24 Μαρτίου 2022

Ατζέντα κλιμάκωσης στην αντιπαράθεση ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ με τη Ρωσία | αντίμετρα στις κυρώσεις με «μοχλό» τις πληρωμές για το φυσικό αέριο


ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ
ΣΕ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ & ΕΝΕΡΓΕΙΑ

Την απόφαση της Ρωσίας να μη δέχεται πλέον πληρωμές σε δολάρια ή ευρώ, αλλά μόνο σε ρούβλια, για τις παραδόσεις φυσικού αερίου και πετρελαίου στην ΕΕ, ανακοίνωσε χτες ο Πρόεδρος Βλ. Πούτιν.

Η απόφαση εντάσσεται στα αντίμετρα της Ρωσίας απέναντι στο μπαράζ ευρωατλαντικών κυρώσεων εναντίον της και όπως ήταν αναμενόμενο προκάλεσε άμεσα αντιδράσεις, με το Βερολίνο να κάνει λόγο για παραβίαση των συμβάσεων που έχουν υπογραφεί για το φυσικό αέριο.

«Αποφάσισα να τεθεί σε εφαρμογή ένα σύνολο μέτρων ώστε να περάσουμε στις πληρωμές σε ρούβλια για το αέριό μας το οποίο παραδίδεται σε εχθρικές χώρες και να εγκαταλείψουμε όλους τους διακανονισμούς με νομίσματα που συμβιβάστηκαν», είπε ο Βλ. Πούτιν, επισημαίνοντας πως πρόκειται για αντίδραση στο «πάγωμα» των περιουσιακών στοιχείων της Ρωσίας στη Δύση (έχουν «παγώσει» περίπου τα μισά από τα 600 δισ. δολάρια των αποθεμάτων της Τράπεζας της Ρωσίας).

Ο Ρώσος Πρόεδρος ζήτησε από την κεντρική τράπεζα και από την κυβέρνηση να δημιουργήσουν «μέσα σε μία εβδομάδα» το νέο σύστημα που πρέπει να είναι «σαφές, διαφανές» και να ρυθμίζει τη διεξαγωγή πληρωμών, περιλαμβανομένης «της απόκτησης ρουβλιών στη ρωσική αγορά συναλλάγματος».
Η εν λόγω κίνηση της Μόσχας κλιμακώνει τις πιέσεις αμφισβήτησης του δολαρίου και του ευρώ ως νομισμάτων για την αγοραπωλησία ρωσικού φυσικού αερίου και πετρελαίου, ενώ «κουμπώνει» και με άλλα παζάρια που επιταχύνονται, όπως π.χ. αυτά για την πώληση πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας στην Κίνα σε κινεζικό νόμισμα (γουάν).
Μετά τις χτεσινές ανακοινώσεις Πούτιν, η ισοτιμία του δολαρίου προς το ρωσικό νόμισμα έπεσε κάτω από τα 95 ρούβλια για πρώτη φορά από τις 2 Μάρτη. Η μείωση είναι της τάξης του 8,3%.

Νωρίτερα, ο αντιπρόεδρος της ρωσικής κυβέρνησης, Αλ. Νόβακ, «προειδοποίησε» ότι θα καταρρεύσει η αγορά Ενέργειας και οι τιμές θα γνωρίσουν πρωτόγνωρη «έκρηξη» εφόσον οι δυτικές χώρες αποφασίσουν να επιβάλουν εμπάργκο στους ρωσικούς υδρογονάνθρακες.

«Είναι απολύτως ξεκάθαρο ότι χωρίς τους ρωσικούς υδρογονάνθρακες, αν επιβληθούν κυρώσεις, οι αγορές του φυσικού αερίου και του πετρελαίου θα καταρρεύσουν. Η άνοδος των τιμών των ενεργειακών πόρων ενδέχεται να είναι απρόβλεπτη», δήλωσε ο Νόβακ μιλώντας στη Δούμα. Χαρακτήρισε επίσης «παράλογη» την απόφαση της Γερμανίας να ενδώσει στις πιέσεις των ΗΠΑ και να μπλοκάρει την έναρξη λειτουργίας του ήδη έτοιμου ρωσο-γερμανικού αγωγού «Νord Stream 2».

Την ίδια ώρα, στη Γερμανία, ο καγκελάριος, Ο. Σολτς, επανέλαβε ότι πιθανή διακοπή της εισαγωγής Ενέργειας από τη Ρωσία «δεν είναι εφικτή από τη μία μέρα έως την άλλη», διαβεβαιώνοντας εντούτοις ότι η εξάρτηση από τη Μόσχα «θα τερματιστεί το συντομότερο δυνατό». Εξήγησε, από την άλλη, πως «με βεβιασμένες κινήσεις η Γερμανία θα κινδύνευε με σοβαρή ύφεση και θα απειλούνταν εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας».

