26 Μαρτίου 2022

Συναγερμός! στο "κόκκινο" η συγκέντρωση δυνάμεων - πολεμικές απειλές από το ΝΑΤΟ απέναντι σε Ρωσία - Κίνα


Την εγκατάσταση τεσσάρων νέων Σχηματισμών Μάχης (Battlegroups) στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, τη συνολική παραπέρα ενίσχυση δυνάμεων, αλλά και την αύξηση των πολεμικών δαπανών αποφάσισαν οι ηγέτες του ΝΑΤΟ, στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της λυκοσυμμαχίας, στις Βρυξέλλες, όπου πήρε μέρος και ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι.

Σύμφωνα με όσα παρατέθηκαν στη Σύνοδο - και αποτυπώνονται στον πίνακα - εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες σε όλα τα μήκη και πλάτη του ΝΑΤΟ βρίσκονται «με το δάχτυλο στη σκανδάλη» στην Ανατ. Ευρώπη, υποστηριζόμενοι από μια τεράστια συγκέντρωση πολεμικών μέσων κάθε είδους.

Στα αμέσως επόμενα βήματα προς μια περαιτέρω ενίσχυση στο ανατολικό κομμάτι της συμμαχίας, οι ΝΑΤΟικοί αποφάσισαν την ανάπτυξη επιπλέον 4 Battlegroups, που θα επιχειρούν σε Ουγγαρία, Σλοβακία, Ρουμανία και Βουλγαρία, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό τέτοιων Σχηματισμών σε 8 συνολικά (επιχειρούν ήδη 3 στις Βαλτικές συν 1 στην Πολωνία), καλύπτοντας πια όλη τη συνοριογραμμή με τη Ρωσία.

Σημειωτέον, ήδη τα 4 προϋπάρχοντα έχουν ενισχυθεί τόσο που διπλασιάστηκε η δύναμή τους (πριν ήταν επιπέδου τάγματος), ενώ - με βάση όσα ειπώθηκαν στη Σύνοδο - τα 4 νέα έχουν ήδη σχηματοποιηθεί, καθώς δυνάμεις του ΝΑΤΟ από άλλες χώρες έχουν ήδη μετακινηθεί σε Ουγγαρία, Σλοβακία, Ρουμανία και Βουλγαρία και «αλληλεπιδρούν» με τις εκεί «εθνικές».


Στη Σύνοδο πάρθηκαν επίσης αποφάσεις για παροχή πρόσθετης βοήθειας στην Ουκρανία στον τομέα της «κυβερνο-ασφάλειας», όπως και εξοπλισμού «ενάντια σε χημικές, βιολογικές, ραδιολογικές και πυρηνικές απειλές».
Αποφασίστηκε, επίσης, παροχή στρατιωτικής βοήθειας «προσαρμοσμένης πάνω στις ανάγκες τους», σε Γεωργία και Βοσνία - Ερζεγοβίνη, ζώνες όπου θεωρούνται λίγο - πολύ το επόμενο μέτωπο αναμέτρησης με τα άλλα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Ενώ, στην ατζέντα της Συνόδου στο κάδρο μπήκε και η Κίνα, με τους ΝΑΤΟικούς να καλούν χαρακτηριστικά στην απόφασή τους «όλα τα κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, να υποστηρίξουν τη διεθνή τάξη (...) να απόσχουν από την υποστήριξη της πολεμικής προσπάθειας της Ρωσίας με οποιονδήποτε τρόπο και να απέχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που βοηθά τη Ρωσία να παρακάμψει τις κυρώσεις. Ανησυχούμε για τα πρόσφατα δημόσια σχόλια αξιωματούχων της Κίνας και την καλούμε να σταματήσει να ενισχύει τις ψευδείς αφηγήσεις του Κρεμλίνου, ιδίως για τον πόλεμο και το ΝΑΤΟ...».

Εξάλλου, οι 30 εξουσιοδότησαν τους ανώτατους στρατιωτικούς ηγήτορες της λυκοσυμμαχίας να προχωρήσουν σε σχέδια αναπροσαρμογής της Δομής Αμυνας και Αποτροπής του ΝΑΤΟ με βάση τις νέες συνθήκες ιμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης, με βασική παράμετρο βέβαια την ενίσχυση της ΝΑΤΟικής παρουσίας στη συνοριογραμμή με τη Ρωσία, όπως προωθείται ήδη. Οι τέτοιες τελικές αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν στη Σύνοδο Κορυφής του Ιούνη στη Μαδρίτη.
Τέλος, καθώς όλα τα παραπάνω συνεπάγονται αυξημένα κόστη, οι ΝΑΤΟικοί επανέλαβαν την ανάγκη όλα τα κράτη - μέλη να πιάσουν την ευρωατλαντική νόρμα του ΝΑΤΟ καθένα τους να δαπανά ετησίως το 2% του ΑΕΠ του για στρατιωτικές δαπάνες


ℹ️  Με την όποια επιφύλαξη...

Ο ΣυγγραφέαςΑναλυτής, Ιστορικός ερευνητής Γιώργος Ρωμανός αναλύει όσα συμβαίνουν στον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας, όχι με εκτιμήσεις ή με βάση όσα μεταδίδονται από μέσα ενημέρωσης, της μίας ή της άλλης εμπόλεμης πλευράς. Ούτε καν με όσα μεταδίδουν τα δυτικά ΜΜΕ που έχουν πάρει θέση.
Ο κ. Ρωμανός αναλύει την κατάσταση «διαβάζοντας» τον χάρτη των επιχειρήσεων. Τα συμπεράσματα που συνάγονται από αυτή την ανάγνωση είναι χρήσιμα.
Επιπλέον παρουσιάζει μία σειρά εγγράφων μέσω των οποίων περιγράφεται τι είχε προηγηθεί του πολέμου και πως αυτά που σχεδιάζονταν έκαναν το ενδεχόμενο να ξεσπάσει, βεβαιότητα που η Δύση αρνιόταν να δει (πηγή Militaire.gr)

Σημειωτέον, η Ελλάδα είναι από τις λίγες χώρες που το κάνουν. Τα τελευταία 7 χρόνια, από το 2014 και μετά, η Ελλάδα καταλάμβανε τη 2η θέση σε αυτές τις δαπάνες, πίσω μόνο από τις ΗΠΑ. Για το 2021 (και με τα κονδύλια π.χ. για μαχητικά αεροσκάφη και φρεγάτες) αναμένεται να περάσει στην πρώτη με 3,82%, σύμφωνα με εκτιμήσεις της ίδιας της λυκοσυμμαχίας, όπως παρουσιάστηκαν πριν μερικούς μήνες. Οι Αμερικανοί υπολογίζεται να ...περιοριστούν στο 3,52% του ΑΕΠ τους. Η τελική κατάταξη αναμένεται να ανακοινωθεί στις 31 του μήνα, οπότε και ο Στόλτενμπεργκ προγραμματίζεται να παρουσιάσει και επισήμως την ετήσια έκθεσή του για τον χρόνο που έκλεισε.

