17 Μαΐου 2021

ΣΥΡΙΖΑ-Τσίπρας: ζεστό χρήμα για το κεφάλαιο από το "Ταμείο Ανάκαμψης"

Μια ακόμη σαπουνόφουσκα, αλλά και σημείο γραφής του ΣυριζαΠροοδευτική Συμμαχία» προβάλλεται κατά κόρον τις τελευταίες μέρες από τα αστικά ΜΜΕ, τα οικονομικά sites (Capital κλπ) τα ειδησεογραφικά (προεξέχοντος του ΑΠΕ-ΜΠΕ) και τα ΜΚΔ ως «σκληρή» δήθεν «κριτική στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης», κάνοντας παράλληλα λόγο για το αντίστοιχο της ΝΔ που είναι «"βγαλμένο από το χρονοντούλαπο της ιστορίας", "από εκεί όπου αποσύρθηκαν, χρόνια τώρα, οι παλιές και αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες συνταγές"» και άλλα «ωραία».
Έτσι παρουσιάζουν σαν παγκόσμια πρωτοτυπία ένα ακόμη τάξιμο ζεστού χρήματος στο κεφάλαιο, του πολυμήχανου Αλέξη (αυτή τη φορά από το «Ταμείο Ανάκαμψης») με παράλληλα τις συνήθεις κάλπικες υποσχέσεις στο λαό –να γλύψει δηλ. κανα κοκαλάκι, για την παραπέρα ενσωμάτωσή του

Όλα αυτά κάτω από το μανδύα μιας «εναλλακτικής» -ως συνήθως, τάχα στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση των πόρων του «Ταμείου Ανάκαμψης» από τους επιχειρηματικούς ομίλους, κοτσάροντας τα χρεοκοπημένα συνθήματα της «κοινωνικής δικαιοσύνης» και της «ανάπτυξης για όλους», μέσω ενός «σχεδίου» με την ονομασία «Ελλάδα +» με το το οποίο επιχειρεί να απαντήσει στις ανάγκες και στις ιεραρχήσεις του κεφαλαίου για στήριξη της «πράσινης ανάπτυξης» και της «ψηφιακής μετάβασης», με ...ολίγη «κοινωνική συνοχή» (βλ. ενσωμάτωση του λαού).

Αυτό το τελευταίο, η υποταγή στους στόχους του κεφαλαίου δηλαδή, ήταν και το «ατού» της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ, που φρόντισε να διαφημίσει ο Τσίπρας τάζοντας χρήμα με τη «σέσουλα» στο κεφάλαιο και στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα την ξαναζεσταμένη σούπα του καπιταλισμού με ανθρώπινο πρόσωπο!, ενώ «απέναντι στις "ιδεοληψίες" της (κυβέρνησης) ΝΔ», αντιπαρέθεσε την συζήτηση που διεξάγεται διεθνώς «γύρω από τον τρόπο με τον οποίο θα χτίσουμε ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο... γύρω από αρχές και αξίες που έχουν στο επίκεντρο πρώτα και κύρια τον άνθρωπο και τις ανάγκες του».

Πέρα από την μπουρδολογία του περιεχόμενου
οι αναρτήσεις του «πολυμήχανου» Τσίπρα στο tweeter
έχουν …πράσινο χρώμα (τρέμε Φώφη!)

Το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει πέντε άξονες παρεμβάσεων.

