις του και να ΄ρθει πιο κοντά με τον πολιτισμό της χώρας του ανατέλλοντος ήλιου, αυτό όμως θα τον φέρει σε ρήξη με τους πάντες …την αρραβωνιαστικιά του Αίλην (Πατρίσια Όουενς) …τους συναδέλφους του κλπ. “έρως ανίκατε μάχαν”.

Πρώτη επιλογή για το ρόλο του Λόιντ Έις Γκρούβερ ήταν ο Ροκ Χάτσον, ο οποίος απέρριψε το ρόλο για να πρωταγωνιστήσει στην ταινία Αποχαιρετισμός στα όπλα (A Farewell To Arms, 1957). Τον ίδιο ρόλο απέρριψε και ο Γουίλιαμ Χόλντεν για να συμμετάσχει στην ταινία Η Γέφυρα του Ποταμού Κβάι (The Bridge on the River Kwai, 1957). Οι παραγωγοί της ταινίας προσέγγισαν επίσης την Όντρεϊ Χέπμπορν για να της προσφέρουν το ρόλο της Κατσούμι, αλλά η Χέπμπορν τον απέρριψε λέγοντας ότι θα ήταν αδύνατο να υποδυθεί Γιαπωνέζα.

Ο Μπράντο χρησιμοποίησε για την ταινία προφορά του αμερικανικού νότου, κάτι που τον έφερε σε αντιπαράθεση με το σκηνοθέτη και τη Warner. Αργότερα ο Λόγκαν παραδέχτηκε στο συγγραφέα Τρούμαν Καπότε ότι δεν είχε συνεργαστεί ξανά με άλλον τόσο συναρπαστικό και ευρηματικό ηθοποιό. Ήταν συνεργάσιμος και έκανε προσθήκες προς όφελος της ταινίας.

Κριτικές

Η ταινία έλαβε θερμή υποδοχή από τους κριτικούς, οι οποίοι εκτός από τις ερμηνείες του επιτελείου των ηθοποιών επαίνεσαν τη φωτογραφία και το σενάριο.

                             Όσκαρ

Η ταινία προτάθηκε για δέκα όσκαρ άλλα είχε ν´αντιμετωπίσει τον Ντέιβιντ Λιν στο "Η γέφυρα του ποταμού Κβάι" (The Bridge on The River Kwai, 1957) που κέρδισε το όσκαρ καλύτερης ταινίας. Ο Μπράντο έχασε το όσκαρ από τον Άλεκ Γκίνες κι ο Λόγκαν απ´τον Ντέιβιντ Λιν. Οι Ρεντ Μπάτονς και Μιγιόσι Ουμέκι αναδείχτηκαν νικητές στις κατηγορίες των δεύτερων ρόλων.

·       Β’ Ανδρικού Ρόλου – Ρεντ Μπάτονς

·       Β’ Γυναικείου Ρόλου – Μιγιόσι Ουμέκι

·       Καλλιτεχνικής επιμέλειας (σκηνικών)
Τεντ Χάγουορθ και Ρόμπερτ Πρίστλεϊ

·       Ήχου - Τζορτζ Γκρόουβς

Υποψηφιότητα

·       Καλύτερης Ταινίας – Γουίλιαμ Γκετς

·       Σκηνοθεσίας – Τζόσουα Λόγκαν

·       Α’ Ανδρικού Ρόλου - Μάρλον Μπράντο

·       Διασκευασμένου Σεναρίου – Πολ Όσμπορν

·       Μοντάζ - Άρθουρ Π. Σμιθ & Φίλιπ Γ. Άντερσον

·       Φωτογραφίας σε έγχρωμη ταινία - Έλσγουορθ Φρέντερικς

Περισσότερα

·        IMDb

·        AllMovie

·        Rotten Tomatoes

·        Σαγιονάρα στο TCMDB

·        AlloCine

·        Σαγιονάρα _Cine.gr

·        Σαγιονάρα στο Αμερικανικό Ινστιτούτο Κινηματογράφου

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ℹ️ Η αντιγραφή και χρήση (αναδημοσίευση κλπ) αναρτήσεων στο σύνολό τους ή αποσπασματικά είναι ελεύθερη, με απλή αναφορά στην πηγή

ℹ️ Οι περισσότερες εικόνες που αναπαράγονται σε αυτόν τον ιστότοπο είναι πρωτότυπες ή μακέτες δικές μας.
Κάποιες που προέρχονται από το διαδίκτυο, αν δεν αναφέρεται κάτι συγκεκριμένο τις θεωρούμε δημόσιες χωρίς «δικαιώματα» ©®®
Αν υπάρχει πηγή την αναφέρουμε πάντα

Τυχόν «ιδιοκτήτες» φωτογραφιών ή θεμάτων μπορούν ανά πάσα στιγμή να επικοινωνήσουν μαζί μας για διευκρινήσεις με e-mail.


ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

🔻 Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.
Αν σχολιάζετε σαν «Ανώνυμος» καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα διακριτικό όνομα, ψευδώνυμο, ή αρχικά

🔳 ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ:

Α) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog
Β) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Γ) εκτός θέματος ανάρτησης
Δ) με ασυνόδευτα link (spamming)

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά - όχι "Greeklings"