07 Οκτωβρίου 2021

Η Ευρωπαϊκή συμφωνία για το κλίμα φόρεσε τη φαιοπράσινη στολή της

 

Για τα Green Deal των καπιταλιστών έχουμε μιλήσει αρκετές φορές, όπως και για τους πρόσφατους διθυραμβικούς τόνους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απέναντι στο κυοφορούμενο κολοσσιαίο νομοθετικό πακέτο για το κλίμα (Fit for 55), στα πλαίσια της (ευρωπαϊκής) Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal) που «τρέχει» από καιρό με χρυσοφόρες «πράσινες» (Deal των ομίλων με τα εργατικά – λαϊκά στρώματα να πληρώνουν το μάρμαρο).
Με οργανωμένο γιουρούσι απέναντι σε όλους και όλα: Κλίμα, Περιβάλλον + Ωκεανοί, Ενέργεια, Μεταφορές, Γεωργία, Τουρισμός + περιφερειακή ανάπτυξη, Έρευνα και καινοτομία, Κλάδοι οικονομικής δραστηριότητας … δεν αφήνει τίποτε όρθιο (με την επισήμανση πως για να τα καταφέρουν, χρειάζονται επιπλέον 300 εκατομ €…).
Και με μια σημαντική δήλωση που πέφτει τα μαλακά ότι «η ΕΕ συμμετέχει ενεργά και στηρίζει τους διεθνείς εταίρους της όσον αφορά τη δράση για το κλίμα, ιδίως μέσω της σύμβασης-πλαισίου του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή (
UNFCCC), της «συμφωνίας του Παρισιού» και τους «15 τομείς της παγκόσμιας οικονομίας (που) αλλάζουν το Dial on Climate» (στον επόμενο τόνο η ώρα θα είναι … κλπ).
Δείτε και «
Δράση της ΕΕ για το κλίμα και η Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία»

Κωδικός Bootprint

Και ενώ οι εγκέφαλοι των καπιταλιστικών ομίλων σκαρφίζονται τα πιο απίθανα, για να βγει ακόμη και «από τη μύγα ξύγκι», κουβέντα δε γίνεται για την περιβαλλοντική ρύπανση των εξοπλιστικών σχεδιασμών και προγραμμάτων, εκεί υπάρχει επιλεκτική οπτική (αυτό που λέμε αλληθωρίζω), ή και εθελοτυφλία

Δύσκολο να βρεις στοιχεία γι’ αυτά τα επτασφράγιστα μυστικά, που συνήθως καλύπτονται από το απόρρητο σε βάθος 10ετίας η 20ετίας
Σε μια
πρόσφατη έκθεση, αναφέρεται μεταξύ άλλων

1. Οι στρατιωτικές δαπάνες αυξάνονται επί του παρόντος, κυρίως μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ, οι οποίες αποτελούν πάνω από το 50% σε παγκόσμιο επίπεδο

2. Εκτός από τους γενικούς κινδύνους του μιλιταρισμού, προκαλούν απίστευτη αύξηση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου σε μια εποχή που οι πόροι πρέπει να κατευθυνθούν για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, θέμα παραπάνω από κρίσιμο.
3. Από τα διαθέσιμα στοιχεία από κυβερνητικές και βιομηχανικές πηγές έξι μεταξύ των μεγαλύτερων χωρών της ΕΕ (Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Πολωνία και Ισπανία), με μια συντηρητική εκτίμηση το αποτύπωμα άνθρακα των στρατιωτικών δαπανών της ΕΕ το 2019 ήταν περίπου 24,8 εκατομμύρια tCO2e, που ισοδυναμεί με τις εκπομπές CO2 ~14 εκατομμυρίων οικολογικών αυτοκινήτων, με τη Γαλλία να συμβάλει περίπου στο ένα τρίτο, αλλά χωρίς κανένα συγκεκριμένο στοιχείο (πχ.) για τις ένοπλες δυνάμεις της Πολωνίας.

4. Από τις στρατιωτικές εταιρείες τεχνολογίας που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ που εξετάσαμε, η PGZ (με έδρα την Πολωνία), η Airbus, η Leonardo, η Rheinmetall και η Thales είχαν τεράστιες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου, ενώ ορισμένες άλλες του συγκεκριμένου τομέα δεν δημοσιεύουν κανένα απολύτως στοιχείο (όπως πχ. οι MBDA, Hensoldt, KMW Nexter).

