14 Σεπτεμβρίου 2021

Το ΚΚΕ καταψηφίζει το Ν|σ περί «ευζωίας των ζώων συντροφιάς» καταγγέλλοντας τα τεκταινόμενα


🆘 
Ψηφίστηκε επί της αρχής, από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής, το Ν|σ του υπΕσ «Νέο πλαίσιο για την ευζωία των ζώων συντροφιάς», την απόσυρση του οποίου ζήτησε το ΚΚΕ, δια στόματος Γιώργου Λαμπρούλη δηλώνοντας πως το καταψηφίζει.

Μιλώντας επί των άρθρων, ανέφερε ότι η κρατική ευθύνη για τα αδέσποτα ζώα φορτώνεται από το κράτος στους δήμους  και χωρίς επαρκή χρηματοδότηση, ενώ αφήνεται ανοικτό το πεδίο σε επιχειρηματική δράση γύρω από τα αδέσποτα και σε επιβάρυνση των δημοτών.
Επισήμανε τις δυσβάσταχτες επιβαρύνσεις που προβλέπει το νομοσχέδιο τονίζοντας πως μια λαϊκή οικογένεια θα κληθεί να καταβάλει πάνω από 200 ευρώ για στείρωση και τοποθέτηση “τσιπ” και 150 ευρώ για DNA.

Νωρίτερα (8-Σεπ) κατά την προκαταρκτική συζήτηση ο ίδιος βουλευτής του ΚΚΕ είχε επισημάνει πως παρά τις όποιες βελτιώσεις έκανε η κυβέρνηση, σε μια σειρά ζητήματα κάτω από τις αντιδράσεις που υπήρξαν «η ουσία του Ν|σ δεν αλλάζει» και συγκεκριμένα:

  • Οι δήμοι εξακολουθούν να έχουν αρμοδιότητες χωρίς όμως επαρκή χρηματοδότηση, επαρκείς υποδομές και προϋποθέσεις για να τις διαχειριστούν, καθιστώντας μάλιστα τους δήμους υπεύθυνους και μάλιστα καθ’ ολοκληρία ενώ θεσπίζει και ποινές για την τήρηση των όποιων χρονοδιαγραμμάτων στα επιχειρησιακά προγράμματα που οφείλουν να εκπονήσουν οι δήμοι.
  • Το πρόβλημα των αδέσποτων ζώων πρέπει να αντιμετωπιστεί με ενιαίο τρόπο και χρειάζεται να εξασφαλιστούν οι απαραίτητοι οικονομικοί και ανθρώπινοι πόροι, να υπάρχουν δημοτικά κτηνιατρεία με σύγχρονες υποδομές, σε επίπεδο δήμου ή όμορων δήμων.
  • Το ζήτημα των ζώων δεν είναι ηθικό, είναι πολιτικό, επισήμανε και στάθηκε στην πολιτική των εκάστοτε κυβερνήσεων που έχουν επίκεντρο το κέρδος, αναφέροντας χαρακτηριστικά…
  • «Με μαθηματική ακρίβεια, τα πράγματα οδηγούνται σε προώθηση της ανάθεσης αυτών των υποχρεώσεων των δήμων σε τρίτους, δηλαδή ΜΚΟ, ιδιώτες κτηνίατρους κλπ., που ούτως ή άλλως προβλέπεται από το νομοσχέδιο, αφήνοντας συγχρόνως ανοικτό το πεδίο σε επιχειρηματική δράση γύρω από τα αδέσποτα και ταυτόχρονα σε επιβάρυνση των δημοτών στη βάση της ανταποδοτικότητας»,

Υπογράμμισε πως δεν διαφωνούμε με τη δράση των φιλοζωικών σωματείων στη διαχείριση του προβλήματος των αδέσποτων ζώων, «όμως αυτή πρέπει να είναι ενταγμένη στο πλαίσιο των κρατικών υποδομών και του σχετικού σχεδιασμού από το κράτος και όχι να γίνεται ουσιαστικά ανάθεση αρμοδιοτήτων του κράτους σε φορείς εθελοντικού χαρακτήρα».
Μίλησε για μετατροπή κατοχής ενός κατοικίδιου σε πολυτέλεια με το «τσιπ», τη στείρωση, την καταγραφή του DNA και σημείωσε πως «δε μπορούμε να δεχθούμε αυτές τις σκέψεις και προτάσεις της κυβέρνησης».

