21 Απριλίου 2022

Γαλλία | προεδρικές εκλογές: “Σκληρά” ντιμπέιτ και ...στο βάθος κήπος

 

Η άποψή μας για τις γαλλικές εκλογές, καθαρά και ξάστερα εκφρασμένη ως «κούρσα» υπεράσπισης των γαλλικών μονοπωλίων με τον λαό στη γωνία και με τη Γαλλική αριστερά να είναι το πιο σύντομο ανέκδοτο, αποκαλύφθηκε και στην τηλεμαχία για το 2ο γύρο, χτες βράδυ ανάμεσα στο νυν, Εμανουέλ Μακρόν και την επικεφαλής του «Εθνικός Συναγερμός», Μαρίν Λεπέν (Marion “Marine” Le Pen)

Παρακολουθώντας το -χασμουρούμενοι κάθε τόσο, μας πήγε αμέσως συνειρμικά στα δικά μας και στους καθημερινούς σκυλοκαυγάδες ΝΔ-Σύριζα –με μπαλαντέρ Ανδρουλάκη.

Δεν αποτέλεσε έκπληξη πως αμέσως μετά –όλα τα σφυριά συντονισμένα …σύσσωμος ο αστικός ηλεκτρονικός τύπος μίλησε για «κάθε άλλο παρά βαρετό ντιμπέιτ» … «σκληρές ατάκες» μεταξύ τους, αναφέροντας σαν τέτοιες φράσεις όπως «Μη με διακόπτετε», «αυτό είναι λάθος» — «σταματήστε να μπερδεύετε τα πάντα» (Μακρόν) και «μη μου κάνετε κήρυγμα εμένα!» ή «μου κάνετε πλάκα;» (Λεπέν) και με γενικό συμπέρασμα πως «απαντώντας της πάντοτε με το γάντι» (σσ. καμιά έκπληξη το fair play μεταξύ αστών δεδομένο) «της έκανε τη ζωή από αρκετά, έως πολύ δύσκολη» αν και προσπαθούσε «να παραμείνει ήρεμη και συγκροτημένη»…

Όλ’ αυτά κάτω από τον τίτλο «όπως εκτιμούν αναλυτές» (;;)

Για την ιστορία το 3ωρο +40λ (!!) ντιμπέιτ (σσ. χασμούρημα –συγγνώμη) περιελάμβανε 5 θεματικές ενότητες 1η «Αγοραστική δύναμη» — 2η «Εξωτερική πολιτική», 3η «Συντάξεις», 4η «Κλιματική αλλαγή» και 5η «Ασφάλεια και δημόσια τάξη».

Προπάντων η “ανατομία” και η “εικόνα”

H μετάδοση ξεκίνησε κάπου ένα μισάωρο πριν με πολλαπλά παράθυρα ενημερώνοντας πως «από τεχνική άποψη στο στούντιο Lendit 5 όπου έλαβε χώρα η συζήτηση, υπήρχαν 16 κάμερες, ενώ πίσω από τους δυο υποψήφιους λειτουργεί γιγάντια οθόνη υψηλής ανάλυσης ύψους 3,7 μέτρων η οποία θα χρησιμεύσει ως φόντο, πως η μεταξύ τους απόσταση θα είναι 2,5μ, ενώ οι δυο δημοσιογράφοι σε απόσταση τεσσάρων μέτρων από τους δυο υποψήφιους. Συμφωνήθηκε, τέλος, ότι οι κάμερες θα έδειχναν τον υποψήφιο που δεν έχει τον λόγο μόνο όταν κοιτάζει αυτόν που έχει τον λόγο και όχι όταν για παράδειγμα ψάχνει τις σημειώσεις του ή πίνει νερό (!!)

«Κάθε λεπτομέρεια μετράει, είναι μια αποφασιστική στιγμή για τους υποψηφίους, ακόμα κι αν καμία συζήτηση δεν έχει αντιστρέψει ποτέ την τάση των εκλογών», εξηγεί στην Le Monde ο διευθυντής του TF1.

Ζητήματα, όπως το θέμα που θα συζητείτο πρώτο, ποιος θα λάμβανε πρώτος τον λόγο και πού θα κάθονταν οι δυο υποψήφιοι, είχαν επιλυθεί με κλήρωση ενώπιον δικαστικού επιμελητή (!!), ενώ τη συζήτηση συντόνισαν δυο δημοσιογράφοι, ένας από ιδιωτικό και ένας από δημόσιο τηλεοπτικό σταθμό.

