09 Ιανουαρίου 2025

Ένα “ιδιόρρυθμο” τσουρέκι για όλο το χρόνο

Όντας στο τέλος του 12ήμερου και έχοντας φάει αρχικά τον άμπακα και στη συνέχεια τον περίδρομο (ο υποφαινόμενος λόγω εορτής συνεχίζει και αυτή τη βδομάδα), προτείνουμε αποτοξίνωση με κάτι αφράτο, που σε κάνουν να νιώθεις ότι κάθε μπουκιά είναι μοναδική και κατάλληλη για όλο το χρόνο.
Βέβαια όντας αντικειμενικοί _από τη σωστή πλευρά της ιστορίας στο συγκεκριμένο αντικείμενο είναι κορυφή η φίλη Χρυσούλα Μ. και με τροφοδοσία “βολής κατά ριπάς”, που λέγαμε στο στρατό

Όλα όσα θα θέλατε να ξέρετε
για μυρωδάτα, αφράτα _χάρμα ουρανίσκου όπου γης, τσουρέκια
και παραδοσιακές λαμπροκουλούρες 

 

Πάμε στη συνταγή μας, με μια ζύμη φανταστική! Τσουρέκι σε φόρμα με γέμιση μπακλαβά!! __Μερίδες 8-14_αναλόγως βουλιμίας _εδώ ισχύει το “άμα δε χορταίνεις σταμάτα
Δυσκολία _μέτρια προς εύκολη σχεδόν για αρχάριους, αρκεί να τηρήσετε τις οδηγίες _Χρόνος προετοιμασίας 20-25λ _ ανάπαυση\ξεκούραση 180-240λ –μην είστε βιαστικές\οί,  ψήσιμο 40λ, άρα σύνολο κοντά στις 5 ώρες.
Από αυτές η ενασχόλησή σας δεν ξεπερνάει τη μισή ώρα, οπότε έχετε χρόνο να μελετήσετε καλά το Ριζοσπάστη, να ενημερωθείτε όχι μέσω
FaceBook κλπ. αστικών σκουπιδιών αλλά από τον 902 και _δεδομένου πως θα είναι μέρα ανάπαυσης, να τσακωθείτε τρυφερά με τον\την σύντροφό σας δι ασήμαντον αφορμήν ή ό,τι σας πάει

Συστατικά

·       250 ml γάλα

·       100 γρ. ζάχαρη

·       Μια νωπή μαγιά (ή 1 φακελάκι ξηρή)

·       2 αβγά

·       500γρ. αλεύρι _ «όσο πάρει»  

·       120γρ. βούτυρο

·       1 πρέζα αλάτι

§  Για τη γέμιση

§  100γρ. βούτυρο

§  200γρ. καρύδια + αμύγδαλα λίγη (1 κ.σ. ή και καθόλου) ζάχαρη

§  1 κ.γ. κανέλα 12 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη

§  Για την επικάλυψη τα γνωστά …1 κρόκο αβγού + Φιλέ αμυγδάλου



Πάμε !!

1.           Σε ένα μεγάλο μπολ, ρίχνω το αλεύρι,

2.           Βάζω στον κάδο της κουζινομηχανής γάλα, μαγιά, ζάχαρη και αβγά.

3.           Χτυπάω για 5λ+ μέχρι να ενεργοποιηθεί η μαγιά (αν είναι ξερή), αλλιώς 1λ αρκεί (την έχω τρίψει με τα δάχτυλα).

4.           Αρχίζω να ρίχνω σιγά σιγά το αλεύρι, προσθέτω το αλάτι _προσοχή έχοντας πρώτα ρίξει αρκετό αλεύρι, όχι στο χυλό της μαγιάς γιατί θα την “σκοτώσει”.

5.           Καθαρίζω ό,τι κολλάει στα τοιχώματα με σπάτουλα σιλικόνης

6.           Αφού ρίξω όλο το αλεύρι, προσθέτω και το βούτυρο (πρέπει να είναι μαλακό) σταδιακά μέχρι να ενωθούν τα υλικά.

7.           Αφού απορροφηθεί όλο το βούτυρο, αφήνω τη ζύμη να δουλευτεί μέχρι να γίνει λεία και γυαλιστερή και να μαζευτεί γύρω από τον γάντζο.

8.           Πασπαλίζω με ελάχιστο αλεύρι τη ζύμη μου, την

9.           ''Μαζεύω'' με τα χέρια,

10.        την μεταφέρω σε ένα γυάλινο ή κεραμικό μπολ –αποφύγετε τα inox,

11.        σκεπάζω με μεμβράνη και την αφήνω να φουσκώσει για 2++ ώρες.

Για τη γέμιση

12.        Σε ένα μπολ, προσθέτω όλα τα υλικά της και ανακατεύω καλά με ένα κουτάλι μέχρι

13.        να γίνουν σαν κρέμα. Αφήνω το μπολ στην άκρη.

