Νεκρούς και βαριά νοσηλευόμενους αφήνει πίσω του το κύμα καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη, ανάμεσά τους και ανθρώπους που κατέρρευσαν ή πέθαναν εν ώρα εργασίας. Πρόκειται για άλλο ένα καιρικό φαινόμενο το οποίο οδηγεί σε θανάτους που – κατά βάση – θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί, ενώ κάθε χρόνο αυξάνονται τα θύματα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης και της «γύμνιας» των κρατικών υποδομών όταν αυτές προορίζονται για να προστατεύουν την ανθρώπινη ζωή και υγεία, αλλά δεν αποφέρουν τα «αντίστοιχα» κέρδη.
Αυτό ειδικά αφιερωμένο _ξέρει...❣️🎶 __Μ.Ν!! βάλε δυνατά τον ήχο🎈🎈🎤
- “Μπόνους” για ποδήλατο στο λιοπύρι προσφέρει η ιταλική πλατφόρμα διανομέων “Glovo”
- Σπρέι με νερό για να ψεκάζουν τους μαθητές έδωσαν στους εκπαιδευτικούς του Παρισιού
Όσο για την κλιματική αλλαγή, αξιοποιείται από την ΕΕ και τα
καπιταλιστικά κράτη για
να “μπουκώσουν” με επιδοτήσεις τούς επιχειρηματικούς ομίλους
ώστε να επενδύσουν στην ενεργειακή μετάβαση και σε άλλα κερδοφόρα πεδία (βλέπε
Ταμείο Ανάκαμψης, “πράσινη μετάβαση”). Ούτε σεντ δεν προβλέπεται για την
προστασία του περιβάλλοντος, την προστασία και ανάπτυξη των δασών και συνολικά
του πρασίνου, αντιπλημμυρικά έργα και διαχείριση των υδάτων, προσαρμογή των
δημόσιων κτιρίων στις νέες συνθήκες, π.χ. των σχολείων, κ.λπ.Ο κόσμος στη Γαλλία έχει ξεχυθεί στα πάρκα Αφόρητη η ζέστη στη Βαρκελώνη
·
Στην Ιταλία ένας 47χρονος οικοδόμος
κατέρρευσε και πέθανε ενώ εργαζόταν σε εργοτάξιο κοντά στην Μπολόνια. Επίσης,
ένας 70χρονος οδηγός φορτηγού βρέθηκε νεκρός μέσα στο φορτηγό του κοντά
στην Μπρέσια, ενώ δύο εργάτες που είχαν αναλάβει την αποκατάσταση οδοστρώματος
έξω από τη Βιτσέντζα έχασαν τις αισθήσεις τους εξαιτίας της ζέστης και
μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο, όπου ο ένας διασωληνώθηκε σε κωματώδη κατάσταση.
Καταγράφηκαν ακόμα περιστατικά λιποθυμίας τραγουδιστών και κομπάρσων που
συμμετέχουν σε πρόβες έργων στην Αρένα της Βερόνας. Οι καλλιτέχνες απαίτησαν
από τη διοίκηση ουσιαστικά μέτρα για την προστασία της υγείας τους. Τέλος, ένας
70χρονος άνδρας πνίγηκε σε τουριστικό θέρετρο κοντά στο Τορίνο, από σφοδρές
καταιγίδες που ξέσπασαν μετά τον καύσωνα.
· Στην Ισπανία, δύο νεαροί αγρότες έχασαν τη ζωή τους όταν παγιδεύτηκαν από φλόγες στην Καταλονία, κοντά στην πόλη Κόσκο της επαρχίας Λιέιδα.
Θα χρειαστούν μήνες για να εκτιμηθεί ο φετινός αριθμός των νεκρών λόγω ζέστης. Πάντως οι καύσωνες του 2022 και του 2023 προκάλεσαν 70.000 και 61.000 πρόωρους θανάτους αντίστοιχα στην Ευρώπη, σύμφωνα με έρευνες.