Ο δε υπουργός Οικονομίας και αντικαγκελάριος, Ρ. Χάμπεκ, σχολιάζοντας την απαίτηση της Μόσχας οι παραγγελίες Ενέργειας να εξοφλούνται στο εξής σε ρούβλια από τις «εχθρικές χώρες», δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα συζητήσει το θέμα με τους Ευρωπαίους εταίρους, ενώ σημείωσε ότι «αυτό δείχνει για μία ακόμη φορά πως η Ρωσία δεν είναι σταθερός εταίρος».

Προειδοποιήσεις
για σοβαρές διεθνείς ελλείψεις στο ντίζελ

Στο μεταξύ, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της γαλλικής εταιρείας «Total Energies», Π. Πουγιανέ, δήλωσε ότι η εταιρεία μπορεί έως το τέλος του χρόνου να απεξαρτηθεί πλήρως από το ρωσικό πετρέλαιο. Διευκρίνισε ωστόσο ότι αυτό δεν μπορεί να γίνει και για το ρωσικό φυσικό αέριο, διότι αυτό θα έπληττε σημαντικό τμήμα της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Ο Πουγιανέ είπε επίσης ότι η βιωσιμότητα της «Total» δεν τίθεται σε κίνδυνο από τη διακοπή των δραστηριοτήτων της στη Ρωσία, λαμβανομένου υπόψη ότι αυτές αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του τζίρου της. Υπογράμμισε ότι η εταιρεία δεν σκοπεύει να εγκαταλείψει πλήρως τη Ρωσία διότι αυτό θα σήμαινε ότι χαρίζει στους Ρώσους περίπου 13 δισ. ευρώ, δηλαδή το ποσό που έχει έως σήμερα επενδύσει.

Την ίδια ώρα, σε συνέδριο που οργάνωσε στη Λοζάνη η εφημερίδα «Financial Times», στελέχη εταιρειών Ενέργειας προειδοποίησαν πως υπάρχει κίνδυνος σοβαρών ελλείψεων στο ντίζελ παγκοσμίως και πολύ περισσότερο στην ευρωπαϊκή αγορά.

Η δε επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Κριστίν Λαγκάρντ, επέστησε την προσοχή στο ενδεχόμενο χρησιμοποίησης των κρυπτονομισμάτων από Ρώσους ολιγάρχες για να παρακάμψουν τις κυρώσεις της ΕΕ. Παραδέχθηκε ότι η πρακτική αυτή έχει αυξηθεί σημαντικά το τελευταίο διάστημα, προειδοποιώντας όσους ανταλλάσσουν, συναλλάσσονται και προσφέρουν υπηρεσίες έναντι κρυπτονομισμάτων πως «γίνονται συνένοχοι στην παραβίαση των κυρώσεων».

Συμφωνία
για άρση δασμών
ΗΠΑ-Βρετανίας

Παράλληλα με τις ευρωατλαντικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τα αντίμετρα της Μόσχας, επιταχύνονται και μια σειρά από άλλες διεργασίες και ανακατατάξεις διεθνώς.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία, συντονίζοντας παραπέρα τις κινήσεις τους σε αυτό το πλαίσιο, συμφώνησαν να άρουν τους αμερικανικούς δασμούς στον βρετανικό χάλυβα και αλουμίνιο - που είχαν επιβληθεί το 2018 επί προεδρίας Τραμπ - όπως και τα βρετανικά αντίποινα σε αμερικανικά προϊόντα. Ουάσιγκτον και Λονδίνο επιχειρούν να κλιμακώσουν τις πιέσεις τους σε βάρος της Κίνας, την οποία κατηγορούν για «αθέμιτες εμπορικές πρακτικές».

Την ίδια ώρα, τη χειρότερη επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου στη Βρετανία από τη δεκαετία του 1950 καταγράφει ο Τύπος της χώρας, με βάση στοιχεία του Γραφείου Ευθύνης Προϋπολογισμού της Βουλής, που δείχνουν πως η τάση αυτή θα κρατήσει τουλάχιστον έως το 2024.

Καταγράφεται επίσης η μεγαλύτερη αύξηση του πληθωρισμού εδώ και τουλάχιστον 30 χρόνια (6,2%). Επιχειρώντας να εκτονώσει τη μεγάλη λαϊκή δυσαρέσκεια για την έκρηξη της ακρίβειας σε καύσιμα, τρόφιμα, υπηρεσίες, ο υπουργός Οικονομικών, Ρ. Σουνάκ, ανακοίνωσε μέτρα για φοροελαφρύνσεις σε πολίτες που ανήκουν στο πιο «ευάλωτο» οικονομικά τμήμα του πληθυσμού και για μείωση φόρων σε εργαζόμενους. Σημειώνεται ότι σε δημοσκόπηση του YouGov, το 63% των ερωτηθέντων (εκ των οποίων το 40% ανέφεραν πως είναι ψηφοφόροι των Συντηρητικών) δήλωσαν δυσαρεστημένοι από την κυβερνητική οικονομική πολιτική.

