09 Ιουνίου 2021

Άλλα λόγια ν’ αγαπιόμαστε…

«Ως Ελλάδα δεν μπορούμε να εξαιρεθούμε των ανατιμήσεων που γίνονται στον πλανήτη. Δεν είναι θέμα κυβερνητικής απόφασης. Είναι πιθανό ενδεχόμενο να υπάρχουν πληθωριστικές πιέσεις σε όλη την ευρωζώνη».
Αυτό ανέφερε ο Άδωνις  Γεωργιάδης, σε  συνέντευξή  του στον ΣΚΑΙ, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εξέλιξη των διεθνών τιμών σε πρώτες ύλες και βασικά αγαθά.
Ο υπουργός πρόσθεσε: «Οι ανατιμήσεις είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο πολύ μεγάλο, διότι μετά την πανδημία έχουμε τεράστια αύξηση στα ναύλα (σσ. «απορία ψάλτου βηξ»). Για ένα container τα ναύλα έχουν ανέβει περίπου 500%. Και έχουμε και αύξηση σχεδόν σε όλες τις πρώτες ύλες σε όλο τον πλανήτη». 

Στο μεταξύ, η «επιμελητηριακή κοινότητα» έχει διαπιστώσει ότι καταγράφονται αυξήσεις σε πολλούς κλάδους και ιδιαίτερα στα τρόφιμα και ο πρόεδρος της ΚΕΕ, Κ. Μίχαλος –πάντα «πονόψυχος» για τη λαϊκή οικογένεια, δηλώνει ότι: «ορισμένοι θέλουν να βγάλουν τα σπασμένα του τελευταίου χρόνου σε βάρος των πολιτών», τονίζει παράλληλα –δηλ μπαίνοντας στο ψητό ότι «εξακολουθεί να αποτελεί αίτημα των ελληνικών και των ευρωπαϊκών επιμελητηρίων, αλλά και του επιχειρηματικού κόσμου, η απομείωση των χρεών των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από τις εθνικές τους κυβερνήσεις, διαμέσου όμως της συγχώρεσης χρέους των χωρών-μελών της ΕΕ».

Από  την  πλευρά  του,  ο  πρόεδρος  του  ΚΕΠΕ  Παν. Λιαργκόβας, σε δηλώσεις του υπογραμμίζει ότι: «Ενδεχόμενη αύξηση του πληθωρισμού, θα επηρεάσει την ελληνική οικονομία, αλλά ακόμη δεν μπορούμε να πούμε εάν πρόκειται για δομικό πρόβλημα ή συγκυριακό φαινόμενο», ενώ μίλησε για «ανέλπιστα καλή έκπληξη, η ανακοίνωση ύφεσης στο - 2,3% στο  πρώτο  τρίμηνο  του  έτους» (μιλώντας στον Αθήνα 9,84).
Ως παράγοντες θετικής επίδρασης στη συγκράτηση της ύφεσης, κατέγραψε τη ρευστότητα, τα μέτρα στήριξης της αγοράς και τη σχετική αύξηση των επενδύσεων, επισημαίνοντας «αποδείχθηκε κυρίαρχος ο ρόλος των παρεμβάσεων του κράτους στην οικονομία, για την αποτροπή της μεγάλης ύφεσης που περιμέναμε» και έριξε ντουφεκιά στον αέρα πως «πρέπει να στηρίζονται οι αδύναμοι, δηλαδή τομείς που όντως χρειάζονται κρατική στήριξη, επειδή είχαν προοπτική επιβίωσης και προ πανδημίας και όχι επιχειρήσεις που απλώς εκμεταλλεύονται την κατάσταση».
Σε ερώτηση για ενδεχόμενο αποτύπωμα στον πληθωρισμό από το κύμα ανατιμήσεων έως και 5% σε αγαθά πρώτης ανάγκης, το απέδωσε «στην διεθνή αύξηση των τιμών σε προϊόντα και μεταφορικό κόστος, λόγω των ανατιμήσεων του πετρελαίου»

Επάνοδος στην «κανονικότητα» με χαράτσια παλιάς και νέας κοπής

(καταιγιστικά μέτρα που δεν έχουν σχέση με τα container του Άδ. Γεωργιάδη, ούτε με τα πετρέλαια του Λιαργκόβα…)
1. Οι νέες αντικειμενικές αξίες που ανακοίνωσε η κυβέρνηση και οδηγούν σε αλματώδεις αυξήσεις σε πολλές λαϊκές γειτονιές της Αθήνας και της χώρας, είναι ένας ακόμα κρίκος στην κλιμάκωση της φοροαφαίμαξης των εργατικών - λαϊκών στρωμάτων, μέσα από τον ΕΝΦΙΑ και τους άλλους φόρους ακινήτων, ενώ η αντιπαράθεση ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ, περιορίζεται μόνο στο εργαλείο, με τη ΝΔ να αναμασά τον περιβόητο "εξορθολογισμό", και τον ΣΥΡΙΖΑ να στηλιτεύει τη "χρονική στιγμή", συγκαλύπτει τον ίδιο τον αντιλαϊκό χαρακτήρα της φορολογίας των ακινήτων συνολικά, το ίδιο το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ, που διαμόρφωσαν από κοινού όλες οι κυβερνήσεις της τελευταίας 10ετίας, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.
(βλ ανακοίνωση ΓΤ ΚΕ ΚΚΕ)

