06 Δεκεμβρίου 2024

Αφιέρωμα Αλέξης Γρηγορόπουλος

6η Δεκέμβρη του 2008 _ Εξάρχεια _θυμίζουμε πως βρισκόμαστε επί κυβέρνησης ΝΔ (2η Κώστα Καραμανλή): ένας 15χρονος μαθητής, βρισκόταν στα Εξάρχεια μαζί με τον φίλο του Νίκο Ρωμανό _λάθος μέρος, λάθος ώρα. Λίγο πριν τις 9 μ.μ., εμφανίστηκε _με το γνωστό τσαμπουκά (σειρήνες κλπ.) περιπολικό της δεχόμενο αποδοκιμασίες (κατά την αστυνομία και “αντικείμενα”) από μια ομάδα νεαρών (όχι του Αλέξη, άλλη). Αρχικά απομακρύνθηκε, αλλά οι δύο αστυνομικοί επέστρεψαν πεζοί, και ένας εξ αυτών, ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας στη διασταύρωση των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα στόχευσε _εν ψυχρώ, ευθεία προς το πλήθος πυροβολώντας δυο φορές, με αποτέλεσμα να δολοφονήσει τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Ο θάνατος ακαριαίος, καθώς σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση “η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο”. Στη συνέχεια οι αστυνομικοί την κοπάνησαν πεζή κι έφυγαν από την περιοχή, λες και δεν έτρεχε τίποτε.

Η είδηση της δολοφονίας του θάφτηκε αρχικά από τα περισσότερα αστικά ΜΜΕ και ΜΚΔ, αλλά δεν μπορούσε να μείνει κρυφή για καιρό _άρχισαν να βγαίνουν στον αέρα πληροφορίες πολλών αυτοπτών μαρτύρων με αποτέλεσμα να μεταδοθεί η είδηση με ακρίβεια. Οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί άργησαν να μεταδώσουν την είδηση και μετέφεραν αρχικά την επίσημη εκδοχή της αστυνομίας, σύμφωνα με την οποία το περιπολικό των αστυνομικών είχε δεχτεί “μαζική επίθεση αναρχικώνμε ξύλα και μολότοφ, “ο αστυνομικός πυροβόλησε για να σώσει τη ζωή του” και η σφαίραεξοστρακίστηκε”, κάτι που διαψεύστηκε αργότερα και επίσημα από την ιατροδικαστική έρευνα. Η πληροφορία της δολοφονίας του μαθητή διαδόθηκε πλέον _όπως-όπως, σε ολόκληρη την Ελλάδα από το Διαδίκτυο και στη συνέχεια από ΜΜΕ (τις περισσότερες φορές διαστρεβλωμένα), με αποτέλεσμα κόσμος από διάφορους πολιτικούς χώρους να εκδηλώσει την οργή του στα μεγάλα αστικά κέντρα ταυτόχρονα _ανάμεσά τους και οι “γνωστοί-άγνωστοι” “μπαχαλάκηδες” προκαλώντας φθορές με εμπρησμούς κάδων κλπ. γύρω από το Πολυτεχνείο και στη συνέχεια στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου διακομίσθηκε ο δολοφονημένος μαθητής.

·       Το MEGA μετέδωσε αλλοιωμένο ερασιτεχνικό βίντεο που κατέγραφε τη στιγμή της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου, προσθέτοντας φόντο με ήχους από διαδήλωση και σπασμένες βιτρίνες πριν ακουστούν οι πυροβολισμοί _ εσκεμμένηπροβοκατόρικη παραποίηση προκειμένου να ελαφρυνθεί η θέση του Κορκονέα. Σε κείμενό του τρία χρόνια αργότερα ο Παναγιωτόπουλος του MEGA έγραψε ότι “την αλλοίωση του ηχητικού είχε κάνει αυτοβούλως ένας παραγωγός στον οποίο είχε ανατεθεί η γραφική επεξεργασία του βίντεο”.

·       ΤΟ “ΝΕΚΡΟ” ΚΡΑΤΟΣ: “η δικαιολογία που ημιεπίσημα διακινεί η κυβέρνηση ως άλλοθι για την εξοργιστική αδράνεια της αστυνομίας στα φαινόμενα καταστροφικής μανίας των κουκουλοφόρων, οι οποίοι έδρασαν, ως κοινοί κακοποιοί λεηλατώντας και πυρπολώντας δημόσια και ιδιωτική περιουσία, είναι ο φόβος ανεξέλεγκτων ταραχών, ίσως και κάποιου ακόμα νεκρού (...) φόβος όχι ανύπαρκτος. Αλλά ο φόβος υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει (...) και τελικώς τα χειρότερα δεν αποφεύχθηκαν. Οι "ανεξέλεγκτες ταραχές" υπήρξαν πρωτοφανείς για τα μεταπολιτευτικά χρονικά. Υπήρξε και νεκρός. Το κράτος (από το κύριο άρθρο στην ΗΜΕΡΗΣΙΑ).