Στο μεταξύ, στην άλλη άκρη του ιμπεριαλιστικού ανταγωνισμού, στο Πεκίνο, η Εθνική Επιτροπή Ανάπτυξης και Μεταρρύθμισης (NDRC) ανακοίνωσε πως θα αυξήσει έως το 2025 κατά 200.000 τόνους ετησίως την παραγωγή «πράσινου» υδρογόνου (που παράγεται από ηλεκτρόλυση νερού με τη δύναμη Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας). Ανακοίνωσε επίσης πως θα κυκλοφορήσουν στους δρόμους της Κίνας περίπου 50.000 οχήματα υδρογόνου μέσα στην επόμενη τριετία.

"Χαλάρωση"
για τις κρατικές ενισχύσεις
σε επιχειρήσεις της ΕΕ

Χτες, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την προσωρινή χαλάρωση των κανόνων κρατικών ενισχύσεων προς τις επιχειρήσεις για την υποστήριξη της οικονομίας απέναντι στις επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία. Οπως ανακοινώθηκε, οι χώρες της ΕΕ έχουν τη δυνατότητα χορήγησης επιδοτούμενων δανείων στις επιχειρήσεις που υφίστανται τις επιπτώσεις των κυρώσεων και της αύξησης των τιμών του φυσικού αερίου, υπό ορισμένες συνθήκες.

Παράλληλα, παρουσίασε βραχυπρόθεσμες και μεσοπρόθεσμες δράσεις για την ενίσχυση της παγκόσμιας «επισιτιστικής ασφάλειας» και την «υποστήριξη» των αγροτών και των καταναλωτών στην ΕΕ. Εκτιμήθηκε ότι προς το παρόν η διαθεσιμότητα τροφίμων δεν διακυβεύεται στην ΕΕ, ωστόσο ο αγροτικός τομέας είναι εισαγωγέας συγκεκριμένων προϊόντων, όπως τα λιπάσματα και οι ζωοτροφές. Παραδέχεται την αύξηση των τιμών των παγκόσμιων εμπορευμάτων που επιταχύνθηκε περαιτέρω από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και διαπιστώνει την ανάγκη ενίσχυσης της γεωργίας και των αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων.

Με τα ευρωπαϊκά μονοπώλια να επιχειρούν να ενισχύσουν τη θέση τους στον τομέα των τροφίμων, η Επιτροπή διαβεβαιώνει πως θα πάρει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει ότι η ΕΕ συμβάλλει στην παγκόσμια «επισιτιστική ασφάλεια», ιδιαίτερα στην Ουκρανία, στη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή, που βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στις εισαγωγές δημητριακών, καθώς και στην Ασία και την Υποσαχάρια Αφρική.

Ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Β. Ντομπρόβσκις, πρότεινε να μην υπάρξουν περιορισμοί στις εξαγωγές για να αποφευχθούν περαιτέρω κύματα ακρίβειας. Ισχυρίστηκε ότι η ΕΕ δεν αντιμετωπίζει κίνδυνο επισιτιστικής ασφάλειας, τονίζοντας πως θα πρέπει να εξασφαλιστούν οι τιμές των τροφίμων σε προσιτά επίπεδα και η ενίσχυση της γεωργίας και των αλυσίδων εφοδιασμού ώστε να γίνουν βιώσιμες απέναντι σε μελλοντικές κρίσεις.

Ανακοινώθηκε επίσης και πρόγραμμα Υποστήριξης Έκτακτης Ανάγκης της ΕΕ ύψους 330 εκατ. ευρώ για την Ουκρανία που θα αφορά βασικά αγαθά και υπηρεσίες.
Τέλος, πληροφορίες του πρακτορείου «Ρόιτερς» που επικαλείται έγγραφο της Κομισιόν, ανέφεραν ότι θα ανοίξει ο δρόμος για κρατική βοήθεια έως 400.000 ευρώ σε επιχειρήσεις της ΕΕ που επηρεάζονται άσχημα από τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας. Στην πρώτη γραμμή φαίνεται πως θα είναι εταιρείες που σχετίζονται με την αλιεία και την αγροτική παραγωγή και οι οποίες θα μπορούν να πάρουν επιδοτήσεις έως 35.000 ευρώ.

Σταθερά στο «τραπέζι» «χημικά όπλα»,
εγκλήματα πολέμου,
ενίσχυση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων,
ένα μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής

Με «ατζέντα» την παραπέρα όξυνση της αντιπαράθεσης, οι σημερινές Σύνοδοι Κορυφής του ΝΑΤΟ, της ΕΕ και του G7 θα εξετάσουν νέες και αυστηρότερες κυρώσεις, πιο μακροπρόθεσμη ανάπτυξη ΝΑΤΟικών στρατευμάτων στην Ανατολική Ευρώπη, ενώ η Πολωνία σχεδιάζει να θέσει στο ΝΑΤΟ ζήτημα ανάπτυξης διεθνούς «ειρηνευτικής δύναμης» στην Ουκρανία.