Στο μεταξύ, οι ηγέτες των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ παρέτειναν τη θητεία του Γενς Στόλτενμπεργκ ως επικεφαλής της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας κατά ένα χρόνο, έως τις 30 Σεπτέμβρη 2023, «λόγω των ιδιαίτερων περιστάσεων που δημιουργεί ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία».

Πολεμικές απειλές
και ακόμα περισσότερα στο τραπέζι

Ο ίδιος ο γγ της λυκοσυμμαχίας, Γ. Στόλτενμπεργκ, με δηλώσεις του στο τέλος της Συνόδου έλεγε ότι ήδη παρέχουν στην Ουκρανία «προηγμένα συστήματα αεράμυνας, αντιαρματικά όπλα, πυρομαχικά και καύσιμα». Επανέλαβε την άρνηση για αποστολή στρατού και ζώνη απαγόρευσης πτήσεων στην Ουκρανία, σημειώνοντας ωστόσο πως «οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων θα άλλαζε θεμελιωδώς τη φύση της σύγκρουσης - θα ήταν κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και θα έχει εκτεταμένες και σοβαρές συνέπειες» και ότι αυτό θα σήμαινε μεταξύ άλλων «εξάπλωση χημικών παραγόντων και στο έδαφος του ΝΑΤΟ».

Στο παρασκήνιο «τρέχουν» βέβαια κι άλλα επικίνδυνα σχέδια. «Εχουμε αρχίσει τις διαβουλεύσεις με τους συμμάχους μας για την παροχή πυραύλων κατά πλοίων στην Ουκρανία», επεσήμανε χαρακτηριστικά αξιωματούχος των ΗΠΑ στο περιθώριο της Συνόδου.

Λόγος γίνεται για το σύστημα «Naval Strike Missile» (NSM), το οποίο διαθέτουν χώρες όπως οι Πολωνία και Ρουμανία. «Ενδέχεται να υπάρχουν κάποιες τεχνικές προκλήσεις για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, αλλά είναι κάτι για το οποίο διαβουλευόμαστε με τους συμμάχους και πάνω στο οποίο έχουμε ξεκινήσει να εργαζόμαστε», τόνισε, σε άλλη μια απόδειξη ότι οι ιμπεριαλιστικές αντιθέσεις έχουν περάσει πια σε άλλο επίπεδο.

Εξάλλου, στο βιντεοσκοπημένο μήνυμα που προβλήθηκε στη Σύνοδο Κορυφής, ο Ουκρανός Πρόεδρος, Β. Ζελένσκι, απευθυνόμενος στους ΝΑΤΟικούς είπε πως «η Ουκρανία έχει ανάγκη από στρατιωτική βοήθεια χωρίς περιορισμούς, όπως η Ρωσία χρησιμοποιεί χωρίς περιορισμούς όλο το οπλοστάσιό της εναντίον μας» και επανέλαβε το αίτημα για χορήγηση αεροσκαφών και αρμάτων μάχης.

Φαρδιά πλατιά η υπογραφή
της κυβέρνησης ΝΔ που εντείνει την εμπλοκή

Οι επικίνδυνες αυτές αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, «προαναγγελία» νέων πολέμων, ακόμα και ενός γενικευμένου στην πραγματικότητα, φέρουν φαρδιά πλατιά και την υπογραφή της ελληνικής κυβέρνησης, που συμμετέχει άλλωστε με όλους τους τρόπους και τα μέσα στα αμερικανοΝΑΤΟικά σχέδια.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την παρέμβασή του στη Σύνοδο, είπε ότι η κυβέρνησή του υποστηρίζει σταθερά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και το δικαίωμά της στην αυτοάμυνα και αναφέρθηκε στα μέτρα που έλαβε η Ελλάδα από την πρώτη στιγμή για την υποστήριξη της Ουκρανίας, με την αποστολή όπλων και ανθρωπιστικής βοήθειας, στη στήριξη των κυρώσεων και στην υποδοχή άνω των 13.000 Ουκρανών προσφύγων.

Την ίδια ώρα, όπως αποτυπώνει και το διπλανό γραφικό, ολόκληρη η χώρα έχει μετατραπεί σε απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση, με μια τεράστια δύναμη πυρός των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ να έχει μεταφερθεί στη χώρα, ΑμερικανοΝΑΤΟικούς να προωθούνται στην πρώτη γραμμή του μετώπου με τη Ρωσία μέσω της Ελλάδας και συνεκπαιδεύσεις - πρόβες πολέμου, όπως η «Ηνίοχος», να γίνονται η μία πίσω από την άλλη, με την αστική τάξη να βλέπει τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο ως ευκαιρία για την αναβάθμιση της συμμετοχής της στο πλιάτσικο σε βάρος των λαών.

Ο στόχος αυτός άλλωστε αποτελεί «κοινό έδαφος» και με τα άλλα αστικά κόμματα και πρώτα πρώτα τον ΣΥΡΙΖΑ, που παρουσιάζει όλα τα παραπάνω ως «δεδομένες και αυτονόητες συμμαχικές υποχρεώσεις», που τίμησε και με το παραπάνω και εκείνος ως κυβέρνηση, και παρουσιάζοντας ότι η εμπλοκή της χώρας ξεκινά τάχα με την κατάπτυστη απόφαση για την αποστολή «Καλάσνικοφ» στην Ουκρανία.

