13 Σεπτεμβρίου 2021

Επιχείρησε το κι εσύ! Μπορείς! –ακόμη και του πουλιού το γάλα…

Ένας ιστορικός αρχαίος αναφερόμενος στη Σάμο (ως πλούσια για τα κρασιά της και πολλά ακόμη) την αναφέρει ως «φέρουσα και ορνίθων γάλα».
(σσ. Περὶ μὲν [οὖν] οἴνους οὐ πάνυ εὐτυχεῖ Σάμος, τὰ δ᾽ ἄλλα εὐδαίμων, ὡς δῆλον ἔκ τε τοῦ περιμάχητον γενέσθαι καὶ ἐκ τοῦ τοὺς ἐπαινοῦντας μὴ ὀκνεῖν ἐφαρμόττειν αὐτῆι τὴν λέγουσαν παροιμίαν ὅτι φέρει καὶ ὀρνίθων γάλα -Στράβων, «Γεωγραφικά»)
Το γάλα με τη σειρά του –αυτό είναι σίγουρο, έχει την ινδοευρωπαϊκή ρίζα «glakt», απ’ όπου και το γαλλικό lait, το ισπανικό leche, το ιταλικό latte κλπ.
Ο φίλος από τη Σαλονίκη, διαβάζοντας τα παραπάνω ήδη εξίσταται και βγαίνει από τα ρούχα του φωνάζοντας «ρε σύ! Πλάκα με κάνεις»;

Απτόητοι εμείς πετάμε από το «γάλα εβαπορέ Carnation (που) παρασκευάζεται από ευχαριστημένες αγελάδες» της 10ετίας του ΄80 στα σύγχρονα «Χαρούμενοι κτηνοτρόφοι +Χαρούμενες αγελάδες =…» (διαγράφεται μία λέξη ένεκα promotion).
Υπάρχει και μια κρητική παροιμία που λέει: «Του ποντικού το γλάκι, είναι ίσαμε τ' άχερα» (σσ. δεν είναι το γάλα –όπως πιθανά νομίσατε, αλλά το τρέξιμο) -και αναφέρεται σ' αυτούς που -παρουσιάζοντας μεγαλεπήβολα σχέδια (επί χάρτου) λένε κούφια παχιά λόγια.

Η Ευκαιρία… που σίγουρα θέλετε να μάθετε!

Και εδώ τέλος το «πλάκα με (ή μου) κάνεις», διότι γνωστή εταιρεία (δεν θα αναφερθούμε, στο όνομα γιατί δεν έχει σημασία) «προσφέρει δυνατότητα σε ανθρώπους με όνειρα, θέληση και διάθεση για επιτυχία, να κάνουν το δικό τους ξεκίνημα στην επιχειρηματικότητα, δημιουργώντας το δικό τους κατάστημα -αυτό συμβαίνει τα τελευταία 15 χρόνια και ήδη, 150 επιχειρήσεις λειτουργούν μέσω Franchising, δημιουργώντας χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας και διασφαλίζοντας βιωσιμότητα και πολύ ικανοποιητικά κέρδη για τους επιχειρηματίες».
Τα παραπάνω, όπως και τα όσα «ρόδινα» αναφέρονται στη συνέχεια, ανέβασαν σήμερα «καρφίτσα» αστικά ΜΜΕ, ενώ από μέρες κυκλοφορούν στα ΜΚΔ
(γράφουν εκπέμποντας στο κουτόχορτο)
Οι δικοί μας άνθρωποι, η Κατερίνα που μόλις πριν ένα μήνα άνοιξε το 2ο κατάστημα Shop&Go στην περιοχή (…), η Νικολέττα & o Aνδρέας ζευγάρι στη ζωή αλλά και στη δουλειά μαζί. Επιπρόσθετα, ο Γιώργος & ο Μάνος που διατηρούν 3 καταστήματα στην Αττική καθώς και ο Γιάννης με τον Xρήστο που έχουν ήδη 2 καταστήματα. Μαζί τους, και άλλοι 145 συνεργάτες σε όλη την Ελλάδα που άδραξαν τη μοναδική αυτή ευκαιρία!», αφού η ίδια η εταιρεία (που σσ. σκέφτεται πριν από σας για σας…) «αποφάσισε πλέον να το κάνει πολύ εύκολο! (σώ…ω…ω..πα!), να αναλάβει η ίδια το μεγαλύτερο μέρος της απαιτούμενης επένδυσης για τη δημιουργία ενός νέου καταστήματος, για τους υποψήφιους επιχειρηματίες που φιλοδοξούν να δραστηριοποιηθούν, στα μεγάλα αστικά κέντρα».