Εξαιρετικά προσεκτικοί ήταν σύμφωνα με τα δημοσιεύματα του γαλλικού Τύπου οι εκπρόσωποι της Μαρίν Λεπέν, κι αυτό διότι στην τηλεοπτική συζήτηση που έγινε μεταξύ των δύο πριν από πέντε χρόνια η Μαρίν Λεπέν εκτιμάται ότι έχασε τουλάχιστον 3%.

Η Λεπέν ξεκίνησε την τηλεμαχία με «ζοφερή» εκτίμηση αναφορικά με την προηγούμενη θητεία Μακρόν λέγοντας «τα τελευταία πέντε χρόνια είδα τον λαό της Γαλλίας να ανησυχεί, να φοβάται και να τρέμει για το μέλλον. Απόψε εύχομαι να τους πούμε ότι είναι δυνατή μια εναλλακτική επιλογή. Θα είμαι η πρόεδρος της δικαιοσύνης, της αδελφοσύνης και της κοινωνικής ειρήνης» και ο Μακρόν ανταπάντησε «μπορούμε να κάνουμε τη χώρα μας πιο ισχυρή ‑μπορούμε να βελτιώσουμε τις ζωές των Γάλλων πολιτών –η Γαλλία θα γίνει πιο δυνατή εάν εναγκαλιστεί τη μετάβαση προς μια πράσινη οικονομία» (πετώντας το γάντι στους “αριστερούς” που είχαν στηρίξει το οικολογικό πρόγραμμα που λάνσαρε ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν στον 1ο γύρο)

Θα σας κάνουμε γεφύρια
– Μα δεν έχουμε ποτάμια

Λεπέν: Θα μειώσω τον ΦΠΑ στην ενέργεια από το 20% στο 5,5% — Θα επιστρέψω τα χρήματα στους Γάλλους θα εξαιρέσω τους πολίτες κάτω των 30 από το φόρο εισοδήματος», «υπόσχομαι να ενισχύσω το μηνιαίο εισόδημα των νοικοκυριών κατά 150–200€»

Μακρόν: «Είμαι περήφανος που δημιουργήσαμε 1,2 εκατ. νέες θέσεις εργασίας» σημειώνοντας πως επί των ημερών του έχει σημειωθεί ρεκόρ στη μείωση της ανεργίας και ασκώντας κριτική στη Λεπέν, της είπε «Δεν βλέπω πουθενά στις προτάσεις να χρησιμοποιείτε την λέξη “ανεργία”, υποθέτω πως αυτό σημαίνει ότι κάναμε καλή δουλειά και θέλω να σας ευχαριστήσω», πετώντας στη συνέχεια τη μπάλα στην εξέδρα και λέγοντας (σσ. με «πόνο ψυχής» ‑κατέβασε το κεφάλι εκείνη τη στιγμή –ευτυχώς δεν του ξέφυγε και κανα δάκρυ…) την πικρή αλήθεια:
Βάσει του Συντάγματος ο Πρόεδρος δεν έχει καμία απολύτως εξουσία, ώστε να απαιτήσει την αύξηση των μισθών. «Δεν θα ανεβάσετε τους μισθούς ούτε θα δώσετε μπόνους. Αυτό μπορούν να το κάνουν μόνον οι διευθυντές των εταιρειών και κανείς άλλος».

2η ενότητα —
Εξωτερική πολιτική

Σκυλοκαυγάς “για τα δάνεια του «Εθνικού Συναγερμού»”
Γνωστή ιστορία –τι πιο συνηθισμένο μεταξύ των αστικών κομμάτων (9 εκατ. € δανείστηκε από ρωσική τράπεζα) ενώ την ίδια στιγμή «έτρεξε» παράθυρο με τον Ναβάλνι να λέει ψηφίστε Μακρόν και όχι Λεπέν, με την τελευταία να προειδοποιεί πως «οι κυρώσεις έναντι της Ρωσίας θα έχουν συνέπειες στα γαλλικά νοικοκυριά» και να δέχεται ανταπάντηση «δεν στηρίξατε τα μέτρα υπέρ της Ουκρανίας, γιατί εξαρτάστε από την Ρωσία και τον Πούτιν» και «Βιαστήκατε να αναγνωρίσετε και μάλιστα πρόωρα την προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία»… «Θέλετε να βγάλετε τη Γαλλία από την ΕΕ» και άλλα ωραία (όπως)

«Επιθυμώ μια εκ βαθέων αλλαγή της ΕΕ και να ανοίξει ο δρόμος για την ανάδυση μιας νέας συμμαχίας των ευρωπαϊκών εθνών ‑ο κ. Μακρόν επιμένει σε θεωρίες συνωμοσίας, ότι δήθεν θέλω να εγκαταλείψουμε την ΕΕ» και ο Μακρόν της απάντησε «δηκτικά» «συνεπώς μας λέτε σήμερα πως το 80% του προγράμματός σας έχει αλλάξει ‑αυτά είναι καλά νέα, ιδίως αν τα συγκρίνουμε με όσα λέγατε πριν από πέντε χρόνια»…
Τα παραπάνω «ποδοσφαιρικά» φάγανε κοντά μια ώρα (!!)

