30 Ιανουαρίου 2022

Η γεωπολιτική πίσω από τις αυξανόμενες τιμές φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη

 

Παραθέτουμε (σε ευρεία περίληψη), με τις όποιες επιφυλάξεις που έχουν να κάνουν με επιδερμική προσέγγιση και γενικότητες στην ορολογία για πλευρές το παρακάτω άρθρο, κυρίως για τα ενδιαφέροντα στοιχεία του –δείτε τη θέση μας σχετικά με την πράσινη ανάπτυξη τις ΑΠΕ κλπ εδώ: Η Ευρωπαϊκή συμφωνία για το κλίμα φόρεσε τη φαιοπράσινη στολή της + «Fit for 55»: νέες «πράσινες» μπίζνες επιχειρηματικών ομίλων, Βιώσιμη Ανάπτυξη | όλοι-μαζί-μπορούμε: "κράτη, ιδιωτικός τομέας, κοινωνία πολιτών και άνθρωποι σαν εσένα", Το κλίμα στο «επίκεντρο» της εξωτερικής πολιτικής ΗΠΑ κι από δίπλα CIA & ΝΑΤΟ κλπ + Οι θέσεις του ΚΚΕ για την προστασία του περιβάλλοντος στον αντίποδα της πολιτικής του «Πράσινου New Deal»

Οι αγορές δεν λύνουν το πρόβλημα της τιμολόγησης της ενέργειας. Αυτό που απαιτείται είναι σχεδιασμός και μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε υποδομές.
Γράφει ο //  Prabir Purkayasth

Η τρέχουσα κρίση των αυξανόμενων τιμών φυσικού αερίου στην Ευρώπη, σε συνδυασμό με μια απότομη αύξηση του κρύου στην περιοχή, τονίζει το γεγονός ότι η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια σε οποιοδήποτε μέρος του κόσμου δεν θα είναι εύκολη.
Οι υψηλές τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη φέρνουν επίσης στο προσκήνιο την πολυπλοκότητα που συνεπάγεται η μετάβαση σε καθαρές πηγές ενέργειας: η ενέργεια δεν εξαρτάται απλώς από την επιλογή της σωστής τεχνολογίας και η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια έχει οικονομικές και γεωπολιτικές διαστάσεις που πρέπει επίσης να ληφθούν υπόψη.

Οι πόλεμοι για το φυσικό αέριο στην Ευρώπη αποτελούν σε μεγάλο βαθμό μέρος της μεγαλύτερης γεωστρατηγικής μάχης που διεξάγεται από τις ΗΠΑ χρησιμοποιώντας τον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ) και την Ουκρανία. Το πρόβλημα των ΗΠΑ και της ΕΕ είναι ότι η μετατόπιση της ενεργειακής εξάρτησης της ΕΕ από τη Ρωσία θα έχει τεράστιο κόστος για την ΕΕ, κάτι το οποίο παραλείπεται στην τρέχουσα αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ. Η ρήξη με τη Ρωσία σε αυτό το σημείο λόγω της Ουκρανίας θα έχει τεράστιες συνέπειες στην προσπάθεια της ΕΕ για τη μετάβαση σε καθαρότερες πηγές ενέργειας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επιδείνωσε το πρόβλημα της πράσινης μετάβασης επιλέγοντας μια προσέγγιση με βάση την αγορά για την τιμολόγηση του φυσικού αερίου. Οι διακοπές ρεύματος που βίωσαν οι άνθρωποι στο Τέξας τον Φεβρουάριο του 2021, ως αποτέλεσμα των θερμοκρασιών ψύχους, κατέστησαν σαφές ότι τέτοιες πολιτικές, που ωθούνται από την αγορά, αποτυγχάνουν κατά τη διάρκεια κακοκαιρίας, σπρώχνοντας τις τιμές του φυσικού αερίου σε επίπεδα όπου οι φτωχοί μπορεί να χρειαστεί απλά να κλείσουν τη θέρμανση. Το χειμώνα, οι τιμές του φυσικού αερίου τείνουν να εκτοξεύονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έγινε το 2020 και το 2021.

Προκειμένου να κατανοηθούν τα ζητήματα που σχετίζονται με τη μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια, είναι σημαντικό να εξετάσουμε πιο προσεκτικά τα τρέχοντα ζητήματα που σχετίζονται με την προμήθεια φυσικού αερίου που αντιμετωπίζει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η ΕΕ έχει επιλέξει το φυσικό αέριο ως καύσιμο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς σταματάει σταδιακά τον άνθρακα και την πυρηνική ενέργεια, ενώ επενδύει σημαντικά στην αιολική και ηλιακή ενέργεια. Το επιχείρημα που προβάλλεται υπέρ αυτής της επιλογής είναι ότι το αέριο μπορεί να παρέχει στην ΕΕ ένα μεταβατικό καύσιμο για την πορεία της προς χαμηλότερες εκπομπές, καθώς το αέριο τείνει να παράγει λιγότερες εκπομπές από τον άνθρακα. Είναι άλλο ζήτημα ότι το φυσικό αέριο είναι στην καλύτερη περίπτωση μια βραχυπρόθεσμη λύση, καθώς εξακολουθεί να εκπέμπει το ήμισυ των αερίων του θερμοκηπίου που εκπέμπει ο άνθρακας.