2. Τα αντιλαϊκά φορολογικά μέτρα «μόνιμου χαρακτήρα και επαναλαμβανόμενης απόδοσης» συνθέτουν μεταξύ άλλων το νέο Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2021-2025, που καταρτίζει η κυβέρνηση προκειμένου να το καταθέσει στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Μεταξύ αυτών και τα νέα διογκωμένα χαράτσια του ΕΝΦΙΑ καθώς και μια σειρά από άλλους φόρους στη λαϊκή κατοικία και τη μικρή ακίνητη περιουσία, οι οποίοι από το 2022 θα προσδιορίζονται με βάση τις νέες αντικειμενικές τιμές ακινήτων που δημοσιοποιήθηκαν στο ΦΕΚ.
Τα νέα δεδομένα δείχνουν αυξήσεις ακόμη και πάνω από 100% στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων για περιοχές που ήδη βρίσκονται στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού, αλλά και πάνω από 200% σε όσες τώρα θα ενταχθούν από το 2022.

3.  «Προικιά» για τους ομίλους, τη «νύφη» οι λαοί: Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση, μέσω του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), σπεύδει σε νέα έξοδο στις διεθνείς χρηματαγορές με την επανέκδοση κρατικού ομολόγου 10ετούς διάρκειας. Η σχετική δημοπρασία αναμένεται να διενεργηθεί σήμερα ενώ η σχετική εντολή ανάθεσης δόθηκε στους ομίλους BNP Paribas, Deutsche Bank, «Goldman Sachs», HSBC, «JP Morgan» και «Nomura».
Παράλληλα, τις επόμενες μέρες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ξεκινήσει μπαράζ από εκδόσεις ομολόγων για την άντληση νέων δανείων από τις διεθνείς χρηματαγορές, με στόχο την προικοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης για την εκταμίευση του πακτωλού με τις ενισχύσεις προς τους επιχειρηματικούς ομίλους της ΕΕ.

4. Ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν, αρμόδιος για τον προϋπολογισμό της ΕΕ, μίλησε για «πρωτοφανή επίπεδα χρηματοδοτικής στήριξης για να ενισχύσουμε την ανάκαμψη της Ευρώπης από τις υγειονομικές και οικονομικές κρίσεις (...) Θα επενδύσουμε στην ανθεκτικότητα της Ευρώπης και στον εκσυγχρονισμό της μέσω της πράσινης και της ψηφιακής μετάβασης.
Έτσι, τα σπασμένα φορτώνονται στις λαϊκές πλάτες, τόσο από την πλευρά της διόγκωσης των κρατικών χρεών όσο και από αυτή των παρεμβάσεων που δρομολογούνται για την «επόμενη μέρα» μέσα από τους κρατικούς προϋπολογισμούς.

5. Παζάρια για το μείγμα νομισματικής πολιτικής: Υποχώρηση 1,3% σε ετήσια βάση κατέγραψε το α' τρίμηνο του 2021 το ΑΕΠ σε επίπεδο Ευρωζώνης και 1,2% συνολικά στην ΕΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που κοινοποίησε χτες η Γιούροστατ, στη Γερμανία καταγράφηκε πτώση 3,1%, στην Ιταλία 0,8%, στην Ισπανία 4,3%. Στην ελληνική οικονομία, όπως είχε ανακοινωθεί πρόσφατα και από την ΕΛΣΤΑΤ, η πτώση διαμορφώθηκε σε 2,3%. Αντίθετα, ανάκαμψη 1,2% εμφανίστηκε στη Γαλλία.

Σε αυτό το φόντο, αύριο Πέμπτη συνεδριάζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας με θέμα τη διαμόρφωση του μείγματος της νομισματικής πολιτικής. Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομισματική πολιτική θα παραμείνει αμετάβλητη, ενώ στο ύψος του - και για όσο διάστημα χρειαστεί - θα διατηρηθεί και το πρόγραμμα έκτακτης χρηματοδότησης των τραπεζικών ομίλων της Ευρωζώνης.

6. Την ίδια ώρα, η επανεμφάνιση πληθωριστικών τάσεων αναζωπυρώνει την ενδοαστική συζήτηση αλλά και τις αντιθέσεις γύρω από τη νομισματική πολιτική ειδικότερα σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της σταδιακής απόσυρσης των «διευκολυντικών μέτρων» που εφαρμόστηκαν στο πλαίσιο της κρίσης.

Απάντηση μία και μόνη!


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ℹ️ Η αντιγραφή και χρήση (αναδημοσίευση κλπ) αναρτήσεων στο σύνολό τους ή αποσπασματικά είναι ελεύθερη, με απλή αναφορά στην πηγή

ℹ️ Οι περισσότερες εικόνες που αναπαράγονται σε αυτόν τον ιστότοπο είναι πρωτότυπες ή μακέτες δικές μας.
Κάποιες που προέρχονται από το διαδίκτυο, αν δεν αναφέρεται κάτι συγκεκριμένο τις θεωρούμε δημόσιες χωρίς «δικαιώματα» ©®®
Αν υπάρχει πηγή την αναφέρουμε πάντα

Τυχόν «ιδιοκτήτες» φωτογραφιών ή θεμάτων μπορούν ανά πάσα στιγμή να επικοινωνήσουν μαζί μας για διευκρινήσεις με e-mail.


ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

🔻 Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.
Αν σχολιάζετε σαν «Ανώνυμος» καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα διακριτικό όνομα, ψευδώνυμο, ή αρχικά

🔳 ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ:

Α) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog
Β) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Γ) εκτός θέματος ανάρτησης
Δ) με ασυνόδευτα link (spamming)

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά - όχι "Greeklings"