  • Διόλου τυχαία, στην κορυφή ως πρώτος άξονας φιγουράρει η «πράσινη μετάβαση», δηλαδή οι «πράσινες» μπίζνες από αυτούς που καταστρέφουν το περιβάλλον, στο όνομα της προστασίας του.
    Ως καμουφλάζ στην κραυγαλέα στήριξη των αρπακτικών των ΑΠΕ, προέβαλε τις αυταπάτες για την παραγωγή ενέργειας από τα ίδια τα νοικοκυριά και για συμμετοχικές επενδύσεις από τις ενεργειακές κοινότητες.
  • Ο δεύτερος άξονας του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ είναι «ο Μετασχηματισμός του παραγωγικού μοντέλου», όπου ο ΣΥΡΙΖΑ υπόσχεται την σύνδεση της «πράσινης» και «ψηφιακής μετάβασης» με την ελληνική παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών, μαζί με κάλπικες υποσχέσεις για αποκατάσταση και κατοχύρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων, αύξηση του κατώτατου μισθού, μείωση ανισοτήτων κ.λπ.
  • Ο τρίτος άξονας είναι ο «Ψηφιακός Μετασχηματισμός» για την αξιοποίηση από τους επιχειρηματικούς ομίλους των ευκαιριών για καινοτομία και ανάπτυξη, συνοδευόμενα από υποσχέσεις για αντιμετώπιση του ψηφιακού αποκλεισμού προκειμένου να δημιουργηθούν νέα πεδία κερδοφορίας,
  • Ο τέταρτος άξονας είναι η «Κοινωνική Συνοχή», ώστε αφενός να εξασφαλίζονται συνθήκες σιωπητηρίου μέσα από ορισμένα ψίχουλα ανακύκλωσης της φτώχειας και αφετέρου να δημιουργούνται νέες αγορές για τους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στους τομείς της πρόνοιας, της υγείας, κ.λπ.
  • Ο πέμπτος άξονας είναι «η Ανάπτυξη των Περιφερειών, των Πόλεων και της Υπαίθρου» που «δίνει βαρύτητα στην τοπική και περιφερειακή διάσταση της αναπτυξιακής στρατηγικής», προκειμένου να διαχέεται σε τοπικό επίπεδο αυτή η πολιτική. Σκληρή κριτική στο σχέδιο της κυβέρνησης για την αξιοποίηση των πόρων από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης άσκησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για σχέδιο που είναι "βγαλμένο από το χρονοντούλαπο της ιστορίας", "από εκεί όπου αποσύρθηκαν, χρόνια τώρα, οι παλιές και αποτυχημένες νεοφιλελεύθερες συνταγές".


Και αυτά ονοματίζοντας το Ταμείο Ανάκαμψης ως «πολύτιμο εργαλείο για ένα πραγματικό restart», μιλώντας παράλληλα για την «επάρατη Δεξιά» που «έχει το βλέμμα στραμμένο όχι στις ανάγκες της συντριπτικής πλειοψηφίας των παραγωγικών δυνάμεων του τόπου, αλλά στις εμμονές μιας μικρής επιχειρηματικής ελίτ... με το μυαλό στις ένδοξες μέρες της Δεξιάς του πελατειακού κράτους… που έκανε γιουρούσι στο δημόσιο χρήμα και μας οδήγησε στη χρεοκοπία» (κλπ.κλπ).
Επανέφερε πάλι την «αγωνιστική» στάση του Συριζα των τελευταίων ημερών, ενάντια στο «κυβερνητικό σχέδιο που συγκροτείται γύρω από "τέσσερις θεμελιακές σκέψεις", "την ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων με μείωση μισθών και αύξηση του χρόνου εργασίας", "τις ιδιωτικοποιήσεις στις υποδομές, την ενέργεια, στο ασφαλιστικό σύστημα, στις υπηρεσίες υγείας και εκπαίδευσης"» κά.
Επισημαίνοντας –για όσους δεν κατάλαβαν που το πάει ότι «όλα τα παραπάνω είναι ακριβώς αυτά που απέρριψε και χαρακτήρισε ως απόλυτη αποτυχία, ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπάιντεν στην ιστορική του ομιλία στο Κογκρέσο, πριν από λίγες ημέρες» , τονίζοντας πως είναι καιρός "να γυρίσουμε σελίδα".

Η κριτική στην ΕΕ, αναφέρεται στο ότι «προχώρησε μεν σε σημαντικές αλλαγές για τα συντηρητικά της δεδομένα, με την αμοιβαιοποίηση χρέους και το Ταμείο Ανάκαμψης», ωστόσο, «συνεχίζει να έχει τα αντανακλαστικά ενός δυσκίνητου, γερασμένου οργανισμού που τον ξεπερνούν οι συγκυρίες, τη στιγμή που θα μπορούσε να παίξει ένα πραγματικά προωθητικό ρόλο στη νέα κατάσταση».