Η αποστολή «ειρηνευτικών» δυνάμεων στην Ουκρανία μπορεί να οδηγήσει σε ευθεία αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, προειδοποίησε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ.
«Ελπίζω να αντιλαμβάνονται τι λένε», είπε ο Λαβρόφ, «αυτή θα είναι η ευθεία αντιπαράθεση μεταξύ των Ρώσων και των Ενόπλων Δυνάμεων του ΝΑΤΟ, την οποία όλοι όχι μόνο έχουν προσπαθήσει να αποφύγουν αλλά έχουν πει ότι δεν θα πρέπει να συμβεί καταρχάς».

Η Ουκρανία «έχει το δικαίωμα» να προσκαλέσει «όποιον επιθυμεί» να εισέλθει στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων των «ειρηνευτικών» δυνάμεων του ΝΑΤΟ, επέμεινε ο Πολωνός πρωθυπουργός, Μ. Μοραβιέτσκι, εκφράζοντας βεβαιότητα ότι η Ρωσία «δεν θα τολμήσει να επιτεθεί στη Συμμαχία».

«Θα ήταν μια εξαιρετικά επικίνδυνη απόφαση» και «οι συνέπειες μιας πιθανής εμπλοκής μεταξύ των στρατευμάτων μας και του ΝΑΤΟ θα ήταν ανεπανόρθωτες», υπογράμμισε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμ. Πεσκόφ.

Νέες ομάδες μάχης
του ΝΑΤΟ
στην Ανατολική Ευρώπη

«Το ΝΑΤΟ δεν θα στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία», δήλωσε χτες ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, ενώ ενισχύονται συνεχώς οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις στην Ανατολική Ευρώπη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι ηγέτες του ΝΑΤΟ αναμένεται να αποφασίσουν σήμερα τέσσερις νέες ομάδες μάχης (battlegroups) σε Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία και Σλοβακία. Με τις νέες ομάδες μάχης και τις υπάρχουσες δυνάμεις στις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία, το ΝΑΤΟ θα έχει 8 πολυεθνικές ομάδες κατά μήκος της ανατολικής πλευράς, από τη Βαλτική ως τη Μαύρη Θάλασσα.

Παραμονή της Συνόδου Κορυφής, η Εσθονία κάλεσε το ΝΑΤΟ να δημιουργήσει μια μόνιμη στρατιωτική δύναμη στην περιοχή, ικανή να σταματήσει μια ρωσική επίθεση και όχι απλά μια μικρή στρατιωτική δύναμη που λειτουργεί αποτρεπτικά, όπως δήλωσε αξιωματούχος του ΥΠΕΞ της χώρας.

Περισσότεροι από 20.000 στρατιώτες του ΝΑΤΟ, Αμερικανοί στη συντριπτική τους πλειοψηφία, έχουν αναπτυχθεί στις χώρες της Βαλτικής, στην Πολωνία και την υπόλοιπη Ανατολική Ευρώπη μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ενώ συνολικά στην Ευρώπη βρίσκονται περίπου 100.000 στρατιώτες των ΗΠΑ.
Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Β. Ζελένσκι, θα συμμετάσχει μέσω βιντεοκλήσης στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και ενδέχεται να συμμετάσχει στη συνέχεια και στις συνομιλίες.
«Θα είναι μια ευκαιρία για τους ηγέτες των συμμαχικών χωρών να ακούσουν απευθείας για την καταστροφική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο ουκρανικός λαός λόγω της επιθετικότητας της Ρωσίας», ανέφερε αξιωματούχος του ΝΑΤΟ, προσθέτοντας ότι οι χώρες - μέλη που παρέχουν «σημαντική ποσότητα βασικού στρατιωτικού εξοπλισμού» στο Κίεβο θα εξετάσουν «τι άλλο μπορούν να κάνουν για να εντείνουν» τη στήριξή τους.

«Επιθετικά όπλα» για την Ουκρανία ζήτησε χτες ο προσωπάρχης του Ουκρανού Προέδρου, καθώς οι Ενοπλες Δυνάμεις δεν μπορούν να κερδίσουν τον πόλεμο χωρίς πυραύλους μέσου βεληνεκούς και χωρίς ένα αξιόπιστο σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας, ικανό να καταρρίπτει μεγάλου βεληνεκούς πυραύλους του εχθρού. Ωστόσο, «δεν μας δίνουν τέτοιους», ανέφερε, «όπως δεν μας δίνουν αεροπλάνα». «Ο φόβος για την κλιμάκωση της σύγκρουσης είναι κατανοητός, αλλά δεν θα βοηθήσει», εκτίμησε ο Ουκρανός αξιωματούχος, αποτυπώνοντας ουσιαστικά σενάρια και σχεδιασμούς που περιλαμβάνουν και την παραπέρα επέκταση της σύγκρουσης.