                Vita da cane

«Διαφωνούμε με την ήδη ισχύουσα διάταξη που επαναλαμβάνει το νομοσχέδιο περί εγκατάστασης κυνοκομείων σε δασικές και χορτολιβαδικές εκτάσεις που δημιουργεί έντονα ερωτηματικά και προβληματισμό ως προς τις στοχεύσεις της», είπε και συμπλήρωσε πως «όπως φάνηκε και από τις πρόσφατες πυρκαγιές, αυτά τα ζώα σε αυτές τις εγκαταστάσεις θα βρίσκονται στο έλεος της εγκληματικής πολιτικής σε ό,τι αφορά τα δάση και την προστασία τους».
Οι διατάξεις του νομοσχεδίου βρίσκονται στον αντίποδα μιας ουσιαστικής παρέμβασης για τα αδέσποτα και «εμείς δεν μπορούμε να συμφωνήσουμε επί της αρχής», ανέφερε καταλήγοντας.

Πανεπιστημονική
ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ
Το σχέδιο νόμου για τα ζώα συντροφιάς
κάνει πάσα σε ΜΚΟ και ΝΠΙΔ

Σε ανακοίνωση – παρέμβασή της η Πανεπιστημονική Κτηνιάτρων για το νομοσχέδιο αναφέρει μεταξύ άλλων: «Η εναντίωση του κτηνιατρικού κόσμου στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου, όπως αυτό παρουσιάστηκε από το υπουργείο Εσωτερικών, είναι καθολική και αφορά τόσο το γενικότερο πνεύμα του νόμου, όσο και ειδικότερα επιμέρους στοιχεία του».

                                   Charlie Chaplin vessel A Dogs Life 1918
Όπως τονίζει, «το εν λόγω σχέδιο νόμου είναι προϊόν υπόγειων συζητήσεων και διαβουλεύσεων μεταξύ της κυβέρνησης, ορισμένων φιλοζωικών οργανώσεων και οργανωμένων συμφερόντων, που ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για τη νομική κατοχύρωση της πρόσβασης τους στα κονδύλια του προγράμματος “Άργος” και στα αντίστοιχα κονδύλια των δήμων. Ουσιαστικά αποτελεί συνέχεια του νομοσχεδίου Τσιρώνη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Κύριο στοιχείο του νόμου είναι η μεταφορά των αρμοδιοτήτων και της διαχείρισης των κονδυλίων σε ΜΚΟ και ΝΠΙΔ. Στοιχείο κοινό ούτως ή άλλως αντίστοιχα και σε πολλούς άλλους τομείς της οικονομίας και της κοινωνικής πολιτικής, όπως το μεταναστευτικό, η διαχείριση της ακραίας φτώχειας, κοινωνικά προγράμματα κ.ά.

Καταλήγοντας, η Πανεπιστημονική Κτηνιάτρων τονίζει πως «στον αντίποδα του ν|σ, αποτελεί ακόμα ζητούμενο η επαρκής χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για την ίδρυση και λειτουργία δημοτικών ή διαδημοτικών κτηνιατρείων και καταφυγίων με πρόσληψη μόνιμων κτηνιάτρων, νοσηλευτών, ζωοκόμων, διοικητικού προσωπικού, με λειτουργία κλινικής σε βάρδιες».

                                                   

ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΤΗΝΙΑΤΡΩΝ
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΝΟΜΟΥ ΓΙΑ ΤΑ ΖΩΑ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑΣ

ℹ️  Ο Κτηνιατρικός Σύλλογος με απόφασή του είχε προκηρύξει για τις 20 Μάη 24ωρη απεργία, αντιδρώντας στο υπό διαβούλευση σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών για την ευζωία των ζώων συντροφιάς
.                       Vita da cane

«Ναι» στο νομοσχέδιο είπαν οι βουλευτές της ΝΔ, «όχι» – το καθένα για δικό του λόγο (μιλήσαμε αναλυτικά παραπάνω για το ΚΚΕ), τα άλλα κόμματα (επιφυλάχθηκαν οι βουλευτές του ΜέΡΑ25), ενώ νωρίτερα, τη γνώμη τους εξέφρασαν εκπρόσωποι της τοπικής διοίκησης, επιστημονικών φορέων και ζωοφιλικών οργανώσεων
.                                        Vita da cane

  • Ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), Δημήτρης Παπαστεργίου, εξέφρασε την αγωνία της Ένωσης για το ύψος και την έγκαιρη χρηματοδότηση των δήμων ως προς τις προβλεπόμενες, από το νομοσχέδιο, υποδομές προστασίας των αδέσποτων ζώων. Ζήτησε μάλιστα να υπάρξει σχετική μεταβατική διάταξη στο νομοσχέδιο έως ότου ξεκινήσει η χρηματοδότηση των δήμων.
  • Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Ειρήνη Μολφέση, είπε ότι το νομοσχέδιο είναι σε λάθος βάση, και ότι θεσπίζει ένα ασφυκτικό πλέγμα υποχρεώσεων στους ιδιοκτήτες ζώων συντροφιάς, με μια τάση ελέγχου των πολιτών.
  • Η πρόεδρος του Πανελλήνιου Κτηνιατρικού Συλλόγου, Αθηνά Τραχήλη, είπε ότι το νομοσχέδιο περιέλαβε αρκετές από τις προτάσεις του ΠΚΣ. Πρότεινε παράλληλα, η σχετική διαδικτυακή ηλεκτρονική βάση να τηρείται στον ΠΚΣ καθώς και να περάσει στις κτηνιατρικές σχολές η αρμοδιότητα για τα μη στειρωμένα ζώα. Επίσης ζήτησε να είναι μόνο οι δήμοι υπεύθυνοι για την καταγραφή και θεραπεία των αδέσποτων ζώων.
  • Ο πρόεδρος της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος, Γεώργιος Αραμπατζής ανέφερε ότι η νομοθετική ρύθμιση έχει έναν γραφειοκρατικό, τιμωρητικό και εισπρακτικό χαρακτήρα.
    Ειδικότερα για τη διάταξη που αφορά στη στείρωση ή εναλλακτικά την κατάθεση DNA των ζώων, είπε ότι το κόστος της είναι δυσβάσταχτο και ζήτησε την εξαίρεση της υποχρέωσης για τους κυνηγετικούς σκύλους οι οποίοι είναι “σκύλοι εργασίας”.
  • Ο Συνήγορος του Πολίτη, Ανδρέας Ποττάκης, χαιρέτησε τη δημιουργία μητρώου ζώων συντροφιάς καθώς και του μητρώου παραβατών. Ζήτησε επίσης τη θέσπιση υποχρέωσης (και όχι δυνατότητας) δημιουργίας περιφραγμένων πάρκων ζώων από τους δήμους.
  • Εκ μέρους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωτεχνικών Δημοσίων Υπαλλήλων, ο Νικόλαος Κακαβάς είπε ότι το νομοσχέδιο φέρνει πλήρη απαξίωση των επιστημονικών φορέων και αποθέωση των ΜΚΟ και ζήτησε την απόσυρσή του.
  • Στο ίδιο πνεύμα ο πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Σπυρίδων Μάμαλης, είπε ότι η κυβέρνηση αγνόησε τους αρμόδιους επιστήμονες, ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου και εξέφρασε -μεταξύ άλλων- τη διαφωνία του στην υποκατάσταση των αρμόδιων κτηνιατρικών υπηρεσιών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης από το υπουργείο Εσωτερικών.
  • Ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος, Ευάγγελος Παλαιοδήμος, είπε ότι με το συζητούμενο νομοσχέδιο το επίπεδο προστασίας των ζώων συντροφιάς υποβαθμίζεται. Εξέφρασε την αντίθεσή του στην παροχή αρμοδιοτήτων διαχείρισης σε ιδιώτες, και μάλιστα, χωρίς έλεγχο από τις αρμόδιες εποπτικές αρχές και χωρίς κατάλληλες υποδομές.
  • Η πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΚΔΥ), Βασιλική Ζαφειροπούλου, είπε ότι οι αρμόδιοι επιστήμονες δεν είχαν τον πρώτο λόγο στη σύνταξη του νομοσχεδίου αλλά οι ΜΚΟ και οι εκτροφείς.
    Παράλληλα, κατέθεσε σχετικό σχέδιο νόμου που συνέταξε η ΠΕΚΔΥ και “δεν υιοθετήθηκε”, ενώ εκτίμησε ότι η ρύθμιση της κυβέρνησης επιφέρει την υποβάθμιση των κτηνιατρικών υπηρεσιών της χώρας.
  • Τέλος, η πρόεδρος της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, Νατάσα Μπομπολάκη, είπε ότι οι διατάξεις του νομοσχεδίου δεν θα αλλάξουν σε τίποτα τη σημερινή ζοφερή πραγματικότητα των αδέσποτων ζώων.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ℹ️ Η αντιγραφή και χρήση (αναδημοσίευση κλπ) αναρτήσεων στο σύνολό τους ή αποσπασματικά είναι ελεύθερη, με απλή αναφορά στην πηγή

ℹ️ Οι περισσότερες εικόνες που αναπαράγονται σε αυτόν τον ιστότοπο είναι πρωτότυπες ή μακέτες δικές μας.
Κάποιες που προέρχονται από το διαδίκτυο, αν δεν αναφέρεται κάτι συγκεκριμένο τις θεωρούμε δημόσιες χωρίς «δικαιώματα» ©®®
Αν υπάρχει πηγή την αναφέρουμε πάντα

Τυχόν «ιδιοκτήτες» φωτογραφιών ή θεμάτων μπορούν ανά πάσα στιγμή να επικοινωνήσουν μαζί μας για διευκρινήσεις με e-mail.


ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

🔻 Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.
Αν σχολιάζετε σαν «Ανώνυμος» καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα διακριτικό όνομα, ψευδώνυμο, ή αρχικά

🔳 ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ:

Α) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog
Β) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Γ) εκτός θέματος ανάρτησης
Δ) με ασυνόδευτα link (spamming)

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά - όχι "Greeklings"