3η ενότητα
— Συντάξεις

Λεπέν: Αβάσταχτη αδικία η αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης

Μακρόν: «Η μεταρρύθμιση αυτή είναι απαραίτητη για να σταματήσουμε ένα ολοένα κλιμακούμενο έλλειμμα στον προϋπολογισμό. Δεν θέλω να αυξήσω τους φόρους, δεν θέλω να αυξήσω το δημόσιο χρέος μας. Τουναντίον θέλω να είμαι σε θέση να το αποπληρώνω μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια. Συνεπώς θέλω να εργαζόμαστε περισσότερο (σσ. συνεχώς μιλούσε σε πρώτο πληθυντικό, ταυτίζοντας και τον εαυτό του με τους «πάσχοντες» και είναι σημαντικό να αρχίσουμε να επιμηκύνουμε σταδιακά [τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης] κατά τέσσερις μήνες μέχρι να φτάσουμε τα 65 έτη έως το 2031».
Παράλληλα, επανέλαβε τη «δέσμευση» για αύξηση της κατώτατης σύνταξης, ενώ υπενθύμισε ότι είναι ανοικτός στην κατοχύρωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος από τα 64 αντί από τα 65 έτη

# -
Κλιματική αλλαγή

4η ενότητα για πολύ γέλιο με «Κλιματο-σκεπτικιστές» και… «κλιματο-υποκριτές» ‑το πρόγραμμά σας για το περιβάλλον είναι απολύτως ξεκάθαρο: Είστε κλιματο-σκεπτικίστρια», δήλωσε ο Μακρόν, κατηγορώντας την Λεπέν ότι «επιθυμεί να προχωρήσει σε πλήρη εκμετάλλευση των ορυκτών καυσίμων και λοιδωρώντας τις δηλώσεις της ότι οι ανεμογεννήτριες θα ξηλωθούν όταν η ίδια γίνει πρόεδρος της χώρας» …«εσείς είστε κλιματο-υποκριτής, που με τα τιμωρητικά οικολογικά μέτρα σας επιβαρύνετε οικονομικά τα γαλλικά νοικοκυριά», του απάντησε με το «φοβερό» αιτιολογικό …«οι ανεμογεννήτριες είναι άσχημες και καταστρέφουν τα τοπία μας ‑θα τις ξηλώσω και θα υποχρεώσω τους ιδιοκτήτες τους να πληρώνουν αυτοί παρά οι φορολογούμενοι, γιατί αυτό είναι κάτι που το θέλει η Γαλλία».

Και κάπου μεταξύ τυρού και αχλαδιού «διαμάχη»  για την πυρηνική ενέργεια, ψάχνοντας φιαφορές εκεί που δεν υπάρχουν:

«Ξοδέψαμε 10 χρόνια αποσταθεροποιώντας την πυρηνική μας βιομηχανία, η οποία χρειαζόταν περαιτέρω ενίσχυση ώστε να καταστήσουμε εκ νέου αυτή την πηγή που είναι απαλλαγμένη από τον άνθρακα, τη νέα βάση για το ενεργειακό μας μείγμα», είπε η Λεπέν.

«Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να είμαστε εξαρτημένοι από τα ορυκτά καύσιμα. Η στρατηγική σας δεν είναι λειτουργική. Αν και σήμερα έχουμε ενεργειακές ανάγκες, δεν μου λέτε απολύτως τίποτα για το πώς θα τα βγάλουμε πέρα, για να προχωρήσουμε πέρα από τα ορυκτά καύσιμα και με ποιο τρόπο θα μειώσουμε την εξάρτησή μας από το ρωσικό φυσικό αέριο», αντέτεινε ο Μακρόν.


5η ενότητα —
Ασφάλεια και δημόσια τάξη

Λεπέν Θα απαγορεύσω την ισλαμική μαντίλα σε δημόσιους χώρους!  χαρακτηρίζοντάς τη «σύμβολο υποταγής των γυναικών» και «πατώντας» με έμφαση πάνω στο ζήτημα της ανασφάλειας που, όπως είπε, «βιώνουν οι Γάλλοι πολίτες».