“Καύσων” στην πισίνα _ 💥 καμίνι στο εργοστάσιο _ 💥 λίβας στο χωράφι
Ευρώπη:
Εκατοντάδες χιλιάδες νεκροί
από το κρύο και τη ζέστη
Τον 21ο αιώνα, παρά την εκτόξευση των τεχνολογικών και επιστημονικών δυνατοτήτων, εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι τον χρόνο πεθαίνουν είτε από το κρύο είτε από τη ζέστη, και μάλιστα στην Ευρώπη, την πιο ανεπτυγμένη καπιταλιστικά και «πλούσια» γωνιά του πλανήτη.
Μελέτη του επιστημονικού περιοδικού “The Lancet” , η οποία δημοσιεύτηκε το 2024 και αναφέρεται σε 30 ευρωπαϊκές χώρες (ΕΕ των 27, Νορβηγία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ελβετία), αποκαλύπτει απίστευτους αριθμούς θανάτων: Η συνολική θνησιμότητα που αποδίδεται σε υπερβολικά υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες (περίοδος αναφοράς 1991 – 2020) ανέρχεται σε 407.000 θανάτους ετησίως σε όλη την Ευρώπη.
Περίπου 363.500 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από το κρύο και 43.700 από υπερβολική ζέστη.
Στο σενάριο αύξησης της μέσης θερμοκρασίας κατά 3 βαθμούς Κελσίου, προβλέπεται ότι θα μπορούσε να υπάρξει τριπλάσια αύξηση της θνησιμότητας που σχετίζεται με τη ζέστη σε σχέση με σήμερα. Ενδεικτικά, οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη στην Ελλάδα θα αυξάνονταν ετησίως από 1.730 σήμερα σε 4.767, στη Γαλλία από 3.061 σε 13.564, στην Ιταλία από 10.433 σε 28.285 και στην Ισπανία από 4.414 σε 20.194, σύμφωνα με τη μελέτη.
“Μπόνους”
καύσωνα κι όποιος αντέξει
Μετά τον θάνατο του 47χρονου οικοδόμου στην Μπολόνια, ορισμένες ιταλικές περιφέρειες «θυμήθηκαν» να εκδώσουν περιορισμούς στην εργασία σε εξωτερικούς χώρους τις μεσημεριανές ώρες. Η προστασία των εργαζομένων από τα καιρικά φαινόμενα είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη στη νομοθεσία του αστικού κράτους, ή παραβιάζεται κατά κόρον, και η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη όπου δεν υπάρχουν Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που να εξασφαλίζουν δικαιώματα στους εργαζόμενους. Εξάλλου, στην Ιταλία τα εργατικά δυστυχήματα έχουν λάβει τα τελευταία χρόνια διαστάσεις επιδημίας, με τη χώρα να βρίσκεται στις κορυφαίες θέσεις στην Ευρώπη σε θανάτους την ώρα της δουλειάς.
Στην πάλη ανάμεσα στους εργαζόμενους και στους επιχειρηματικούς ομίλους για το ποιος θα πληρώσει το «κόστος» της υγείας και της ασφάλειας στους χώρους δουλειάς εν μέσω καύσωνα, ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός στην Ιταλία ζήτησε συνάντηση με την κυβέρνηση προκειμένου να συζητηθούν μέτρα «προστασίας» …των επιχειρήσεων που μένουν κλειστές ή μειώνουν το ωράριο εργασίας.
Η πολυεθνική πλατφόρμα delivery “Glovo” έφτασε στο σημείο να προσφέρει στην Ιταλία ένα «μπόνους θανατηφόρου ρίσκου» για τους εργαζόμενους οι οποίοι σε συνθήκες ακραίου καύσωνα που πλήττει την Ευρώπη θα δεχτούν να κάνουν παραδόσεις με το ποδήλατό τους ή με το μηχανάκι τους.