“Κάτι που θεωρούσες δύσκολο και έχει γίνει τόσο εύκολο”!

(συνεχίζοντας απτόητοι –αν και πλέον η κατσίκα απηύδησε και δε μασάει, φτύνει και τα κουκούτσια)
Ο (σσ. πολυεθνικός όμιλος) «αναλαμβάνει για λογαριασμό του επιχειρηματία, τη δαπάνη διαμόρφωσης του ακινήτου που θα στεγάσει το Shop & Go και τη δαπάνη αγοράς του τεχνολογικού εξοπλισμού που απαιτείται για να λειτουργήσει το κατάστημα (έως €100.000).
Ο υποψήφιος επιχειρηματίας θα πρέπει να διαθέτει ένα μικρό κεφάλαιο κίνησης και δίψα για σκληρή δουλειά και επιτυχία. Παράλληλα, αναλαμβάνει να αποπληρώσει την επένδυση κατά τη διάρκεια του συμβολαίου … (κλπ), ενώ ο όμιλος (σσ. με το αζημίωτο) «να πραγματοποιήσει μελέτη χρηματοοικονομικής βιωσιμότητας του σημείου λειτουργίας του καταστήματος, να κατευθύνει τον επιχειρηματία σε διαδικαστικά θέματα, ενώ αναλαμβάνει να ενοικιάσει το ακίνητο, με στόχο να διασφαλίσει ένα σταθερό και αδιαπραγμάτευτο ενοίκιο»
Ένα όνειρό που θα γίνει πραγματικότητα! …επικοινώνησε για την πραγματοποίηση του δικού σου ονείρου … -Κάνε το πρώτο βήμα για να δημιουργήσεις την δική σου επιχείρηση. Μη χάνεις χρόνο! Τμήμα Franchise […] ή στείλε email στο ΑληΜμαμπά@@Μμαμπάκι.gr.

Τα αστικά ΜΜΕ βρίθουν από ανέξοδες οδηγίες των διάφορων Richard Branson «Πώς να γίνεις ένας επιτυχημένος επιχειρηματίας» … «έχεις σπουδαία στάση και κίνητρο, αλλά και εξαιρετικό μυαλό -Θα έπρεπε να είσαι επιχειρηματίας», όπου στην (υποθετική) ερώτηση του στα σύννεφα ιπτάμενου μη έχοντος την κεφαλήν κλίναι ταλαίπωρου  «τι στο καλό πρέπει να κάνω; Δεν έχω κεφάλαια … οτιδήποτε πολλά υποσχόμενο, έχει γίνει ή γίνεται ήδη από κάποιον άλλον …δεν είμαι σίγουρος» οι απαντήσεις ξεκινάνε με ένα «πιάστε στυλό (ή μολύβι) και χαρτί -να έχετε πάντα το σημειωματάριό σας κοντά – ποτέ δεν ξέρετε πότε θα σας έρθει η επόμενη μεγάλη ιδέα κι αν δεν τη γράψετε, μπορεί να χαθεί για πάντα) και στη συνέχεια να απαντήσετε σε αυτά τα δύο ερωτήματα: 1. Τι είναι αυτό που αγαπάτε; (φτιάξτε μια λίστα με όλα τα πράγματα που σας παθιάζουν ή που σας ενδιαφέρουν) | 2. Τι είναι αυτό που μισείτε; Επόμενα βήματα; Τώρα τσεκάρετε τις λίστες σας. Εάν δεν σας έρχεται κάτι άμεσα στο μυαλό, βρείτε λίγο χρόνο μέσα στην ημέρα σας για να ξαπλώσετε στην αιώρα σας και να σκεφτείτε πώς μπορείτε να αξιοποιήσετε αυτά τα στοιχεία και να κάνετε τον κόσμο λίγο καλύτερο (τα παραπάνω δεν είναι πλάκα αλλά copy-paste από οικονομική εφημερίδα μεγάλης κυκλοφορίας).


και μετά ξύπνησες!