Το πρόβλημα με την πράσινη ενέργεια είναι ότι απαιτείται μια πολύ μεγαλύτερη προσθήκη χωρητικότητας για να διαχειριστεί τις εποχικές και καθημερινές διακυμάνσεις, κάτι που οι σχεδιαστές δεν έχουν υπολογίσει ενώ συνηγορούν υπέρ της μετάβασης σε καθαρές πηγές ενέργειας. Κατά τη διάρκεια του χειμώνα, οι ημέρες είναι μικρότερες σε μεγαλύτερα γεωγραφικά πλάτη και οι ώρες ηλιοφάνειας είναι λιγότερες. Αυτό το εποχιακό πρόβλημα της ηλιακής ενέργειας επιδεινώθηκε στην Ευρώπη το 2021 με τους χαμηλούς ανέμους μειώνοντας την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από ανεμογεννήτριες.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει βασιστεί σημαντικά στο φυσικό αέριο για να εκπληρώσει τους βραχυπρόθεσμους και μεσοπρόθεσμους στόχους της για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.
Το φυσικό αέριο μπορεί να αποθηκευτεί για να καλύψει βραχυπρόθεσμες και εποχιακές ανάγκες και η παραγωγή αερίου μπορεί ακόμη και να αυξηθεί εύκολα με την απαραίτητη ικανότητα άντλησης. Όλα αυτά, ωστόσο, απαιτούν εκ των προτέρων προγραμματισμό και επενδύσεις στην κατασκευή πλεονασματικής ικανότητας για να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των ημερήσιων ή εποχιακών διακυμάνσεων.

Δυστυχώς, η ΕΕ πιστεύει ακράδαντα ότι οι αγορές επιλύουν μαγικά όλα τα προβλήματα. Απομακρύνθηκε από τις μακροπρόθεσμες συμβάσεις επί των τιμών του φυσικού αερίου και προτίμησε τις βραχυπρόθεσμες και άμεσης παράδοσης συμβάσεις – σε αντίθεση με την Κίνα, την Ινδία και την Ιαπωνία, που όλες τους έχουν μακροπρόθεσμες συμβάσεις αναπροσαρμοσμένες στις τιμές του πετρελαίου τους.

Γιατί η τιμή του φυσικού αερίου επηρεάζει την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ; Εξάλλου, το φυσικό αέριο αντιπροσωπεύει μόνο περίπου το 20% της παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ. Δυστυχώς για τους ανθρώπους στην περιοχή της ΕΕ, όχι μόνο η αγορά φυσικού αερίου αλλά και η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας έχει «απελευθερωθεί» στο πλαίσιο των μεταρρυθμίσεων της αγοράς στην ΕΕ. Το ενεργειακό μείγμα στο δίκτυο καθορίζεται από δημοπρασίες της αγοράς ενέργειας, στις οποίες οι ιδιώτες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας προσφέρουν τις τιμές τους και την ποσότητα που θα παρέχουν στο ηλεκτρικό δίκτυο. Οι προσφορές αυτές γίνονται δεκτές, από τη χαμηλότερη στην υψηλότερη, μέχρι να καλυφθεί πλήρως η προβλεπόμενη ζήτηση της επόμενης ημέρας. Στη συνέχεια, η τιμή της τελευταίας προσφοράς καθίσταται η τιμή για όλους τους παραγωγούς. Στη γλώσσα των οπαδών του Μίλτον Φρίντμαν – γνωστοί ως Chicago Boys – αυτή η τιμή που προσφέρθηκε από τον τελευταίο πλειοδότη είναι η «τιμή με βάση το οριακό κόστος» του (ή οριακή τιμή) που ανακαλύφθηκε μέσω της δημοπρασίας της ηλεκτρικής ενέργειας και, ως εκ τούτου, είναι η «φυσική» τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας.
(...)
Επί του παρόντος, στην ΕΕ, το φυσικό αέριο είναι ο οριακός παραγωγός, και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η τιμή του φυσικού αερίου καθορίζει επίσης την τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρώπη. Αυτό εξηγεί την σχεδόν 200% αύξηση των τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος στην Ευρώπη το 2020. Το 2021, σύμφωνα με έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τον Οκτώβριο του 2021, «οι τιμές του φυσικού αερίου αυξάνονται παγκοσμίως, αλλά πιο σημαντικά στις εισαγωγές των περιφερειακών αγορών όπως η Ασία και η ΕΕ. Μέχρι στιγμής, το 2021, οι τιμές τριπλασιάστηκαν στην ΕΕ και υπερδιπλασιάστηκαν στην Ασία, ενώ διπλασιάστηκαν μόνο στις ΗΠΑ».

Η σύζευξη των αγορών φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας με τη χρήση της οριακής τιμής ως τιμής όλων των παραγωγών σημαίνει ότι, αν οι τιμές άμεσης παράδοσης του φυσικού αερίου τριπλασιαστούν, όπως έγινε πρόσφατα, το ίδιο θα συμβεί και με τις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Δεν είναι δύσκολο να μαντέψει κανείς ποιος επηρεάζεται περισσότερο με τέτοιες αυξήσεις. Αν και γίνεται κριτική από διάφορες πλευρές σχετικά με τη χρήση της οριακής τιμής ως τιμής του ηλεκτρισμού για όλους τους προμηθευτές ανεξάρτητα από το αντίστοιχο κόστος τους, η νεοφιλελεύθερη πίστη στους θεούς της αγοράς έχει κυριαρχήσει στην Ευρώπη.