Προκειμένου να μη σταματήσουν οι παραδόσεις και χαθούν κέρδη τις μέρες του καύσωνα, πρόσφερε ένα «τυράκι» για όσους έχουν μεγάλη οικονομική ανάγκη και άρα είναι πιο ευάλωτοι στο να δεχτούν να ρισκάρουν την υγεία και τη ζωή τους για ένα καλύτερο μεροκάματο. Συγκεκριμένα, προσφέρει 2% επιπλέον για εργασία σε θερμοκρασία μεταξύ 32 και 36οC, 4% για 36-40οC και 8% για θερμοκρασίες άνω των 40οC! Αυτό σημαίνει ότι π.χ. για μια παραγγελία 10 ευρώ οι εργαζόμενοι λαμβάνουν από 0,20-0,80€ για “πετάλι” κάτω από το λιοπύρι…
Δεν είναι όμως μόνοι οι θάνατοι. Εξίσου σοβαρές είναι και οι βραχυπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειες στην υγεία των εργαζομένων οι οποίες συνδέονται με την υπερβολική ζέστη, όπως «θερμικό στρες, θερμοπληξία, θερμική εξάντληση, ραβδομυόλυση, θερμικές κράμπες, θερμικό εξάνθημα, καρδιαγγειακές παθήσεις, οξεία νεφρική βλάβη, χρόνια νεφρική νόσος και σωματικές βλάβες», αναφέρει η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας (ILO) στην τελευταία έκθεσή της, «Διασφάλιση της ασφάλειας και της υγείας στην εργασία σε ένα μεταβαλλόμενο κλίμα».
Κίνδυνος για πολλούς θανάτους
που θα μπορούσαν να αποφευχθούν
Καθώς ο καύσωνας άγγιζε την Τετάρτη τη Γερμανία, επιστημονικές ενώσεις προειδοποιούν για τον κίνδυνο δεκάδων χιλιάδων θανάτων, οι οποίοι θα μπορούσαν να αποφευχθούν, και οι οικονομολόγοι επισημαίνουν το …κόστος των υψηλών θερμοκρασιών για την καπιταλιστική οικονομία.
· Σε ανάλυσή της η Γερμανική Εταιρεία Γηριατρικής (DGG) υποστηρίζει ότι «αν δεν υπάρξει επαρκής προετοιμασία της χώρας, τα ακραία κύματα καύσωνα θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε δεκάδες χιλιάδες θανάτους εντός λίγων ημερών – θανάτους που θα μπορούσαν να αποφευχθούν». Με τον καύσωνα σχετίζονται μεταξύ άλλων περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων, αφυδάτωσης και καρδιακών προσβολών, σημειώνεται.
· Σύμφωνα με το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ», μέχρι το καλοκαίρι του 2023 είχαν καταγραφεί στη Γερμανία 7.600 θάνατοι οι οποίοι σχετίζονταν με την υψηλή θερμοκρασία, «χωρίς ωστόσο να αφυπνιστούν οι αρμόδιες αρχές». Ενδεικτικά, μόνο 25 από τις 294 περιφέρειες της χώρας έχουν εκπονήσει σχέδιο δράσης για την περίπτωση ακραίας ζέστης.
Μία μέρα καύσωνα = μισή μέρα απεργία
Φυσικά, οι εκπρόσωποι των μονοπωλιακών ομίλων έχουν τον δικό τους «καημό» και μιλούν για «ευάλωτους» κλάδους, εννοώντας τον κίνδυνο για μειωμένα καπιταλιστικά κέρδη εξαιτίας καύσωνα.
Σύμφωνα με μελέτη της «Allianz Research», «τα κύματα καύσωνα μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντικές απώλειες στην οικονομική ανάπτυξη μιας χώρας» και «να μειώσουν το ΑΕΠ κατά 0,5 μονάδες στην Ευρώπη». «Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει εξασθένηση της προβλεπόμενης ανάπτυξης στη Γερμανία ύψους 0,1% για το 2025», διευκρινίζεται. Μάλιστα, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι τα κύματα καύσωνα έχουν παρόμοιες …επιπτώσεις με τις απεργίες των εργαζομένων – μία μέρα «με ακραίες θερμοκρασίες», άνω των 32 βαθμών Κελσίου, αντιστοιχεί σε περίπου μισή μέρα απεργίας.