Στον «επόμενο τόνο» λουκέτα, ανεργία - ματωμένα πλεονάσματα

Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα (Απρ-2021) του Ιδρύματος Μικρών Επιχειρήσεων της ΓΣΕΒΕΕ (που δημοσιεύει και ο Ριζοσπάστης «Φοβούνται λουκέτο 4 στις 10 μικρές επιχειρήσεις» καθώς η απώλεια τζίρου και οι συσσωρευμένες οφειλές, απότοκα της πανδημίας, καθιστούν εξαιρετικά αμφίβολη τη δυνατότητα επιβίωσής τους την επόμενη ημέρα.
Το αντίστοιχο ποσοστό είναι ακόμη μεγαλύτερο στις επιχειρήσεις που έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με κρατική εντολή, καθώς το 53,9% αυτών εκφράζουν τον φόβο ότι θα αναγκαστούν το επόμενο διάστημα να διακόψουν οριστικά τη δραστηριότητά τους.

Πέρα από την αύξηση των επαγγελματιών που φοβούνται το «λουκέτο» το επόμενο διάστημα (το αντίστοιχο ποσοστό τον Ιούλιο του 2020 ήταν 32,7% ενώ τώρα είναι 38,2%), αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό των εταιρειών των οποίων το ταμείο είναι… μείον.
Πλέον,
μία στις τέσσερις επιχειρήσεις δεν έχει καθόλου ταμειακά διαθέσιμα (24,7% έναντι 14,8% το καλοκαίρι του 2020), ενώ συνολικά μία στις δύο έχουν ταμειακά διαθέσιμα που επαρκούν μόλις για ένα μήνα. Δυσμενέστερη είναι η εικόνα όσον αφορά τα ταμειακά διαθέσιμα των επιχειρήσεων που ανέστειλαν τη λειτουργία τους με κρατική εντολή και ιδίως της εστίασης: το 36,1% αυτών που ανέστειλαν τη λειτουργία τους δεν έχουν καθόλου ρευστότητα, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στις επιχειρήσεις εστίασης είναι 44,1%.
Την ίδια ώρα, αυξάνεται το ποσοστό των επαγγελματιών με ληξιπρόθεσμες οφειλές, γεγονός που αναμένεται να προκαλέσει νέο γύρο αύξησης του ιδιωτικού χρέους, το οποίο μόλις το τελευταίο διάστημα είχε επιχειρηθεί να περιορισθεί μετά τις εκρηκτικές διαστάσεις που είχε λάβει στη διάρκεια της δεκαετούς κρίσης. Αυξημένα σε σχέση με την έρευνα του Ιουλίου του 2020 είναι τα ποσοστά των επαγγελματιών που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον πρώην ΟΑΕΕ (26,3% έναντι 25,3%) και για όσες έχουν τραπεζικό δάνειο (32,9% έναντι 29,2%).

Μάλιστα, τα ποσοστά αυτά εκτινάσσονται για τις επιχειρήσεις που είχαν αναστείλει τη λειτουργία τους με κρατική εντολή. Συγκεκριμένα, το 37,2% αυτών έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τον πρώην ΟΑΕΕ, ενώ από τις επιχειρήσεις της κατηγορίας που έχουν τραπεζικό δάνειο το 45,2% έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές. Γενικώς, το 46,4% εμφανίζεται να έχει τουλάχιστον μία ληξιπρόθεσμη οφειλή.
(Ιούλης 2021)

«Η βιωσιμότητα πολλών επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας ενδέχεται να απειληθεί (μετά το τέλος της πανδημίας;;), τόσο με την άρση των διευκολύνσεων που παρέχονται έως τώρα από το πιστωτικό σύστημα όσο και με την απόσυρση των κρατικών προγραμμάτων στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων», επισημαίνει η έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδας για τη «νομισματική πολιτική 2020-2021» που κατατέθηκε στη Βουλή από τον διοικητή της Γ. Στουρνάρα.
Χαρακτηριστικά επισημαίνεται ότι «η άρση των μέτρων στήριξης της οικονομίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο θα μπορούσε να οδηγήσει σε πτωχεύσεις ορισμένων επιχειρήσεων, ιδιαίτερα σε κλάδους που έχουν πληγεί από την πανδημία, σε αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και σε επιδείνωση της αγοράς εργασίας», δηλαδή σε αναζωπύρωση της επίσημης ανεργίας.