«Η Γαλλία είναι αντιμέτωπη με τη βαρβαρότητα, με μια πραγματική εξαγρίωση. Πρέπει να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της μαζικής και ακανόνιστης μετανάστευσης που επιβαρύνει το αίσθημα της ανασφάλειας στη χώρα μας», είπε η Λεπέν, προσθέτοντας «πρέπει να είμαστε αυστηροί και σκληροί με το έγκλημα ‑ο Γάλλος πολίτης αισθάνεται ανασφαλής επειδή υπάρχει έλλειψη πόρων στο επίπεδο της δημόσιας τάξης ‑οι άνθρωποι μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν, επειδή ακριβώς τους δίνεται το δικαίωμα αυτό».

«Δεν επιτίθεμαι σε μια θρησκεία, στο Ισλάμ, που έχει κάθε δικαίωμα να υπάρχει στη Γαλλία. Το πραγματικό πρόβλημα είναι η ισλαμιστική τρομοκρατία. Θα πρέπει να εισαγάγουμε νόμους ενάντια στην ισλαμιστική ιδεολογία που βάλλει κατά των θεμελίων της Γαλλικής Δημοκρατίας», συνέχισε.

Μακρόν Η απαγόρευση της μαντίλας θα πυροδοτήσει εμφύλιο πόλεμο
«Δεν είμαι υπέρ της απαγόρευσης των θρησκευτικών συμβόλων σε δημόσιους χώρους. Η κοσμικότητα είναι μια μορφή ελευθερίας. Εάν η κυρία Λεπέν επιθυμούσε να υλοποιήσει ένα τέτοιο μέτρο, η Γαλλία, το λίκνο του Διαφωτισμού, θα γινόταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που θα απαγόρευε τα θρησκευτικά σύμβολα στο δημόσιο χώρο», τόνισε και η Λεπέν πέρασε στην «αντεπίθεση», λέγοντας πως «τα λόγια του κ. Μακρόν είναι εξαιρετικά σοβαρά».
«Πόσοι αστυνομικοί θα πρέπει να κυνηγούν ανθρώπους που φορούν μαντίλα, κίπα, ή άλλα θρησκευτικά σύμβολα;», διερωτήθηκε ο Μακρόν.

«Όσοι έτρεχαν και πίσω από τον κόσμο που δεν φορούσε μάσκες έναντι της Covid-19», απάντησε σε ειρωνικό τόνο η Λεπέν -«Θα ζητήσω δημοψήφισμα για τη μετανάστευση», πρόσθεσε.
Αμφότεροι μούγκα στη στρούγκα για τον Νο 1 κατασταλτικό μηχανισμό του αστικού κράτους, για τον αυταρχικό συντονισμό όλης της ΕΕ ενάντια στους λαούς κλπ.

Τι επιβεβαιώνει η Γαλλία

Με αφορμή το αποτέλεσμα του α’ γύρου των γαλλικών εκλογών, δίνουν και παίρνουν οι «αναλύσεις» αστικών κομμάτων και επιτελείων και στην Ελλάδα. Κοινή συνισταμένη τους είναι η εμφάνιση της αναμέτρησης Μακρόν — Λεπέν στον 2ο γύρο ως μιας μάχης ανάμεσα στη «δημοκρατία», στις «ευρωπαϊκές αρχές και αξίες» από τη μία, και στην ακροδεξιά και τον «λαϊκισμό» από την άλλη.
Με έναν σμπάρο θέλουν να πετύχουν πολλά τρυγόνια: Το ξέπλυμα της αντιλαϊκής πολιτικής όλων των κυβερνήσεων και της ΕΕ, που φουσκώνει τα πανιά της αποκρουστικής ακροδεξιάς στη Γαλλία και αλλού. Την αναβίωση κάλπικων διλημμάτων, της χρεοκοπημένης λογικής του «μικρότερου κακού». Το λανσάρισμα αντίστοιχων «αναγνώσεων» με εφαρμογή εντός Ελλάδας, με στόχο την ενσωμάτωση της λαϊκής δυσαρέσκειας, τον εγκλωβισμό της σε επιλογές μεταξύ Σκύλλας και Χάρυβδης.

Κι όμως, οι γαλλικές εκλογές επιβεβαιώνουν για άλλη μια φορά ακριβώς τα αντίθετα από τις «αναγνώσεις» των αστικών επιτελείων.