Ο τουρισμός της Γερμανίας είναι κλάδος ιδιαίτερα ευάλωτος στις ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, και ο Γερμανικός Σύνδεσμος Τουρισμού (DTV) εξέφρασε ανησυχία για τον αντίκτυπο του καύσωνα για τα κέρδη. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, ουσιαστικά μέτρα προστασίας των εργαζομένων θεωρούνται προφανώς αδιανόητα, στον βαθμό που μειώνουν την καπιταλιστική κερδοφορία.
Σπρέι …στην έδρα
Αν κάτι ακόμα ξεχωρίζει σε αυτό το τελευταίο κύμα καύσωνα είναι οι πρωτόγονες δημόσιες υποδομές για την πρόληψη και την προστασία της υγείας του λαού.
Για παράδειγμα, στη Γαλλία σχεδόν 1.900 σχολεία που δεν διαθέτουν εξοπλισμό για την αντιμετώπιση της ζέστης παρέμειναν κλειστά Τρίτη και Τετάρτη, χωρίς να έχει διευκρινιστεί αν προβλέπεται κάποια ειδική άδεια για τους εργαζόμενους γονείς.
· Τα ρεπορτάζ του γαλλικού Τύπου ανέφεραν ότι τα σχολικά κτίρια στη χώρα είναι παλιά και δεν έχουν σχεδόν καθόλου μόνωση, ούτε κλιματισμό.
· Με το Παρίσι να έχει τεθεί σε «κόκκινο συναγερμό» – δηλαδή στο υψηλότερο επίπεδο – και τη θερμοκρασία να φτάνει τους 41 βαθμούς Κελσίου, όταν οι δάσκαλοι μπήκαν στις αίθουσες για μάθημα βρήκαν στην έδρα ένα σπρέι με νερό. Οπως μετέδωσε ο «Guardian», οι εκπαιδευτικοί θα έπρεπε να ψεκάζουν τα παιδιά ανά τακτά χρονικά διαστήματα, προκειμένου να δροσιστούν.
· Επίσης, τα σχολεία στη γαλλική πρωτεύουσα δεν έκλεισαν, όμως υπήρξε …σύσταση προς τους γονείς να κρατήσουν τα παιδιά στο σπίτι. Δηλαδή, η ατομική ευθύνη σε όλη της το μεγαλείο.
· Μετά την αντίδραση των συνδικάτων των εκπαιδευτικών, ο πρωθυπουργός αναγκάστηκε να δηλώσει ότι θα μιλήσει με τον δήμαρχο του Παρισιού προκειμένου να γίνουν κάποια έργα συντήρησης και ανακαίνισης.
