22 Σεπτεμβρίου 2021

Τα φαντάσματα 👻 των αμερικάνων


100% επαληθευμένο κατά CNN πως η πίστη στα φαντάσματα αυξήθηκε πάνω από 400% τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες.

👻
Γιατί οι άνθρωποι πιστεύουν στον Casper;

Ο «ειδικός πράκτορας» Harry Enten διαπιστώνει –μετά από gallop (;;) ότι η ταινία Ghostbusters έχει να κάνει με αυτήν την αλλαγή.
«Θα πάω οπουδήποτε για να μάθω τι υπάρχει στο μυαλό των Αμερικανών…. σε έναν σκοτεινό δρόμο στη μέση του πουθενά καθώς το φεγγάρι ουρλιάζει και στη συνέχεια να όταν ένα μάτσο σχολιαρόπαιδα με φακούς αρχίζουν να αναδύονται από το δάσος».

Ψάχνοντας για φαντάσματα

Πιστεύετε σε αυτά; Η φίλη μου και συνάδελφος στο CNN Chase Masters ΝΑΙ! και μάλιστα πρόσφατα έμαθα ότι είναι μία από το ~50% των Αμερικανών που πιστεύουν και νομίζω ότι συνόψισε δύο -μερικές φορές ανταγωνιστικές, κοσμοθεωρίες.
«Είσαι τύπος αριθμών, σωστά; Επομένως, είσαι πάντα μέσα στα data, όπως και στα τα γεγονότα», μου είπε …

Σχεδόν ένας στους δύο Αμερικανούς λοιπόν πιστεύει ότι υπάρχουν φαντάσματα, σύμφωνα με έρευνα (της ipsos.com) που επικαλείται το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN, συμπεραίνοντας ότι «οι ΗΠΑ είναι μια βαθιά διαιρεμένη χώρα» (σώ…ω…ω πα!) στο σχετικό αντικείμενο.
Ο αριθμός των Αμερικανών που πιστεύει στην ύπαρξη φαντασμάτων φέρεται να έχει πενταπλασιαστεί από τα τέλη της δεκαετίας του 1970, αύξηση 400%. Ακόμη πιο εντυπωσιακός είναι ο ισχυρισμός του ενός τετάρτου (25%) των Αμερικανών ότι όχι μόνο πιστεύουν στα φαντάσματα, αλλά έχουν δει κιόλας τουλάχιστον ένα κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
Τον δικό της ρόλο φαίνεται να έχει παίξει και η μεγάλη κινηματογραφική σειρά της δεκαετίας του 1980 (σσ. δεν είναι τυχαίο πως μόνο στις ΗΠΑ, αυτό το παραμύθι –χωρίς την παραμικρή επιστημονική βάση έγινε «μύθος»), το «Ghostbusters» (1-2-3), (σσ. με πολλά
remakes μέχρι σήμερα, τελευταία το 2016 και 2021, η επόμενη ζωή!! - Ghostbusters Afterlife, πιθανά και πολλά που μας διαφεύγουν

Παράλληλα μεγάλη άνοδο έχουν οι μεταφυσικές ανησυχίες των Αμερικανών, παρά την κάμψη της δημοτικότητας των θρησκειών στις ΗΠΑ. Αυτό πιστοποιούν οι αυξήσεις στην κυκλοφορία περιοδικών περί μεταφυσικών θεμάτων, ο πολλαπλασιασμός ιστοσελίδων με αντίστοιχο περιεχόμενο, κλπ.
Η επέκταση του Ίντερνετ έχει επίσης παίξει τον ρόλο της, καθώς επιτρέπει σε όσους πιστεύουν σε φαντάσματα να βρουν με ασφάλεια ομοϊδεάτες τους, χωρίς να προκαλέσουν γέλωτα και ειρωνεία όπως στη συμβατική ανθρώπινη επικοινωνία των ανθρώπων. Η αμοιβαία αποδοχή οδηγεί στον πολλαπλασιασμό των αποδεκτών αυτών των θεωριών αλλά και στην παγίωσή τους.
Επίσης το Ίντερνετ επιτρέπει τη μετάδοση ψευδών αλλά αληθοφανών ειδήσεων που αποκτούν ένα κάποιο κύρος όταν λαμβάνουν ηλεκτρονική μορφή, σε αντίθεση με την παραδοσιακή φημολογία, από στόμα σε στόμα.