Τα «μέτωπα υπεράσπισης της δημοκρατίας» ενάντια στην ακροδεξιά δεν είναι άλλωστε κανένα καινούργιο φρούτο. Ειδικά στη Γαλλία εφαρμόζονται εδώ και 20 χρόνια. Το 2002 το δίλημμα του β’ γύρου ήταν Σιράκ ή Ζαν — Μαρί Λεπέν, το 2017 έγινε Μακρόν ή Μαρίν Λεπέν (κόρη του προηγούμενου) και το 2022 έχουμε επανάληψη του ίδιου έργου.

Και η δύναμη της ακροδεξιάς μετά από τόσα «δημοκρατικά μέτωπα»; Από το 16,9% του πατέρα Λεπέν στον α’ γύρο το 2002, στο 21,3% της κόρης Λεπέν το 2017 και στο 23,15% που πήρε η ίδια στις εκλογές της περασμένης Κυριακής, ενώ το άθροισμα των τριών ακροδεξιών υποψηφίων έφτασε στο 32%…

Η ίδια η πραγματικότητα επιβεβαιώνει ότι οι διάφορες… «δημοκρατικές πανστρατιές» όχι μόνο δεν αντιμετωπίζουν την άνοδο της ακροδεξιάς, αλλά υπηρέτησαν την παραπέρα ενσωμάτωση του λαού, «ξέπλυναν» την αντιλαϊκή πολιτική όλων των κυβερνήσεων, διαμόρφωσαν έδαφος για να προχωρήσει η αντιδραστικοποίηση ολόκληρου του αστικού πολιτικού συστήματος.

Χαρακτηριστικά είναι τα πεπραγμένα της διακυβέρνησης Μακρόν,
του προβαλλόμενου ως «προοδευτικού πόλου».

Μέσα σε πέντε χρόνια, σε συνθήκες μεγάλης όξυνσης των ιμπεριαλιστικών ανταγωνισμών, έδωσε τα ρέστα του για τα συμφέροντα των γαλλικών μονοπωλίων, με τον λαό της χώρας να πληρώνει με κάθε τρόπο.

Ενδεικτικά, σε συνέχεια όλων των προηγούμενων αντιλαϊκών κυβερνήσεων, προώθησε μια σειρά από αντεργατικά προεδρικά διατάγματα και νόμους (για διευκόλυνση των απολύσεων, διάλυση των Συλλογικών Συμβάσεων, παραπέρα υπονόμευση της συνδικαλιστικής δράσης και οργάνωσης). Προώθησε εμβληματικές ιδιωτικοποιήσεις όπως των σιδηροδρόμων, μια σαρωτική αντιασφαλιστική «μεταρρύθμιση», εισήγαγε νέους ταξικούς φραγμούς με τη «μεταρρύθμιση» για τα λύκεια.

Φρόντισε ταυτόχρονα να ενισχύσει και το οπλοστάσιο της καταστολής, μεταξύ άλλων με τον νόμο για την λεγόμενη «καθολική ασφάλεια». Και βέβαια, με κριτήριο τα συμφέροντα του γαλλικού κεφαλαίου, η κυβέρνηση Μακρόν πρωτοστατεί στα σχέδια παραπέρα στρατιωτικοποίησης της ΕΕ, ενισχύει τη γαλλική ιμπεριαλιστική επέμβαση στο Σαχέλ και τη βαθύτερη εμπλοκή της χώρας σε άλλους επικίνδυνους σχεδιασμούς.

Ολα αυτά καλούνται να τα στηρίξουν οι εργαζόμενοι και ο λαός της Γαλλίας στο όνομα του «κινδύνου για τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες»…
Και είναι βέβαια προκλητικό ότι τα αστικά επιτελεία που τώρα καλούν σε πανστρατιά κατά της ακροδεξιάς, είναι τα ίδια που όταν πρόκειται για την Ουκρανία «ξεπλένουν» δυνάμεις όπως το ναζιστικό τάγμα «Αζόφ», ή… «ξαφνιάζονται» όταν αυτές παρελαύνουν μαζί με τον Ζελένσκι στην ελληνική Βουλή.