Για το τσουρέκι

14.        Αναποδογυρίζω τη ζύμη στον πάγκο της κουζίνας και την κόβω σε 4-5 ίσα κομμάτια.

15.        Ανοίγω το πρώτο κομμάτι σε μακρόστενο ρολό, διπλώνω λίγο την άκρη σαν πεϊνιρλί  και απλώνω το ¼ 1/5 της  γέμισης .

16.        Τυλίγω τη ζύμη σε ρολάκι και το μεταφέρω σε μια βουτυρωμένη μακρόστενη φόρμα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί.

17.        Επαναλαμβάνω τη διαδικασία και με τα άλλα 3-4 κομμάτια ζύμης

18.        Σκεπάζω τη φόρμα με μεμβράνη και αφήνω το τσουρέκι για 1,5 ώρα να φουσκώσει.

19.        Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C αερόθερμο.

20.        Αλείφω τη ζύμη με χτυπημένο αβγό και πασπαλίζω με φιλέ αμυγδάλου.

21.        Ψήνω στο φούρνο για 40λ.

22.        Αν δω μετά από 20λ ότι έχει πάρει αρκετό χρώμα, σκεπάζω με αντικολλητικό χαρτί.

23.        Αφήνουμε να κρυώσει λίγο και …

 

                                    Καλή Όρεξη

Λεπτομέρειες, μύθοι και πραγματικότητα:

§  Σχετικά με το αλεύρι: Στο εμπόριο μπορούμε να βρούμε αλεύρι “ειδικό για τσουρέκι” _αν googlάρετε θα βρείτε 100+ σχετικές promotion. H τιμή του 3\πλάσια | 4\πλάσια από το “κανονικό”. Προτείνουμε να χρησιμοποιήσετε απλά ένα αλεύρι με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη (γλουτένη) – 12-13% (η πληροφορία αναγράφεται σε κάθε συσκευασία).

§  Χρησιμοποιούμε το σωστό βούτυρο: βασικό στοιχείο μια πετυχημένης, γευστικής συνταγής. Να χρησιμοποιήσουμε ένα καλό – κατά προτίμηση φρέσκο αγελαδινό. Θα του χαρίσει γεύση και άρωμα, αποφύγετε βιτάμ, μαργαρίνη,τέλος

§  Η μαγιά: βασικό το νερό μέσα στο οποίο θα διαλύσουμε τη μαγιά μας θα πρέπει να είναι χλιαρό. Και με κρύο θα δουλέψει, απλά πολύ πιο αργά, ενώ το καυτό SOS θα την κάψει και άνθρακες ο θησαυρός. Μια ιδανική μέση θερμοκρασία θα ήταν ανάμεσα στους 30-35οC _υπάρχουν και θερμόμετρα με λίγα ευρώ, αν δεν είστε πρακτικοί\ές. Τέλος _σημαντικό: δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι η συνταγή μας (όπως και όλα σχεδόν τα γλυκίσματα) περιέχει αλάτι, οπότε δεν θα πρέπει να το ανακατέψουμε με τη μαγιά γιατί θα την καταστρέψει. Πάντα αναμειγνύουμε το αλάτι με τα στερεά μείγματα _αναφερθήκαμε και παραπάνω βλ Πάμε_4.

§  Καλή Όρεξη και…

§  Ουκ εν τω πολλώ το ευ!!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ℹ️ Η αντιγραφή και χρήση (αναδημοσίευση κλπ) αναρτήσεων στο σύνολό τους ή αποσπασματικά είναι ελεύθερη, με απλή αναφορά στην πηγή

ℹ️ Οι περισσότερες εικόνες που αναπαράγονται σε αυτόν τον ιστότοπο είναι πρωτότυπες ή μακέτες δικές μας.
Κάποιες που προέρχονται από το διαδίκτυο, αν δεν αναφέρεται κάτι συγκεκριμένο τις θεωρούμε δημόσιες χωρίς «δικαιώματα» ©®®
Αν υπάρχει πηγή την αναφέρουμε πάντα

Τυχόν «ιδιοκτήτες» φωτογραφιών ή θεμάτων μπορούν ανά πάσα στιγμή να επικοινωνήσουν μαζί μας για διευκρινήσεις με e-mail.


ΚΑΝΟΝΕΣ ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΥ

🔻 Είμαστε ανοιχτοί σε όλα τα σχόλια που προσπαθούν να προσθέσουν κάτι στην πολιτική συζήτηση.
Αν σχολιάζετε σαν «Ανώνυμος» καλό είναι να χρησιμοποιείτε ένα διακριτικό όνομα, ψευδώνυμο, ή αρχικά

🔳 ΘΑ ΔΙΑΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΣΧΟΛΙΑ:

Α) που δεν σέβονται την ταυτότητα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό του blog
Β) με υβριστικό περιεχόμενο ή εμφανώς ερειστική διάθεση
Γ) εκτός θέματος ανάρτησης
Δ) με ασυνόδευτα link (spamming)

Παρακαλούμε τα σχόλια σας στα Ελληνικά - όχι "Greeklings"