Gallop χειραγώγησης

Θυμάστε το περίφημο Έρχονται οι Ρώσσοι !! (The Russians Are Coming, the Russians Are Coming) του Norman Jewison;


(συνεχίζει ο Harry Enten)
Σήμερα, βρίσκω τους αριθμούς και τα στατιστικά στοιχεία πιο χρήσιμα από ποτέ και ο λόγος είναι πολύ απλός: Σε έναν κόσμο γεμάτο αναφορές που πολλά απορρίπτονται ως "ψεύτικες ειδήσεις" και γνώμες, οι αριθμοί είναι ένας από τους λίγους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ξεχωρίσουμε την πραγματικότητα από τη μυθοπλασία. Θα ακούσω τους αριθμούς, ακόμη και όταν δεν μου αρέσει αυτό που μου λένε.
Συνήθως κοιτάζω στατιστικά που μας βοηθούν να κατανοήσουμε θέματα που γενικά θεωρούνται σκληρά νέα - πράγματα όπως η πολιτική (sic!!) και ο κορονοϊός. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι χρειαζόμουν ένα διάλειμμα από αυτά τα θέματα, και πιστεύω …πως τα φαντάσματα είναι χρήσιμα – τα χρειάζεστε κι εσείς!
Ελπίζω να έρθετε μαζί μου. Αν μη τι άλλο, θα κάνετε τη μαμά μου χαρούμενη (και ναι, είναι και αυτή σε ένα από τα επεισόδια του επόμενου podcast μου).

Στην εποχή των δεινοσαύρων

(22-Σεπ)
Ένας στους δέκα Αμερικανούς ενδιαφέρεται για την «ολική επαναφορά» των …δεινόσαυρων (με επισήμανση «οι άντρες ενδιαφέρονται περισσότερο από τις γυναίκες να φέρουν πίσω διαφορετικά είδη ζώων»
Μια πρόσφατη δημοσκόπηση του Ipsos διαπιστώνει ότι ένας στους δέκα Αμερικανούς ενδιαφέρεται να φέρει πίσω τα από πολύ καιρό εξαφανισμένα είδη, όπως δεινόσαυρους (12%) και μαστόδονες (10%) και ακόμη περισσότεροι τα πιο πρόσφατα όπως οι γιγάντιες χελώνες (26%), ο βόρειος λευκός ρινόκερος (23%) τίγρεις της Τασμανίας και τα πουλιά ντόντο (22%)
Σχεδόν οι μισοί Αμερικανοί (46%) δεν έχουν αποφασίσει εάν είναι ηθικό για τον επιστήμονα να προσπαθεί να επαναφέρει εξαφανισμένα ζωικά είδη, με λίγο περισσότερες γυναίκες (50%) από τους άνδρες (42%) να δηλώνουν ότι δεν είναι σίγουροι.
Η έρευνα διεξήχθη χρησιμοποιώντας το KnowledgePanel (κλπ)

(σσ.)
Η Ipsos είναι η 3η μεγαλύτερη εταιρεία Insights & Analytics στον κόσμο (απασχολεί περισσότερους από 18.000 υπαλλήλους, παρούσα σε 90 αγορές , με πάνω από 5.000 επιχειρηματικούς ομίλους πελάτες)
Ιδρύθηκε στη Γαλλία το 1975, εισηγμένη στο Euronext Paris από το 1999 (πρόκειται για την αγορά κινητών αξιών της Γαλλίας, παλαιότερα γνωστή ως Paris Bourse, η οποία συγχωνεύτηκε με τα χρηματιστήρια του Άμστερνταμ, της Λισαβόνας και των Βρυξελλών τον Σεπτέμβριο του 2000 για να σχηματίσει το Euronext NV, το οποίο είναι το δεύτερο μεγαλύτερο χρηματιστήριο στην Ευρώπη), μέλος του SBF 120 (γαλλικός δείκτης χρηματιστηρίου, που βασίζεται στις 120 πιο δυνατές μετοχές) και του δείκτη Mid-60 επιλέξιμη για την Deferred Settlement Service (SRD)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ℹ️ Η αντιγραφή και χρήση (αναδημοσίευση κλπ) αναρτήσεων στο σύνολό τους ή αποσπασματικά είναι ελεύθερη, με απλή αναφορά στην πηγή

ℹ️ Οι περισσότερες εικόνες που αναπαράγονται σε αυτόν τον ιστότοπο είναι πρωτότυπες ή μακέτες δικές μας.
Κάποιες που προέρχονται από το διαδίκτυο, αν δεν αναφέρεται κάτι συγκεκριμένο τις θεωρούμε δημόσιες χωρίς «δικαιώματα» ©®®
Αν υπάρχει πηγή την αναφέρουμε πάντα

Τυχόν «ιδιοκτήτες» φωτογραφιών ή θεμάτων μπορούν ανά πάσα στιγμή να επικοινωνήσουν μαζί μας για διευκρινήσεις με e-mail.


ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

🔻 Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.
Αν σχολιάζετε σαν «Ανώνυμος» καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα διακριτικό όνομα, ψευδώνυμο, ή αρχικά

🔳 ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ:

Α) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog
Β) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Γ) εκτός θέματος ανάρτησης
Δ) με ασυνόδευτα link (spamming)

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά - όχι "Greeklings"