Ειδικότερα, στους στόχους του σχεδίου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, συμπεριέλαβε «αύξηση του ΑΕΠ με τη συμμετοχή του συνόλου της κοινωνίας», τον «μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου στην κατεύθυνση της οικονομίας της γνώσης και της αυξημένης προστιθέμενης αξίας προϊόντων και υπηρεσιών» (και όχι του ανταγωνισμού στη βάση της μείωσης των μισθών), τη «στήριξη και ανανέωση των επιχειρήσεων και ιδίως της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας σε όλο το παραγωγικό και τεχνολογικό φάσμα», (σσ. προφανώς όπως ακριβώς τότε που ήταν στην κυβέρνηση) την «προστασία της εργασίας με σεβασμό στα εργασιακά δικαιώματα και την αύξηση των μισθών» (σσ. πρώτος διδάξας –ως κυβέρνηση στην ελαστικοποίηση, κατάργηση ΣΣΕ κλπ), τη «τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα σε δίκτυα, υποδομές και υπηρεσίες βασικών αγαθών» (διατήρηση; μα υπάρχει σήμερα κάτι δημνόσιο; -απορία ψάλτου …βηξ), την «ενίσχυση του ενιαίου και καθολικού κοινωνικού κράτους» (εδώ γελάνε) και φυσικά τα ανέξοδα «δικαιότερη φορολογία», «μείωση φοροδιαφυγής» κλπ. «που θα ελαφρύνουν τις χαμηλότερες και μεσαίες εισοδηματικές ομάδες» και με κερασάκι «συνολικό οικολογικό μετασχηματισμό της οικονομίας, ανάσχεση της κλιματικής κρίσης και την ενεργειακή δημοκρατία, με κοινωνική συμμετοχή στην παραγωγή ενέργειας".

Ξεκινώντας από τη «Δίκαιη, Πράσινη Μετάβαση», ο Αλ. Τσίπρας τόνισε πως «ο δικός μας δρόμος εδράζεται στην έννοια της αυτοπαραγωγής και αυτοκατανάλωσης» δηλ. «την παραγωγή και κατανάλωση ενέργειας από τα ίδια τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις», καθώς και την «αποκέντρωση της παραγωγής, στις συμμετοχικές επενδύσεις και στη διαχείριση παραγωγής ενέργειας μέσω των ενεργειακών κοινοτήτων» (;;) με το 50% των αδειών ΑΠΕ να κατανέμεται δεσμευτικά σε ενεργειακές κοινότητες, νοικοκυριά, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και αγρότες, σε αντίθεση με το κυβερνητικό σχέδιο.

Σχετικά με τον λεγόμενο «Ψηφιακό Μετασχηματισμό» (τρίτος άξονας) μπουρδολογία και απάτη μαζί, μιλώντας για «προώθηση και υλοποίηση μιας συνολικής εθνικής ψηφιακής στρατηγικής» (όταν τα πάντα είναι εκχωρημένα –διαχρονικά στο ιδιωτικό μεγάλο κεφάλαιο) και για μια ακόμη φορά για «ψηφιακό μετασχηματισμό της Δημόσιας Διοίκησης και των κρατικών δομών»

Ως τέταρτο άξονα, ο Τσίπρας παρουσίασε το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «για την Κοινωνική Συνοχή & Ανθεκτικότητα», με «συμμετοχή της ελληνική οικονομίας σε μια διαδικασία επαναφοράς και προσανατολισμού προς ένα πιο βιώσιμο και δίκαιο μοντέλο ανάπτυξης», με (χρειαζόμαστε είπε) «σχέδιο μείωσης των ανισοτήτων και ενίσχυσης των δαπανών για την υγεία και το κράτος πρόνοιας, για την εκπαίδευση και τον πολιτισμό» …νέο ΕΣΥ, αξιοπρεπή διαβίωση, δικαίωμα στη στέγη, η «εμβληματική», όπως είπε, «μεταρρύθμιση για τη θέσπιση κοινωνικού μισθού», …μέχρι και «εκπόνηση εθνικής πολιτιστικής πολιτικής».

Τέλος, όσον αφορά τον πέμπτο άξονα για την «Ανάπτυξη των Περιφερειών, των Πόλεων και της Υπαίθρου», σημείωσε (κάνοντας γαργάρα ότι η τοπική αποτελεί –με ευθύνη και της κυβέρνησης Συριζα, μακρύ χέρι της κεντρικής εξουσίας του αστικού κράτους) πως το σχέδιο "Σχέδιο ΕΛΛΑΔΑ +" δίνει «ιδιαίτερη βαρύτητα στην τοπική και περιφερειακή διάσταση της αναπτυξιακής στρατηγικής, στην αναζωογόνηση των τοπικών κοινοτήτων και στη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών, μέσω της αυτοδιοίκησης, για τον σχεδιασμό και την αξιοποίηση των αναπτυξιακών πόρων»
Δεν ξέχασε –στο ίδιο μήκος κύματος και τους αγρότες … «στην ίδια κατεύθυνση ορίζουμε και μια νέα στρατηγική για τον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης, που αποτελεί βασικό πυλώνα της αναπτυξιακής διαδικασίας της υπαίθρου. Με στόχο τη δημογραφική ανανέωση του αγροτικού πληθυσμού και την άρση των ανισοτήτων λόγω γεωγραφικής ιδιαιτερότητας, όπως η νησιωτικότητα ή η ορεινότητα περιοχών της πατρίδας μας»... όλα τα χει ο μπαξές