·       ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΠΕΡΙΕΡΓΟ; “περιέργως οι ίδιοι άνθρωποι που φωνάζουν "μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι" διαμαρτύρονται για την απουσία Αστυνομίας όταν καίγονται τα μαγαζιά τους” (ο Γ. Πρετεντέρης στο ΒΗΜΑ).

·       ΤΟ «ΙΔΙΟΤΥΠΟ»: “τώρα πλέον ξέρουμε γιατί το ημιανεξάρτητο κράτος της κουκούλας εξακολουθεί να υφίσταται επί δεκαετίες σαν ένα ιδιότυπο προτεκτοράτο (...) είναι ο βολικός μπαμπούλας της κουκούλας που κάνει τους αγαθούς πολίτες να τρυπώνουν στα σπίτια τους και να μη βγαίνουν στους δρόμους με το φόβο ότι μπορεί να τους μπλέξουν με εμπρησμούς, καταστροφές και λεηλασίες καταστημάτων. Είναι το παραμορφωτικό κάτοπτρο που σπέρνει μεγαλύτερη σύγχυση, σε μια κοινωνία αλλόφρονα και σε απόγνωση. Και πίσω από αυτό κρύβονται οι πραγματικοί κουκουλοφόροι χωρίς κουκούλα” (ο Γ. Τράγκας στη ΧΩΡΑ).

·       ΤΟ ΑΝΕΚΔΟΤΟ: “οι διαδικτυακές διαδηλώσεις που ξέσπασαν ελάχιστες ώρες μετά τον φόνο του Αλέξη Γρηγορόπουλου ξεπέρασαν από την πρώτη στιγμή τα όρια της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των άλλων μεγάλων πόλεων. Την ίδια στιγμή που τα μηνύματα των συγκεντρώσεων και των κινητοποιήσεων εμφανίζονταν στις οθόνες των υπολογιστών των εφήβων στην Αθήνα, τα διάβαζαν οι δεκαεξάρηδες από το Βόλο και τη Λάρισα ως την Κοζάνη, τις Σέρρες, τη Ρόδο, την Κέρκυρα. Με αυτό τον τρόπο προκλήθηκαν γρήγορα ταυτόχρονες αντιδράσεις και ταραχές” (το “ρεπορτάζ” στα ΝΕΑ).

Με το θέμα από κυβερνητικής πλευράς ασχολήθηκε ο υφυπουργός Εσωτερικών _κίνησε  “διαδικασία” προκειμένου να τεθούν σε διαθεσιμότητα οι δυο ειδικοί φρουροί, όπως επίσης και ο διοικητής του ΑΤ Εξαρχείων, την επόμενη μέρα οι εμπλεκόμενοι προσήχθησαν στο αστυνομικό τμήμα για ανάκριση, ορίστηκαν (τρεις) εισαγγελείς προκειμένου να διερευνήσουν τα αίτια του περιστατικού. Τελικά ασκήθηκε από τη δικαιοσύνη ποινική δίωξη “για ανθρωποκτονία από πρόθεση και για παράνομη οπλοχρησία” στον ειδικό φρουρό που πυροβόλησε, και στο συνάδελφό του “για απλή συνέργεια σε ανθρωποκτονία”. Οι δύο ειδικοί φρουροί τελικά παραπέμφθηκαν σε τακτικό ανακριτή τέσσερις!! μέρες αργότερα (Τετάρτη 10-Δεκ) από τον οποίο έλαβαν προθεσμία για να απολογηθούν κλπ. κλπ. Για την ιστορία ο υπΕσ Προκόπης Παυλόπουλος, βρισκόταν σε κομματική εκδήλωση στις Σέρρες, μετέβη στην Αθήνα και έπειτα από δηλώσεις, υπέβαλε ο ίδιος μαζί με τον υφυπουργό την παραίτησή του για λόγους ευθιξίας (οι παραιτήσεις δεν έγιναν αποδεκτές από τον πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή).