Οι ΝΑΤΟικοί εξετάζουν πώς θα ενισχύσουν περαιτέρω στρατιωτικά την Ουκρανία. Επισήμως τουλάχιστον και μέχρι στιγμής, δεν συζητιέται πλέον η αποστολή μαχητικών αεροσκαφών, ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί κατά πόσο είναι εφικτή σε αυτήν τη φάση η αποστολή πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας «S-300». Σε κάθε περίπτωση, η Ρωσία έχει ξεκαθαρίσει πως κάθε αποστολή εξοπλισμού στην Ουκρανία αποτελεί «νόμιμο στόχο» της.

Από την πλευρά της, η Ρωσία προειδοποιεί ότι διατηρεί το «δικαίωμα» να χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα αν αντιμετωπίσει μια «υπαρξιακή απειλή».
Το αμερικανικό Πεντάγωνο καταδίκασε την άρνηση εκπροσώπου του Κρεμλίνου να αποκλείσει τη χρήση πυρηνικών όπλων κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης στην Ουκρανία, κάνοντας λόγο για επικίνδυνα σχόλια.
Ο Ρώσος Πρόεδρος, έθεσε τις πυρηνικές δυνάμεις της χώρας σε ειδικό συναγερμό λίγες μέρες μετά τη ρωσική εισβολή, αλλά Δυτικοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν υπάρχει κάποιο σημάδι κινητοποίησης των στρατηγικών βομβαρδιστικών, πυραύλων και υποβρυχίων.


Στην Ευρώπη ο Αμερικανός Πρόεδρος

Με στόχο να διασφαλίσει ότι οι Δυτικοί θα μιλούν «με μία φωνή» απέναντι στη Ρωσία, αλλά και στην Κίνα, ο Αμερικανός Πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, έφτασε χτες στις Βρυξέλλες για μπαράζ επαφών σήμερα στις Συνόδους Κορυφής του ΝΑΤΟ, της ΕΕ, του G7, στέλνοντας «ισχυρό μήνυμα ότι θα είμαστε προετοιμασμένοι και δεσμευμένοι για όσο καιρό χρειαστεί».
Αύριο Παρασκευή και μεθαύριο Σάββατο θα επισκεφτεί την Πολωνία, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο, Αντρ. Ντούντα, με Αμερικανούς στρατιώτες και Ουκρανούς πρόσφυγες.

Οι ΗΠΑ και η ΕΕ θα εξετάσουν «νέες κυρώσεις στη Ρωσία και θα ενισχύσουν τις υπάρχουσες» προκειμένου η Μόσχα να μην μπορέσει να τις παρακάμψει, ενώ ο Μπάιντεν θα ανακοινώσει «μια κοινή δράση για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της Ευρώπης», όπως είπε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος επίσης «θα εξετάσει με τους συμμάχους τις μακροπρόθεσμες διευθετήσεις» σχετικά με την παρουσία του ΝΑΤΟ στην Ανατολική Ευρώπη.
Εξάλλου, όσο περισσότερο διαρκεί ο πόλεμος στην Ουκρανία μεγαλώνουν και οι «προκλήσεις» για την ενότητα του ευρωατλαντικού άξονα, που διαπερνάται από σημαντικές αντιθέσεις.
Ενδεικτικά, οι ΗΠΑ και κράτη - μέλη της ΕΕ διαφωνούν για την επιβολή επιπλέον κυρώσεων ή εμπάργκο στον ρωσικό ενεργειακό τομέα, καθώς η Ευρώπη εξαρτάται σημαντικά από τη ρωσική Ενέργεια.

«Μια διακοπή της εισαγωγής Ενέργειας από τη Ρωσία δεν είναι εφικτή από τη μία μέρα στην άλλη», επανέλαβε χτες στη Βουλή ο Γερμανός καγκελάριος, Ολ. Σολτς, υποσχόμενος ότι η εξάρτηση από τη ρωσική Ενέργεια «θα τερματιστεί το συντομότερο δυνατό». «Με βεβιασμένες κινήσεις η Γερμανία θα κινδύνευε με σοβαρή ύφεση», είπε.
Ο καγκελάριος απέρριψε ξανά το ενδεχόμενο το ΝΑΤΟ να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων ή να στείλει στρατεύματα στην Ουκρανία. «Οσο δύσκολο και αν είναι αυτό, η Γερμανία δεν θα υποχωρήσει», υπογράμμισε. «Το ΝΑΤΟ δεν θα γίνει εμπόλεμη πλευρά. Σε αυτό συμφωνούμε τόσο με τους Ευρωπαίους εταίρους μας όσο και με τις ΗΠΑ», πρόσθεσε.