Άσκηση
«στρατηγικού σχεδιασμού»
στην Αθήνα

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες την Πέμπτη έγινε στην Αθήνα «άσκηση στρατηγικού σχεδιασμού», υπό τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του πρωθυπουργού Θ. Ντόκο (θυμίζουμε ότι στις 16/3 είχε συνάντηση στην Ουάσιγκτον με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζ. Σάλιβαν) και με τη συμμετοχή επιτελών και αξιωματούχων από μια σειρά υπουργεία και υπηρεσίες που εμπλέκονται σε τέτοια ζητήματα «εθνικής ασφάλειας».
Επίσης, τη Δευτέρα, λίγες μόλις μέρες μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, με ευθύνη της Διεύθυνσης Α5 του ΓΕΝ προγραμματίζεται να γίνει στην Αθήνα ΝΑΤΟική σύνοδος επιτελών από κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας, με αντικείμενο επιχειρήσεις.
Και το Πολεμικό Ναυτικό άλλωστε είναι χωμένο μέχρι τα μπούνια στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ, με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στις 21-23/3 συμμετείχε στην πολυεθνική άσκηση «Noble Dina 2022» στην Ανατολική Μεσόγειο, μαζί και με ναυτικές ομάδες από Γαλλία, ΗΠΑ, Ισραήλ και Κύπρο.

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, στις 22-24/3 ο αρχηγός ΓΕΣ, αντιστράτηγος Χ. Λαλούσης, συμμετείχε στην 8η Σύνοδο των αρχηγών των Ευρωπαϊκών Χερσαίων Δυνάμεων, η οποία διεξήχθη στην έδρα του EUROCORPS, στο Στρασβούργο. Κύριο θέμα της Συνόδου ήταν «συν-επιχειρήσεις», ενώ στο περιθώριο της Συνόδου ο Χ. Λαλούσης συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον διοικητή της Διοίκησης Αμερικανικών Δυνάμεων Ευρώπης - Αφρικής (USAREUR-AF), στρατηγό Κρ. Καβόλι, ο οποίος φέρεται να εξέφρασε την «ευαρέσκειά» του για τον ρόλο της Ελλάδας στην υλοποίηση αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών, π.χ. μέσω Αλεξανδρούπολης.


Συνέντευξη του Jens Stoltenberg

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη Τύπου του ΓΓ του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg στο Bardufoss της Νορβηγίας για την Άσκηση Cold Response | 25-3- 2022

Είναι υπέροχο να είμαι εδώ στο Bardufoss.
Παρέα με τις δυνάμεις που συμμετέχουν στην άσκηση.
Πριν από μια εβδομάδα τέσσερις Αμερικανοί πεζοναύτες έχασαν τη ζωή τους σε τραγικό αεροπορικό δυστύχημα.
Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω εκφράζοντας τα θερμά μου συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους αγαπημένους τους.
Και σε όλους τους συναδέλφους τους στρατιώτες που στέκονται μαζί για να υπερασπιστούν το έδαφος του ΝΑΤΟ.
Θέλω να ευχαριστήσω τη Νορβηγία που ηγήθηκε αυτής της σημαντικής άσκησης.
Η Cold Response δείχνει την ενότητα και τη δύναμη του ΝΑΤΟ στη δράση.
Συμμετέχουν 30.000 άτομα από 27 χώρες.
Συμπεριλαμβανομένων των στενότερων εταίρων του ΝΑΤΟ, της Φινλανδίας και της Σουηδίας.
Έχουμε αναπτύξει 220 αεροσκάφη, συμπεριλαμβανομένων μαχητικών αεροσκαφών πέμπτης γενιάς.
Και περισσότερα από 50 πλοία, συμπεριλαμβανομένων δύο ομάδων αεροπλανοφόρων από το Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιταλία.
Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας είναι μια στιγμή ορόσημο.
Είναι μια νέα κανονικότητα για την ευρωπαϊκή ασφάλεια. Και επίσης για την ασφάλεια της Αρκτικής.
Το ΝΑΤΟ είναι μια Αρκτική Συμμαχία.
4 στα 5 παράκτια κράτη της Αρκτικής είναι κράτη του ΝΑΤΟ.
Είναι μια περιοχή στρατηγικής σημασίας για την ασφάλεια ολόκληρου του ευρωατλαντικού χώρου.Και είναι κρίσιμο για τις επικοινωνιακές συνδέσεις μεταξύ Βόρειας Αμερικής και Ευρώπης.

Είναι επίσης μια περιοχή αυξανόμενου στρατηγικού ανταγωνισμού.

Τα τελευταία χρόνια, έχουμε δει μια σημαντική αύξηση της ρωσικής στρατιωτικής δραστηριότητας εδώ.
Η Ρωσία έχει αποκαταστήσει τις βάσεις της Αρκτικής της Σοβιετικής εποχής.
Αυτό είναι ένα πεδίο δοκιμής για πολλά από τα νέα οπλικά συστήματα της Ρωσίας.
Είναι η έδρα του στρατηγικού στόλου υποβρυχίων της Ρωσίας.
Η στρατιωτική συσσώρευση από πλευράς Ρωσίας είναι η πιο σοβαρή πρόκληση για τη σταθερότητα και την ασφάλεια των Συμμάχων στον Ανώτατο Βορρά.

Βλέπουμε επίσης αυξημένο κινεζικό ενδιαφέρον για την περιοχή.

Η Κίνα έχει αυτοπροσδιοριστεί ως ένα κράτος «κοντά στην Αρκτική» και στοχεύει να οικοδομήσει μια παρουσία εδώ.
Για όλους αυτούς τους λόγους, ο Υψηλός Βορράς είναι μια περιοχή κρίσιμης σημασίας για όλους τους Συμμάχους. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν αυξήσει τη στρατιωτική τους παρουσία στο Βορρά. Και αυτή η άσκηση είναι ένα παράδειγμα αυτού. Θα απαιτηθούν περισσότερα στο μέλλον.
Μια ισχυρή, σταθερή και προβλέψιμη συμμαχική παρουσία είναι ο καλύτερος τρόπος για να διασφαλίσουμε τη σταθερότητα και να προστατεύσουμε τα συμφέροντά μας. Δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά ένα κενό ασφαλείας στον Υψηλό Βορρά. Θα μπορούσε να τροφοδοτήσει τις ρωσικές φιλοδοξίες, να εκθέσει το ΝΑΤΟ και να κινδυνεύσει με λανθασμένους υπολογισμούς και παρεξηγήσεις.

Τα τελευταία χρόνια, το ΝΑΤΟ έχει ενισχυθεί.

Ίδρυσε νέα διοίκηση του ΝΑΤΟ για τον Ατλαντικό.

Ασκήθηκε πιο συχνά, με τις δύο μεγαλύτερες ασκήσεις από τον Ψυχρό Πόλεμο να πραγματοποιούνται σε αυτή την περιοχή.