Η δολοφονία καταδικάστηκε ως “περιστατικό” από την επίσημη πολιτεία, ενώ συλλυπητήριες επιστολές απέστειλαν στην οικογένεια του θύματος πρωθυπουργός, πρόεδρος της Βουλής,  πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος μάλιστα χαρακτήρισε το συμβάν “τραύμα στο κράτος δικαίου” της Ελλάδος.
“Λαγός” του Καραμανλή (που πρώτος ζήτησε να μη γίνουν κινητοποιήσεις), ο Καρατζαφέρης μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, είπε ότι “αν δεν υπάρξει σύνεση και αυτοσυγκράτηση και συνεχιστούν αυτά τα έκτροπα, πολύ φοβούμαι, ότι αυτά τα ίδια γεγονότα θα φτάσουν να επιτάσσουν την εφαρμογή του άρθρου 11 του Συντάγματος”. Το οποίο ορίζει ότι “οι υπαίθριες συναθροίσεις μπορούν να απαγορευτούν με αιτιολογημένη απόφαση της αστυνομικής αρχής, γενικά, αν εξαιτίας τους επίκειται σοβαρός κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια, σε ορισμένη δε περιοχή, αν απειλείται σοβαρή διατάραξη της κοινωνικοοικονομικής ζωής, όπως νόμος ορίζει”.
Aναφέρουν τη δολοφονία Γρηγορόπουλου ως “αποκρουστικό γεγονός”, στρογγυλεύοντας έτσι την αστυνομική φρικαλεότητα και την πολιτική που την εξέθρεψε. Ακόμα να δηλώνουν στήριξη στην κυβέρνηση (Καρατζαφέρης 8-Δεκ στη Βουλή): “Δεν πυροβόλησε η κυβέρνηση, κύριε υπουργέ. Και αυτό το ξέρουμε καλά, τουλάχιστον εμείς”. Να την ψέγουν ωστόσο για “παθητικότητα” και “ενοχική αντιμετώπιση από τα όργανα τάξης” απέναντι στις εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Αλλά και να δείχνουν την απέχθειά τους απέναντι σε κάθε λαϊκό αγώνα (Καρατζαφέρης 8-Δεκ στη Βουλή: “Προπονήθηκαν τα παιδιά στις καταλήψεις. Και σήμερα είναι έτοιμα για δράση)
... Ριζοσπάστης Τετάρτη 10-Δεκ-2008 - 2η έκδοση

Το ΚΚΕ

Αμέσως μετά τη δολοφονία, ενώ όλοι κουκούλωναν όπως-όπως επίκαιρη ερώτηση για τη δολοφονία του 15χρονου Αλέξη κατέθεσε στη Βουλή ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Σπύρος Χαλβατζής, όπου, σημείωνε:
Η κυβέρνηση φέρει βαρύτατες ευθύνες για την πρόσφατη δολοφονία από αστυνομικό του 15χρονου Α. Γρηγορόπουλου. Οι ευθύνες της βρίσκονται στη διατήρηση επί 10ετίες ενός αντιδημοκρατικού εσωτερικού καθεστώτος στην ΕΛ.ΑΣ., όπου βασιλεύει η αυθαιρεσία, η εκπαίδευση στα αμερικανικά πρότυπα τύπου "Ράμπο" και των αντιτρομοκρατικών νόμων της ΕΕ. Καθεστώς αποτελεί επίσης η στρατιωτικοποίηση, η αντιδημοκρατική διαπαιδαγώγηση του προσωπικού απέναντι στο εργατικό λαϊκό κίνημα, όπως και το καθεστώς ατιμωρησίας το οποίο μαρτυρούν δεκάδες παλιότερα και πρόσφατα περιστατικά.Ερωτάται ο κ. υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για την άρση του αντιδημοκρατικού αυτού καθεστώτος στο εσωτερικό της ΕΛ.ΑΣ. και για να σταματήσει η ατιμωρησία των ενόχων”.

        Δείτε και _Ριζοσπάστης


ΚΝΕ: 16 χρόνια από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου

Στη βία του συστήματος και την καταστολή,
και αγώνας για την ανατροπή!

«Στη βία του συστήματος και την καταστολή, οργάνωση και αγώνας για την ανατροπή!» αναφέρει σε ανακοίνωση του το Γραφείο Τύπου του ΚΣ της ΚΝΕ για τη συμπλήρωση 16 χρόνων από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου.
_                   Αναλυτικότερα, σε ανακοίνωση της η ΚΝΕ σημειώνει:

·        «16 χρόνια συμπληρώνονται από την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου από τον ειδικό φρουρό, Επ. Κορκονέα, στις 6 Δεκεμβρίου 2008.

·        16 χρόνια μετά και ακόμα εκκρεμεί το αν θα παραμείνει στη φυλακή ο καθ’ ομολογίαν δολοφόνος του. Ενώ πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ισόβια, στη συνέχεια του αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου και αποφυλακίστηκε. Μετά από δίκαιες αντιδράσεις, παρενέβη ο Άρειος Πάγος και επέστρεψε στη φυλακή, μέχρι να (ξανα)δικαστεί.