5. Σε κάθε περίπτωση η ακρίβεια των αναφορών από τους αρμόδιους ήταν παρελκυστική με ασαφή δεδομένα και βασικές παραλείψεις, για όλες τις χώρες που αξιολογήθηκαν. Ένα σημαντικό ποσοστό της στρατιωτικής βιομηχανίας κρατάει τα στοιχεία για τον εαυτό τουως απόρρητα, επιπλέον, ελάχιστα στοιχεία υπάρχουν –σχεδόν μηδαμινά, για τις συνδυασμένες εκπομπές επιβλαβών αερίων και θερμοκηπίου στρατού, αλυσίδων εφοδιασμού και συναφούς βιομηχανίας τόσο σε μεμονωμένα κράτη όσο και στην ΕΕ συνολικά

(σσ.)
Τη μελέτη σύνταξαν το 
Conflict and Environment Observatory (CEOBS) μια αστική βρετανική οργάνωση που αναλαμβάνει σχετικά με τις περιβαλλοντικές διαστάσεις των ένοπλων συγκρούσεων, τις στρατιωτικές δραστηριότητες και τις ανθρωπιστικές τους συνέπειες, μαζί με τους Scientists for Global Responsibility (SGR), με έδρα  το Ηνωμένο Βασίλειο, -«περιλαμβάνει εκατοντάδες τεχνικούς και  κοινωνικούς επιστήμονες, μηχανικούς και εξειδικευμένους επαγγελματίες», που «παλεύουν για την ειρήνη, κοινωνική δικαιοσύνη και περιβαλλοντική βιωσιμότητα» ενεργός συνεργάτης της ICAN (Καμπάνια ενάντια στα πυρηνικά -International Campaign to Abolish Nuclear Weapons), στην οποία απονεμήθηκε το Νόμπελ Ειρήνης το 2017.

Ωστόσο, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (European Defense Agency),με συνεχή αύξηση στρατιωτικών δαπανών τα τελευταία 5 χρόνια, αλλά και γενικά (που έφτασαν στα 1,23 δις Ευρώ), βλέπει «θετική εξέλιξη που απαντάει στις ανησυχίες των κρατών μελών για την ασφάλεια»

Κάποιοι στην Ευρώπη –όπως παντού στον πλανήτη, προσπαθούν να φτιάξουν μια δήθεν «πράσινη» εικόνα της στρατιωτικής βιομηχανίας (και των αντίστοιχων δαπανών φυσικά).
Και να μην ξεχνάμε: το λεγόμενο περιβαλλοντικό αποτύπωμα των στρατιωτικών δαπανών, έχουν και έσοδα με τις
εξαγωγές όπλων κλπ. εξοπλισμού σε πεδία μαχών (Συρία, Ιράκ, Λιβύη κά)  -40 εκατομμύρια ευρώ τα τελευταία 5 χρόνια.

Οι λαοί βέβαια διαχωρίζουν τη θέση τους από τα φαιοπράσινα παιχνίδια πολέμου έχοντας κάθε συμφέρον να παλεύουν ενάντια στους ιθύνοντες κύκλους της ΕΕ, που διαγκωνίζονται ανάμεσα σε «Χακί» και «Πράσινες» συμφωνίες με ή χωρίς «βιώσιμη ανάπτυξη».

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ℹ️ Η αντιγραφή και χρήση (αναδημοσίευση κλπ) αναρτήσεων στο σύνολό τους ή αποσπασματικά είναι ελεύθερη, με απλή αναφορά στην πηγή

ℹ️ Οι περισσότερες εικόνες που αναπαράγονται σε αυτόν τον ιστότοπο είναι πρωτότυπες ή μακέτες δικές μας.
Κάποιες που προέρχονται από το διαδίκτυο, αν δεν αναφέρεται κάτι συγκεκριμένο τις θεωρούμε δημόσιες χωρίς «δικαιώματα» ©®®
Αν υπάρχει πηγή την αναφέρουμε πάντα

Τυχόν «ιδιοκτήτες» φωτογραφιών ή θεμάτων μπορούν ανά πάσα στιγμή να επικοινωνήσουν μαζί μας για διευκρινήσεις με e-mail.


ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

🔻 Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.
Αν σχολιάζετε σαν «Ανώνυμος» καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα διακριτικό όνομα, ψευδώνυμο, ή αρχικά

🔳 ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ:

Α) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog
Β) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Γ) εκτός θέματος ανάρτησης
Δ) με ασυνόδευτα link (spamming)

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά - όχι "Greeklings"