Σύμμαχοι όπως οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Νορβηγία έχουν επενδύσει περισσότερα σε δυνατότητες αιχμής.

Εμφάνιση μεγαλύτερης παρουσίας στη θάλασσα και στον αέρα. Και παρακολουθούμε πολύ στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και ανταλλάσσουμε πληροφορίες.

Η παρουσία του ΝΑΤΟ δεν είναι για να προκαλέσει μια σύγκρουση, αλλά για να αποτρέψει τη σύγκρουση και να διατηρήσει την ειρήνη (σσ. sic!!).

Το Cold Response είναι μια κρίσιμη άσκηση.

Αποδεικνύει την ικανότητα του ΝΑΤΟ να αμύνεται έναντι κάθε απειλής, από οποιαδήποτε κατεύθυνση.

Αυτή η άσκηση είναι αμυντική και μακροπρόθεσμη. Είμαστε ανοιχτοί και διαφανείς. Όπως είμαστε με όλες μας τις ασκήσεις.

Η Νορβηγία κάλεσε και τα 57 μέλη του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη να τηρήσουν την Ψυχρή Απόκριση. Αλλά η Ρωσία απέρριψε αυτή την πρόσκληση. Αυτή την επικίνδυνη στιγμή για την ασφάλειά μας, είναι ακόμη πιο σημαντικό να ασκήσουμε την ετοιμότητα των δυνάμεών μας.

Και την ικανότητά μας να ενισχύσουμε τα στρατεύματά μας πέρα ​​από τον Ατλαντικό.
Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ χθες, οι Σύμμαχοι συμφώνησαν να συνεχίσουν να επιβάλλουν κόστος στη Ρωσία και να υποστηρίξουν περαιτέρω τον στενό μας εταίρο την Ουκρανία.

Με επιπλέον στρατιωτικά εφόδια.

Καθώς και σημαντική οικονομική και ανθρωπιστική βοήθεια. Αποφασίσαμε επίσης να ξεκινήσουμε την επαναφορά της άμυνας και της αποτροπής μας.

Το πρώτο βήμα είναι να αναπτύξουμε τέσσερις νέες ομάδες μάχης στα ανατολικά της Συμμαχίας μας. Και αναμένω από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ να συμφωνήσουν περαιτέρω βήματα στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής μας τον Ιούνιο.

Για να κρατήσουμε τους ανθρώπους μας ασφαλείς.

Δημοσιογράφος: Καταρχήν θα ήθελα να σας ρωτήσω, πώς κρίνετε την ιταλική συμβολή στο ΝΑΤΟ; Και τότε τι μπορεί να συμβεί σε περίπτωση που η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει σε αυτή τη σύγκρουση, σε αυτόν τον πόλεμο, πυρηνικά ή χημικά όπλα;

Γενς Στόλτενμπεργκ ΓΓ ΝΑΤΟ: Η Ιταλία είναι ένας πολύτιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ. Είναι ιδρυτικό μέλος της Συμμαχίας μας και συμβάλλει με πολλούς διαφορετικούς τρόπους στην κοινή μας ασφάλεια. με θαλάσσιες δυνατότητες, με την παρουσία σας στο Κοσσυφοπέδιο, στο Ιράκ, αλλά εξίσου σημαντικό, τη συμβολή σας στην ενισχυμένη Εμπρός Παρουσία μας στην περιοχή της Βαλτικής. Και φυσικά, η Ιταλία είναι μέρος αυτής της άσκησης. Η Ιταλία βρίσκεται στο βορρά με μια ομάδα κρούσης αερομεταφορέων, με εκατοντάδες στρατιώτες που συμμετέχουν σε αυτή την άσκηση, καθώς και με άλλες βασικές δυνατότητες. Εκτιμούμε πραγματικά αυτή την ισχυρή ιταλική συνεισφορά σε αυτή την άσκηση, αποδεικνύοντας ότι ολόκληρη η Συμμαχία συμμετέχει στην άσκηση Ψυχρής Απόκρισης και ότι ο υψηλός Βορράς έχει σημασία για ολόκληρη τη Συμμαχία. Η Ιταλία στο νότο της Συμμαχίας συμβάλλει στην ασφάλεια στο βόρειο τμήμα της Συμμαχίας, επειδή ο υψηλός Βορράς έχει σημασία και για την Ιταλία, όπως έχει σημασία για όλους τους συμμάχους.
Οποιαδήποτε χρήση χημικών όπλων ή πυρηνικών όπλων θα αλλάξει εντελώς τη φύση του πολέμου στην Ουκρανία. Θα είναι απολύτως απαράδεκτο και θα είναι κατάφωρη παραβίαση του διεθνούς δικαίου. Και ως εκ τούτου, οι σύμμαχοι δήλωσαν επίσης ξεκάθαρα ότι η Ρωσία δεν πρέπει να χρησιμοποιεί χημικά, βιολογικά ή φυσικά πυρηνικά όπλα και υπογραμμίζει επίσης τη σημασία του τερματισμού αυτού του παράλογου πολέμου. Είναι ένας επικίνδυνος πόλεμος, είναι ένας φρικτός πόλεμος και είναι σημαντικό να τελειώσει το συντομότερο δυνατό. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ασκούν πίεση στη Ρωσία με κυρώσεις χωρίς προηγούμενο, και γιατί υποστηρίζουμε την Ουκρανία και γιατί επίσης φροντίζουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αποτρέψουμε μια κλιμάκωση της σύγκρουσης πέρα
​​από την Ουκρανία, αυξάνοντας τη στρατιωτική μας παρουσία στο ανατολικό τμήμα της ΣΥΜΜΑΧΙΑ.