Όλα αυτά τα χρόνια αποδείχθηκε περίτρανα ότι η ένταση της κρατικής βίας και καταστολής πάει χέρι-χέρι με την ένταση της επίθεσης απέναντι στον λαό και τη νεολαία, αποτελεί απαραίτητο κομμάτι του παζλ της πολιτικής που θυσιάζει τα δικαιώματα και τη ζωή του λαού στο βωμό του κέρδους των λίγων.
Είναι το απαραίτητο συμπλήρωμα της πολιτικής που σέρνει τη χώρα μας στο μακελειό των ιμπεριαλιστικών πολέμων, που στηρίζει την γενοκτονία του Παλαιστινιακού λαού, που προσφέρει στρατιωτική βοήθεια στο καθεστώς Ζελένσκι, που έχει γεμίσει την Ελλάδα αμερικανοΝΑΤΟϊκές βάσεις,  μετατρέποντάς την σε στόχο αντιποίνων. Της πολιτικής των καθηλωμένων μισθών, της ακρίβειας που καλπάζει, των πλειστηριασμών, της επίθεσης σε εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα.

Επιβεβαιώνεται διαχρονικά ότι η κρατική βία, η καταστολή, η αστυνομική αυθαιρεσία αποτελούν συστατικά στοιχεία ενός κράτους, που αντιμετωπίζει τον λαό και τη νεολαία που αγωνίζονται ως εχθρούς.

Γι’ αυτό ακονίζει συνεχώς το ποινικό του οπλοστάσιο απέναντι στον λαό, πατώντας στη δουλειά όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων:

·        με νέες αλλαγές στους Ποινικούς Κώδικες που αυστηροποιούν ακόμα περισσότερο τις ποινές απέναντι στη δράση του εργατικού-λαϊκού κινήματος.

·        νομιμοποιώντας την αντιδραστική, “αντιτρομοκρατική” νομοθεσία και πολιτική της ΕΕ, ενισχύοντας και εφαρμόζοντας τις απαράδεκτες διατάξεις του άρθρου 187Α, του λεγόμενου «τρομονόμου», φτάνοντας, μέχρι στιγμής, από το ελάχιστο δείγμα DNA που οδήγησε στην άδικη σύλληψη και φυλάκιση δύο νέων ανθρώπων επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, στην προφυλάκιση ενός ανθρώπου με μόνο στοιχείο το μισό δακτυλικό αποτύπωμά του σε σακούλα σκουπιδιών επί κυβέρνησης ΝΔ.

·        αντιμετωπίζοντας ακόμα και τους ανήλικους που αγωνίζονται ως εγκληματίες, ενισχύοντας τις ποινές για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, όπως και τις διώξεις αγωνιστών φοιτητών, εργαζομένων, συνδικαλιστών, νέων στρατευμένων που διαμαρτύρονται απέναντι στην εμπλοκή της Ελλάδας στα δολοφονικά πολεμικά σχέδια ΗΠΑ-ΝΑΤΟ και ΕΕ.

Το αντιδραστικό και παρωχημένο σύστημα της εκμετάλλευσης και της αδικίας, όσο θα δυναμώνει το ενδεχόμενο μιας νέας βαθιάς καπιταλιστικής οικονομικής κρίσης, μιας ακόμα μεγαλύτερης κλιμάκωσης του ιμπεριαλιστικού πολέμου, τόσο θα προσπαθεί να θωρακίσει την εξουσία του απέναντι στους αγώνες του λαού και της νεολαίας. Επιδιώκει την ποινικοποίηση όχι μόνο της ριζοσπαστικής δράσης αλλά και της σκέψης, για να μη φτάσει στην συνολική αμφισβήτηση του συστήματος της εκμετάλλευσης.

Να δυναμώσει αυτό που φοβίζει το σύστημα!

Ο λαός και η νεολαία μπορούν να υψώσουν τείχος απέναντι στην κρατική βία και καταστολή, δυναμώνοντας το οργανωμένο εργατικό – λαϊκό κίνημα, μέσα από τα σωματεία τους, τους φοιτητικούς τους συλλόγους, τα μαθητικά συμβούλια.

Η πραγματική απάντηση βρίσκεται στη συμπόρευση με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, στην ενίσχυση του ρεύματος αμφισβήτησης της κυρίαρχης πολιτικής, των κατευθύνσεων της ΕΕ, του ΝΑΤΟ, στην πάλη για την ανατροπή του σάπιου συστήματος της εκμετάλλευσης που γεννά την πολύμορφη βία, τη φτώχεια και τους πολέμους».