Είναι τα ίδια επιτελεία που «ξεπλένουν» την ΕΕ του αντικομμουνισμού, της θεωρίας των δύο άκρων, της απαγόρευσης των ΚΚ σε κράτη — μέλη, της αντιμεταναστευτικής πολιτικής. Είναι τα επιτελεία που δεν έχουν πρόβλημα με μια… «πιο σοβαρή» ακροδεξιά, όπως επιβεβαιώνει και η εξέλιξη στην Ισπανία, όπου το Λαϊκό Κόμμα θα συγκυβερνά με το ακροδεξιό κόμμα Vox σε περιφερειακή κυβέρνηση…

Οι «αναλύσεις» περί «δημοκρατικών μετώπων» δεν είναι φιλολογικές. Στοχεύουν στην ενίσχυση της ενσωμάτωσης του λαού και στη χώρα μας. Το ίδιο και άλλες συγγενικές «αναλύσεις» περί «ενότητας της Αριστεράς», που δηλώνουν ότι θα έμενε εκτός β’ γύρου η Λεπέν αν το «μεταλλαγμένο» Γαλλικό ΚΚ, χρόνιο στήριγμα αντιλαϊκών σοσιαλδημοκρατικών κυβερνήσεων, ξανακατέβαινε μαζί με τον Μελανσόν, πρώην στέλεχος του Σοσιαλιστικού Κόμματος, που έχει στηρίξει αντιλαϊκές πολιτικές, την πολιτική της ΕΕ, μέχρι και τους βομβαρδισμούς στη Λιβύη…

Τόσο στη Γαλλία όμως, όσο και στην Ελλάδα και παντού, οι λαοί δεν έχουν κανένα συμφέρον να διαλέγουν ανάμεσα στο «μικρότερο κακό», ανάμεσα σε δυνάμεις που διαγκωνίζονται για το πώς θα υπηρετήσουν καλύτερα τα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Από τις ίδιες τις εξελίξεις, επιβεβαιώνεται η ανάγκη γα ένα ισχυρό εργατικό λαϊκό κίνημα, με αντικαπιταλιστικό προσανατολισμό, που θα παλεύει για σύγχρονα δικαιώματα. Που δεν θα γίνεται βορά στους κάθε λογής «σωτήρες», σοσιαλδημοκράτες, φιλελεύθερους και ακροδεξιούς, δεν θα εγκλωβίζεται στα κάλπικα διλήμματα που αναπαράγουν τα αδιέξοδα για τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία.

Γαλλία-εκλογές: «Κούρσα»
υπεράσπισης των γαλλικών μονοπωλίων
με τον λαό στη γωνία

Με τον λαό να καλείται για άλλη μια φορά να «επιλέξει» μεταξύ δυνάμεων που έχουν κοινή «πυξίδα» τα συμφέροντα των εγχώριων μονοπωλίων, τα αποτελέσματα του προχτεσινού α’ γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία ανέδειξαν στην πρώτη θέση τον νυν «κεντρώο» Πρόεδρο της χώρας, Εμ. Μακρόν, ακολουθούμενο από την επικεφαλής του ακροδεξιού «Εθνικού Συναγερμού», Μαρίν Λεπέν. Αμφότεροι ενισχυμένοι σε ποσοστά, θα είναι οι δύο υποψήφιοι που θα αναμετρηθούν, όπως και το 2017, στον β’ γύρο των εκλογών, στις 24 Απρίλη.

«Το αποτέλεσμα των γαλλικών εκλογών, με το υψηλό ‑για μια ακόμη φορά- ποσοστό της ακροδεξιάς Λεπέν, είναι η τραγική συνέπεια αφενός της διαχρονικής αντιλαϊκής πολιτικής, που υλοποίησαν όλες οι κυβερνήσεις στο όνομα μάλιστα της “δημοκρατίας” και της “προόδου” και αφετέρου του συμβιβασμού και εκφυλισμού που έχει επικρατήσει στο εργατικό και κομμουνιστικό κίνημα στη Γαλλία» (…) Σχόλιο του ΚΚΕ για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των Γαλλικών προεδρικών εκλογών

Αναλυτικότερα, ο Εμ. Μακρόν, επικεφαλής του κόμματος «La Republique en Marche!» (LREM), που ιδρύθηκε το 2017, πήρε το 27,84% των ψήφων (από 24% το 2017), ενώ η Μ. Λεπέν έλαβε 23,15% (από 21,3%).

Στην τρίτη θέση βρέθηκε ο «αριστερός» Ζαν — Λικ Μελανσόν, της «Ανυπότακτης Γαλλίας» — που όπως έδειξαν και τα αποτελέσματα θα διεκδικήσει ακόμα πιο πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναμόρφωση της γαλλικής σοσιαλδημοκρατίας — με ποσοστό 21,95% (από 19,6%).
Ακολούθησε ο επίσης ακροδεξιός Ερίκ Ζεμούρ με 7,07%.

Την ίδια ώρα, ιστορικά χαμηλά ποσοστά κατέγραψαν οι υποψήφιοι των δύο «παραδοσιακών» αστικών κομμάτων — παρατάξεων, που εναλλάσσονταν επί δεκαετίες στην αντιλαϊκή διακυβέρνηση.