Δημοσιογράφος: Το ΝΑΤΟ έχει ήδη διαπιστώσει ότι πρόκειται να αυξήσει την παρουσία του στο ανατολικό τμήμα της συμμαχίας και τώρα μιλάτε για τον υψηλό Βορρά και την ανάγκη να αυξήσει την παρουσία του στο μέλλον . Θα μπορούσατε να διευκρινίσετε με ποιον τρόπο θα αυξήσει την παρουσία της στα βόρεια; Θα γίνει συζήτηση για τη δημιουργία νέων βάσεων του ΝΑΤΟ πιο κοντά στα ρωσικά σύνορα προς τον Βορρά;

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ είναι μια Αρκτική Συμμαχία γιατί βρισκόμαστε στην Αρκτική. Τέσσερα από τα πέντε παράκτια κράτη στην Αρκτική Θάλασσα, στην πολική θάλασσα, είναι κράτη του ΝΑΤΟ. Καναδάς, Ηνωμένες Πολιτείες, Δανία και Νορβηγία. Έχουμε παρουσία στο έδαφός μας με τις δικές μας εθνικές δυνάμεις και επίσης δυνάμεις από όλες τις συμμαχικές χώρες του ΝΑΤΟ, αυτό ισχύει για όλους τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ επειδή βρισκόμαστε στο βορρά.
Έχουμε αυξήσει την παρουσία μας στον αέρα και στη θάλασσα. Και μετά βλέπουμε ότι διαφορετικοί σύμμαχοι συμμετέχουν σε διαφορετικούς τύπους αποστολών. επιτήρηση, παρακολούθηση και επίσης παρουσία στο υψηλό βορρά.
Αυτό που κάναμε στη σύνοδο κορυφής χθες ήταν να αναθέσουμε στους στρατιωτικούς μας διοικητές να υποβάλουν προτάσεις, ώστε οι ηγέτες των Συμμάχων να μπορούν να λάβουν αποφάσεις τον Ιούνιο και είναι λίγο νωρίς για μένα να προλάβω ακριβώς τις συγκεκριμένες αποφάσεις που θα λάβουν. Αλλά αναμένω ότι θα συστήσουν -και ότι οι Σύμμαχοι θα συμφωνήσουν, τόσο να αυξήσουμε την παρουσία μας στην ξηρά, αλλά και φυσικά να αυξήσουμε τις ναυτικές μας δυνατότητες, ομάδες κρούσης αερομεταφορέων, υποβρύχια, πολεμικά πλοία, αλλά και φυσικά πιο σύγχρονες αεροπορικές δυνατότητες συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών πέμπτης γενιάς και αεροσκαφών θαλάσσιας επιτήρησης.

Αυτές είναι δυνατότητες στις οποίες ήδη επενδύουν οι σύμμαχοι, αλλά βλέπω την ανάγκη να κλιμακώσουμε, να κάνουμε περισσότερα -να κάνουμε περισσότερα μαζί. Και στη συνέχεια, αυτή η άσκηση δείχνει τους τύπους δυνατοτήτων και το είδος δραστηριότητας που πρέπει να δούμε περισσότερο σε ολόκληρη τη Συμμαχία και περιμένω από τους συμμάχους να λάβουν αποφάσεις για τις πιο συγκεκριμένες λεπτομέρειες όταν συναντηθούν αργότερα αυτό το έτος.

Δημοσιογράφος: Ήθελα απλώς να μάθω τις σκέψεις σας σχετικά με το πόσο συγκεκριμένα έχει επηρεάσει η κατάσταση στην Ουκρανία αυτή την άσκηση εδώ στο βορρά; Και επίσης αν μπορείτε να πείτε κάτι για το ότι η Ρωσία αρνήθηκε να είναι παρατηρητής, πόσο προβληματικό είναι αυτό σε αυτό το σημείο;

Στόλτενμπεργκ: Αυτή η άσκηση σχεδιάζεται εδώ και καιρό, αλλά έχει γίνει ακόμη πιο σημαντική μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία. Διότι καταδεικνύει την ανάγκη των συμμάχων να είναι ενωμένοι. Καταδεικνύει την ανάγκη να παρέχεται καθημερινά αξιόπιστη αποτροπή και άμυνα όχι για να προκαλέσει σύγκρουση αλλά για να αποτρέψει τη σύγκρουση.
Αν δεν υπάρξει “παρεξήγηση” με τη Μόσχα σχετικά με την ετοιμότητα των Συμμάχων του ΝΑΤΟ να προστατεύσουν και να υπερασπιστούν κάθε εκατοστό του εδάφους του ΝΑΤΟ, τότε δεν θα υπάρξει επίθεση, δεν θα υπάρξει πόλεμος, δεν θα υπάρξει σύγκρουση. Ο σκοπός λοιπόν της αποτροπής είναι η αποτροπή του πολέμου, η διατήρηση της ειρήνης. Αλλιώς…

Αλλά η αποτροπή πρέπει να είναι αξιόπιστη και για να διασφαλιστεί ότι η αποτροπή μας είναι αξιόπιστη, χρειαζόμαστε ασκήσεις όπως η Ψυχρή Απόκριση, που να επιδεικνύει ικανότητα προστασίας και άμυνας, να επιδεικνύει την ικανότητα γρήγορης ενίσχυσης εάν χρειαστεί και να επιδείξει την ενότητα των συμμάχων του ΝΑΤΟ σε όλη την Συμμαχία, συμπεριλαμβανομένης της συνεργασίας με δύο πολύτιμους εταίρους, τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Και αυτό ακριβώς κάνει αυτή η άσκηση. Και επομένως η Ψυχρή Απόκριση είναι μια σημαντική άσκηση, κυρίως υπό το πρίσμα της ανούσιας και παράλογης ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

Για εμάς είναι σημαντικό, ειδικά τώρα που βλέπουμε αυξημένες εντάσεις, περισσότερες στρατιωτικές δραστηριότητες, να αποτρέπουμε επεισόδια, ατυχήματα, λάθος υπολογισμούς και αν συμβούν περιστατικά ή ατυχήματα, τουλάχιστον να διασφαλίσουμε ότι δεν θα ξεφύγουν από τον έλεγχο και θα δημιουργήσουν πραγματικά επικίνδυνες καταστάσεις . Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το ΝΑΤΟ υποστηρίζει τόσο σθεναρά τις συμφωνίες που έχουμε, συμπεριλαμβανομένου αυτού που ονομάζεται Έγγραφο της Βιέννης, το οποίο είναι μια συμφωνία μεταξύ όλων των εθνών στην Ευρώπη για τη διαφάνεια, τις αμοιβαίες παρατηρήσεις των ασκήσεων, την κοινοποίηση ασκήσεων, για να διασφαλιστεί ότι όταν έχετε μεγάλες ασκήσεις όπως αυτή, ότι δεν υπάρχουν παρεξηγήσεις ή περιστατικά που προκαλούνται από αυτή την άσκηση