Η ένταση της καταστολής πάει χέρι χέρι
με την κλιμάκωση της επίθεσης στον λαό και στη νεολαία

Πάνε 16 χρόνια από τις 6 Δεκέμβρη του 2008, τότε που ο 15χρονος μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός στα Εξάρχεια, στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου, από το οπλισμένο χέρι του ειδικού φρουρού της ΕΛ.ΑΣ. Επαμεινώνδα Κορκονέα, ο οποίος βρισκόταν στο σημείο μαζί με τον συνάδελφό του Β. Σαραλιώτη.

Η δολοφονία ήταν ένα προαναγγελθέν έγκλημα από μια πολιτική και ένα κράτος που διαχρονικά βλέπει ως εχθρό τον λαό και τη νεολαία που διεκδικούν, που αγωνίζονται, που αμφισβητούν και γι' αυτό παρατάσσει απέναντί τους την κρατική βία και καταστολή. Οι ευθύνες της τότε κυβέρνησης ΝΔ και της ηγεσίας της αστυνομίας είναι τεράστιες για την εν ψυχρώ δολοφονία του 15χρονου μαθητή, που ξεσήκωσε μαζικές διαμαρτυρίες σε όλη την Ελλάδα.

Χιλιάδες μαθητές, φοιτητές και σπουδαστές καταδίκασαν την κρατική βία που, όπως και σήμερα, πάει χέρι χέρι με την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής, την τρομοκράτηση όποιου σηκώνει κεφάλι και διεκδικεί. Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ από την πρώτη μέρα κάλεσαν σε συγκέντρωση στην Ομόνοια και πορεία στο Σύνταγμα, πρωτοστάτησαν στις κινητοποιήσεις, καλώντας η νεανική οργή να γίνει οργανωμένος, μαζικός αγώνας.

Στην πρώτη γραμμή βρέθηκαν επίσης το ΠΑΜΕ και τα ταξικά συνδικάτα, καλώντας την εργατική τάξη να κάνει δική της υπόθεση την καταδίκη της καταστολής, να δυναμώσει την οργανωμένη σύγκρουση με την αντιλαϊκή πολιτική που τη γεννάει.

Ολα αυτά τα χρόνια η εικόνα δεν αλλάζει, καθώς έχουν επαναληφθεί οι δολοφονίες νέων από αστυνομικές δυνάμεις στη Βοιωτία, στη Θεσσαλονίκη κ.α., αποδεικνύοντας διαρκώς ότι η όξυνση της καταστολής και του αυταρχισμού είναι συστατικό στοιχείο ενός κράτους εχθρικού για τον λαό και τη νεολαία, απολύτως ικανού για την υπεράσπιση των λίγων, ανίκανου για την υπεράσπιση και ασφάλεια της ζωής των πολλών.

Στη βία του συστήματος και την καταστολή,
οργάνωση και αγώνας για την ανατροπή!

Ποινική προδικασία

Στην απολογία του στον ανακριτή της υπόθεσης, ο Επαμεινώνδας Κορκονέας υποστήριξε ότι πυροβόλησε στον αέρα και όχι προς την ομάδα των νεαρών, και ως εκ τούτου ο θάνατος του νεαρού ήταν ατύχημα, εξαιτίας του εξοστρακισμού κάποιας σφαίρας. Επίσης, προσπάθησε να μειώσει την ζωή και την προσωπικότητα του νεαρού, ισχυριζόμενος ότι ήταν “έφηβος με αποκλίνουσα συμπεριφορά”. Η απολογία του δεν έπεισε τον ανακριτή, που διέταξε την προφυλάκιση και των δυο αστυνομικών, ενώ η κοινή γνώμη την χαρακτήρισε προσβλητική για τη μνήμη του νεκρού και προκλητική. Η εξήγηση του αστυνομικού (περί εξοστρακισμού της σφαίρας) καταρρίφθηκε μετά τα αποτελέσματα και της ιατροδικαστικής έρευνας που κατέδειξαν ότι η φορά της σφαίρας που σφηνώθηκε στον σπόνδυλο του Γρηγορόπουλου, ήταν από επάνω προς τα κάτω (και όχι από κάτω προς τα επάνω, που θα ήταν το λογικό αν η σφαίρα είχε εξοστρακιστεί στο οδόστρωμα). Το συμπέρασμα του ιατροδικαστή ήταν: “τυφλό τραύμα θώρακος διά βλήματος πυροβόλου όπλου, μικρού διαμετρήματος- ανθρωποκτονία”. Έκκληση για σεβασμό του νεκρού παιδιού της έκανε η μητέρα, με επιστολή προς τα μέσα ενημέρωσης, οι δύο κατηγορούμενοι κρίθηκαν προφυλακιστέοι και οδηγήθηκαν σε περιφερειακές φυλακές, ενώ ο συνήγορός τους _ποιος άλλος; ο Αλέξης Κούγιας … υπέστη πειθαρχική δίωξη καθώς σύμφωνα με την ανακοίνωση του Δ.Σ.Α. “προέβη σε περιύβριση νεκρού και δυσφήμιση εις βάρος των συναδέλφων του που δεν ανέλαβαν την υπεράσπιση των κατηγορουμένων”.