Η Ρωσία έχει μακροπρόθεσμες συμβάσεις καθώς και βραχυπρόθεσμες συμβάσεις για την προμήθεια φυσικού αερίου σε χώρες της ΕΕ.
Ο Πούτιν χλεύασε τη γοητεία της ΕΕ με τις τιμές άμεσης παράδοσης και τις τιμές του φυσικού αερίου και δήλωσε ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να παρέχει περισσότερο φυσικό αέριο μέσω μακροπρόθεσμων συμβάσεων στην περιοχή. Εν τω μεταξύ, τον Οκτώβριο του 2021, η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι η Ρωσία δεν κάνει αυτό που της αναλογεί για να βοηθήσει την Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση φυσικού αερίου, σύμφωνα με άρθρο στον Economist. Το άρθρο ανέφερε, ωστόσο, ότι σύμφωνα με τους αναλυτές, «οι μεγάλοι ηπειρωτικοί πελάτες της Ρωσίας πρόσφατα επιβεβαίωσαν ότι εκπληρώνει τις συμβατικές υποχρεώσεις της», προσθέτοντας ότι «δεν υπάρχουν πολλές αποδείξεις ότι η Ρωσία αποτελεί μεγάλο παράγοντα στην τρέχουσα κρίση φυσικού αερίου της Ευρώπης».

Το ερώτημα εδώ είναι αν η ΕΕ πιστεύει στην αποτελεσματικότητα των αγορών ή όχι. Η ΕΕ δεν μπορεί να ισχυρίζεται ότι οι αγορές είναι καλύτερες όταν οι τιμές άμεσης παράδοσης είναι χαμηλές το καλοκαίρι και να αλλάζει άποψη το χειμώνα, ζητώντας από τη Ρωσία να παρέχει περισσότερα προκειμένου να «ελέγξει» την τιμή της αγοράς. Και αν οι αγορές είναι πράγματι το καλύτερο, γιατί να μην βοηθήσουμε την αγορά με την επίσπευση των ρυθμιστικών εξουσιοδοτήσεων για τον αγωγό Nord Stream 2, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο στη Γερμανία;

Αυτό μας φέρνει στο περίπλοκο ζήτημα της ΕΕ και της Ρωσίας. Η τρέχουσα κρίση στην Ουκρανία η οποία κλονίζει τη σχέση μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας συνδέεται στενά και με το φυσικό αέριο. Αγωγοί από τη Ρωσία μέσω της Ουκρανίας και της Πολωνίας, μαζί με τον υποθαλάσσιο αγωγό Nord Stream 1, παρέχουν αυτήν τη στιγμή τον κύριο όγκο ρωσικού αερίου στην ΕΕ. Η Ρωσία διαθέτει επίσης πρόσθετη ικανότητα μέσω του Nord Stream 2, που πρόσφατα τέθηκε σε λειτουργία, για την προμήθεια περισσότερου φυσικού αερίου στην Ευρώπη, αν λάβει την δημοσιονομική ρυθμιστική έγκριση.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι ο αγωγός Nord Stream 2 δεν περιορίζεται απλώς σε ρυθμιστικά ζητήματα αλλά και στη γεωπολιτική του φυσικού αερίου στην Ευρώπη. Οι Ηνωμένες Πολιτείες πίεσαν τη Γερμανία να μην επιτρέψει το Nord Stream 2 να τεθεί σε λειτουργία και απείλησαν επίσης να επιβάλουν κυρώσεις στις επιχειρήσεις που εμπλέκονται στο έργο του αγωγού. Πριν αποχωρήσει από τη θέση της καγκελαρίου της Γερμανίας τον Σεπτέμβριο του 2021, η Άνγκελα Μέρκελ, ωστόσο, αντιστάθηκε στην πίεση της Ουάσιγκτον για να σταματήσει το έργο του αγωγού και ανάγκασε τις Ηνωμένες Πολιτείες να υποχωρήσουν σε μια «συμφωνία συμβιβασμού». Η κρίση στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει περαιτέρω πίεση στη Γερμανία να αναβάλει τον Nord Stream 2, ακόμη και αν αυτό σημαίνει επιδείνωση των δύο κρίσεων, δηλαδή τις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας.

Ο καθαρά κερδισμένος από όλα αυτά είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες, έχοντας την ΕΕ ως αγοραστή τους για το πιο ακριβό φυσικό αέριο με τη μέθοδο της υδραυλικής ρωγμάτωσης (fracking). Η Ρωσία προμηθεύει σήμερα περίπου το 40% του φυσικού αερίου της ΕΕ. Αν αυτό παρεμποδιστεί, οι Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες παρέχουν περίπου το 5% της ζήτησης του φυσικού αερίου της ΕΕ (σύμφωνα με τα στοιχεία του 2020), θα μπορούσαν να κερδίσουν πολλά. Το ενδιαφέρον των Ηνωμένων Πολιτειών, με την επιβολή κυρώσεων στον εφοδιασμό της Ουκρανίας με ρωσικό αέριο και την απαγόρευση στο να τεθεί σε λειτουργία ο αγωγός Nord Stream 2, έχει να κάνει τόσο με την υποστήριξή τους προς την Ουκρανία, όσο και με το να καταφέρουν να μην γίνει η Ρωσία υπερβολικά σημαντική για την ΕΕ.