(σσ.)
Το Έγγραφο Βιέννης 2011 είναι ουσιαστικά ένας Κατάλογος Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και Ασφάλειας (ΜΟΕΑ), που περιλαμβάνει μέτρα σχετικά με την ανταλλαγή πληροφοριών και καθιέρωση επικοινωνίας μεταξύ των Κρατών-μελών, με ανταλλαγή πληροφοριών που γίνεται σε καθορισμένα χρονικά πλαίσια και αφορά μεταξύ άλλων: Τη διακίνηση συμβατικών όπλων και σχετικής τεχνογνωσίας | Την εφαρμογή του Κειμένου για τα μικρά και ελαφρά όπλα | Τον Κώδικα Συμπεριφοράς | Τον Αμυντικό Σχεδιασμό και τις στρατιωτικές δαπάνες | Την Παγκόσμια Ανταλλαγή Πληροφοριών | Το δίκτυο επικοινωνιών | Την εφαρμογή των ΜΟΕΑ  | προγραμματισμό επισκέψεων αξιολογήσεων – επιθεωρήσεων κλπ

Είμαστε πάντα διαφανείς. Σχεδιάζουμε και κοινοποιούμε τις ασκήσεις μας και προσκαλούμε άλλες χώρες να παρακολουθήσουν. Ως εκ τούτου, λυπούμαστε φυσικά που η Ρωσία αρνήθηκε να παρακολουθήσει αυτήν την άσκηση. Αλλά λυπούμαστε ακόμη περισσότερο που η Ρωσία δεν μας καλεί ποτέ να λάβουμε μέρος σε υποχρεωτικές επιθεωρήσεις παρατήρησης στις ασκήσεις της. Και πρέπει να θυμάστε ότι η εισβολή που διεξάγουν τώρα, ή ο πόλεμος που κάνει ο Πρόεδρός τους Πούτιν κατά της Ουκρανίας, ήταν στην αρχή μεταμφιεσμένη ως άσκηση. Μας είπαν ότι αυτό είναι απλώς μια άσκηση και το επανέλαβαν ξανά και ξανά και ξανά, και στη συνέχεια ξαφνικά η άσκηση μετατράπηκε σε πλήρη πόλεμο.
Κάθε έθνος έχει το δικαίωμα να ασκεί τις δικές του δυνάμεις στην επικράτειά του. Αλλά είναι εξαιρετικά σημαντικό να είμαστε διαφανείς, προβλέψιμοι σε ό,τι κάνουμε σχετικά με μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις όπως αυτή. Είμαστε, αλλά η Ρωσία δεν τήρησε ποτέ τις δεσμεύσεις της στο έγγραφο της Βιέννης να είναι διαφανής στις στρατιωτικές ασκήσεις.

Δημοσιογράφος: Σε τι διαφέρει η συνεργασία με τη Σουηδία και τη Φινλανδία από τη συνεργασία με τις χώρες του ΝΑΤΟ;

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ έχει πολύ στενή συνεργασία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία και έχουμε ενισχύσει αυτή τη συνεργασία υπό το πρίσμα του πολέμου στην Ουκρανία, της εισβολής του Πούτιν στην Ουκρανία. Ασκούμαστε μαζί, λειτουργούμε μαζί, ανταλλάσσουμε πληροφορίες και έχουμε πολιτικές διαβουλεύσεις, και η Φινλανδία και η Σουηδία συμμετέχουν τακτικά στις ασκήσεις του ΝΑΤΟ και αποτελούν μέρος της άσκησης Cold Response, όπως ήταν μέρος της άσκησης Trident Juncture και πολλών άλλων ασκήσεων.

Για να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η στενή συνεργασία μεταξύ ΝΑΤΟ και Φινλανδίας και Σουηδίας, υπάρχει επίσης μια σκανδιναβική αμυντική συνεργασία με ακόμη περισσότερες κοινές δραστηριότητες, διαβουλεύσεις και ειδικά για παράδειγμα, η Πολεμική Αεροπορία ασκεί σε όλο τον εναέριο χώρο στη Νορβηγία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Αυτό είναι σημαντικό για το ΝΑΤΟ. Είναι επίσης σημαντικό για τη Φινλανδία και τη Σουηδία, και φυσικά κάτι που καλωσορίζουμε πολύ. Αλλά φυσικά, θα υπάρχει πάντα διαφορά μεταξύ ενός συμμάχου και ενός στενού εταίρου, της Φινλανδίας και της Σουηδίας. είναι στενοί εταίροι, αλλά όχι πλήρη μέλη. Σεβόμαστε αυτή την απόφαση. Είναι μια κυρίαρχη απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να αποφασίσουν αν θέλουν να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ ή όχι και φυσικά είναι εξαιρετικά σημαντικό να μεταφέρουμε ένα σαφές μήνυμα ότι σεβόμαστε την κυρίαρχη απόφαση της Φινλανδίας και της Σουηδίας να είναι στενοί εταίροι αλλά να μην είναι μέλη.

Δημοσιογράφος από το TV2: Έχετε πει ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στην άμυνά τους. Πριν από ένα χρόνο το ΝΑΤΟ επέκρινε τη Νορβηγία ότι δεν επένδυσε αρκετά στη δική μας άμυνα. Πώς κρίνετε τη νορβηγική άμυνα σήμερα σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία;

Στόλτενμπεργκ: Όλοι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν αυξήσει τα τελευταία χρόνια τις αμυντικές δαπάνες. Χαιρετίζω ότι επειδή πήραμε την απόφαση να πάρουμε τους συμμάχους του ΝΑΤΟ το 2014, στη σύνοδο κορυφής της Ουαλίας, στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, τότε και μετά τη ρωσική παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας, τότε οι σύμμαχοι συνειδητοποίησαν ότι στην πραγματικότητα αντιμετωπίζουμε έναν πιο επικίνδυνο κόσμο και μετά χρόνια μείωσης των αμυντικών δαπανών, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ αποφάσισαν ότι πρέπει να επενδύσουμε περισσότερα.

Η Νορβηγία και άλλοι σύμμαχοι έχουν αυξήσει τις αμυντικές δαπάνες από το 2014, μετά την απόφασή μας, γι' αυτό το καλωσορίζω. Και χαιρετίζω το γεγονός ότι η Νορβηγία αποκτά νέες σύγχρονες δυνατότητες, συμπεριλαμβανομένων αεροσκαφών θαλάσσιας περιπολίας, αεροσκαφών πέμπτης γενιάς και πολλών άλλων τύπων σύγχρονων στρατιωτικών δυνατοτήτων. Περιμένω από τους συμμάχους να κάνουν περισσότερα, τόσο για να τηρήσουν την κατευθυντήρια γραμμή του 2%, αλλά ακόμη και να προχωρήσουν παραπέρα, και επομένως περιμένω από τη Νορβηγία, όπως όλοι οι άλλοι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, που δεν είναι στο 2%, να συνεχίσουν και να ενισχύσουν και να ξοδέψουν τουλάχιστον 2% στην άμυνα.