Κλείνοντας την ομιλία του –όπως πάντα στα πλαίσια της κοινωνικής συναίνεσης του όλοι_μαζί_μπορούμε, υπογράμμισε πως «σε αυτό το Σχέδιο που αφορά το 99% της ελληνικής κοινωνίας, δεν χωράνε αποκλεισμοί», τονίζοντας την ανάγκη της συμβολής όλων, «του κόσμου της αγοράς, της υγιούς επιχειρηματικότητας, της επιστημονικής κοινότητας, των φορέων της αυτοδιοίκησης».

Κάνοντας την σύγκρισή ανάμεσα στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ (πάει ο «διαβολικά καλός» Τραμπ, τώρα Μπάιντεν και πάσης Ελλάδος) ανέφερε:
«Η ΕΕ έχει 120 εκατ. περισσότερους κατοίκους από τις ΗΠΑ αλλά οι δαπάνες που ανακοίνωσε η κυβέρνηση των ΗΠΑ ήταν 5,5 τρισ. και η ΕΕ μόλις 750 δισ. Τα μεγέθη είναι συντριπτικά. Παρότι τα χαιρετίζουμε γιατί είναι μέτρα έξω από την μέχρι τώρα νοοτροπία της ΕΕ, είναι ακόμη πολύ πίσω».

Ο πρώην υπουργός Οικονομικών και συντονιστής Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, σημείωσε ότι υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στην πρόταση της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Είπε ότι η πρόταση της κυβέρνηση προβλέπει την ενίσχυση της ανάπτυξης και θεωρεί ότι τα οφέλη θα διαχυθούν και προς τα κάτω, ενώ «για εμάς το επίπεδο των μισθών και το κοινωνικό κράτος είναι στον πυρήνα της πολιτικής μας» (σω…ω…ω..πα!) συμπληρώνοντας ότι «σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης το πακέτο θα πάει σε μερικές μεγάλες επιχειρήσεις, ενώ η δική μας είναι στοχευμένη να πάει σε πολλούς».
Σημείωσε ακόμη ότι το επιτελικό κράτος θα έχει άγνοια των αναγκών αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής αν δεν ενεργοποιήσει την αυτοδιοίκηση και τα κινήματα και σημείωσε ότι «ακόμη και η ΕΕ έχει ξεφύγει και έχει απομακρυνθεί από την θέση ότι η αγορά θα λύσει από μόνη της την κλιματική αλλαγή και τον ψηφιακό μετασχηματισμό».

Ο Γιώργος Σταθάκης, υπεύθυνος προγραμματικών θέσεων ΣΥΡΙΖΑ –ξεπερνώντας τον εαυτό του, ανέφερε: «Υπάρχει ένα μείζον πρόβλημα, η Ελλάδα έχει αναπτυξιακή υστέρηση, μιας και η πρόσκαιρη ανάπτυξη μέχρι το 2000 έσκασε σαν φούσκα. Υπάρχει αναπτυξιακό έλλειμμα: έχουμε κλειστή οικονομία, έχουμε λιγότερο μέσο όρο επενδύσεων και έχουμε απαράδεκτη υψηλή ανεργία καθώς και μισθούς που πέρασαν μία μεγάλη πτώση. Το Ταμείο Ανάκαμψης πρέπει να ενσωματώσει τον αναπτυξιακό μετασχηματισμό. Η ελληνική οικονομία θα αλλάξει παντού. Το ζητούμενο είναι η πράσινη μετάβαση να συμβατή με τις δυνατότητες της οικονομίας να αναπτυχθεί. Πρέπει να κάνουμε τρία βασικά πράγματα: το πρώτο να αποκαταστήσουμε ισχυρές δημόσιες πολιτικές, το δεύτερο είναι η χρηματοδότηση που πρέπει να εγκαταλείψει τον οριζόντιο χαρακτήρα και το τρίτο είναι να επιλύσεις τους αδιανόητους αναχρονισμούς που κληρονομήσαμε από το παρελθόν».
Ακολούθως –ανερυθρίαστα και εφαρμόζοντας το η καλύτερη άμυνα είναι η επίθεση, εξήγησε: «Ενώ έχουμε την πιο ελαστική αγορά εργασίας στην Ευρώπη η κυβέρνηση λέει ότι χρειάζεται περαιτέρω ελαστικοποίηση. Ενώ έχουμε μικρομεσαίες επιχειρήσεις που επιβίωσαν της πιο σκληρής οικονομικής κρίσης την περασμένη δεκαετία η κυβέρνηση αναδεικνύει ως πρόβλημα ότι πρέπει να μειώσουμε τον αριθμό τους. Στην φορολογία μιλάει για μείωση, όταν η παγκόσμια συζήτηση είναι για αύξηση των φορολογικών συντελεστών. Επίσης μιλάει για ΣΔΙΤ και ιδιωτικοποιήσεις στην χώρα που τα τελευταία 30 χρόνια έγιναν τα περισσότερα. Εμείς λέμε ότι η ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας οδήγησε στην καθήλωση των μισθών ακόμη και σε περίοδο ανάπτυξης και ότι η μείωση της φορολογίας οδηγεί σε μείωση περιορισμό του κοινωνικού κράτους. Πρέπει να γυρίσουμε σελίδα».