Δίκη

Τον Ιούνιο του 2009 το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών διέταξε με βούλευμά του την παραπομπή σε δίκη ενώπιον του Πρωτοβάθμιου Κακουργιοδικείου των δύο ειδικών φρουρών. Ο ειδικός φρουρός που πυροβόλησε τον μαθητή παραπέμπεται για ανθρωποκτονία από πρόθεση, ενώ ο συνάδελφός του για συνέργεια σε ανθρωποκτονία. Στο βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών καταλογίζονταν στον μεν πρώτο ειδικό φρουρό «ενσυνείδητη αδιαφορία» και πως προέβλεψε τις συνέπειες των πυροβολισμών και ότι σκοπεύοντας προς τους συγκεντρωμένους «επιδοκίμασε τη θανάτωση προσώπου», ενώ για τον δεύτερο κατηγορούμενο «η συμπεριφορά του δεν υπολείπεται σε ποινική απαξία», καθώς δεν απέτρεψε τον συνάδελφό του και ταυτόχρονα συμμετείχε «στις αντεγκλήσεις και στην ανταλλαγή ύβρεων» επιδεικνύοντας ταυτόχρονα «χαρακτηριστική στάση ετοιμότητας και επίδειξης ισχύος». Η δίκη της υπόθεσης ορίστηκε για τις 15 Δεκεμβρίου 2009 στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Χαλκίδας, καθώς υπήρχε η άποψη πως μια δίκη στην Αθήνα θα προκαλούσε νέες καταστροφές στην πόλη. Μετά από ενστάσεις φορέων τις πόλης της Χαλκίδας, για τον φόβο επεισοδίων, το ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου παρέπεμψε την υπόθεση στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Άμφισσας, ενώ αργότερα μεταφέρθηκε και η ημερομηνία της δίκης για τις 20-Ιαν-2010. Η πλευρά του Αλ. Γρηγορόπουλου κατέθεσε δύο φορές αίτηση για μεταφορά της δίκης σε αίθουσα των φυλακών Κορυδαλλού_ο Άρειος Πάγος απέρριψε και τις δύο φορές το αίτημα.


Τελικά, η δίκη ξεκίνησε στην Άμφισσα τις 20 Ιανουαρίου 2010, με τις πλευρές να ζητούν ολιγοήμερη αναβολή. Την ίδια μέρα πραγματοποιήθηκε πορεία στην πόλη της Άμφισσας, έξω από τα δικαστήρια. Η δίκη συνεχίστηκε στις 22, με τους δύο κατηγορούμενους να δηλώνουν αθώοι. Η πρόεδρος του δικαστηρίου ανέφερε πως αστικώς υπεύθυνο για το θάνατο του 15χρονου είναι το δημόσιο, κατά το οποίο η οικογένεια του θύματος θα μπορούσε να στραφεί αν το επιθυμεί, με την πολιτική αγωγή να εκφράζει την θέση πως η οικογένεια αστικά μπορεί να στραφεί και σε βάρος των δύο αστυνομικών, καθώς κρίνει ότι η πράξη τελέστηκε κατά παράβαση εντολής.

Ετυμηγορία

Τελικά, σχεδόν 2 χρόνια μετά το “περιστατικό” (11-Οκτ-2010), το μικτό ορκωτό δικαστήριο της Άμφισσας έκρινε και τους δύο ειδικούς φρουρούς ένοχους, τον Κορκονέα για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο και τον Σαραλιώτη για συνέργεια. Πρωτόδικα ο Κορκονέας καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και 15 μήνες (ψήφοι 4-3) ενώ στον Σαραλιώτη επιβλήθηκε ποινή δεκαετούς κάθειρξης (6-1). Λίγο αργότερα το Πενταμελές Εφετείο Λαμίας ενέκρινε το αίτημα του Σαραλιώτη για αναστολή της ποινής λόγω ανεπανόρθωτης βλάβης …υπό τον όρο της παραμονής του εντός του νομού Δράμας. Η δίκη σε δεύτερο βαθμό ξεκίνησε το 2014, στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας και κατά την πρώτη συνεδρίαση …2 χρόνια μετά (23-Δεκ-2016), ο Κορκονέας είχε δηλώσει αμετανόητος για την πράξη του, με αποτέλεσμα ακόμη και ο συνήγορός του Αλέξης Κούγιας να παραιτηθεί από την υπεράσπισή του.