Δημοσιογράφος: Την περασμένη Δευτέρα (δεν ακούγεται) ρωτάμε (δεν ακούγεται) τι θα κάνει η Σουηδία εάν η Νορβηγία δεχόταν επίθεση από τη Ρωσία και επιβεβαίωσε ότι η Σουηδία θα σταθεί μαζί με τη Νορβηγία. Πρόσφατα, ο Πούτιν απείλησε τη Φινλανδία και τη Σουηδία εάν κοιτάξουν προς στο ΝΑΤΟ. Το ερώτημά μου είναι, εάν η Σουηδία και η Φινλανδία δεχθούν επίθεση ή απειληθούν, τι θα κάνει το ΝΑΤΟ;

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ έχει πολύ στενή συνεργασία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Δουλεύουμε μαζί τους, λειτουργούμε μαζί τους. Δεν υπάρχουν άλλες χώρες στον κόσμο που να είναι πιο στενοί εταίροι στο ΝΑΤΟ, μετά η Φινλανδία και η Σουηδία. Μοιραζόμαστε την ίδια γειτονιά, μοιραζόμαστε τις ίδιες προκλήσεις ασφαλείας και είμαστε μαζί καταδικάζοντας, για παράδειγμα, τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αλλά φυσικά υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο να είσαι μέλος και στο να μην είσαι μέλος. Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν υποχρέωση συνθήκης, τη Συνθήκη της Ουάσιγκτον, την ιδρυτική μας συνθήκη, να προστατεύουν και να υπερασπίζονται όλους τους συμμάχους. Αυτό είναι το Άρθρο 5, που δηλώνει ξεκάθαρα ότι εάν ένας σύμμαχος δεχθεί επίθεση, θα θεωρηθεί επίθεση σε ολόκληρη τη Συμμαχία. σε όλους τους συμμάχους, θα πυροδοτήσει μια απάντηση από ολόκληρη τη Συμμαχία. Αυτή είναι η ρήτρα συλλογικής υπεράσπισης μας, αυτή είναι μία για όλους, όλοι για έναν. Αυτή η απόλυτη εγγύηση ασφάλειας ισχύει για τα μέλη. Δεν ισχύει για μη μέλη του ΝΑΤΟ. Επομένως, αυτό που μπορώ να πω είναι ότι η Σουηδία είναι στενοί εταίροι, η ασφάλειά τους φυσικά έχει σημασία για εμάς, αλλά οι απόλυτες εγγυήσεις ασφάλειας που παρέχουμε για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ είναι μόνο για τους συμμάχους του ΝΑΤΟ.

(σσ.) -δείτε
Δ. Κουτσούμπας Αδιέξοδη και επικίνδυνη για το λαό η πολιτική που υπερασπίζεται τις ιμπεριαλιστικές ενώσεις και τους σχεδιασμούς ΗΠΑ - ΝΑΤΟ
Θανάσης Παφίλης Οι στρατηγικοί σας σύμμαχοι φουσκώνουν τα πανιά της επιθετικότητας της Τουρκίας

Martina Colt Δανία: Είναι το ΝΑΤΟ αρκετά ισχυρό στην περιοχή της Βαλτικής Θάλασσας με ό,τι έχει ήδη γίνει ή πρέπει να κάνουμε περισσότερα εκεί τώρα; Υπάρχουν συγκεκριμένα σχέδια για αύξηση της παρουσίας του ΝΑΤΟ;

Στόλτενμπεργκ: Έχουμε αυξήσει σημαντικά την παρουσία μας στην περιοχή της Βαλτικής τα τελευταία χρόνια και ιδιαίτερα τις τελευταίες εβδομάδες. Μετά την παράνομη προσάρτηση της Κριμαίας το 2014 από τη Ρωσία, δημιουργήσαμε για πρώτη φορά στην ιστορία του ΝΑΤΟ, έτοιμες ομάδες μάχης στις τρεις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία. Αυξήσαμε επίσης την αεροπορική αστυνόμευση και τη ναυτική παρουσία. Αυτό είναι κάτι που συμβαίνει από το 2014.

Στη συνέχεια, όταν είδαμε τις πληροφορίες, τις προειδοποιήσεις για μια πιθανή ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, προχωρήσαμε ακόμη περισσότερο και από την εισβολή προσθέσαμε ακόμη περισσότερες. Υπάρχουν τώρα εκατοντάδες χιλιάδες στρατεύματα, όχι στην περιοχή της Βαλτικής αλλά σε ολόκληρη τη Συμμαχία που βρίσκονται σε αυξημένη επιφυλακή, και έχουμε 100.000 στρατιώτες των ΗΠΑ στην Ευρώπη, που είναι μια σημαντική αύξηση. Και έχουμε 40.000 στρατιώτες στην άμεση διοίκηση του ΝΑΤΟ που υποστηρίζονται από σημαντική θαλάσσια, Πολεμική Ναυτική, όπως και στις αεροπορικές και θαλάσσιες δυνατότητες.
Ένα μεγάλο μέρος της αυξημένης παρουσίας μας στο ανατολικό τμήμα των Συμμαχιών βρίσκεται στην πραγματικότητα στην περιοχή της Βαλτικής. Για παράδειγμα, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει διπλασιάσει το μέγεθος της ομάδας μάχης του ΝΑΤΟ στην Εσθονία. Η Γερμανία έχει διπλασιάσει το μέγεθος της ομάδας μάχης στη Λιθουανία και έχουμε επίσης σημαντική αύξηση της παρουσίας μας στη Λετονία και περισσότερη θαλάσσια παρουσία. Και τότε έχουμε την ικανότητα να ενισχύσουμε λόγω περισσότερων δυνάμεων στην υψηλή ετοιμότητα.