Ο Nord Stream 2 θα μπορούσε να συμβάλει στη δημιουργία μιας κοινής πανευρωπαϊκής αγοράς και μιας μεγαλύτερης ευρω-ασιατικής ενοποίησης. Όπως και στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν συμφέρον να σταματήσουν το εμπόριο που βασίζεται στη γεωγραφία αντί στην πολιτική. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου κατασκευάστηκαν αγωγοί φυσικού αερίου από τη Σοβιετική Ένωση στη Δυτική Ευρώπη, καθώς η γεωγραφία και το εμπόριο είχαν προτεραιότητα έναντι της πολιτικής του Ψυχρού Πολέμου.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επιθυμούν να επικεντρωθούν στο ΝΑΤΟ και την περιοχή του Ινδο-Ειρηνικού, καθώς η προσοχή τους βρίσκεται στους ωκεανούς. Γεωγραφικά, οι ωκεανοί δεν είναι ξεχωριστοί, αλλά ένα συνεχές σώμα που καλύπτει περισσότερο από το 70% της παγκόσμιας επιφάνειας με τρία μεγάλα νησιά: την Ευρασία, την Αφρική και την Αμερική. (Αν και στη διατύπωση του Βρετανού γεωγράφου Χάλφορντ Μακίντερ, δημιουργός της ιδέας του παγκόσμιου νησιού, η Αφρική θεωρήθηκε μέρος της Ευρασίας.) Η Ευρασία είναι μακράν το μεγαλύτερο νησί, με το 70% του παγκόσμιου πληθυσμού. Γι’ αυτό οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν επιθυμούν μια τέτοια ενοποίηση.

Ο κόσμος διέρχεται ίσως τη μεγαλύτερη μετάβαση που γνώρισε ο ανθρώπινος πολιτισμός για να αντιμετωπίσει τις σημερινές προκλήσεις που θέτει η κλιματική αλλαγή. Για την αντιμετώπιση αυτών των προκλήσεων, απαιτείται μια ενεργειακή μετάβαση η οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί μέσω αγορών που δίνουν προτεραιότητα στα άμεσα κέρδη σε σχέση με τα μακροπρόθεσμα κοινωνικά οφέλη. Αν το φυσικό αέριο είναι πράγματι το μεταβατικό καύσιμο, τουλάχιστον για την Ευρώπη, χρειάζεται μακροπρόθεσμες πολιτικές για την ενσωμάτωση του δικτύου φυσικού αερίου της με τα κοιτάσματα φυσικού αερίου, τα οποία έχουν επαρκή αποθήκευση. Και η Ευρώπη πρέπει να σταματήσει να παίζει παιχνίδια με την ενέργειά της και το μέλλον του κλίματος προς όφελος των Ηνωμένων Πολιτειών.


Independent Media Institute
Η παραγωγή του άρθρου έγινε σε συνεργασία του Newsclick και του Globetrotter.
Ο Prabir Purkayasth είναι ο ιδρυτικός συντάκτης του Newsclick.in, μιας πλατφόρμας ψηφιακών μέσων και ακτιβιστής για την επιστήμη και το κίνημα του ελεύθερου λογισμικού.

 

28 Ιανουαρίου 2022

Η Ταϋγέτη 🎬 δε μένει πια εδώ...

Η – πασίγνωστη στο κινηματογραφόφιλο αλλά και θεατρόφιλο κοινό με το μικρό όνομά της – ηθοποιός και αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης Ταϋγέτη, το γένος Μπασούρη, υπέκυψε μια μέρα σαν σήμερα τα ξημερώματα 28-Ιαν-2003 στα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζε τα τελευταία χρόνια.

Ήταν γυναίκα καλόψυχη, γελαστή, τρυφερή, πληθωρική και μαχητική, γεμάτη αισθήματα αγάπης και αλληλεγγύης για τον πάσχοντα άνθρωπο. Γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε στη Σχολή του Εθνικού Ωδείου, με δάσκαλο στο τραγούδι τον Μ. Κουνελάκη και κατόπιν στη Σχολή του Εθνικού Θεάτρου.
Οι πρώτες εμφανίσεις χρονολογούνται στην αρχή της Κατοχής, ενώ μέλος του ΣΕΗ έγινε το 1943. Συμμετείχε δραστήρια στο ΕΑΜ Θεάτρου.
Στα χρόνια της Κατοχής συμμετείχε δραστήρια στο ΕΑΜ Θεάτρου, ενώ παράλληλα εντάχθηκε στο ΚΚΕ, με το οποίο επανασυνδέθηκε μετά τη μεταπολίτευση.