  • Η Πολωνία, που πρωτοστατεί στην όξυνση της ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης σε όλα τα μέτωπα, ανακοίνωσε χτες ότι απελαύνει «45 Ρώσους κατασκόπους που υποδύονταν τους διπλωμάτες» και δηλώνει πως «συγκροτημένα και αποφασιστικά θα διαλύσουμε το δίκτυο των ειδικών υπηρεσιών της Ρωσίας στη χώρα μας». Είχαν προηγηθεί απελάσεις Ρώσων διπλωματών από τις χώρες της Βαλτικής και τη Βουλγαρία, την περασμένη βδομάδα.
  • Η δε Λευκορωσία ανακοίνωσε χτες ότι οι Ουκρανοί διπλωμάτες - εκτός από τον πρέσβη και άλλους τέσσερις - θα πρέπει να φύγουν εντός 72 ωρών και ότι το ουκρανικό προξενείο στην πόλη Μπρεστ θα κλείσει λόγω έλλειψης προσωπικού, επικαλούμενη μη φιλικές ενέργειες και ανάμειξη στις εσωτερικές της υποθέσεις.
    Στο μεταξύ, η Λευκορωσία χορήγησε πολιτικό άσυλο σε έναν Αμερικανό που καταζητείται στις ΗΠΑ για τη συμμετοχή του στην επίθεση στο Καπιτώλιο, τον Γενάρη του 2021, μετέδωσε το κρατικό λευκορωσικό πρακτορείο «Belta».

Σταθερό «χαρτί»
χημικά όπλα και εγκλήματα πολέμου

Σε αυτό το φόντο, το ζήτημα ενδεχόμενης χρήσης χημικών ή βιολογικών όπλων, αλλά και των εγκλημάτων πολέμου από τη Ρωσία «δουλεύεται» σταθερά από αξιωματούχους της Δύσης, ως πρόσχημα για μεγαλύτερη εμπλοκή στη σύγκρουση, για διατήρηση ή επέκταση των κυρώσεων κ.λπ.

«Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων θα άλλαζε εντελώς τη φύση της σύγκρουσης, θα ήταν κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και θα είχε εκτεταμένες συνέπειες», δήλωσε χτες με νόημα ο γγ του ΝΑΤΟ.
Μια ρωσική επίθεση με χημικά «πιστεύω ότι αποτελεί πραγματικό κίνδυνο», επανέλαβε ο Αμερικανός Πρόεδρος κατά την αναχώρησή του για την Ευρώπη.
Ο Γερμανός καγκελάριος προειδοποίησε τον Ρώσο Πρόεδρο στις τηλεφωνικές συνομιλίες τους να μη χρησιμοποιήσει βιολογικά ή χημικά όπλα στην Ουκρανία, καθώς κάτι τέτοιο «θα ήταν απαράδεκτο και ασυγχώρητο».

Αλληλοκατηγορίες για το ενδεχόμενο επίθεσης με χημικά όπλα στην Ουκρανία αντάλλαξαν προχτές βράδυ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ η Ρωσία με τις ΗΠΑ και τη Βρετανία, χωρίς καμία πλευρά πάντως να παρουσιάζει αποδείξεις.

Η Ρωσία έθεσε το ζήτημα διαρροής τοξικής αμμωνίας στην πολιορκούμενη πόλη Σούμι της βορειοανατολικής Ουκρανίας, κατηγορώντας «ουκρανικές υπερεθνικιστικές ομάδες ενθαρρυμένες από χώρες της Δύσης» ότι «δεν θα διστάσουν να εκφοβίσουν συμπολίτες τους και να σκηνοθετήσουν ψεύτικες επιθέσεις για να κατηγορήσουν τη Ρωσία». Είναι η τρίτη φορά που η Ρωσία εγείρει ζήτημα βιολογικών ή χημικών όπλων από την έναρξη της εισβολής.

«Δεδομένου του ιστορικού τους στη Βρετανία, στη Ρωσία εναντίον του Ναβάλνι, όσων έχουμε δει στη Συρία, μπορεί να είναι προοίμιο για να σκηνοθετήσουν οι ίδιοι οι Ρώσοι μια ψεύτικη επίθεση με χημικά όπλα», δήλωσε η πρέσβειρα της Βρετανίας στον ΟΗΕ.
Αντίστοιχα και η πρέσβειρα των ΗΠΑ έκανε λόγο για «προάγγελο σχεδίων της Ρωσίας να χρησιμοποιήσει χημικά όπλα».