Να θυμίζουμε ότι και
προ πανδημίας (2016-17) τα πράγματα με τους μικρομεσαίους ήταν «μαύρα κι άραχνα» (bankingnews.gr) αφού σύμφωνα με στοιχεία του ΓΕΜΗ «οι διαγραφές επιχειρήσεων είναι σχεδόν τριπλάσιες από τις συστάσεις», ενώ (βλ «ΕΘΝΟΣ» - Δεκ-2020) «Νέες επιχειρήσεις, ετοιμάζονται να κλείσουν πριν προλάβουν να ανοίξουν» .

·        «Η επανεμφάνιση των δίδυμων ελλειμμάτων (σ.σ. κρατικού προϋπολογισμού, εμπορικού ισοζυγίου) και το υψηλό ιδιωτικό και δημόσιο χρέος (καθώς και το υψηλό απόθεμα ενδεχόμενων υποχρεώσεων του Δημοσίου λόγω της παροχής εγγυήσεων) αποτελούν παράγοντες κινδύνου και καθιστούν περισσότερο ευάλωτη την οικονομία σε μια νέα αρνητική εξωτερική διαταραχή», επισημαίνει η Τράπεζα της Ελλάδας, δείχνοντας στην κατεύθυνση κλιμάκωσης των αντιλαϊκών αναδιαρθρώσεων.

·        Πρόσθετοι κίνδυνοι σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα ανακύπτουν από το ενδεχόμενο τερματισμού των έκτακτων μέτρων νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ «Η διαφορετική ταχύτητα ανάκαμψης μεταξύ των οικονομιών ενδέχεται να προκαλέσει αποκλίσεις στην κατεύθυνση της νομισματικής πολιτικής μεταξύ των χωρών, οι οποίες επιτείνουν τις ανισότητες και αυξάνουν τους κινδύνους για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα».

·        Σε αυτό το περιβάλλον, σειρά από κινδύνους και αβεβαιότητες εντοπίζονται και σε ό,τι αφορά την πορεία ανάκαμψης στην ελληνική οικονομία, με κάθε «αβεβαιότητα» στο διάβα της καπιταλιστικής ανάκαμψης να «φουσκώνει» κι άλλο τον λογαριασμό που γράφουν κυβέρνηση και κεφάλαιο για τον λαό.

Και μια ευχάριστη είδηση (σσ. εδώ ο κόσμος καίγεται και …κλπ)
Του «πουλιού το γάλα» τέλος: την διακοπή της πώλησης γάλακτος από πτηνά μετά από 80 χρόνια η μοναδική ελληνική εταιρεία ικανοποιώντας ένα πάγιο αίτημα φιλοζωικών οργανώσεων, αλλά και μετά από πιέσεις οικολόγων –κλείνοντας παράλληλα τα αρμεκτήρια πουλιών.
Και ενώ όλοι είναι ευτυχείς –ακόμη και η Greenpeace, που όπως σημείωσε εκπρόσωπος της «
μετά από πολλά χρόνια κινητοποιήσεων και ενώ ακόντως αρμέχθηκαν χιλιάδες ελληνικά πτηνά, η απόφαση αποτελεί σημαντική νίκη για μας», ο προσανατολισμός είναι πλέον στα οικολογικά γάλατα (αμυγδάλου και σόγιας -το άρμεγμα των οποίων, προφανώς δεν αποτελεί κακοποίηση)

 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ℹ️ Η αντιγραφή και χρήση (αναδημοσίευση κλπ) αναρτήσεων στο σύνολό τους ή αποσπασματικά είναι ελεύθερη, με απλή αναφορά στην πηγή

ℹ️ Οι περισσότερες εικόνες που αναπαράγονται σε αυτόν τον ιστότοπο είναι πρωτότυπες ή μακέτες δικές μας.
Κάποιες που προέρχονται από το διαδίκτυο, αν δεν αναφέρεται κάτι συγκεκριμένο τις θεωρούμε δημόσιες χωρίς «δικαιώματα» ©®®
Αν υπάρχει πηγή την αναφέρουμε πάντα

Τυχόν «ιδιοκτήτες» φωτογραφιών ή θεμάτων μπορούν ανά πάσα στιγμή να επικοινωνήσουν μαζί μας για διευκρινήσεις με e-mail.


ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

🔻 Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.
Αν σχολιάζετε σαν «Ανώνυμος» καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα διακριτικό όνομα, ψευδώνυμο, ή αρχικά

🔳 ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ:

Α) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog
Β) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Γ) εκτός θέματος ανάρτησης
Δ) με ασυνόδευτα link (spamming)

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά - όχι "Greeklings"