Από το 1944 μέχρι το 1948 έπαιξε με το ΕΑΜικό «Θέατρο του Λαού», στο θεατρικό χρονικό «’41-’44», με το θίασο του ΕΑΜίτη Αλκη Προβελέγγιου, με τους ΕΑΜικούς «Ενωμένους Καλλιτέχνες», με το θίασο των ΕΑΜιτών πρωταγωνιστών Δήμου Σταρένιου-Αλέκας Παΐζη-Τίτου Βανδή, το θίασο Γιώννη Ιατρού-Ζωζώς Νταλμάς και το «Θυμελικό Θίασο» του Λίνου Καρζή.
Η Βασιλειάδου συνήθιζε να λέει χαριτολογώντας ότι αν γινόντουσαν καλλιστεία για άσχημες, η ίδια θα έβγαινε σταρ Ελλάς και η Ταϋγέτη Μις Ελλάς.


Για τις ιδέες και την αντιστασιακή της δράση συνελήφθη και κλείστηκε στα κολαστήρια σε Χίο, Μακρόνησο, Τρίκερι, Αϊ-Στράτη, με συγκρατούμενες (Καίτη Οικονόμου).
Μετά την απελευθέρωσή της, από το 1951 εμφανίστηκε σε ποικίλα έργα, σε όλα τα θεατρικά είδη (τραγωδία, δράμα, κωμωδία, μουσική κωμωδία, επιθεώρηση) και σε ποικίλους, κυρίως κωμικούς, ρόλους.
Από το 1955 έπαιξε σε πολλές ταινίες, με πρώτη την «Κάλπικη λίρα» και τελευταία την ταινία του Στέλιου Τατασόπουλου «Δυο τρελοί και ο ατσίδας». Το 1973 πρωτόπαιξε στην τηλεόραση, στη σειρά «Το εικοσιτετράωρο ενός παλιατζή».
Το 1984 προσελήφθη στο Εθνικό Θέατρο όπου παρέμεινε μέχρι το 1992, οπότε συμπληρώνοντας το μίνιμουμ όριο των ενσήμων μπόρεσε να συνταξιοδοτηθεί. 

Η τελευταία της εμφάνιση έγινε στο Εθνικό Θέατρο, στο διασκευασμένο για παιδιά, από τον Αλέξη Σολωμό, έργο του Μπέρναρντ Σο «Ο Ανδροκλής και το λιοντάρι».

Με πληροφορίες από το Ριζοσπάστη

Φιλμογραφία

  • 1955 Η κάλπικη λίρα
  • 1956 Ο ζηλιαρόγατος
    • Γραφείο συνοικεσίων
  • 1957 Αγιούπα
    • Μπαρμπα Γιάννης κανατάς
  • 1958 Χαρούμενοι αλήτες
    • Ένας ήρως με παντούφλες
  • 1959 Όσο υπάρχουν γυναίκες
    • Ο θησαυρός του μακαρίτη
    • Οι κληρονόμοι του Καραμπουμπούνα
  • 1960 Αγνές ψυχές
    • Ο Τσακιτζής, ο προστάτης των φτωχών
  • 1962 Λαφίνα
    • Το πιθάρι
    • Πονεμένη μητέρα
    • Τέρμα τα δίφραγκα
    • Ο άντρας της γυναίκας μου
    • Τα Χριστούγεννα του αλήτη
  • 1963 Οι τουρίστες
    • Οι ανιδίκευτοι
    • Το τεμπελόσκυλο
    • Εμείς τα μπατιράκια
  • 1964 Ζωή γεμάτη πόνο
    • Σχολή για σωφερίνες
    • Ζητιάνος μιας αγάπης
    • Είναι μεγάλος ο καημός
    • Εξω φτώχεια και καλή καρδιά
    • Μια εβδομάδα στον παράδεισο
  • 1965 Η προδομένη
    • Φτωχό μου σπουργιτάκι
  • 1966 Ησαΐα χόρευε
    • Ο παπατρέχας
    • Προξενήτρα πράκτωρ 017
    • Ο Μελέτης στην άμεσο δράση
    • Δοσατζού επιχείρησις γαμπρός
  • 1967 Πάρε κόσμε
    • Η χαρτορίχτρα
    • Ένας απένταρος λεφτάς
    • Από λαχτάρα σε λαχτάρα
    • Ο Μανωλάκης ο τέντυ μπόϊς
    • Τρελός, παλαβός και Βέγγος
    • Κοκοβιός και σπάρος στα δίχτυα της αράχνης
  • 1968 Ο κούκλος
    • Ο μπακαλόγατος
  • 1969 Προκόπης ο απρόκοπος
  • 1970 Δυο τρελοί και ο ατσίδας
  • 1979 Ο φαλακρός μαθητής
  • 1984 Άννα Πετρή
  • 1987 Όνειρο αριστερής νύχτας
    • Πατρίς, ληστεία, οικογένεια
    • Ο παράδεισος ανοίγει με αντικλείδι
  • 1991 Φανουρόπιτα
  • 1993 Ζωή χαρισάμενη
  • 1996 Μη μου άπτου
  • 🎬  Ταϋγέτη (Αρχείο ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ)
  • 📽️  Ταϋγέτη (Νυχτερινός Επισκέπτης)
    • Η γνωστή ηθοποιός, στην εκπομπή του Άρη Σκιαδόπουλου, μιλά για τη ζωή της, για την πορεία της στο χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου και για τις πολιτικές της πεποιθήσεις. Αναφέρεται στους συναδέλφους της ηθοποιούς με τους οποίους συνεργάστηκε, όπως τον Λάμπρο Κωνσταντάρα, τον Βασίλη Αυλωνίτη, τον Θανάση Βέγγο και τον Τίτο Βανδή, και θυμάται το ξεκίνημά της στον κινηματογράφο, στις ταινίες του Γιώργου Τζαβέλλα.
      Μεταφέρει τις αρνητικές της εντυπώσεις από την εμπειρία της θητείας της στο ελεύθερο θέατρο, και μιλάει για τη συνεργασία της με το Εθνικό Θέατρο και τους ηθοποιούς με τους οποίους δούλεψε εκεί. Μεγάλο μέρος της συζήτησης καλύπτει η αριστερή πολιτική τοποθέτηση της ηθοποιού, τα προσκόμματα που της δημιούργησε στην εξέλιξη της καριέρας της στο θέατρο, οι πολιτικές περιπέτειες που βίωσε, οι συλλήψεις, η εξορία και η απομόνωση.
      Μεταξύ άλλων, γίνεται αναφορά στην παράσταση του Προμηθέα Δεσμώτη που ανέβασαν οι εξόριστες γυναίκες στο Τρίκερι (καλοκαίρι 1949), με την Ταϋγέτη στο ρόλο της Ιούς. Στο τέλος της εκπομπής η ηθοποιός ερμηνεύει την Ιώ απαγγέλλοντας απόσπασμα από το αρχαίο δράμα. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης παρακολουθούμε πλάνα από ταινίες της και φωτογραφίες από θεατρικές της παραστάσεις.
      Σκηνοθεσία: Σταύρος Στρατηγάκος | Παρουσιαστής: Άρης Σκιαδόπουλος -έτος παραγωγής:1994

Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν (1985):
Ταϋγέτη Μπασούρη (Η γυναίκα του Χαλά), Νίκη Τριανταφυλλίδη (Σουί Τα) Γιώργος Παρτσαλάκης (Αστυφύλακας).

Εθνικό Θέατρο | Κεντρική Σκηνή | Φωτ. Αρχείο Εθνικού Θεάτρου

Ο καλός άνθρωπος του Σετσουάν (1985) Λίλη Κοκκώδη (Ανιψιά)
Κώστας Καστανάς (Γιανγκ Σουν),
Ταϋγέτη Μπασούρη (Η γριά πόρνη).
Εθνικό Θέατρο | Φωτ. Αρχείο Εθνικού Θεάτρου.

Έξω φτώχεια και καλή καρδιά (1964). Σκηνοθεσία του Πάνου Γλυκοφρύδη.
Με τους Θανάσης Βέγγο, Μάριον Σίβα, Θανάσης Κούτρας, Νανά Σκιαδά, Ανδρέα Ντούζο, Σούλη Σαμπάχ,
Ταϋγέτη Μπασούρη.
 

Ένας απένταρος λεφτάς (1967). Σκηνοθεσία του Χρήστου Κυριακόπουλου.
Με τους Γιάννη Γικιωνάκη, Ελένη Ανουσάκη, Αλέκο Τζανετάκο, Νίτσα Τσαγανέα, Ταϋγέτη Μπασούρη.

Ο Παπατρέχας (1966). Σκηνοθεσία του Ερρίκου Θαλασσινού.
Με τους Θανάση Βέγγο, Σούλη Σαμπάχ, Μαρία Σολδάτου, Ηρώ Κυριακάκη, Κία Μπόζου,
Κατερίνα Γιουλάκη, Νίτσα Μαρούδα, Ταϋγέτη. 

Τρελός, παλαβός και Βέγγος (1967). Σκηνοθεσία του Θανάση Βέγγου.
Με τους Θανάση Βέγγο, Ελένη Ανουσάκη, Τάκη Μηλιάδη, Σάσα Καστούρα,
Δημήτρη Κούκη, Ταϋγέτη Μπασούρη.

Ησαΐα χόρευε (1966). Σκηνοθεσία του Κώστα Ασημακόπουλου.
Με τους Γεωργία Βασιλειάδου, Βασίλη Αυλωνίτη, Τούλα Δημητρίου,
Γιάννη Γκιωνάκη, Τάκη Μηλιάδη, Ταϋγέτη Μπασούρη.

Χίος, Μακρόνησος, Τρίκερι, Αϊ-Στράτη
Στη φωτογραφία, η Ταϋγέτη (πρώτη, όρθια, αριστερά) με τις συγκρατουμενές της
σε συνεργείο καθαριότητας στην εξορία|Ριζοσπάστης. 


 

27 Ιανουαρίου 2022

Μαζί με την Αττική Οδό “βούλιαξαν” στο χιόνι και oι αμαρτωλές εταιρείες ΡαδιοΤαξί

(timeline –επί το ελληνικότερο χρονολόγιο)
ώρα 9.30μμ 26-Ιαν-2022
Κατοικώ -ως γνωστό, 10λ από το κέντρο της Αθήνας και απολαμβάνω μπαμπουλωμένος την κατ’ ευφημισμό “ζέστη” (15ο
C), από ένα ρημάδι “inverter”, κάνοντας ζάπινγκ και κατεβάζοντας καντήλια με αυτά που βλέπω και ακούω -κανονική πλύση εγκεφάλου … περιμένοντας το αφιέρωμα στον Μαχαιρίτσα (ώδυνεν όρος ...)
Ξαφνικά θυμάμαι πως έχω ραντεβού με γιατρό κάπου προς (παράδεισο) Αμαρουσίου, νωρίς (7.15πμ) αύριο το πρωί …λέω να αποφύγω την οδήγηση και μου έρχεται η φαεινή του ράδιο ταξί –ξέρω πως χρεώνει το κατιτίς του παραπάνω (που για κοντινές αποστάσεις είναι μέχρι και 150% -υπερβαίνοντας και το μίσθωμα), αλλά λέω «δε βαριέσαι»… μπροστά στο να φάω τα μούτρα μου χαλάλι.

