17 Φεβρουαρίου 2024

Μιλφέιγ _mille-feuille σε 10+ λεπτά

Το πιο γρήγορο και εύκολο _ σαν το κλασσικό 🙃  _περίπου

Υλικά

      • 3 πακέτα cream crackers
      • 1200ml γάλα
      • 100–200γρ ζάχαρη
      • 2 βανίλιες
      • 40γρ αλεύρι + 40γρ κόρν φλάουρ
      • 6 κρόκοι αυγών
      • 70γρ βούτυρο παγωμένο (ή βιτάμ)

Για τη σαντιγί

600ml κρέμα γάλακτος 35% + 1–3 κτσ ζάχαρη άχνη _μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και φυτική, που δένει καλά και είναι πιο ελαφριά
Για το γαρνίρισμα τριμμένα cream crackers + άχνη

Εκτέλεση 

         Για την κρέμα

  • Όλα τα υλικά εκτός από το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και ανακατεύουμε με ένα σύρμα πολύ καλά, στη συνέχεια
  • Το βάζουμε στη φωτιά και ανακατεύουμε με σύρμα μέχρι να δέσει και να γίνει μια πηχτή κρέμα
  • Στο τέλος όταν δέσει κατεβάζουμε και προσθέτουμε το παγωμένο βούτυρο._
  • Ανακατεύουμε καλά, αφήνουμε να “ξεκουραστεί”.

Σε ένα τετράγωνο ταψί ή χαρτόνι_βάση ζαχαροπλαστικής στρώνουμε μια στρώση cream crackers και στη συνέχεια απλώνουμε την κρέμα “γλυκά” να πάει παντού, στη συνέχεια άλλη μια στρώση και βάζουμε για λίγο στο ψυγείο.

Χτυπάμε την κρύα κρέμα γάλακτος στο μίξερ με το σύρμα και τη ζάχαρη, την απλώνουμε πάνω στην τελευταία στρώση _τέλος τρίβουμε γαλέτες (cream crackers) από πάνω συμπληρώνουμε κατά βούληση (ζάχαρη άχνη _ ξηρούς καρπούς, κανέλα ή κακάο).

Βάζουμε στο ψυγείο για 2–3 ώρες να παγώσει και σερβίρουμε.
Διατηρείται στην κατάψυξη για να μην μουλιάζουν τα φύλλα

Το (η) μιλφέιγ (mille-feuille = χίλια φύλλα, στα Γαλλικά είναι ένα από τα πιο γνωστά (παγκόσμια με πολλές παραλλαγές) γλυκίσματα , χαρακτηριστικό του οποίου είναι τα πολλά (συνήθως 3 ή και περισσότερα) φύλλα σφολιάτας. Η ονομασία του αναφέρεται μάλλον στον αρχικό τρόπο παρασκευής της σφολιάτας, με πολλαπλά διπλώματα προκειμένου να επιτευχθεί ο μεγάλος αριθμός στρώσεων. Λαμβάνοντας υπόψη ότι με κάθε δίπλωμα στη μέση (απλώνοντας πάλι την ζύμη) διπλασιάζεται ο αριθμός στρώσεων, αρκούν μόνο 10 διπλώματα …για 1024 στρώσεις (2 εις την 10η).

Πρώτη φορά αναφέρθηκε στο βιβλίο Cuisinier François _ο Γάλλος μάγειρας του François Pierre de La Varennein το 1651, ενώ η σημερινή μορφή του γλυκού τελειοποιήθηκε από τoν Marie-Antoine Carême, έναν Γάλλο σεφ. Το γλυκό υπήρχε ήδη από τον 17ο αιώνα, πιθανά και νωρίτερα.

Παραδοσιακά, το mille-feuille αποτελείται από τρία στρώματα σφολιάτας (pâte feuilletée), που εναλλάσσονται με δύο στρώσεις κρέμας ζαχαροπλαστικής (crème pâtissière) _κάποιοι αντικαθιστούν με σαντιγί την τελευταία και πασπαλίζεται με άχνη, ξηρούς καρπούς, κανέλα ή κακάο.

Η παραλλαγή της ονομασίας σε “πάστα του Ναπολέοντα” πιθανά προέρχεται από το γαλλικό επίθετο «napolitain», το οποίο αναφέρεται στην ιταλική Νάπολη.

Στην Γαλλία, το Napoléon είναι ένα μιλφέιγ με γέμιση πάστας γεύσης αμυγδάλου, στην Αγγλία και στην Αυστραλία ενδέχεται να το συναντήσουμε με την ονομασία «vanilla slice» ή «cream slice» ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός ότι υπάρχουν και αλμυρές εκδοχές του μιλφέιγ με γέμιση από τυρί, σπανάκι, ή πέστο.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ℹ️ Η αντιγραφή και χρήση (αναδημοσίευση κλπ) αναρτήσεων στο σύνολό τους ή αποσπασματικά είναι ελεύθερη, με απλή αναφορά στην πηγή

ℹ️ Οι περισσότερες εικόνες που αναπαράγονται σε αυτόν τον ιστότοπο είναι πρωτότυπες ή μακέτες δικές μας.
Κάποιες που προέρχονται από το διαδίκτυο, αν δεν αναφέρεται κάτι συγκεκριμένο τις θεωρούμε δημόσιες χωρίς «δικαιώματα» ©®®
Αν υπάρχει πηγή την αναφέρουμε πάντα

Τυχόν «ιδιοκτήτες» φωτογραφιών ή θεμάτων μπορούν ανά πάσα στιγμή να επικοινωνήσουν μαζί μας για διευκρινήσεις με e-mail.


ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

🔻 Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.
Αν σχολιάζετε σαν «Ανώνυμος» καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα διακριτικό όνομα, ψευδώνυμο, ή αρχικά

🔳 ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ:

Α) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog
Β) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Γ) εκτός θέματος ανάρτησης
Δ) με ασυνόδευτα link (spamming)

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά - όχι "Greeklings"