Ο Ρώσος εκπρόσωπος παρομοίασε την κατάσταση με εκείνη στη Συρία, όπου ανέφερε ότι επιθέσεις με χημικά από «τρομοκρατικές ομάδες» αποδόθηκαν στις συριακές αρχές. Τότε πόρισμα του ΟΗΕ και του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Οπλων (OPCW) είχε αναφέρει πως η κυβέρνηση της Συρίας έκανε χρήση του νευροτοξικού αερίου σαρίν και του χλωρίου. Επίσης, είχαν προκύψει αποδείξεις για χρήση αερίου μουστάρδας από το «Ισλαμικό Κράτος».

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εκτιμά ότι μέλη των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου, δήλωσε ο ΥΠΕΞ, Αντ. Μπλίνκεν, επικαλούμενος «μια προσεκτική ανασκόπηση των διαθέσιμων πληροφοριών από δημόσιες πηγές και τις υπηρεσίες πληροφοριών».

Σφοδρές μάχες -
βομβαρδισμοί στη Μαριούπολη

Σφοδρές μάχες και συνεχείς βομβαρδισμοί συνεχίζονται στη στρατηγικής σημασίας Μαριούπολη, όπου οι κάτοικοι λιμοκτονούν και είναι χωρίς ρεύμα και νερό περίπου δύο βδομάδες. Πτώματα κείτονται στους δρόμους και τουλάχιστον 100.000 άνθρωποι παραμένουν εγκλωβισμένοι στην πόλη.
Ο Ζελένσκι κατήγγειλε προχτές βράδυ ότι οι ρωσικές δυνάμεις αιχμαλώτισαν ανθρωπιστική αυτοκινητοπομπή. Για τον εφοδιασμό της πόλης με τρόφιμα και φάρμακα «όλες οι προσπάθειές μας, δυστυχώς, εκμηδενίστηκαν από τις ρωσικές δυνάμεις κατοχής», με «βομβαρδισμούς» και «τρομοκρατία», είπε.

Από την άλλη, η ρωσική πλευρά καθώς και μαρτυρίες ανθρώπων που έχουν διαφύγει αναδεικνύουν τον ρόλο των νεοναζιστικών Ταγμάτων Αζόφ που χρησιμοποιούν τους αμάχους σαν ασπίδα και απειλούν όσους επιχειρούν να απεγκλωβιστούν.
Η κατάληψη αυτής της πόλης - λιμάνι στη νότια Ουκρανία θα δημιουργήσει μια ασφαλή χερσαία σύνδεση με τη χερσόνησο της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα, δήλωσε ανοιχτά αξιωματούχος στην ομοσπονδιακή περιφέρεια της Νότιας Ρωσίας, τονίζοντας τη μεγάλη σημασία που έχει για τη Ρωσία.
Μόλις ο ρωσικός στρατός θέσει υπό τον έλεγχό του τον αυτοκινητόδρομο M14, η Κριμαία θα συνδέεται με ασφάλεια με τις ανατολικές περιφέρειες του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ μέσω ενός διαδρόμου μεταφορών, πρόσθεσε σε δηλώσεις στο πρακτορείο «Ria Novosti».
Η Ουκρανία είχε κλείσει τις σιδηροδρομικές γραμμές με τη χερσόνησο μετά την ενσωμάτωση της Κριμαίας το 2014 στη Ρωσία.

Σχεδόν 400.000 άνθρωποι έχουν φτάσει στη Ρωσία από το Ντονέτσκ και το Λουγκάνσκ, καθώς και από την Ουκρανία, ανακοίνωσε χτες η ρωσική πλευρά.

Δυτικές παρατηρήσεις
για «στασιμότητα» των ρωσικών δυνάμεων

Ο ρωσικός στρατός εξαπέλυσε νέες πυραυλικές επιθέσεις εναντίον στρατιωτικών στόχων στη βορειοδυτική Ουκρανία την Τρίτη, δήλωσε διοικητής των ουκρανικών δυνάμεων. Από την πλευρά του, ο ρωσικός στρατός είχε ανακοινώσει επιθέσεις στην περιοχή αυτή, όπου πάνω από 80 μαχητές της ουκρανικής πλευράς σκοτώθηκαν σε χώρο στρατιωτικής εκπαίδευσης στη Νόβα Λιουμπόμιρκα, στην επαρχία Ρίβνε.

Στο Κίεβο παρατηρείται στασιμότητα, ενώ οι ρωσικές δυνάμεις δεν έχουν προελάσει ακόμη στο Μικολάιφ, το Χάρκοβο έχει σχεδόν κυκλωθεί, αλλά δεν έχει καταληφθεί. Στην Οδησσό σημειώνονται χτυπήματα σε γύρω περιοχές, από τη Μαύρη Θάλασσα.
Ο Ουκρανός προεδρικός σύμβουλος, Αλ. Αρεστόβιτς, εκτίμησε πως η ενεργή φάση της ρωσικής εισβολής θα έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Απρίλη καθώς η προέλαση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων είναι ήδη στάσιμη σε πολλές περιοχές.