9.42-10.12μμ (ξεκίνησε στο μεταξύ κι ο Μαχαιρίτσας)
Ξεκινώντας από τις επώνυμες (κάνοντας κλικ ραδιοταξί στο διαδίκτυο, βγάζει κάποιες χιλιάδες λήμματα) και φτάνοντας στις “ανώνυμες” (όλες ΑΕ κλπ είναι έτσι κι αλλιώς) …τζίφος -η απάντηση
copy-paste: «δεν χρειάζεται κύριε να κάνετε κράτηση από τώρα! Χιλιάδες τα ταξί μας –καλέστε αύριο πρωί και σε 15λ θα είναι στην πόρτα σας»


12.45 (00.45πμ)
Μετά το event -μισο_lifestyle –κάπως έτσι εξελίχτηκε η εκπομπή για τον Μαχαιρίτσα, τελειώνοντας μισοκοιμώμενος και το ντοκιμαντέρ «ο διωγμός των ουγενότων» στην ΕΤ3, αποφάσισα να την πέσω…

05.20πμ 27-Γενάρη (σήμερα το πρωί)
...10-5-5, 6/2+8 20 φορές το 15, 11+7 18 σύνολο 16, πρέπει να `ναι εντάξει λες να `χω λάθος, ας τα ξαναδώ …αν σηκωθώ νωρίς, θα ξεκινήσω νωρίς κλπ., κάνοντας βιαστικά ένα καφέ άρχισα τα τηλέφωνα για (ραδιο)ταξί: μάλιστα ναι; από Καισαριανή προς άγιο Θωμά; …περιμένετε παρακαλώ!, αναμονή 10λ: δυστυχώς κύριε δεν έχουμε τίποτε διαθέσιμο καλέστε πάλι σε ένα τέταρτο… (ωχ την πατήσαμε), δεύτερο τηλέφωνο, τρίτο, τα ίδια -6.00πμ πλέον η ώρα και αποφασίζω να πάω με το ΙΧ.

Φαράσι σκούπα φτιάρι κοκαλωμένο χιόνι παντού. Το βάζω μπροστά να ζεσταθεί και τσεκάρω το δρόμο –γυαλί. Αποφασίζω να μην πάρω το ρίσκω.
Ντύνομαι στολίζομαι, βάζω και το καλό
after save που μου πήρε η κόρη μου τις προάλλες και ξεκινάω για την πλατεία Καισαριανής (με τα πόδια) 3λ από το σπίτι 10λ από το κέντρο της Αθήνας . Κοίτα να δεις λέω που θα βρω μέχρι και θέση στο 214|224 και μετά μετρό …αμ δε! Ερημιά και καταχνιά.
Τελικά εμφανίζεται ένα ταξί …λίγο ταλαιπωρημένο, αλλά με μισάνοιχτο παράθυρο και μουσική Στελάρας
🎧🎵  «Πέντε πάνω, πέντε κάτω» | στο φινάλε θα τη βρούμε | η καρδιά δεν είναι ΝΑΤΟ | έτσι να αποχωρούμε | Πέντε πάνω, πέντε κάτω - θα τη βρούμε σίγουρα.
Το είχα αγαπήσει αυτό το τραγούδι …πολλές αναμνήσεις από τότε (1976) που πήγα στο στρατό (Βρυσικά –στο “τριεθνές”)…

Ο ταξιτζής «ανεξάρτητος» -θα μας φάνε οι εταιρείες φίλε … και αριστερός γενικώς –«καλά τα λέει ο Κουτσούμπας, αλλά…»
Φτάσαμε στην ώρα μας στον άγιο Θωμά το κοντέρ έγραψε ~12€ του άφησα 15. Το στέρεο παιάνιζε το
🎶 «Η ζωή μου όλη» είναι μια ευθύνη | όλα μου τα παίρνει τίποτα δε δίνει | η ζωή μου όλη είναι ένα καμίνι | που 'χω πέσει μέσα και με σιγοψήνει
🎧 Η ζωή μου όλη μια ανοησία | κι η μοναδική μου η περιουσία | η ζωή μου όλη είναι μια θυσία | που σκοπό δεν έχει ούτε σημασία
🎧 Η ζωή μου όλη είναι ένα τσιγάρο | που δεν το γουστάρω κι όμως το φουμάρω | κι όταν γίνει η γόπα κέρασμα στο χάρο | όταν έρθει η ώρα και τόνε τρακάρω (όπως ακριβώς έπραξε ο Άκης Πάνου –στίχοι+μουσική)