Η υποψήφια του κόμματος των «Ρεπουμπλικάνων» (πολιτικός απόγονος της γκολικής δεξιάς), Βαλερί Πεκρές, πήρε μόλις 4,78% (από 20% που είχε πάρει ο υποψήφιος του κόμματος το 2017). Χτες, μάλιστα, μετά το αποτέλεσμα που αποκλείει την καμπάνιά της από την κρατική χρηματοδότηση, η Πεκρές απηύθυνε έκκληση για δωρεές, κάνοντας λόγο για θέμα που αφορά «την επιβίωση των Ρεπουμπλικάνων και κατ’ επέκταση την επιβίωση της ρεπουμπλικανικής δεξιάς».
Χαρακτηριστικό είναι και το μόλις 1,75% που συγκέντρωσε η Αν Ινταλγκό, υποψήφια του Σοσιαλιστικού Κόμματος (έναντι 6,4% του υποψηφίου του PS το 2017).

Όσον αφορά τον υποψήφιο του «μεταλλαγμένου» Γαλλικού ΚΚ, Φ. Ρουσέλ, πήρε 2,28% (το 2017 το ΓΚΚ είχε στηρίξει την υποψηφιότητα Μελανσόν).

Ο «Πράσινος» υποψήφιος, Γ. Ζαντό, πήρε 4,4%.
Η αποχή έφτασε το 26,31% (από 22,2% το 2017).

Από τις πρώτες δημοσκοπήσεις για τον β΄ γύρο ο Μακρόν προηγείται (~52% | 48% η Λεπέν και ήδη φουντώνουν μια σειρά από διεργασίες, αφενός στο όνομα της «αντιμετώπισης της ακροδεξιάς», αφετέρου σε «αντι-Μακρόν βάση».
Τη στήριξή τους στην υποψηφιότητα Μακρόν «απέναντι στην ακροδεξιά» ανακοίνωσαν άμεσα η Πεκρές, η Ινταλγκό, ο Ζαντό και το Γαλλικό ΚΚ, ενώ την υποψηφιότητα Λεπέν στηρίζει ο Ζεμούρ.

Ο Μελανσόν, από τη μία, ανέφερε ότι οι Γάλλοι καλούνται να διαλέξουν «ανάμεσα σε δύο κακά» και, από την άλλη, είπε στους ψηφοφόρους του ότι «δεν πρέπει να δώσετε ούτε μία ψήφο στην κα Λεπέν».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Λεπέν, Σ. Σενού, κάλεσε τους ψηφοφόρους της «Ανυπότακτης Γαλλίας» (του Μελανσόν) να γίνουν «ανυπότακτοι», «να μην υποταχθείτε στον υποψήφιό σας (…) να μη σώσετε το κεφάλι του Μακρόν».

Σημειωτέον, οι διεργασίες «τρέχουν» ενώ τον Ιούνη θα πραγματοποιηθούν και βουλευτικές εκλογές.
Ο υπουργός Οικονομικών, Μπρουνό Λεμέρ, σχολιάζοντας το ενδεχόμενο διαπραγματεύσεων για κυβέρνηση συνεργασίας, υποστήριξε ότι «δεν είναι προς το συμφέρον μας να έχουμε μια πλειοψηφία σε στιλ παζλ, που να αποτελείται από μικρά κομμάτια τα οποία θα πρέπει διαρκώς να αναπροσαρμόζουμε».

Οι «αναγνώσεις»
των αστικών κομμάτων στην Ελλάδα

Με μια φωνή υπέρ της υπερψήφισης Μακρόν στον β’ γύρο των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία τάχθηκαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, στη γνωστή λογική της «απάντησης στην ακροδεξιά», συσκοτίζοντας την αντιλαϊκή πολιτική που την ενισχύει.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γ. Οικονόμου, μίλησε για ανάγκη υπεράσπισης των «ευρωπαϊκών αρχών και αξιών», του δρόμου δηλαδή όπου φύονται «λουλούδια» τύπου Λεπέν. «Την σχέση Μακρόν — Μητσοτάκη χαρακτηρίζει η συναντίληψη αλλά και οι κοινές πρωτοβουλίες για μία σειρά από σημαντικά θέματα της εποχής μας, όπως είναι η στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης», ανέφερε.