Με πληροφορίες από το Ριζοσπάστη
Από
το επίσημο site της ΕΕ
Η θνησιμότητα που σχετίζεται με ζέστη_κρύο θα επιδεινωθεί στην
Ευρώπη
σσ. Δείτε το παρακάτω κείμενο _και το πρωτότυπο οι
αγγλομαθείς
Ανεξάρτητα από την καραμέλα περί
κλιματικής αλλαγής κλπ. τα στοιχεία _τα νούμερα είναι άκρως αποκαλυπτικά
“σπάνε κόκαλα”
Οι υψηλές ή χαμηλές
θερμοκρασίες προκαλούν σήμερα 407.000 θανάτους ετησίως. Οι σχετικοί θάνατοι, οι
οποίοι είναι πλέον έξι φορές πιο συχνοί στη νότια Ευρώπη από ό,τι στη βόρεια, θα συμβαίνουν 9,3 φορές πιο συχνά έως
το 2100. Περίπου 363.500
άνθρωποι πεθαίνουν σήμερα στην ΕΕ ετησίως από το κρύο, ενώ 43.700 από ζέστη
Μια πρώτη πανευρωπαϊκή αξιολόγηση αποκαλύπτει ότι, ακόμη και αν οι τρέχουσες πολιτικές για το κλίμα καταφέρουν να περιορίσουν την αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους 3°C, η θνησιμότητα θα αυξηθεί. Χωρίς πρόσθετα μέτρα προσαρμογής, 55.000 τουλάχιστον επιπλέον θάνατοι θα συμβούν ετησίως μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα. Αυτή η αύξηση 13,5% στους θανάτους που σχετίζονται με τη θερμοκρασία υπογραμμίζει το κόστος της καθυστέρησης της δράσης. Τα αποτελέσματα της αξιολόγησης αποκαλύπτουν επίσης κοινωνικές ανισότητες στη θνησιμότητα που σχετίζεται με τη θερμοκρασία σε ολόκληρη την Ευρώπη, με τους θανάτους που σχετίζονται με το κρύο να εμφανίζονται σήμερα 2,5 φορές πιο συχνά και τους θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη να είναι πάνω από έξι φορές πιο συνηθισμένοι (ειδικά στο νότο).
Αξιοσημείωτο είναι ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με το κρύο υπερτερούν κατά πολύ των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη: προς το παρόν, η κατά προσέγγιση αναλογία είναι 8,3 προς 1. Αλλά καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη εξελίσσεται, οι προβλέψεις δείχνουν μια αύξηση των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη, ανεβάζοντας αυτήν την αναλογία σε 2,6 έναντι 1 για μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 4°C.
Οι κύριοι παράγοντες που οδηγούν σε μια τέτοια
μεταβολή είναι διττοί:
οι κλιματικές και δημογραφικές αλλαγές + Κοινωνική
διαστρωμάτωση
Η μελέτη, με επικεφαλής και συν-συγγραφέα επιστήμονες του JRC, διερευνά την τρέχουσα και την προβλεπόμενη μελλοντική υπερβολική θνησιμότητα που προκαλείται από την αλλαγή της θερμοκρασίας σε 1.368 ευρωπαϊκές περιοχές σε 30 χώρες: ΕΕ27, Νορβηγία, Ελβετία και Ηνωμένο Βασίλειο. Λαμβάνει υπόψη τα χαρακτηριστικά που αφορούν την ηλικία και τις τοπικές κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές ευπάθειες.
Σύμφωνα με τη μελέτη, το συνολικό βάρος θνησιμότητας που αποδίδεται στις υπερβολικά υψηλές ή χαμηλές θερμοκρασίες σήμερα (περίοδος αναφοράς 1991-2020) ανέρχεται σε 407.000 θανάτους ετησίως σε όλη την Ευρώπη. Περίπου 363.500 άνθρωποι πεθαίνουν ετησίως από το κρύο, ενώ 43.700 πεθαίνουν από την υπερβολική ζέστη.
Σε ένα σενάριο θέρμανσης κατά 3°C, οι προβλέψεις δείχνουν ότι θα μπορούσε να υπάρξει τριπλάσια αύξηση της θνησιμότητας που σχετίζεται με τη ζέστη σε σχέση με σήμερα. Ενώ οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη θα αυξάνονταν σε όλες τις περιοχές, οι περιοχές της νότιας Ευρώπης αναμένεται να υποστούν το μεγαλύτερο πρόσθετο βάρος. Στο σενάριο της αύξησης της θερμοκρασίας κατά 3°C, οι θάνατοι που σχετίζονται με τη ζέστη στην Ελλάδα θα αυξάνονταν ετησίως από 1.730 _σήμερα σε 4.767, στη Γαλλία από 3.061 σε 13.564, στην Ιταλία από 10.433 σε 28.285 και στην Ισπανία από 4.414 σε 20.194, σύμφωνα με τη μελέτη.