Το δε αμερικανικό Πεντάγωνο αναφέρει ότι οι Ουκρανοί «έχουν περάσει πλέον, σε ορισμένες περιπτώσεις, στην επίθεση», «καταδιώκουν και απωθούν τους Ρώσους» από περιοχές που κατείχαν, ενώ κάνει λόγο για προβλήματα επιμελητείας, ανεφοδιασμού, συντονισμού, διοίκησης, επικοινωνίας του ρωσικού στρατού.

Η Ρωσία κατηγορεί την Ουκρανία
για τη μικρή πρόοδο στα παζάρια

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σ. Λαβρόφ, επικαλέστηκε εκ νέου «έγγραφα που έχουμε τώρα στα χέρια μας και δείχνουν ξεκάθαρα» ότι οι ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις «επρόκειτο να ξεκινήσουν άμεση επιθετικότητα και προσπάθεια κατάληψης του Ντονμπάς με τα όπλα», πριν από τη ρωσική εισβολή. Υπενθύμισε πως οι ουκρανικές αρχές «είχαν συγκεντρώσει 100.000 στρατιώτες κατά μήκος της γραμμής επαφής στο Ντονμπάς, είχαν ενταθεί απότομα οι βομβαρδισμοί, μιλούσαν για το σχέδιο Β».
Σχετικά με την πορεία των διαπραγματεύσεων, ο Λαβρόφ είπε πως δύσκολα θα επιτευχθεί πρόοδος καθώς «η ουκρανική πλευρά διαρκώς αλλάζει άποψη και υπαναχωρεί από τις ίδιες τις προτάσεις της».

Σύμφωνα με τον Β. Ζελένσκι, οι συνομιλίες με τη Ρωσία είναι δύσκολες και ορισμένες φορές χαρακτηρίζονται από έντονη αντιπαράθεση, αλλά «βήμα βήμα προχωράμε μπροστά».

Παράλληλα, συνεχίζεται το μπαράζ επαφών μεταξύ διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων. Νέα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό, Ν. Μπένετ, είχε χτες ο Βλ. Πούτιν. Ο Μπένετ ανέλυσε «την αξιολόγησή του για την κατάσταση στην Ουκρανία, λαμβάνοντας υπόψη τις επαφές του με ηγέτες ορισμένων ξένων χωρών, ενώ εξέφρασε αρκετές ιδέες σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

Ο Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γερμανό καγκελάριο, Ο. Σολτς, και προχτες βράδυ με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμ. Μακρόν.

Στο μεταξύ, ο Ρώσος ειδικός εκπρόσωπος για το κλίμα, Αν. Τσουμπάις (θεωρούμενος ως «αρχιτέκτονας» των καπιταλιστικών «οικονομικών μεταρρυθμίσεων» μετά τις ανατροπές και υψηλόβαθμο κρατικό στέλεχος επί των προεδριών Γέλτσιν και Πούτιν), παραιτήθηκε και έφυγε από τη χώρα, επικαλούμενος την αντίθεσή του στον πόλεμο, σύμφωνα με το «Bloomberg». Την περασμένη βδομάδα, ο Αρκ. Ντβόρκοβιτς, πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Σκακιού, ο οποίος ήταν ανώτερος οικονομικός σύμβουλος του τέως προέδρου Ντμ. Μεντβέντεφ και αναπληρωτής πρωθυπουργός μέχρι το 2018, παραιτήθηκε από επικεφαλής του κρατικού ταμείου τεχνολογίας Skolkovo, αφού καταδίκασε την εισβολή.

Με πληροφορίες από το σημερινό Ριζοσπάστη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ℹ️ Η αντιγραφή και χρήση (αναδημοσίευση κλπ) αναρτήσεων στο σύνολό τους ή αποσπασματικά είναι ελεύθερη, με απλή αναφορά στην πηγή

ℹ️ Οι περισσότερες εικόνες που αναπαράγονται σε αυτόν τον ιστότοπο είναι πρωτότυπες ή μακέτες δικές μας.
Κάποιες που προέρχονται από το διαδίκτυο, αν δεν αναφέρεται κάτι συγκεκριμένο τις θεωρούμε δημόσιες χωρίς «δικαιώματα» ©®®
Αν υπάρχει πηγή την αναφέρουμε πάντα

Τυχόν «ιδιοκτήτες» φωτογραφιών ή θεμάτων μπορούν ανά πάσα στιγμή να επικοινωνήσουν μαζί μας για διευκρινήσεις με e-mail.


ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

🔻 Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.
Αν σχολιάζετε σαν «Ανώνυμος» καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα διακριτικό όνομα, ψευδώνυμο, ή αρχικά

🔳 ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ:

Α) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog
Β) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Γ) εκτός θέματος ανάρτησης
Δ) με ασυνόδευτα link (spamming)

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά - όχι "Greeklings"