Όλα καλά κι όλα ωραία

Στις 30 Ιουλίου 2019 και λόγω της απόφασης του Εφετείου που του αναγνώρισε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, ο Κορκονέας αποφυλακίστηκε …με την μειωμένη ποινή των 13 ετών… +_+_+_ ___ συνυπολογίζοντας την ποινή που είχε ήδη εκτίσει και τα “μεροκάματα” που είχε κάνει μέσα στις φυλακές, η απόφαση του δικαστηρίου ήταν άμεσα εκτελεστή. Αναίρεση στην απόφαση του Μεικτού Ορκωτού Εφετείου Λαμίας, ζήτησε ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Βασίλης Πλιώτας. Η αναίρεση έγινε κατ' αρχάς δεκτή με ψήφους 4-3 από το Ποινικό τμήμα του Αρείου Πάγου (2 χρόνια μετά _4-Φεβ-2021) ωστόσο το ζήτημα και εξαιτίας αυτής της ελάχιστης διαφοράς ψήφων παραπέμφθηκε και κρίθηκε από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Μάρτη του 2022 η ολομέλεια έκανε ομόφωνα δεκτή την αναίρεση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου με αποτέλεσμα να οριστεί νέα δίκη με νέα σύνθεση και πάλι στο Μεικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας και ο Κορκονέας συνελήφθη εκ νέου.
Η δίκη ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2022. Ο εισαγγελέας της έδρας υποστήριξε ότι ο Κορκονέας δεν άξιζε το ελαφρυντικό που του δόθηκε και ζήτησε την καταδίκη του για ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο και σε ήρεμη ψυχική κατάσταση. Παρόλα αυτά, η πρόταση του Εισαγγελέα δεν έγινε δεκτή - στον Κορκονέα αναγνωρίστηκε ο πρότερος έντιμος βίος με οριακή και πάλι διαφορά 4 - 3 (οι 4 ένορκοι αποφάσισαν υπέρ της αποδοχής του ελαφρυντικού και οι 3 τακτικοί δικαστές εφέτες αποφάσισαν την απόρριψή του) και 28-Ιουν ο Κορκονέας σε εφαρμογή της αποφάσεως αφέθηκε οριστικά ελεύθερος, ενώ οι συνήγοροι της οικογένειας προέβησαν σε επίσημο διάβημα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, με το οποίο ζήτησαν αναίρεση της αποφάσεως αλλά και πειθαρχικό έλεγχο των εμπλεκομένων πλευρών καθώς και έρευνα για το αν υπήρξε επηρεασμός δικαστικών προσώπων και ενόρκων…

Από τη δολοφονία και ύστερα γράφτηκαν πολλά τραγούδια (επαγγελματικά και ερασιτεχνικά) για τον Αλέξη Γρηγορόπουλο και άλλα που αφιερώθηκαν σε εκείνον.

Τραγούδια που γράφτηκαν
για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο

Πολλά τραγούδια (επαγγελματικά και ερασιτεχνικά, “περιθωριακά” και μη, κάποια με λίγες και άλλα με εκατομμύρια προβολές) για τον Αλέξη και άλλα που αφιερώθηκαν σε εκείνον. Αλιεύσαμε _σε τυχαία σειρά.

String Demons & Χρήστος Θηβαίος - Ο Άλφα
«Πες μας Άλφα τα όνειρά σου!
Πες μας τι κρύβεις μες στην καρδιά σου!
Γιατί γελάς και δε δακρύζεις;
Πώς δε φοβάσαι; Πώς μας φοβίζεις...»

Σπύρος Γραμμένος – Κουκουλοφόρος

Παύλος Φύσσας (Killah P) & φίλοι - Εκτός Ελέγχου [Anthem]
Έναν χρόνο πριν από τη δολοφονία του ο Παύλος Φύσσας είχε αφιερώσει ένα τραγούδι στον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο. Συμμετέχουν: Mistah Rude, Neon, Μέγας, Λόγος Απειλή, Θανάσιμος, Στίγμα Νεολαίος, Tozi, Tiny Jackal, TNT, Noizy και Echosound.

Κόμης Χ + Πάνος Γουργιώτης - Η αρχή και το τέλος
Ο Κόμης Χ γράφει: «Έφτασαν και σε μας τα νέα της 6ης του Δεκέμβρη. Καθίσαμε με τον Πάνο εκείνη την ίδια μέρα και συζητήσαμε ανάμεσα σε αμήχανες σιωπές για την αξία της ζωής, την ψευδαίσθηση της εξουσίας και το αδυσώπητο άδειασμα των ψυχών που αφήνουν πίσω οι νεκροί. Με τα ποτήρια μας μισογεμάτα πάντα, θολά νερά για να ταιριάζουν με τα θολωμένα μυαλά μας. Αυτό το "15 χρονών" ακόμα μου γαμάει τις σκέψεις...»