Έχουμε ήδη κάνει πολλά σε αυτήν την περιοχή, εν μέρει ως μακροπρόθεσμη απάντηση σε ό,τι συνέβη το 2014 και εν μέρει ως επικείμενη απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία. Έχουμε αρκετές δυνάμεις τώρα για να μπορούμε να προστατεύσουμε και να υπερασπιστούμε όλους τους συμμάχους. Αλλά, φυσικά, θα αξιολογούμε πάντα την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης και έχουμε αναθέσει στους στρατιωτικούς μας διοικητές, αυτή ήταν η απόφαση που λήφθηκε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ χθες, να εξετάσουν τις πιο μακροπρόθεσμες συνέπειες. Η ανάγκη για πιο ουσιαστική επαναφορά. Αυτή ήταν λοιπόν η επικείμενη απάντηση, αυτό που είδαμε τις τελευταίες εβδομάδες, αλλά αναμένω ότι θα λάβουμε κάποιες πιο θεμελιώδεις αποφάσεις για τη δύναμη, το είδος της παρουσίας, αλλά αυτές είναι αποφάσεις που θα πάρουμε λίγο αργότερα στη Σύνοδο Κορυφής τον Ιούνιο.

Δημοσιογράφος: Πώς πιστεύετε ότι θα είναι οι επιπτώσεις του πολέμου στην Ουκρανία και πιστεύετε ότι αυτές οι επιπτώσεις θα επηρεάσουν τις βόρειες περιοχές και πιο συγκεκριμένα την άμυνα της Νορβηγίας;

Στόλτενμπεργκ: Ο πόλεμος του Πούτιν κατά της Ουκρανίας έχει αλλάξει ριζικά την πραγματικότητα ασφάλειας στην Ευρώπη και έχει δημιουργήσει μια νέα κανονικότητα για την ασφάλειά μας. Έτσι, ακόμα κι αν ο πόλεμος τελειώσει αύριο, θα έχει επιπτώσεις διαρκείας. Διότι αυτό που είδαμε είναι ότι η Ρωσία είναι πρόθυμη να αμφισβητήσει τις βασικές αρχές για την ασφάλειά μας. Αμφισβήτησε το δικαίωμα κάθε έθνους να επιλέξει τον δικό του δρόμο.

Αρνούνται στην Ουκρανία το δικαίωμα να ακολουθήσει τον δρόμο που θέλουν να ακολουθήσουν ως κυρίαρχο, ανεξάρτητο έθνος. Η Ρωσία αμφισβητεί επίσης το δικαίωμα του ΝΑΤΟ να προστατεύει και να υπερασπίζεται όλους τους συμμάχους επειδή στις απαιτήσεις που πρότειναν πριν από την εισβολή ζήτησε επίσης από το ΝΑΤΟ να απομακρύνει όλες τις υποδομές και όλες τις δυνάμεις από το ανατολικό τμήμα της Συμμαχίας, πράγμα που σημαίνει ότι σχεδόν τα μισά μέλη του ΝΑΤΟ μπορούσαν να μην υπερασπίζονται και να προστατεύονται με τον ίδιο τρόπο όπως οι υπόλοιποι. Όλοι οι σύμμαχοι που εντάχθηκαν μετά το 1997 δεν μπορούσαν να έχουν τον ίδιο τύπο προστασίας. Αυτό σημαίνει ότι επρόκειτο να έχουμε κάποιου είδους ένταξη “2ης κατηγορίας” στο ΝΑΤΟ. Όσοι εντάχθηκαν μετά και πριν από το 1997.
Έτσι, η Ρωσία αμφισβήτησε τις βασικές αρχές της ασφάλειάς μας και έχουν δείξει τη βούλησή τους να χρησιμοποιήσουν στρατιωτική δύναμη για να επιτύχουν τους στόχους τους, για να πάρουν αυτό που θέλουν. Αυτό είναι ένα πιο επικίνδυνο περιβάλλον ασφαλείας από ό,τι έχουμε δει εδώ και δεκαετίες. Και αυτό αντικατοπτρίζεται στον πιο βάναυσο πόλεμο που έχουμε δει στην Ευρώπη από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει να επανεξετάσουμε ριζικά, να επαναφέρουμε την αποτροπή και την άμυνά μας για να βεβαιωθούμε ότι εμείς, σε αυτόν τον πιο επικίνδυνο κόσμο, παρέχουμε την ίδια προβλέψιμη, σταθερή, αξιόπιστη αποτροπή, όπως έκανε το ΝΑΤΟ εδώ και πολλά χρόνια.

Έχουμε ξεκινήσει αυτή τη διαδικασία, ποια ακριβώς θα είναι τα συμπεράσματα, που θα αποφασίσουν οι Σύμμαχοι αργότερα. Κάνουμε πολλά επικείμενα βήματα και μετά πρέπει να συνεχίσουμε την προσαρμογή του ΝΑΤΟ. Το ΝΑΤΟ είναι η πιο επιτυχημένη συμμαχία στην ιστορία, επειδή μπορέσαμε να σταθούμε ενωμένοι και να αλλάξουμε όταν ο κόσμος αλλάζει. Τώρα ο κόσμος αλλάζει, και ως εκ τούτου το ΝΑΤΟ πρέπει να αλλάξει ξανά.

News

·          NATO Secretary General visits exercise Cold Response in Norway  25 Mar. 2022

Organization

Topics

Newsroom

e-Library

Quicklinks

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ℹ️ Η αντιγραφή και χρήση (αναδημοσίευση κλπ) αναρτήσεων στο σύνολό τους ή αποσπασματικά είναι ελεύθερη, με απλή αναφορά στην πηγή

ℹ️ Οι περισσότερες εικόνες που αναπαράγονται σε αυτόν τον ιστότοπο είναι πρωτότυπες ή μακέτες δικές μας.
Κάποιες που προέρχονται από το διαδίκτυο, αν δεν αναφέρεται κάτι συγκεκριμένο τις θεωρούμε δημόσιες χωρίς «δικαιώματα» ©®®
Αν υπάρχει πηγή την αναφέρουμε πάντα

Τυχόν «ιδιοκτήτες» φωτογραφιών ή θεμάτων μπορούν ανά πάσα στιγμή να επικοινωνήσουν μαζί μας για διευκρινήσεις με e-mail.


ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

🔻 Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.
Αν σχολιάζετε σαν «Ανώνυμος» καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα διακριτικό όνομα, ψευδώνυμο, ή αρχικά

🔳 ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ:

Α) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog
Β) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Γ) εκτός θέματος ανάρτησης
Δ) με ασυνόδευτα link (spamming)

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά - όχι "Greeklings"