10.00πμ η ώρα «χαρά θεού» και κατεβαίνω με τα πόδια από τα γνώριμα στενάκια του Χαλανδρίου –κοντεύω να φτάσω Μεσογείων, στο «πεντάγωνο». Αν λειτουργεί το μετρό θα είμαι Καισαριανή σε 15-20λ …έχουμε μαλλί να ξάνουμε, ο λαός στον αγώνα για υποδομές και μέτρα προστασίας της ζωής του - μπροστά μας η μεγάλη συγκέντρωση του Σαββάτου και όλοι πρέπει να βάλουμε το λιθαράκι μας: στο Σύνταγμα θα «χτυπά» η καρδιά των εργαζομένων και του λαού

Από τα “σωφεράκια” στα (Ράδιο) Ταξί ΑΕ


Πιτσιρικάς γύρω στα 8-9 είχα απολαύσει Μίμη Φωτόπουλο με το σαραβαλάκι του (ένα προπολεμικό ταξί Φιατάκι) ως Βάγγο Τσιρίκο στο «σωφεράκι» -δίπλα του ο μεγάλος έρωτας η Λέλα (Σμαρούλα Γιούλη). Τότε για πρώτη φορά και το δέλεαρ του εκσυγχρονισμού με τη μορφή ενός νέου αυτοκινήτου –ας πούμε Κόνσουλ (Ford Console), τα αμερικάνικα κόστιζαν μια περιουσία.
60+ χρόνια μετά τη «λύση» έδωσε η 2η φορά “αριστερά”, με την κυβέρνηση να διαλαλεί σε όλους τους τόνους ότι «φέρνει την ανάπτυξη» βάζοντας ταυτόχρονα «τάξη στην αγορά» και τη ΝΔ να την κατηγορεί ότι «υπονομεύει την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία».
Στην αντιπαράθεση μάλιστα πήρε ενεργά μέρος και μερίδα του αστικού Τύπου (+ΜΚΔ) για «στήριξη των συντεχνιών» έναντι της «υγιούς επιχειρηματικότητας», ενώ άμεση παρέμβαση είχε επίσης η εταιρεία «Beat» (πρώην «Taxibeat»), που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι βάλλει στοχευμένα εναντίον της, αλλά και η Ομοσπονδία Ταξί, η οποία χειροκρότησε την πρωτοβουλία της κυβέρνησης με την αιτιολογία ότι βάζει φρένο στον αθέμιτο ανταγωνισμό.
Οι εταιρείες που παρέχουν δυνατότητα να κλείσει κανείς ραντεβού (με ταξί ή ΙΧ), μέσω της χρήσης εφαρμογής στο διαδίκτυο –γνωστή και η «Uber» (πολυεθνική αμερικανικών συμφερόντων με δραστηριότητα σε πολλές πόλεις παγκοσμίως -εξαγοράστηκε από τη «Daimler»)

Τα προηγούμενα χρόνια ήταν περιορισμένα τα περιθώρια κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο στο συγκεκριμένο κλάδο, λόγω του μεγάλου κόστους της αγοράς και συντήρησης του απαιτούμενου στόλου οχημάτων και κυριαρχούσε η αυτοαπασχόληση +μίσθωση.
Δάσκαλος για μια ακόμη φορά ο Συριζα συνεχίζοντας από εκεί ακριβώς που σταμάτησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις, (Ν. 4070 & 4093|12,  4199|13, 4313|14 κλπ) και ολοκληρώνοντας το νομοθετικό πλαίσιο μέσω του οποίου θα διευκολυνθεί συνολικά η διαδικασία συγκεντροποίησης και θα μπορέσουν όλα τα επιχειρηματικά «λουλούδια» να ανθίσουν ανεμπόδιστα: εταιρείες ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής διαμεσολάβησης, ενοικίασης οχημάτων, τουριστικά γραφεία και κάθε είδους επιχειρηματικά σχήματα, που θα προκύψουν και στο μέλλον από το μηδέν ή από τη μετεξέλιξη ραδιοταξί και άλλων οικονομικών συμφερόντων του χώρου που επιδιώκουν να επεκταθούν.
Και αυτό δεν αναιρείται από τις αντιδράσεις ενός επιχειρηματικού σχήματος που επιδιώκει να κρατήσει την πρωτοκαθεδρία του έναντι των μελλοντικών ανταγωνιστών του, ούτε από το γεγονός ότι κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση –όπως πάντα καταλήγουν στη στήριξη διαφορετικών μερίδων επιχειρηματικών συμφερόντων στον κλάδο. 

Παρά τους λεονταρισμούς περί «τάξης» στην επιβατική μεταφορά, οδήγησαν σε νέα αδιέξοδα τις καθημερινές αυξημένες ανάγκες της λαϊκής οικογένειας για αναβαθμισμένες ποιοτικές, ασφαλείς και φτηνές συγκοινωνίες μαζικής μεταφοράς.
Ήδη από το 2001 τα ταξί πέρασαν με νόμο σε μεγαλοϊδιοκτήτες (ίδρυση εταιριών ΑΕ), ενώ τα ανερμάτιστα συνδικαλιστικά όργανα (ηγεσίες του ΣΑΤΑ και της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας) έδωσαν το πράσινο φως στις καταστροφικές για χιλιάδες επαγγελματίες αλλαγές.

Δείτε και (2017) Ανακοίνωση του Τμήματος ΕΒΕ της ΚΕ του ΚΚΕ | Για τις εξελίξεις στους αυτοαπασχολούμενους στα ταξί.