The Boy – Κουστουμάκι
Νεκρό παιδί στα Εξάρχεια από όπλο μπάτσου τρομοκράτη
Να σταματήσει η γη, να μην γυρίζει μέχρι να ‘ρθει κάτι
Κάτι που θα ‘χει εξήγηση και κάτι που θα δικαιώσει
Τον πόνο του ανθρώπου που ακόμα αρνείται να προδώσει

Ρίτα Αντωνοπούλου & Χρήστος Θηβαίος - Ζωή μου μην αργείς
Τραγούδι γραμμένο από τον Γιώργο Ανδρέου που αφιερώθηκε στον Αλέξη Γρηγορόπουλο. Ο ίδιος έχει πει για αυτό: «Απευθύνεται στον νέο εκείνο που στοιχήθηκε αυθόρμητα σε διαδήλωση διαμαρτυρίας για τον άδικο χαμό του νεαρού Αλέξανδρου, ζητώντας του να διαλέξει τη ζωή αντί του θανάτου, ηθικού και φυσικού. Να διαμαρτυρηθεί αποφασιστικά δίχως να παραδοθεί στη λατρεία της μηδενιστικής καταστροφής, να ενηλικιωθεί ως ενεργός πολίτης χωρίς να εκδικηθεί τυφλά, να υπερασπιστεί το δίκαιο και το φωτεινό δίχως ματαιωμένες ακρότητες, να σκεφτεί και να κρίνει με την καρδιά αλλά και το μυαλό».

Javaspa - Οι νύχτες του Αλέξη

Μεθυσμένα Ξωτικά – Οργή
Ε ναι, λοιπόν, είμαστε εμείς που έχουμε πάλι την οργή, είμαστε εμείς που δεν ξεκουραστήκαμε κι ας ήταν Κυριακή, εμείς που αν δε με πιάνεις δεν ήσουνα εκεί ούτε κι αντάμωσες το επόμενο πρωί ένα μαθητή.

Παύλος Συνοδινός - Ματωμένη Βροχή
Σάββατο προς Κυριακή
χειμωνιάτικη γιορτή
ήταν μια σφαίρα κρατική
ντυμένη νύχτα με στολή

Αντίποινα & Social Waste - Θα ‘τανε δε θα ‘ταν 15 (ft Manu Chao, DJ Magnum)
Άμα σου τύχει ν' απαντήσεις τον Αλέξη
Πεσ του για μας ότι δεν πέθανε πως ζει
Κι ότι kardesimsin 'αυτή είναι η σωστή λέξη

Από το Σύνταγμα μέχρι και το Gezi
Στυλιανός Λιανδράκης - Αλέξης Γρηγορόπουλος
Μέσα σε όλα υπάρχουν και δύο λαϊκά γραμμένα για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο από τον Στυλιανό Λιανδράκη.

Μελίνα Ασλανίδου & Ραλλία Χρηστίδου – Σάββατο
Λίγες μέρες μετά, στο κοινό τους πρόγραμμα, η Ραλλία Χρηστίδου και η Μελίνα Ασλανίδου ερμηνεύουν ένα τραγούδι γραμμένο για τον Αλέξανδρο Γρηγορόπουλο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ℹ️ Η αντιγραφή και χρήση (αναδημοσίευση κλπ) αναρτήσεων στο σύνολό τους ή αποσπασματικά είναι ελεύθερη, με απλή αναφορά στην πηγή

ℹ️ Οι περισσότερες εικόνες που αναπαράγονται σε αυτόν τον ιστότοπο είναι πρωτότυπες ή μακέτες δικές μας.
Κάποιες που προέρχονται από το διαδίκτυο, αν δεν αναφέρεται κάτι συγκεκριμένο τις θεωρούμε δημόσιες χωρίς «δικαιώματα» ©®®
Αν υπάρχει πηγή την αναφέρουμε πάντα

Τυχόν «ιδιοκτήτες» φωτογραφιών ή θεμάτων μπορούν ανά πάσα στιγμή να επικοινωνήσουν μαζί μας για διευκρινήσεις με e-mail.


ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

🔻 Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.
Αν σχολιάζετε σαν «Ανώνυμος» καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα διακριτικό όνομα, ψευδώνυμο, ή αρχικά

🔳 ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ:

Α) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog
Β) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Γ) εκτός θέματος ανάρτησης
Δ) με ασυνόδευτα link (spamming)

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά - όχι "Greeklings"