Προβλεπόμενες αλλαγές στους θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη ανά 100.000 άτομα (σε σύγκριση με την περίοδο αναφοράς 1991-2020) μέχρι το τέλος του αιώνα, για μια υπερθέρμανση του πλανήτη +3°C και προβλεπόμενο πληθυσμό το 2100. Με μια αύξηση της θερμοκρασίας κατά 3°C, οι συνδυασμένες επιπτώσεις των κλιματικών και δημογραφικών αλλαγών ενδέχεται να επιφέρουν επιπλέον 14,9% αναμενόμενους θανάτους ανά 100.000 άτομα ετησίως στην Ευρώπη (από 98,7 για την περίοδο 1991-2020 σε 113,6 το 2100). Ωστόσο, ο αντίκτυπος ποικίλλει σημαντικά μεταξύ των περιοχών, κυμαινόμενος από μείωση 29 στη Λετονία έως αύξηση 95 στη Μάλτα.
Τα θερμά σημεία
αυξημένου κινδύνου θνησιμότητας
που σχετίζεται με τη ζέστη
Τα μέρη με οριακά μεγαλύτερη ευαισθησία, όπως η γήρανση, η μεγαλύτερη αύξηση κινδύνου λόγω της θέρμανσης ή ένας συνδυασμός των δύο, αναμένεται να οδηγήσουν σε υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας στο βραχυπρόθεσμο μέλλον. Έως το 2050, τα θερμά σημεία στην Ευρώπη θα επικεντρώνονται κυρίως στο νότο, ιδίως σε περιοχές της Ισπανίας, της Ιταλίας και της Ελλάδας, αλλά θα αφορούν και ένα σημαντικό μέρος της Γαλλίας. Οι περιοχές στην ανατολική Ευρώπη θα αντιμετωπίσουν εντατική θέρμανση, αλλά ο κίνδυνος θνησιμότητας που σχετίζεται με τη ζέστη θα μετριαστεί από την προβλεπόμενη σημαντική μείωση της συνολικής θνησιμότητας. Στη βόρεια Ευρώπη, τα καλοκαίρια θα είναι θερμότερα, αλλά όχι θανατηφόρα. Αυτές οι περιοχές θα γίνουν πιο ευάλωτες σε ακραία ζέστη λόγω της γήρανσης του πληθυσμού.
Τα στοιχεία πρέπει να ξυπνήσουν τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής και τις αρχές να αναλάβουν δράση ενάντια σε πρωτοφανείς προκλήσεις για τα συστήματα δημόσιας υγείας, ιδίως κατά τη διάρκεια περιόδων ακραίας ζέστης και ψύχους, δίνοντας προτεραιότητα σε πιο ευάλωτες περιοχές και κοινότητες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
ℹ️ Η αντιγραφή και χρήση (αναδημοσίευση κλπ) αναρτήσεων στο σύνολό τους ή αποσπασματικά είναι ελεύθερη, με απλή αναφορά στην πηγή
ℹ️ Οι περισσότερες εικόνες που αναπαράγονται σε αυτόν τον ιστότοπο είναι πρωτότυπες ή μακέτες δικές μας.
Κάποιες που προέρχονται από το διαδίκτυο, αν δεν αναφέρεται κάτι συγκεκριμένο τις θεωρούμε δημόσιες χωρίς «δικαιώματα» ©®®
Αν υπάρχει πηγή την αναφέρουμε πάντα
Τυχόν «ιδιοκτήτες» φωτογραφιών ή θεμάτων μπορούν ανά πάσα στιγμή να επικοινωνήσουν μαζί μας για διευκρινήσεις με e-mail.
ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ
🔻 Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.
Αν σχολιάζετε σαν «Ανώνυμος» καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα διακριτικό όνομα, ψευδώνυμο, ή αρχικά
🔳 ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ:
Α) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog
Β) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Γ) εκτός θέματος ανάρτησης
Δ) με ασυνόδευτα link (spamming)
Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά - όχι "Greeklings"