Και οι «οικολόγοι»…

Η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής Πολιτικής WWF Ελλάς σημείωσε ότι "θέλουμε να βλέπουμε την κρίση της πανδημίας σαν ευκαιρία. Έδειξε την σύνδεση μεταξύ περιβάλλοντος και ανθρώπινης υγείας. Αυτό το μήνυμα το πήραν και οι ηγεσίες των χωρών όπως φάνηκε και από τα μέτρα που έλαβαν αλλά και από το ότι οι οικονομικές ενισχύσεις της ΕΕ. Το 37% των πόρων θα αφορά πράσινη και ψηφιακή μετάβαση. Αλλά και οι υπόλοιπες επενδύσεις δεν πρέπει να βλάπτουν το περιβάλλον. Επιπλέον τα μέτρα θα πρέπει να έχουν πολλαπλασιαστικό όφελος".
Σημείωσε ότι επόμενη μεγάλη πρόκληση είναι τα έργα για την βιοποικιλότητα και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα μπορεί να ωριμάσει έργα πολύ γρήγορα και δεν πρέπει να φοβάται τον διάλογο και την διαβούλευση.

Η Νατάσσα Ρωμανού ερευνήτρια κλιματικής αλλαγής στη NASA εστίασε στην πράσινη μετάβαση, λέγοντας: "Η κλιματική αλλαγή είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που αντιμετωπίζει ο κόσμος, μεγαλύτερη και από την Covid. Η Ευρώπη και η Μεσόγειος αντιμετωπίζουν τις συνέπειες με τον πιο έντονο τρόπο. Δεν μπορεί να σχεδιάζει μία κυβέρνηση έργα δίχως να λαμβάνει υπόψη τις συνέπειες στο περιβάλλον από την κλιματική αλλαγή".
Αναφέρθηκε στο σχέδιο Μπάιντεν λέγοντας ότι "είναι επηρεασμένο από την Αριστερά και τα κινήματα στην Αμερική και την Ευρώπη. Ουσιαστικά διπλασίασε τους στόχους που είχε βάλλει το σχέδιο Ομπάμα για τη μείωση των εκπομπών του θερμοκηπίου και αύξησε σημαντικά τα κονδύλια για τις υποδομές. Θέλει να βάλει την Αμερική στην ηγεσία της πράσινης μετάβασης γενικώς και θα ήταν σημαντικό αν μπορούσε να συμπεριλάβει και ευρωπαϊκές δυνάμεις".

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ℹ️ Η αντιγραφή και χρήση (αναδημοσίευση κλπ) αναρτήσεων στο σύνολό τους ή αποσπασματικά είναι ελεύθερη, με απλή αναφορά στην πηγή

ℹ️ Οι περισσότερες εικόνες που αναπαράγονται σε αυτόν τον ιστότοπο είναι πρωτότυπες ή μακέτες δικές μας.
Κάποιες που προέρχονται από το διαδίκτυο, αν δεν αναφέρεται κάτι συγκεκριμένο τις θεωρούμε δημόσιες χωρίς «δικαιώματα» ©®®
Αν υπάρχει πηγή την αναφέρουμε πάντα

Τυχόν «ιδιοκτήτες» φωτογραφιών ή θεμάτων μπορούν ανά πάσα στιγμή να επικοινωνήσουν μαζί μας για διευκρινήσεις με e-mail.


ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

🔻 Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.
Αν σχολιάζετε σαν «Ανώνυμος» καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα διακριτικό όνομα, ψευδώνυμο, ή αρχικά

🔳 ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ:

Α) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog
Β) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Γ) εκτός θέματος ανάρτησης
Δ) με ασυνόδευτα link (spamming)

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά - όχι "Greeklings"