Το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σε ανακοίνωσή του αναφέρει πως «τα αποτελέσματα των γαλλικών εκλογών δείχνουν το μέγεθος του πολιτικού κινδύνου για τη δημοκρατία στην Ευρώπη που αποτελεί η ακροδεξιά». Επιχαίρει για το αποτέλεσμα της υποψηφιότητας Μελανσόν (παρά… τα «γαλλικά» που εξαπολύει κατά καιρούς ο Μελανσόν κατά του ΣΥΡΙΖΑ, επιχειρώντας να αποστασιοποιηθεί από τα αντιλαϊκά πεπραγμένα της κυβέρνησής του), ενώ αναφέρει πως «είναι κρίμα που η πολυδιάσπαση της ευρύτερης Αριστεράς δεν επιτρέπει την είσοδό της στο δεύτερο γύρο».
Κι ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζεται να αποδίδει την επίδοση Λεπέν στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές — στις οποίες βέβαια πρωτοστατεί και η σοσιαλδημοκρατία — καταλήγει ότι «είναι αναγκαίο να ηττηθεί εκλογικά η Λεπέν», άρα να υπερψηφιστεί ο Μακρόν.

Σε αντίστοιχο μήκος κύματος, ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΠΑΣΟΚ|ΚΙΝΑΛ, Α. Λοβέρδος, ισχυρίστηκε ότι «η νίκη του Mακρόν στη Γαλλία στέλνει παντού μηνύματα ελπίδας» και ότι στον δεύτερο γύρο «θα δοθεί η μάχη κατά του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς».

Συσκοτίζοντας εξάλλου την πραγματική ρίζα της λαϊκής δυσαρέσκειας, την αποδίδει σε «ατέλειες» και «ανεπάρκειες», σημειώνοντας πως «η διαφαινόμενη νίκη του Μακρόν δεν πρέπει να κρύψει τις ατέλειες, τις ελλείψεις, τα προβλήματα του σημερινού ευρωπαϊκού status quo, καθώς και την αλαζονεία και τις ανεπάρκειες των ηγετών που το εκφράζουν»…

Τα προγνωστικά
λίγο πριν τον 2ο γύρο 

Σύμφωνα με το γαλλικό τηλεοπτικό δίκτυο France 24, η τελευταία δημοσκόπηση της εταιρείας Ipsos που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Μεγάλη Τετάρτη, δίνει προβάδισμα 8 ποσοστιαίων μονάδων στον Μακρόν (56%) έναντι της Λεπέν (44%).

Ωστόσο, οι αναλυτές εκτιμούν πως τόσο η ψήφος των αναποφάσιστων όσο και η αποχή θα διαδραματίσουν καταλυτικό ρόλο ως προς το τελικό αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των εκλογών.

Σημαντικό ζητούμενο παραμένει τι θα πράξουν οι ψηφοφόροι της Αριστεράς, καθώς ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν είχε εξασφαλίσει το 22% των ψήφων στον πρώτο γύρο, ενώ –μέχρι αυτή τη στιγμή, αρνήθηκε να πιέσει τους υποστηρικτές του, ώστε να ψηφίσουν τον Μακρόν στον δεύτερο.

Δείτε:  MEDEF (Ένωση των μεγαλοβιομηχάνων) ενόψει του β’ γύρου Νέες αντιλαϊκές ανατροπές χωρίς καθυστέρηση ζητούν οι μεγαλοεπιχειρηματίες | Εντείνονται οι διεργασίες στη σοσιαλδημοκρατία αλλά και στον «ευρωσκεπτικιστικό» χώρο

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ℹ️ Η αντιγραφή και χρήση (αναδημοσίευση κλπ) αναρτήσεων στο σύνολό τους ή αποσπασματικά είναι ελεύθερη, με απλή αναφορά στην πηγή

ℹ️ Οι περισσότερες εικόνες που αναπαράγονται σε αυτόν τον ιστότοπο είναι πρωτότυπες ή μακέτες δικές μας.
Κάποιες που προέρχονται από το διαδίκτυο, αν δεν αναφέρεται κάτι συγκεκριμένο τις θεωρούμε δημόσιες χωρίς «δικαιώματα» ©®®
Αν υπάρχει πηγή την αναφέρουμε πάντα

Τυχόν «ιδιοκτήτες» φωτογραφιών ή θεμάτων μπορούν ανά πάσα στιγμή να επικοινωνήσουν μαζί μας για διευκρινήσεις με e-mail.


ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

🔻 Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.
Αν σχολιάζετε σαν «Ανώνυμος» καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα διακριτικό όνομα, ψευδώνυμο, ή αρχικά

🔳 ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ:

Α) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog
Β) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Γ) εκτός θέματος ανάρτησης
Δ) με ασυνόδευτα link (spamming)

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά - όχι "Greeklings"